Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:42, 28 maj 2013

Do góry
Wczorajsze deszczowe fotki.

Brzoskwinki będą!

I salata rzymska, pomidorki rosna

Tojeść od Ell w końcu rośnie

Szczypiorek zdobi warzywnik:

Rh kwitna, chyba oba tej samej odmiany?

Krasnala mam, ogrodowego!

Moje ulubione zawilce

Horti Grandiflora pada. Nie wiem o co chodzi, chyba jej cos korzenie podgryza? Wiednie, podlana obficie:/

Orlik ładnie kwitnie - samosiejka

Rabata przy pokoju do pracy:

I z drugiej strony:

Irysy maja boski kolor:

Przy ławce hosta nie zawodzi
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:39, 28 maj 2013

Do góry
Żurawki rosną w deszczu jak szalone no i wreszcie obwódka bukszpanowa wokół tarasu ruszyła

ps. Aga jak widzisz u mnie malo careów, ale widziałam takie okazy po 3 latach .Giganty,więc będzie ok
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 13:34, 28 maj 2013

Do góry
Ewa napisał(a)
praca wre...

Ewa...czy te bukszpany są z Limby?
Byłam w sobotę i widziałam chyba te same,podobno same się formują w kulkę,tak mi pani powiedziała
Ogród - Azyl Amatora 13:33, 28 maj 2013

Do góry
Widzę,że z Bożenką/Bogdzią/ doszliście do jakichś wniosków. I dobrze, bo ja ekspertem nie jestem, i nawet nie amatorem. Poprzednio zajmował się nimi mój M, teraz z konieczności ja, a 2 lata w ogóle były bez nadzoru.
Ja pokażę tylko widok mojego łysego, 2 lata temu Rh, po oskubaniu części dużych przyrostów górą.

Góra krzewu

Dolna gałąź, która była całkiem łysa z dwoma żywymi rozetami

Główny pień, w tym roku również mu wyłamię górne przyrosty.

Część krzewu , jak wyżej, widać nowe przyrosty, ale jeszcze mało.
Z obserwacji mojego Rh wyciągam wniosek, że nie trzeba czekać, aż krzew się rozrośnie, tylko minimalnie nim sterować.
Rododendronowy ogród II. 13:33, 28 maj 2013

Do góry
Bożenko, każdy maraton ma metę, mam nadzieję, że jesteś na finiszu i otrzymasz laury! Pozdrawiam serdecznie Was Oboje, życzę słoneczka i rychłego klapnięcia na leżaczek

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:12, 28 maj 2013

Do góry
Iwonko, miło mi, ale moje zdjęcia nie są rewelacyjne. Przeważnie ostrość do kitu, albo i inne mankamenty.
Ale lepiej nie będzie, musiałabym statywu używać, a to już dodatkowy ciężar. Dla ilustracji moich wpisów wystarcza, system nie informuje o jakości zdjęć, że się nie nadają, więc jest jak jest. Jeżeli coś dla siebie z nich wyłapujesz, tym bardziej mi miło!

Holandia, Ogród w Appeltern 12:58, 28 maj 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

O jak mi się podoba ten pomarańcz i ta zieleń
Puste pole z wysepką kwiatową 12:52, 28 maj 2013

Do góry
Ooo, jak mi dobrze! Też dla Ciebie mam. A co! Dziś zaglądam tu zupełnie nietypowo (nie nocą), ale niestety, choćbym pękła, to nie zajrzę do wielu najukochańszych ogrodów. Czy wiesz, Basiu, że ja już mogę być "dawcą" Twoich złocieni? Boże-sz, jakie to plenne!. A co do werbeny - tak jak przypuszczałam, zebrane nasionka miałam do niczego, niedojrzałe, ale te pozostawione kwiatostany się wysiały i na szczęście skiełkowały. W razie czego Ci ...kopnę...
Książki o tematyce ogrodniczej 12:49, 28 maj 2013

Do góry
Mariusz napisał(a)
Ciekawe artykuły dla osób zainteresowanych tą tematyką.

A to ciekawe wydanie, warto poczytać
Książki o tematyce ogrodniczej 12:44, 28 maj 2013

Do góry
Bardzo fajn książka "OGROD W WEEKEND" jest teraz na wyprzedaży w księgarni internetowej www.pouczyc.pl, ogólnie mają teraz mega wyprzedaż -80% więc można się obkupić!

http://pouczyc.pl/ogrod-w-weekend.html

Ogródek Agam 12:31, 28 maj 2013

Do góry
A teraz moje przemyślenia co do kształtu rabat.
Jest:

Wymyśliłam tak:

Dalej nie wiem co zrobić z wejściem do domu. Nie mogę zgrać prostego chodniczka i zaokrąglonej rabaty. W żaden sposób to nie pasuje.

Poza tym wykopałam wszystkie pęcherznice, są zastąpione tujami i serbami (małymi niestety). Likwiduję rabatkę "wysepkową" i dalej walczę z wyglądem trawnika.
Anglia maj 2013 12:10, 28 maj 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)
Fantastyczne....!
Anglia maj 2013 12:08, 28 maj 2013

Do góry
Wyjazd na Chelsea Flower Show został połączone ze zwiedzaniem kilku ogrodów angielskich na południe od Londynu, głownie hrabstwo Kent.
Od soboty pogoda zmieniła się diametralnie i mieliśmy po prostu cudne słoneczko, co widać na zdjęciach.

Przenoszę post Sebka z wystawy - potem dodamy nowe zdjęcia, może Hania się przyłączy?

Sebek napisał(a)
Dzisiaj otrzymałem dwa kolejne MMS'y

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:06, 28 maj 2013

Do góry
Brawo, idziemy łeb w łeb Ja też w tym tygodniu minęłam tę granicę.
Gratulacje z okazji 400 stron i czekam na kolejne fantastyczne zdjęcia z Twojego pięknego i zadbanego ogrodu

Buziaczki

Jurajski Ogród 12:05, 28 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
pastele z odrobiną amarantu

Kocimiętka, lawenda i ...?

Jurajski Ogród 12:02, 28 maj 2013

Do góry
pastele z odrobiną amarantu
Działeczka koło Muzeum 12:01, 28 maj 2013

Do góry
madzielena napisał(a)
I to - z dedykacją dla Basi, która powiedziała mi o margerytkach - sporo ich mam

O! Jakże mi miło. Dzięki
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:46, 28 maj 2013

Do góry
madzielena napisał(a)

Właśnie tego się obawiałam myśląc o kancikach Moja kosiarka do "wypasionych" nie należy, wysokość ustawia się na kołach i oscyluje ona w przedziale od 3,5cm do 5,5cm. Obawiam się zatem, że z kantami mogę się pożegnać.

Już zamówiłam u Taty granitowe odłamki kostki i chyba tak zaznaczę brzeg rabat, choć kanty wyglądają niezwykle elegancko!

Elegancko to wyglądaja zaraz po podcięciu. Szybko zarastają i naprawdę z każdą kosiarką wymaga to precyzji i sporo pracy.
O tu rabatka różano-lawendowa zaraz po przycięciu w kwietniu.

A tu trzy dni po koszeniu i przycięciu brzegów nozycami.

Trawa rosnie bardzo szybko, brzeg zarasta i po kanciku.
Kostka granitowa to jest jakieś rozwiązanie, ale wg. mnie byłoby tego optycznie za dużo, gdyby zrobić z niej wszystkie krawędzie. Tak jak jest, może nie jest super elegancko, ale jest naturalnie.
No ogrodowe dylematy sa ciągle. Tylko na obrazkach wszystko jest takie piękne, równe i bez chwastó, a rosliny zdrowe i rosnące pod sznurek.

Tylko czy to o to chodzi?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:35, 28 maj 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Ewo, moja wierna fanko, jak to miło, że u mnie tyle energii pozytywnej, że jeszcze ktoś sobie zaczerpnie. No nie chodzi o załamki, ale no jest jak jest. Raz na wierzchu raz na dnie.
Wniosek taki, że zawsze przed 9.00 muszę wstawić coś dla Ewy

Coś się znajdzie ze wsi polskiej (zdjęcia wieczorne, więc zieleń niebieskawa)

Jeszcze masz wakacje Możesz zacząć dopiero od października.
To raz na miesiąc odwdzięczę się jakimś wielkomiejskim widokiem, tak dla równowagi w przyrodzie

(U Was na Dolnym Śląsku to jest tak trochę jak tutaj)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies