No blysk, faktycznie... Moze masz i racje z tym remontem ptasiego SPA.
Moje rozplenice sie rozkrecaja z kockami. I ja tez chce lato. Takie wymarzone, jak mielismy (no dobra, nie kazdy lubi upaly, ja lubie, ale w nocy mogloby padac, w dzien cieplunio, to jest wymarzone lato). Zalozmy Stowarzyszenie na Rzecz Goracego Lata do Samej Wiosny
Pocieszylas mnie, bo juz schize mialam, ze zaraz 1 listopada
Twoje hortensje ładnie się spisują, powojniki też pięknie kwitną.
W moim oczku woda czysta w miarę, chyba dlatego, że nie ma już rybek (po przedostatniej zimie).
Pozdrawiam.
Kostka bardzo ładna
Jeśli chodzi o zagospodarowanie tej rabaty to co narysowałaś już mi się podoba.
Może na tej małej rabatce między bramą a furtką posadź cisa na pniu, trzmielinę lub tuję albo inny iglak szczepiony na pniu, coś co będzie zimozielone bo to reprezentacyjne miejsce więc warto w nie zainwestować. Zależy też jaką kwotą na rośliny dysponujesz. Obwódka z bukszpanu, w środku wypełnienie lawenda, róże? Mogą być żurawki.
Długa rabata ten sam zestaw roślin. Między bukszpany jak najbardziej mogą żurawki, może trawki.
Z tego co czytałam lawendę i bukszpany na tę rabatę już masz.
Te 2 małe rabatki przed domem Limki, trawa hakone, żurawki. Mogą być hosty, u mnie najlepiej sprawdza się Patriot.
To rośliny które ostatnio mi się podobają dlatego je proponuję.
A jak tam z nasłonecznieniem na tych rabatach?
W planowaniu nie jestem mocna, kupuję rośliny a później wędruję z nimi po całym ogrodzie i przymierzam gdzie mi pasuje, czasami trwa to parę dni Dzisiaj kupiłam parę roślinek i zaczęła się tradycyjna wędrówka
Chciałabym być na takim etapie jak Ty i projektować rabaty, a tak jest chaos
Potrzebujesz trochę czasu, i Twój ogród będzie zaplanowany i uporządkowany. Masz pomysłów dużo, doradców też. Słuchaj Danusi i Ania asc też dobrze radzi.
Hortensja Tyi Ja.
Już się srebrzą trawy.
Dziękuję Joasiu. Twój ogród jest piękny i uporządkowany, milin mnie zachwycał od zawsze, a Twój szybko i pięknie kwitnie. Nie to co mój wieloletni. Pocieszam się wisterią i powojnikami.
Oglądałeś te moje co to do obwódki warzywnikowej jak znalazł.... mogę przygiąć gałązki i do wiosny sie ukorzenić powinna... nie przemarza, nie okrywam... nie kopczykuję i kwitnie całe lato.. a co sie rozpełza to tnę.....
w czerwcu jest taka, jak zaczyna kwitna, a potem to taki kameleon
W tym problem, ze na około jałowca są rabaty bylinowe... i to stylistycznie trochę kiszka
Za to kawałek dalej myślałam, przez 3 lata co posadzić na skraju.... i posadziłam żurawki, z moich rozsadek, sama wyhodowałam w tym roku.... miały iść gdzie indziej, wokół kamieni z ciurkadełkeim zamiast dąbrówki... .. ale nie zmieniam, bo pies polubił to miejsce i żurawki mi będzie niszczył....
A ja odpozdrawiam i zmykam przygotować co nieco na jutro do pracy........ koniec weekendu
Wymyśliłam co w tym kącie posadzę..... miały być bodziszki, tak jak z lewej strony żylistka... ale posadzę jeżówki , żółte Muszę dokupić więcej, na razie miałam jedna żółtą to posadziłam... i z brzegu bodziszek max frei..... by już nie pstrzyć do końca..