No to dzisiaj masz co oglądać
specjalnie dla Ciebie cyknęłam jak moje rabaty wyglądały, widzisz ile było chwastu???
Dziś na tej właśnie walczyłam
A tu Emuś wynosi to co ja wyrwałam
kilka takich kursów z jednej rabaty miał
a to tylko z tej jednej rabaty przy altance było
Nad rowem też był armagedon
ale tam wyrywał Emuś bo trzeba było nad woda ekwilibrystykę uprawiać na desce
Na pierwszej fotce za mostkiem widać jak było po całości zarośnięte
na tej już po plewieniu
Ogród to nie tylko bajka jaką na fotkach pokazujemy to również trudna, żmudna i nie raz ciężka walka z chwastami. Przy naszym areale i dwóch parach rąk, remoncie i odmulaniu, nie wykonalnym jest by ogarnąć na tyle, że chwastów nie ma. Prócz wnętrza rowu wszystkie rabaty już w tym roku raz, a niektóre dwa razy były plewione. susza była stale podlewaliśmy, a chwasty rosły, im najwyraźniej do wzrostu wody nie trzeba
Tak, że jak ktoś łapie doła bo zarasta to niech pomyśli, że nie on jeden i że to czasem normalna sprawa. Różne sytuacje w życiu się zdarzają i wtedy ogród siłą rzeczy schodzi na drugi lub dalszy plan. A potem jak jest czas to doprowadzamy do porządku
Do następnego
Wstawię jeszcze ostatnie fotki i dokończę jutro, bo powieki same już opadają.
Bodziszek wspaniały. A pszczół zleciało się do niego najwięcej.
Ostrogowiec
Piwonie od mamy, wprawdzie odwróciły się do sąsiada, ale pięknie pachną.
A tu zapowiedż kwitnienia. Ciekawe czy zdążę zobaczyć kwiaty.
Martka dziękuję tak pięknie potrafisz opisać ogród w słowie pisanym ,aż ciepło się robi na serduchu
ta roslina w dolnym rogu to też krwawnica -tylko różowa ....ale nie pamiętam nazwy odmiany
mam na tej rabacie i fioletowe i różowe -nie wiem ,czy widać różnicę kolorów na fotce
Tak na unaocznienie powyższych rozważań pokażę zdjęcie tego samego bodziszka równo rok temu i teraz. Rok temu jeszcze był luz. Teraz jednej hortensji już prawie nie widać.
Co roku zachwycam się piwonią Coral Sunset. W tym niestety ominęły mnie jej pierwsze kwiaty, ale i tak było co podziwiać.
Basia, co to za piękne bodziszki?? Summer skies? Strasznie mi się kiedyś spodobał i nie pamiętam czemu nie kupiłam
On czy nie on napisz coś więcej - przede wszystkim na jakim masz stanowisku, jak szybko tworzy taką kępę i czy długo kwitnie
Cześć Fuksja
nic nie robię z mini oczkami -wiosną jedynie wylewam brudną wodę ,czyszczę trochę kastry i nalewam świeżej -ta woda nie jest kryształowa -mam roślinki czyszczące -pistię i kilka innych natleniających ....wg mnie nie śmierdzi ,ale nie jest idealna co kilka dni dolewam świeżej wody ,jak zauważam ,że sporo odparowało ...tyle
Zachwycam się tym zestawieniem róż. Novalis w tle w połączeniu z tym kolorem nie wiem malinowym, pomarańczowym jest cudne. No wlasnie jaka róża rośnie obok Novalis?