Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nasz ogród, my i psiarnia:) 17:42, 30 maj 2013

Do góry
Miałam wkleić wam moje rysunki tej rabaty. Otóż zamiast wczoraj ją kończyć latałam po szkółkach, patrzyłam co jest, znalazłam szkółkę z pięknymi kulami bukszpanowymi, no mówię wam, w szoku jestem, kule, stożki, bukszpan na pniu- w przyszłym tyg lecę kupować Świerki cudowne, drzewa,krzewy, morze, morze roślin..

Efektem mojej wyprawy jest:
Kompozycja nr 1 :

Kompozycja nr2

Trawki na tymczasie:

I lawenda w towarzystwie rozplenicy japońskiej ( ale to do poprawki bo ziemia dla nich tu nie taka)

Chciałam tu w tej donicy zrobić dużo lawendy i pośrodku tą trawkę, wiem, początki zawsze są trudne
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:35, 30 maj 2013

Do góry
Marzenko.. to moje zbiory bukszpanowe, co do których nie mam jeszcze pomysłu i koncepcji.. stoją tak sobie z boku..... i oswajam się z widokiem, bo też do końca nie jestem pewna czy mój ogród nadaje się do takich formalnych kształtów, a raczej czy moja nieformalna natura nie pogryzie się z formalnością.. na pewno oprócz buksików chcę z tyłu coś kolorowego, co zakwitnie i nie będzie cały rok na okrągło takie samo... czyli wsiowy styl z bukszpanami No i dokupiłam walce.. chyba kupię drugi.. niech będą dwa, bo taki jeden to jak wyrzut sumienia..
Teraz nie myślę co zrobię z baksikami, teraz myślę jak ten plac doprowadzić do porządku.. wtedy będę myśleć..... ustawiając doniczki.. dziś walczyłam z chwastami... jak już ich się pozbędę i przeniosę resztę to będzie można urobić ziemię..... nawet przyniosłam wczoraj glebogryzałkę.. w chwilach przerwy w pracy po trochu będę sobie burkać i zdobywać teren..

Choinkę bym wyrzuciła (ta w środku na pierwszym foto) i dała tam jakie czerwone drzewko dla kontrastu
Gdzie glebogryzałka ustawiłabym jaki stolik i ławeczki... no i wpadł pomysł czy na środku nie posadzić jakiego drzewa typu parasol.. ale czy ja dożyję tego aż urośnie i zrobi parasol????? To i takie dylematy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:32, 30 maj 2013

Do góry
Podlewałam dziś Florovitem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:31, 30 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu co to za roślina u mnie rośnie w doniczce nie wiedziałam, ze można z nią do ogrodu
Widzę, że też nie umiesz mało kupować najlepszy sposób pakowania ostatnie zdjęcie a ten kuklik to jaka odmiana? pozdrawiam

Aniu, to chyba Sedum sieboldii 'Mediovariegatum'.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:26, 30 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu mam nadzieję te przetasowania bukszpanowe obejrzeć.
Mnie też intrygują pąki piwonii ktore nie rosną, drugi rok z rzędu... A szczególnie instryguje mnie drzewiasta, która się bawi ze mną w ciuciubabkę .

Moja drzewiasta od poczatku kwitła (kupiłam kwitnącą) i chociaż 2 razy przesadzałam to kwitnie...
to jakieś stare zdjęcie. Z początku kwitnienia. Kwiatów miała dużo.. i nie okrywałam na zimę.. ale trochę mnie denerwuje, bo kwiaty tak wielkie, że wszystkie wiszą aż do ziemi.. i ich nie widać.. i byle deszcze i je z płatków ogałaca.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:23, 30 maj 2013

Do góry
anipla napisał(a)
Ja też uwielbiam mało właściwie nie dojrzałe owoce tak jak Ty..u rodziców jako dzieciak objadałam agrest i na dojrzały marne szanse były i mówili mi że brzuch mnie będzie bolał ale nigdy mnie nie bolał..i tak mi zostało ,śliwki, jabłka, truskawki...

Wstawiam link bo pewnie nie przeczytasz https://www.ogrodowisko.pl/watek/2932-ogrodek-hanusi-kolejny-sezon?page=167#post_8

pozdrówka i dla M

No to mamy coraz więcej wspólnego.... zamiłowanie do "zielepuchów" i do gubienia roślin w ogrodzie Za to jakie czasami są niespodzianki

Białe orliki znalezione i przekopane z niebieskimi w miejsce nowe ... mam nadzieję, że będzie reprezentacyjne Bordowe też przekopałam...

U Przemka w ogrodzie. 17:22, 30 maj 2013

Do góry
Pawie jak widac mają się dobrze i chwalą się czym mogą,

Kury zielononózki kuropatwiane to nie te malutkie kurki są może nieco mniejsze od zwykłych fermowych kur, bo to rasa bardziej prymitywna dzika, o kuropatwianym ubarwieniu zielonkawych nogach i podobno o mniejszej zawartości cholesterolu w sm jaj. Z tego własnie powodu chciała je mama jednak mnie ich temperament wyprowadza z równowagi.
Leśne Wzgórze 17:20, 30 maj 2013

Do góry
Mała panorama

To samo zdjęcie co wyżej tylko z innej perspektywy

Mam problem z rozplanowaniem roślin na pierwszych 4 zdjęciach (około 50m).
Ziemia to raczej piach i posadzenie bardziej wymagających roślin raczej nie wchodzi w rachubę. Lubiane przeze mnie funkie nie chcą tam rosnąć Do godziny około 12tej jest tam półcień, od 13tej do wieczora raczej pełne słońce. Patrząc na zdjęcie patrzymy na północ
Jak widać są tam już posadzone świerki, których nie chciałabym przesadzać, ale resztę bez problemu mogę wymienić na inne (są tam kosaćce, trzmielina, jałowce, 2 jodełki, irga)

Na dalszych zdjęciach widać podsadzoną już rabatę z (od prawej) pęcherznicą bordową i zieloną, forsycją, azaliami, pierisami, irgą, kilkoma rodzajami berberysów, pięciornikami (na końcu rabaty - marnie rosną w tym miejscu i nie wiem dlaczego)
Początki mojego ogródka. 17:19, 30 maj 2013

Do góry
A tutaj na moim małym tarasiku warzywniak w wersji mikro sałata i rzodkiewka w zielonych skrzynkach juz troche podjedzone przez rodzinke dalej pomidory i papryka
Ogród w Alei Lipowej... 17:18, 30 maj 2013

Do góry
justi napisał(a)

Justynko, nie mam czasu być na O. zbyt często. Nawet nie pamiętam, kiedy pisałam coś u Ciebie. Ale jak zawsze jesteś dla mnie inspiracją. Ten zakątek jest rewelacyjny. Nie wiedziałam z czym połączyć moje różowe rh, teraz wiem. Pozdrawiam z burzowego Podkarpacia.

U Przemka w ogrodzie. 17:11, 30 maj 2013

Do góry

Jurajski Ogród 17:10, 30 maj 2013

Do góry
cd

cdn
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 17:10, 30 maj 2013

Do góry
Irysy stoją na baczność.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:07, 30 maj 2013

Do góry
Cały dzień nie padało..... za to po południu jak lunęło to szok...... dobrze, że nie gradem.. pobiegłam zamknąć szklarnie i furtkę do warzywnika bo chciało urwać i już tam mnie uwięziło
Patrząc na chmury wiedziałam, że będzie zaraz piekło..

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 17:03, 30 maj 2013

Do góry
Pomidorki w całej okazałości. Jeszcze nie wszystkie mają ocieplacze z trawy.

Na warzywniku też bez szkód, tylko chwasty czekają na usunięcie.

U Przemka w ogrodzie. 17:01, 30 maj 2013

Do góry
Witam Miłych Gości
Opóźniona wiosna wreszcie ndrobiła zaległości, ja niestety jeszcze nie.
Ogród nabrał zycia i kolorów.
Masa pracy a czasu coraz mniej.

Kasia dziekuję, pawie to dopiero podrostki, dech to mają zapierać jak będą miały już właściwe upierzenie. A to dopiero pojawi sie w 3 roku życia.

Ari miło że trafiłeś do mojego zielonego zakątka, niestety wszystko na mojej głowie, ogród, zwierzeta i jeszcze wiele inych, czasem mnie to przerasta ale kilka nowych pomysłów i dzień dobrej pogody i wraca zapał do pracy zwłaszcza w ogrodzie a jak się rozkręcę w ogrodzie to i wszystkie inne obowiązki łatwiejsze do przebrnięcia.
Zielononóżki chciała moja mama, ależ one grzebią, o pawiach ja natomiast marzyłem od bardzo dawna i w końcu tej zimy zakupiłem pierwsze z dużą dozą niepewności z braku doświadczenia. Jednak z każdym tygoniem lubię je bardziej, a i one już się chyaba zadomowiły, fajne ptaszyska, bardzo towarzyskie, trochę twarogu albo jajko na twardo i łatwo je przekupić, chcę je oswoic na tyle aby jadły z ręki.

Haniu ogród ożył zaczął kwitnąć zaraz pokażę postępy. Jesienne plany na nową część ogrodu trochę się oddalją w czasie, miało powstac nowe prostokatne oczko wodne i alejka równiutki trawniczek, ale trudno ze wszystkim zdązyć.
Pawie jak pisałem chyab sie zadomowiły chociaż są trochę niesforne, żadne ogrodzenie nie stanowi dla nich bariery. Lubię patrzeć jak paradują z małymi jeszcze ogonami i ich krzyki chociaz miałem nadzieję że będą głośniejsze

hortensja zimowana w piwnicy zaczyna pięknie kwitnąć

Boćkowe perypetie ogrodkowe 16:59, 30 maj 2013

Do góry
bociek napisał(a)

To Hakonechloa macra odmiana All Gold W kilku miejscach jest spora, w kilku duzo mniejsza
Sa z tego samego zrodla, posadzone w tym samym czasie i praktycznie rosna w takich samych warunkach

Chcę je, chcę.....gdzie u ciebie rosną?, chodzi mi o stanowisko i jak się nimi opiekować, żeby takie śliczne były, zamieniam się w słuch, a raczej wytrzeszczam oczy
Ogród do kwadratu 16:59, 30 maj 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Ścianka wodna ukończona... ufff. Pozostaje obsadzić roślinkami i wysypać żwirek przed ścianką

a tu kolejne dwie - jednak dwie, a nie trzy - ścianki. I podobnie jak przy ściance wodnej, czekają na obsadzenie... ale najważniejsze, że mamy już na to pomysł.

Super wyszła ta ścianka wodna!
Białe czosnki zachwycają, bajeczne, już wiem, że u mnie będą i jedne i drugie, ale to dopiero w przyszłym sezonie. Zresztą wszystko pięknie skomponowane. Kojący spacer świąteczny zaliczyłam
Pozdrawiam
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:56, 30 maj 2013

Do góry
i największy dylemat ... pień ...

obrósł rojnikami jak na złość tak ślicznie, że nie mam sumienia go usuwać ... tylko gdy był w płytach nie miało to takiego znaczenia dla powierzchni tarasu ... teraz bendom wymarzone dechy ... coś we mnie jest za tym aby ten pień zostawić ... nawet coś w żonie takiego jest ...

co robić ... ??? ... jak żyć ??? z pniem czy bez pnia w tarasie ???

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:52, 30 maj 2013

Do góry
lawenda szaleje ... łan przy tarasie wybujał ... nie wiem jak zon taras zrobi nie ruszając łanu ??? ale ruszyć go nie pozwolę

malwy zamykają łan ciekawe jaki kolor

bodziszki mają mnóstwo pąków ... i naparstnice ... a tu mały bo mały grad nas atakuje ... mam nadzieję, że im nie zaszkodzi ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies