Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 08:04, 01 sie 2013

Do góry
Jeśli jest niewiele kasy do wydania, najlepszy efekt osiągniesz sadząc krzewy ozdobne. Najbardziej w tym wypadku polecam hortensje bukietowe. To spore krzewy, nie są aż takie drogie i osiągniesz ładny efekt i na długi czas. To najpiękniejsze i najdłużej kwitnące krzewy.

Posadź Vanille Fraise co się na karminowo przebarwia, albo Limelight - ma najpierw zielone kwiaty potem białe a na końcu różowiejące. To najlepsza propozycja do półcienia. Tylko daj w dołek dobrej ziemi, zrób zagłębienie żeby woda nie spływała na boki, bo hortensje wymagają w pierwszym roku systematycznego podlewania, potem poradzą sobie, tylko dolewać trzeba.

Fajny efekt w lasku daje biało obrzeżony dereń biały np. Elegantissima lub mniejszy Ivory Halo - też rozjaśnią i dadzą dużą plamę.

Twoje rabatki z hostami bardzo ładne są, one przecież młode, rozrosną się, ale moja rada kupuj po kilka sztuk jednej odmiany, będzie lepszy efekt Pozdrawiam gorąco i ściskam

Vanille Fraise

Limelight

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:02, 01 sie 2013

Do góry
Wstawiam, wstawiam.... ale mało fotek mam...bo czasu nie było na fotki... zresztą Twoje fotki są dużo lepsze niż moje..
Bardziej skupiłam sie na Kai.... co skradła nasze serce

I ten wielki Potffór, niespełna miesięczny chciał mnie zjeść

Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 08:01, 01 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Tu mam więcej "twarzy" biorących udział w tym czynie

Niektórzy nie chcieli się przyznać

Inni udawali, że nie wiuedzą o co chodzi (popatrzcie pod nogi)

A tu dziewczyny myślały, ze ich nie widać

Zielony chaos u Dawida 07:43, 01 sie 2013

Do góry
Dziś wolny dzień, ale że po wczorajszych deszczach mokro to będę miał kolejny dzień rozpakowywania się.

Za to mam kilka fotek z ogrodu. Na początek kilka ogólnych ujęć.

Tuż przy ścieżce nieco zmieniłem... wysokie rośliny zapewniały mi mycie nóg po deszczach, więc posadziłem coś nieco mniejszego. Miałem też okazję w końcu rozdzielić żurawkę 'Purple Peticoat'.

Lecę w kulki... 07:11, 01 sie 2013

Do góry
anna_studio napisał(a)
U mnie...''kula się'' po staremu....

Brak rewolucji...zmian w nasadzeniach....
Króluje limonka.....

i zaczyna się..........

Tak, zaczyna się spektakl....hortensje już wystartowały....

Mówię... dobranoc
lub....dzien dobry w limonkowym kolorze....

Aniu, jak zwykle cudnie
na Twoje foty warto poczekać
Pozdrawiam serdecznie.
Ogród Dominiki 02:34, 01 sie 2013

Do góry
Bardzo bym Ci była wdzięczna gdybyś mi zdradziła co to za roślinki

Czy posiadasz wiedzę na temat szerokości rabat które zaznaczyłam na czerwono?

Starałam się wyłapać pewne informacje z wątku ale przy ponad 360 stronach wiele mi pewnie umknęło Jeśli więc padła już odpowiedź na moje pytanie to z góry przepraszam
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 02:10, 01 sie 2013

Do góry
Bardzo proszę o pomoc
Hortensja dębolistna a na niej jakieś fioletowe plamki lub jakby żyłki. Czy to jakieś choróbsko czy może brak jakiś składników?
Rododendronowy ogród II. 01:34, 01 sie 2013

Do góry
Wpadłam do ciebie Bożenko z moja eden rose - tak sie ciesze że ja kupiłam i że kwitnie, a na pozostałe fotki zapraszam do mnie . Pozdrawiam

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 01:32, 01 sie 2013

Do góry
A u mnie popadało wiecej i teraz od 23 znów pada - to u ciebie Karolinko tez musi bo do ciebie rzut beretem ode mnie....
Wstawiam ci moja eden rose, na która mnie namówiłas i bardzo sie ciesze że ją kupiłam... jest super, miałas racje, na pozostałą fotorelacje zapraszam do mnie

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:25, 01 sie 2013

Do góry
Na koniec jeszcze pokażę moje kolejne zakupy które dotarły dzis do mnie paczką :
zurawki w dwóch odmianach, zawciąg o brunatno-czerwonym kolorze listków i miskanty
Juz zaczyna sie po woli robic ciasno na mojej rabacie ...pora wyhamować z tymi roslinami... tak sobie powtarzam, ale.....chyba wszyscy tu na O mnie rozumieją.... rozsadek jedno a chciejstwo drugie....jak zuważyła dzisiaj Anita pora na terapie..

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:21, 01 sie 2013

Do góry
Anitko - żurawki podzieliłam na 4 i mimo afrykańskiego upału w sobote i niedziele gdy je sadziłam to radzą sobie nieźle, troche oklapły ale mam nadzieje że wstana.... teraz u nas akurat pada letni deszczyk, nie za mocno ale juz od dłuzszego czasu więc powinny ożyc, bo podlewam je solidnie z węża no i kompostu im poddałam

a jedna z nich która ma najwiekszy cień to juz całkiem "stanęła " o własnych siłach

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:17, 01 sie 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Nie było mnie troszke u Ciebie ale juz nadrobiłam . Pięknie umiesz zachęcic do zwiedzania, ma się ochotę od razu tam jechac. Pozdrawiam Małgosiu.

A teraz fotki z dedykacją - Bogdziu róża od ciebie ( Milky Way) wznawia kwitnienie, miała przerwę i teraz ponownie ma wiele pąków

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:14, 01 sie 2013

Do góry
Zakwitła moja żurawka dębolistna, spóźniona bo wiekszość moich żurawek kończy kwitnienie własnie a ona zaczyna
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:12, 01 sie 2013

Do góry
Maleńka limka dzielnie radzi sobie z kwitnieniem i choc nie wysoka ale kwitnie wszystkimi gałązkami na raz

hortka ogrodowa w donicy też niczego sobie

a oto Vanili... cos tam...zawsze zapominam jej nazwy - też jako malutka roślinka była kupiona i sadzona tej wiosny, nie moge sie doczekać żeby jej kwaty zaczęły sie lekko przebarwiać na różowo...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 01:08, 01 sie 2013

Do góry
Po pieknościach Anity przyszedł czas na moje .... bardzo, bardzo sie ciesze, że moje nowe róże tak cudnie wygladają..... oto eden rose ... kupiona za namową Karoliny Popcarol..

i w całej okazałości

oraz ingrid bergman kwitnaca - mój aparat troche rozjasnia jej kolor, w rzeczywistości jest naprawde ciemnoczerwona

Ogród Dominiki 01:03, 01 sie 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Domiś .. Napisz mi plizz , jak już dojedziesz z ta piaskownicą na odpowiednie miejsce, w jakim terminie ciąć do zera prawie tą kłosówkę ... Buziaki .. I dziękuję z góry .. A jakąś małą focię tej kłosówki ???.. Albo info z czym zestawiona .....

Ja ją ciachnęłam zaraz jak zrobiła się brzydka i wybujała (=jak zaczęła wypuszczać kłosy). Teraz ciężko będzie ją sfotografować, bo ścięłam ją całkowicie, ale zaczynają już wychodzić jakieś pojedyncze źdźbła spod koryU mnie ona jest typową "zapchajdziurą" w miejscu, gdzie docelowo ma być jałowiec płożący, który rośnie, ale powoli i jeszcze nie zajął całej rabatki. Mnie na tej kłosówce w ogóle nie zależy, dlatego tak ją sobie ciacham.
Wsadziłam ją przed pionowymi jałowcami. Na poniższym zdjęciu widać szafirki sadzone " w kłosówce":

Mój 4 arowy azyl... 01:01, 01 sie 2013

Do góry
Basienko dziekuje za dobre slowo,chwale Twoje piekne kwiaty,i wazke zostawiam Przeciez nie zawsze musza byc roslinki,prawda
Eksperyment ogrodowy Beaty 01:01, 01 sie 2013

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Pięknie.....!!!
Pozdrowienia zostawiam....
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:57, 01 sie 2013

Do góry
A jaki zachód słońca nad polami widzielismy u Anity z tarasu... i ta przestrzeń....eh.....
Na pozostałą część relacji zapraszam do wątku Anity
Tu jeszcze na koniec kilka sliczności

Spotkanie w ogrodzie u stóp klasztoru - lipiec 2013 00:56, 01 sie 2013

Do góry
Jeszcze parę szerszych widoków

I to by było na tyle. Jeśli ktoś uważa, że któreś ze zdjęć nie powinno się tu znajdować, proszę o znak - w ciągu 24 h mogę edytować post i usunąć. Wstawiłam takie, które wg mnie są w porządku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies