Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:03, 22 cze 2022

Do góry
Milego dnia!

Ogród do odnowy 08:57, 22 cze 2022

Do góry
zostawiam sobie tu dla pamięci tegoroczne wspomnienie peoniowe

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 08:43, 22 cze 2022

Do góry
Aktualizacja warzywniaka:

Ogród w Klein Kottorz 08:37, 22 cze 2022

Do góry
daszum napisał(a)

Danusiu śliczności pokazujesz. Wspaniale wyglądają u ciebie róże w kwitnące w takich większych grupach
Ogród... 07:55, 22 cze 2022

Do góry
beamilusia napisał(a)

Dziękuję za spacer po odgrodzie. Przysiądę i popodziwiam jeszcze
Droga do spełnienia 07:49, 22 cze 2022

Do góry
Haniu Asiu dziękuję
Justin moja Kent malutka bo przesadzana 2 razy i dopiero dochodzi do siebie
Kasiu dzięki
U mnie przymusową przerwa we wszystkim jak się od razu nie leczy drobnych kontuzji to się później siedzi w gipsie.
Ostnica - Stipa 06:59, 22 cze 2022

Do góry
Moje stipy…
Magary Dramaty z Rabaty 01:05, 22 cze 2022

Do góry
No dobra, czas się zmierzyć z Zuzą i Jej Słuszną Racją
Tłumaczą się tylko winni podobno, ale w tym przypadku się do nich zaliczam więc przy okazji zrobię rachunek sumienia

antracyt napisał(a)

Posadziłaś dalie razem z lawendą? One mają zupełnie różne/skrajne wymagania. Chociaż podobno(u mnie się to nie sprawdza), ślimaki nie lubią lawendy i dalii nie ruszą.

No więc tak (wiem, wiem, nie zaczyna się tak zdania ):

1. O różnych/skrajnych wymaganiach roślin wiem. Teraz. Kiedyś nie wiedziałam, a jak się dowiedziałam uznałam to za wymysły

2. Na pokazanym fragmencie jest WSZYSTKO. Zdjęcia "mocy" tego miejsca nie oddają To jest góra mojej nieszczęsnej skarpy. Jej części. Z czasów różnych i sadzenia różności. Nie mam do tego miejsca serca. Doszłam do ściany - niech się wysiewa co ma się wysiać, reszta niech rośnie. Jest obecnie gęsto. Plus - chwastów nie widać, nawet powój odpuścił, prawie.

3. Ten fragment ma zalety ale i wady. Zaletą jest to, że jest to miejsce mega słoneczne. Wadą jest to, że nie jestem w stanie o nie zadbać tak jakbym chciała - niestety nie mogę zbyt długo przebywać na słońcu

4. Nie wiem jaki miałam koncept kupując dalie w środku zimy Idę o zakład, że żadnego Po prostu uległam wpływom Jak już doszło co do czego i trzeba było te dalie wysadzić i znaleźć dla nich słoneczną miejscówkę to okazało się, że tylko w tym pierdolniku mogę wykopać na tyle duża dziurę, żeby zmieścić tam dalie a jeszcze dać im coś w dołek

5. Ratuje mnie to, że cała ta nieszczęsna skarpa to jest całkiem fajna ziemka - nie piach, nie glina, ziemka jakby ciemna - skąd poprzedni właściciele ją wzięli - nie wiem.

6. Lawendy tam dają radę - no ale to są pancerne lawendy, które przeżyły sadzenie w pełnej glinie

7. Co będzie dalej - nie mam pojęcia
Magary Dramaty z Rabaty 00:19, 22 cze 2022

Do góry
Odpowiadając na pytania i ustosunkowując się do twierdzeń:

Helen - naparstnic nie kupuję Te, które widać na zdjęciach to wnuki i prawnuki i praprawnuki 7 sztuk, które kiedyś dostałam od koleżanki. Zwyklaki, ale cieszą. Sieją się. Kwitną w drugim roku. Po kwitnieniu wyrzucam albo wycinam pęd kwiatowy. Raz kupiłam niby taką zwykłą ale morelową - nie wysiała się. W zeszłym roku kupiłam u KB odmianowe - nie przetrwały. Więc stawiam na zwyklaki - różowych najwięcej, białych mniej, fioletowych jeszcze mniej. Czemu u Ciebie nie zimują - nie mam pojęcia Poszukam zdjęcia rogala z jesieni, posadziłam tam kilka pikutków, teraz zbierają się do kwitnięcia, wielkie rozety mają. Może za pilnie pielisz?

Haniu - no zapamiętałam, że Ty fanka żurawiostwa
A team jest tak zachwycony naparstnicami (nowymi, bylinowymi), że aż z wrażenia stolca przy nich zakopał... Małżonek grozi kotu, że czapkę z niej zrobi...

Zuza - odpowiadam kolejno, ale Ty się osobnego posta doczekasz

Asia-Roocika
- wydaje mi się, że ten bodziszek to wspaniały. Niby krótko kwitnie, ale w tym sezonie to już drugi tydzień chyba się trzyma. Z zeszłego roku kojarzę go na krótszym dystansie.
Na tym zdjęciu wydaje się być najmniej przekłamany jeśli chodzi o kolor:
Wszystkiego po trochu 23:21, 21 cze 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Golden Celebration, bardzo pięknie pachnie

Ale fajnie trafiłam śliczna jest, zresztą pozostałe tez cudne i też podpytam o tą w donicy, cały sezon masz ją w donicy, czy na zimę gdzieś przenosisz?
Wilczy ogród 23:05, 21 cze 2022

Do góry
Madziu, i znów te zachwyty A pośród nich bujny warzywnik, piękny bukiecik z przywrotnika, piękne kompozycje na rabatach, jak można mieć tak pięknie, tak zadbane i tyle pomysłów? Podoba mi się to, co napisałaś, że masz ogród "po swojemu", tak, jest niepowtarzalny Cieszę się, że dotrze do Ciebie LEH warto ją mieć. Oraz, Madziu, robisz piękne zdjęcia. Dużo radości czerwcowej

Magleska napisał(a)[img size=639x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/235/2354704/original.JPG[/img]

Sałatka pokrzywowa 22:44, 21 cze 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

czy to jest żeleźniak?
i czy można pobrać z niego nasiona?
Ptasi gaj 22:42, 21 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu masz cudny ogród. To oczko wodne jest piękne. Nawet nie chcę myśleć ile przy nim jest pracy. Co by nie powiedzieć wart jest zachodu, bo przez nie ogród wygląda imponująco. Piękna kolekcja irysów, jarzmianek i traw. Mi jak każdemu najbardziej podoba się ten liliowy. Jeszcze nigdy takiego nie widziałam. Gdzie go kupiłaś? Ja ogólnie mam fazę na kolor liliowy i podoba mi się wszystko w tym kolorze. Zawsze do Ciebie zaglądałam na trawy i róże a tu tyle wyszukanych bylin. Ten czyściec jak jest dość niski to może być Stachys officinalis "Ukkie". U Ciebie Novalis wygląda bardzo ładnie, u mnie w dalszym ciągu nie zachwyca, ale jak patrzę na Twojego, to dam mu jeszcze szansę. Masz jeden krzak, czy więcej? I jeszcze co to jest na zdjęciu powyżej?
Podwórkowa rehabilitacja 22:34, 21 cze 2022

Do góry
Groszek szerokolistny

Największe pachnidło wśród moich róż czyli Chandos Beauty.

I powojnik Justa na koniec
Ogród z zegarem 22:30, 21 cze 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Pustawo, nie?

Aguś, masz za ogrodzeniem duże drzewa i piękny krajobraz, masz w ogrodzie wysepki - takie perełki, masz też przestrzeń, ta przestrzeń jest piękna i do pozazdroszczenia. Ziemia, z którą możesz zrobić co zechcesz lub nie robić nic. Przy ogrodzeniu też bym widziała żywopłot nieformowany, domknęła przestrzeń z zewnątrz.
Jak się mają kloniki? Jestem ciekawa tej rabaty teraz.

Podwórkowa rehabilitacja 22:29, 21 cze 2022

Do góry
Powojnik Paul Farges na płocie.
Podwórkowa rehabilitacja 22:27, 21 cze 2022

Do góry
Czosnek Millenium w pąkach.

Gaura zaczyna.
Świetnie się składa, bo zaraz będę białą szałwię wycinała.
Po deszczach bardzo się pokłada.
Ptasi gaj 22:26, 21 cze 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ależ piękny jest ten irys
Róże i irysy królują.
Jesteś zadowolona z tych czyśców? Mam wielkokwiatowego i liście ma wielkie, właściwie taka wielka pokrzywa. Może jak więcej kwiatów zakwitnie to będzie ładniej wyglądał

Tak to prawda irys jest przepiękny i długo kwitnie. Może w przyszłym roku będzie miał więcej kwiatów.
Te granatowe też ładne, ale zrobić im fotkę to trzeba aparatem a nie telefonem.
Teraz dopiero skojarzyłam sobie że mam aparat zbliżeniowy takie dobre foty robi.

Jeżeli chodzi o czyśćca byłam u Danusi w zeszłym roku i kupiłam tego czyśćca powiedziano, że to hummelo ale jednak nie wstecz na moim wątku Alina podała nazwę.
Więc mam go pierwszy rok i nie mogę powiedzieć nic więcej.
No tak pokrzywa, ale nie parzy
Podwórkowa rehabilitacja 22:22, 21 cze 2022

Do góry
Jakie te lilie martagony są śliczne.

Pszczelarnia 22:20, 21 cze 2022

Do góry
magnolia napisał(a)

Pięknie bardzo! Wszędzie masz pięknie Ewo!
W donicay na zdjęciu dierama może? czy coś innego?

Peonie- pamiętam że masz Młokosiewicza, a masz też obovata?- ja zachwycam się takimi trochę dzikimi właśnie. Za Twoja inspiracja wysiałam rok temu goździki kamienne- ach! zakochaliśmy się w nich. Choć te nasze są drobniejsze znacznie

Oprócz piwonii młokosiewicza (podzieliłam 2 lata temu i mam już 4 szt.; z tego 2 kwitnące) mam też p. wittmanniana (prosto ze szkółki Beth Chatto) i himalajską. Nie mam obovata a widzę, że warto.

W donicy na stole diaskia - po kwitnieniu trzeba ściąć, odbudowywuje się i kwitnie ponownie.

Marto, na zdjęciu od Ciebe widzę goździka krwistego?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies