Przemku, dopiero dzisiaj odkryłam jak piękny jest Twój ogród.
Dlaczego mi nikt mi dotąd tego nie powiedział???
Pięknie, pięknie, pięknie.
Wracam obejrzeć jeszcze raz.
Będzie piękne miejsce u Ciebie, przeczytałam wcześniej wymianę zdań z Tess. Gratuluję konstruktywnych rad. Będę obserwować Twoje zmagania...
Mój "zakątek" będzie na środku ogrodu. Zakątek wzięłam w nawias, bo kojarzy mi się z czymś na obrzeżu ogrodu..., czymś nieco ukrytym. To będzie rabata prawie w środku ogrodu, na widoku, z racji usytuowania budynku powiedziałabym, że w przedogródku. Zrobiłam już roboczy szkic, jak będę gotowa to go pokażę. Trochę żałuję, że nie przygotowałam miejsca a mogłam usunąć darń i skopać na zimę. Teraz czeka mnie to na wiosnę
Wprawdzie nie zostały w ub. roku zasiedlone (szpaki chciały je zasiedlić, ale im wstrętne sroki nie pozwoliły), ale dzisiaj jedną czyściłam i okazało się, że wprawdzie gniazdka tam nie było, ale jakiś ptaszek w niej nocuje. Były ślady bytowania.
W tym roku przykleję na daszek taki odstraszacz druciany, żeby sroki nie mogły tuptaniem w daszek odstraszać chętnych lokatorów.
Wkleiłam to zdjęcie z tamtego wątku i poczytałam, co radziła Danusia.
Wywal te kłujaki stąd. Wszystkie. Ten płożący jak podrośnie zarośnie przejscie całkiem. A tym cyprysikom znajdź gdzieś miejsce.
Trzecią laurowiśnie dodaj, bo dwie to tak nijak.
Możesz z laurowiśni zrobić w przyszłości żywołpocik.
Przed laurowiśnie mozesz dać coś niskiego.
Hortensje bukietowe chcesz dać? Oczywiście, można, będzie ładnie. Na całą szerokość działki? Hosty przed też jak najbardziej, o ile masz tam cień albo hosty znoszące słoneczne stanowiska.
Moja mata wiklinowa. Dopiero drugi roczek jej leci U mnie wiatrów nie ma, ale czy na wiatr nie pomoże porządne umocowanie maty? My przyczepiliśmy dość gęsto (co 15 cm) na górze i na dole.
Tess mój kamień to również piaskowiec Kamień musi być bo ta skarpa się obsypywała a w żadne sposób nie dało się jej zniwelować. Jak ją nasadzaliśmy to ogrodowiska jeszcze nie znałam a te rośliny polecono nam w szkółkach.
Gabrielo - bo u mnie własciwie tylko róże robią show cała reszta to dodatki ....
iwonadm - na dzień dzisiejszy stipy są w dobrej formie,a rozplenice masz?
Do oprysku róż stosuję różne specyfiki dostępne na rynku,ale dopiero jak już mają listki. Nigdy wcześniej w lutym tego nie robiłam, tak jak to dziewczyny robią.
Madziarzeszow - przyznam że zima mi się jeszcze nie znudziła,bo jak na razie u mnie jej nie było, ale o wiośnie też już myślę
leon60 -jakoś trzeba te pochmurne dni rozjaśnić
Sebek - moim różom już zaczynają puchnąc pąki,wiosna już chyba na zakręcie Będą widoki....
ewsyg - mam 2 szt,mimo że były przesadzane wiosną rosły zdrowo i kwitły ślicznie.
Na fotce widać,jakie ma zdrowe listki
Wstyd się przyznać,ale do niedawna róże pojedyncze uważałam za zierkate dziczki
Od kiedy pod wpływem ogrodowiska kupiłam Aichę i Mermaid zmieniłam zdanie radykalnie. Żadne zdjęcie nie oddaje ich uroku.
Jeśli marzysz o Jaqueline du Pre,to kupuj Miejsca masz pod dostatkiem....
Nie myśl, że zapomniałam o Tobie, Dominiko. Nie pisałam, bo choć ciągle chodzi mi Twój ogród po głowie, ale nie mogłam znaleźć pomysłu.
Nadal nie powiem Ci, co z tymi czterema drzewkami przy altanie, bo pomimo zdjęć i planu, nie wiem, gdzie one są Zaznacz je na planie, mozesz?
Natomiast męczyła mnie okropecznie ta kamienna skarpa.
Wiem, że jest zima, i wszystko gorzej wygląda, ale ona wygląda fatalnie. Jest duża, pusta i w dodatku zwieńczona altanką, co dodatkowo jej wysokość potęguje.
Te iglaki, co na niej posadziłaś niewiele jej urody dodadzą w przyszłości.
Jeśłi ta skarpa być musi (a rozumiem, że tak), zrób z tych kamieni ozdobę, wyeksponuj je ale tak, żeby to było naturalnie uzasadnione.
Zobacz, jak pięknie zrobiła to Agnieszka Jurajska: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4053-wizytowka-jurajski-ogrod
Tam jest inny kamień, piaskowiec, ale to nie szkodzi.
Widze, że lubisz kamienie w ogrodzie. MAsz je wokół trawnika.
Zobacz to:
Nie naokoło, tylko plamami. Bo wiesz, wiosną pewnie będziesz miała łyse placki (zanim wyjdą trawy), to szfirki super by się sprawiły (i inne cebulowe też)
tu znalazłam u Dominiki:
Tam gdzie brzozy to obok skrzynki są też. Planuję koło brzóz same funkie, rozplenice i róże swann okrywowe a z tyłu anabelle z trawami. Czyli też taki biały zakątek po wspólnym namyśle z Tess. Zobaczymy co wyjdzie mi. Skrzynkę przenoszę żeby nie zasłaniała tej rabaty. Miedzy rosliny wysypie czarny grys, żeby było mniej pracy. A ty gdzie planujesz swój biały zakątek masz już miejsce ?
Ciemierniki cudne, domkiem już kiedyś się zachwycałam (ale z chęcią powtórzę, że piekny), ale podpowiedź jaką masz matę na płocie - trzcinowa, bambusowa czy wiklinowa? Jak się sprawuje? Muszę u siebie położyć, ale potrzebuję takiej wytrzymałej, bo strasznie wieje na mojej górce.
Buziaki