Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nad Rozlewiskiem 23:05, 07 cze 2013

Do góry
Trochę wiosny w ogródku.
Nieskromnie powiem, że kwiaty rosną jak szalone. Choć są mocno nieogrodowiskowe, jestem nimi zachwycona.

Mój kawałek raju II 23:03, 07 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Basiu w warmińskim miałam wszystko prawie wypielone, ale jak teraz pojadę znowu trzeba będzie od początku zaczynać tutaj jakoś nadzoruję na szczęście, a słoneczko Ewa mi dzisiaj przywiozła, anioł nie człowiek
Basiu czy moja to też Firletka smółka, bo gdzieś mi znaczniki się po zimie pogubiły i nie jestem pewna

Prawie wszystko wskazuje na to, że to firletka smółka: kolor, liście, pędy. Tylko kwiaty są mniej pełne, z tego wniosek, że to jakaś jej odmiana
Upewnisz się, jak sprawdzisz czy pędy są lepkie
Biały domek pod lasem 22:59, 07 cze 2013

Do góry
Jeden powojnik kwitnie:

Drugi szykuje się do kwitnienia
Ogród nad Rozlewiskiem 22:59, 07 cze 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj Tess .Dawno nie byłam u Ciebie Rozlewisko urocze a zdjecia uchwycone ;Nie malowałam do tej pory nic od zimy bo mnie nie było ale pamiętam jak namaluję to napiszę Ci Pozdrawiam

Cieszę się bardzo, że zajrzałaś
No, nieskromnie powiem, że oprócz natury mam też kfiatki (wszak to forum o kfiatkach przecież jest)
Clematis Matka Urszula Ledóchowska.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:56, 07 cze 2013

Do góry
Nelinko, bardzo ładny ogródek ziołowy! Tymianek od Ciebie rozrasta się! Irysy śliczne, raczej mało spotykane, przeważnie są ciemniejsze, albo żółte,a Twoje są takie błękitne!
Hipka już wychwalałam!
A jak po czesku się nazywają zawilce?
Moje wsadziłam bardzo późno, ale już kiełkują, to i ja takich pięknych doczekam.
A koło domu z Frodem wąchamy takie kwiatki na spacerze!

Biały domek pod lasem 22:54, 07 cze 2013

Do góry
Róże kwitną:
Bonica:

Św. Tereska z Lisieux
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:54, 07 cze 2013

Do góry
Aniu, dzięki za dobre słowo. Zwiedzam ekspresowo inne ogrody w realu i Twój podobnie wirtualnie.
Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:51, 07 cze 2013

Do góry
Niestety teraz nie ma max frei (ma u siebie w ogrodzie, wiec może mieć ), ale powiedział, że bardzo dużo bodziszków ma w "produkcji" i niedługo je wystawi A może mówił to o jarzmiankach...... upsss.. zapomniałam
Ja kupiłam takie Już z aparatu przesyłam na emeila.. cykałam nazwę dla zapamiętania Wygląda mi na bodziszka kantabryjskiego... duże sadzonki i widać, że będzie świetnie zadarniał ziemię pomiedzy buksikami kulkowymi. Jutro sfocę sadzonki.... na foto tym wyglądają kiepsko

Ogród nad Rozlewiskiem 22:50, 07 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Dziękuję Ci za te zdjęcia... ... chwila normalności w gonitwie... uspokajające, że są jeszcze takie miejsca.. nie wszystko stracone...

Evochichonku, uwielbiam ten delikatny szelest liści topoli na wiatrze i świerkot ptaków...
I szum skrzydeł bocianich, gdy bociek leci na kolację na nadbużańskie łąki...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:49, 07 cze 2013

Do góry
naparstnica, na razie tylko biała

irysy

Biały domek pod lasem 22:47, 07 cze 2013

Do góry
Trawki mimo deszczu radzą sobie dobrze:
trzcinnik

miskanty

śmiałek
Mój kawałek raju II 22:47, 07 cze 2013

Do góry
Kolejny ładny dzień ale sucho, musiałam podlewać, bo ziemia zaczyna pękać
Finka chwaliła się swoją Pandorą to i ja pokażę, tylko u mnie wszystkie"myszki" są w doniczkach, żebym przypadkiem na wiosnę nie wyciepała
Prusznik niebieski będzie kwitł

nie mogę wypielić w różach bo cały czas werbena wychodzi, czekam aż podrośnie to trochę poprzesadzam
Piwonie
Początki 22:46, 07 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gosia, a ta setka bukszpanów przy zakupie wyglądała OK?

Kupowałam w maju ubiegłego roku przez internet - małe sadzonki (ale nie takie tycie) i powiem szczerze, że nie wyglądały na chore ale nie tryskały dobrą formą. Niemniej jednak po posadzeniu przez cały czerwiec i lipiec ładnie rosły.

W połowie lipca zaczęły przyjmować dziwnie jasno-żółty kolor a następnie na wszystkich liściach pojawiły się żółto brązowe zacieki. Napisałam do Pogotowia ale Pan Janusz wykluczył te wszystkie nowe-nietypowe oraz stare-znane choroby grzybowe. Jeszcze ewentualnie rozważaliśmy fytoftyrozę ale korzenie były w świetnej formie. Więc pan Janusz zaczął myśleć o niedoborach i nawoziłam zgodnie z zaleceniami. Niemniej jednak wszystkie - dosłownie wszystkie - tak jakby umarły, złókły, wyschły. I ta setka i kulki i stożki kupowane w innych miejscach (i w sumie to nic nie mówiło, bo jak choróbsko, to mogły się zarazić a chorowały posadzone w różnych miejscach czyli coś mogło być już ze szkółki i bo i tak najpóźniej chorowały te kupione gdzie indziej).

Ale na jesieni maciupkie zielone listki puściły - choć nie wiemy co im pomogło (czy opryski czy nawożenie). Dałam mikoryzę jesienią i jakimś cudem wróciły do życia wszystkie - ale ruszały od zera bo wszystkie liście, co do jednego - miały zeschnięte.
"Dziwna dziwność" - na pewno nie był to jakiś poważny grzyb bo opryskałam i polałam raz - już prawie martwe. Więc nie wystarczyłoby na walkę z poważną chorobą. Bardziej myślę, że z jakichś powodów coś im brakowało i zobaczymy co będzie dalej - bo sąsiad mi mówił, że on przez wiele lat stracił wszystkie bukszpany bo każda nowa "seria" mu ginęła. Może coś jest w tej glebie, czego nie znoszą.
Na dzień dzisiejszy mają jeszcze nie wszystko odbudowane i część od dołu startuje na pustych gałęziach (stożek najbardziej) ale rosną zdrowi.
Borówcowy raj 22:45, 07 cze 2013

Do góry
I jeszcze trochę (nie umiem jednak zdjęć robić, czytam o ISO, super macro i takich tam, ale nie znam się):

Ta roślina patykowata z kulką przy cyklamenach to Syngonanthus Mikado. Superowa jest (poniżej kulka):

I moja ulubiona funkia Fire Island:

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:42, 07 cze 2013

Do góry
Irenko, w moim ogrodzie też padało, więc wyjechałam zwiedzić inne ogrody, gdzie prawie nie pada.
Pozdrawiamy wycieczkowo.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:42, 07 cze 2013

Do góry
kwitnie szałwia lekarska

Ogród nad Rozlewiskiem 22:41, 07 cze 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Piękne naturalne krajobrazy wokół ciebie - pięknie. Serdecznie pozdrawiam

Witaj w moim ogrodzie, Agnieszko
Owszem, pięknie jest wokół. Specjalnie dla Ciebie, mój ulubiony widok.

Drzewko oliwne oddam 22:40, 07 cze 2013

Do góry
Martiko
Oliwka lub Oliwnik jak kto woli, w każdym bądź razie odradza się. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Iza

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:39, 07 cze 2013

Do góry
ciągle coś dosadzam i zmieniam....
rzadko dodaję fotki całościowe bo nie ma efektu,
( na fotkach tego nie widać tak jak na żywo)

sadzę zazwyczaj mniejsze rośliny...

ale za rok albo dwa sama będę piała z zachwytu

to jest ścieżka przed wejściem do domu....
rosły tu malutkie floksy ....
zrobiła się już fajna kołderka,
a w niej są malutkie bukszpany, które myślę formować na kulki....

dosadziłam koniki i berberysy koboldy....
zmieniłam też kształt....

tak było w ubiegłym roku...
a tak jest teraz.....

tylko fotka robiona jest z drugiej strony...

Biały domek pod lasem 22:38, 07 cze 2013

Do góry
Czosnki straciły kolor:

łubin powoli przekwita
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies