Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona przystań 17:57, 30 maj 2013

Do góry
Na początek kwitnące żurawki, będę dodawać tylko po 2 zdjęcia bo niestety zawiesza mi się komputer przy większych ilościach ;(
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 17:56, 30 maj 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:56, 30 maj 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Ależ piękności!!!

Aniu, co do stylu ogrodu, mam to samo. Ja tylko założyłam sobie tak- przedogródek bardziej formalny, uporządkowany, reprezentacyjny, a na tyłach mogę poszaleć. I tak mam dwa w jednym
Pozdrawiam cieplutko

Grembosiu, dawno u Ciebie nie byłam..... a tak ciągle przypominam, że miało być wesele.. było???
Ogródek masz piękny .. te pergole , ścieżki i wogóle..... mignęło mi nawet któregoś dnia nowe wyposażenie na taras.. śliczne.. ale z braku czasu nie czytałam więcej, wiec i nie pisałam nic

Widok na kałużę...

I lilie tylko próbują nadrabiać kolorami Biegam dziś z doniczkami żółtych lilii ( bo jucz w doniczkach kwitną, mus posadzić) szukam gdzie to wcisnąć, bo nowa rabata to jeszcze termin bardzo odległy.... a M spokojnie się odzywa, że lilie jeszcze sie zmieszczą do oczka wodnego..... hi, hi, hi..dowcipniś ... lilie poszły od róże,a raczej za róże... i to różowe... znów zgrzyt.. ale to tymczasowo

Nasz ogród, my i psiarnia:) 17:53, 30 maj 2013

Do góry
I jeszcze kilka ujęć z wczorajszych prac
Tam gdzie tak taczki dyskutują będzie zakątek z brzozami

Przygotowywane odwodnienie ogniska, jeszcze drenaż będzie na dnie

tu będzie rabata z jarzębiną

a tu w rogu koło domku gospod. będzie miał swe miejsce buk czerwony pendula

To stanowisko zachodnie, okno od jadalni, miało być miejscem na murku dla rododendronów, pomysł upadł- śnieg z dachu zabiłby moje krzaki, myślę o bukszpanach kulach, hostach, funkiach i paprociach, co wy na to??

Widok z góry na rabatę frontową, nad którą intensywnie myślę ( po lewej furtka, z tyłu jeżdzi brama)

Początki mojego ogródka. 17:52, 30 maj 2013

Do góry
pokażę teraz pare fotek ogrodu ktorego juz nie ma poniewaz juz tam nie mieszkam Wszystko zrobiłam samaByłam w ciężkiej sytuacji i ten kawałek ziemi to był mój ratunek Szkoda tylko ze nie ma juz sladu po tym ogrodku
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 17:48, 30 maj 2013

Do góry
Myślałam, że nasza figa marzła i miałam ją wykopać. Dobrze, że chwilowo miałam pilniejsze prace, bo okazało się, że ona żyje.

Kiwi zaczyna się przebarwiać.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:47, 30 maj 2013

Do góry
Kilka fotek dzisiejszych..... i muszę uciekać z interneta

W ogrodzie króluje teraz kolor zielony..... jest mało kwitnących roślin... orliki, trochę powojników, przekwitające azalie i rh (już brzydkie), na skalniaku goździki, ale zarośnięte przez sąsiadów, trzeba już zrobić porządek w towarzystwie... pytanie zasadnicze: KIEDY???

Dominujący kolor..

I złota katalpa.. tym razem od tyłu..

Pszczółka.. z tyłu Twoja hortensja Everest a raczej dwie razem Wydarłam zielsko z odpadów karmnikowych i mogę okazać M niezadowolony, bo liczył, że z nasionek jaka maryśka może wyrośnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:44, 30 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu co to za roślina u mnie rośnie w doniczce nie wiedziałam, ze można z nią do ogrodu
Widzę, że też nie umiesz mało kupować najlepszy sposób pakowania ostatnie zdjęcie a ten kuklik to jaka odmiana? pozdrawiam

to Sedum sieboldii mediovariegatum. świetnie się płoży, idealna na skalniaki, nie lubi ciężkiej i mokrej ziemi jak każdy rozchodnik...mamy w stałej ofercie
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 17:44, 30 maj 2013

Do góry
tomek11 napisał(a)
Dięki za miłe słowa o moich roślinkach, u Ciebie jest pięknie zielono, wspaniałe tulipany, czeremcha

Dziękuję. Teraz przez te deszcze to główny kolor to zielony

gusiarz napisał(a)
Aguś - napisz ile potrzebujesz przywrotników? Mogłabym się podzielić

Aga, wielkie dzięki ale ja mam ich kępkę tylko przegapiłam moment żeby je podzielić i dać im się bardziej rozrosnąć. Oto dowód

Debra napisał(a)
Ja oddaję słońce wagonami

Miała być burza - i tak już kolejny dzień.

A wiesz, u mnie światło akurat jest cudne o zachodzie.

Ale te poranki u Ciebie.... rób zdjęcia codziennie dla nas wszystkich!

Nieźle się pozmieniało od 18-go maja. Nie pamiętam dania bez deszczu od tamtej pory Nawet przed chwilą miałam burzę...

Ewa4 napisał(a)
Aga podoba mi się ta rabata z rh.,paprociami i chyba bukszpan tak?Zresztą wszystko mi się u Ciebie podoba .Pozdr.

Rabata z RH w tym roku wyjątkowo okazała. Aż się gałązki uginają od kwiatów. Jeszcze tak nie miałam

monitka napisał(a)
Nieszko moje patyczki też jakoś cienko pieją...sporo mi wypadło...
A jak tam arbuzy? Bo u mnie z całej paczki wzeszły dwa...

Poranne widoczki super

Moje prawie wszystkie wypadły. Jeden patyczek mi został z jeszcze niezwiędłymi listami. Co do arbuzów to podczas przesadzania do gruntu je chyba zepsuła. Także tegoroczne rozmnażanie roślin można uznać za kompletną porażkę

Nasz ogród, my i psiarnia:) 17:42, 30 maj 2013

Do góry
Miałam wkleić wam moje rysunki tej rabaty. Otóż zamiast wczoraj ją kończyć latałam po szkółkach, patrzyłam co jest, znalazłam szkółkę z pięknymi kulami bukszpanowymi, no mówię wam, w szoku jestem, kule, stożki, bukszpan na pniu- w przyszłym tyg lecę kupować Świerki cudowne, drzewa,krzewy, morze, morze roślin..

Efektem mojej wyprawy jest:
Kompozycja nr 1 :

Kompozycja nr2

Trawki na tymczasie:

I lawenda w towarzystwie rozplenicy japońskiej ( ale to do poprawki bo ziemia dla nich tu nie taka)

Chciałam tu w tej donicy zrobić dużo lawendy i pośrodku tą trawkę, wiem, początki zawsze są trudne
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:35, 30 maj 2013

Do góry
Marzenko.. to moje zbiory bukszpanowe, co do których nie mam jeszcze pomysłu i koncepcji.. stoją tak sobie z boku..... i oswajam się z widokiem, bo też do końca nie jestem pewna czy mój ogród nadaje się do takich formalnych kształtów, a raczej czy moja nieformalna natura nie pogryzie się z formalnością.. na pewno oprócz buksików chcę z tyłu coś kolorowego, co zakwitnie i nie będzie cały rok na okrągło takie samo... czyli wsiowy styl z bukszpanami No i dokupiłam walce.. chyba kupię drugi.. niech będą dwa, bo taki jeden to jak wyrzut sumienia..
Teraz nie myślę co zrobię z baksikami, teraz myślę jak ten plac doprowadzić do porządku.. wtedy będę myśleć..... ustawiając doniczki.. dziś walczyłam z chwastami... jak już ich się pozbędę i przeniosę resztę to będzie można urobić ziemię..... nawet przyniosłam wczoraj glebogryzałkę.. w chwilach przerwy w pracy po trochu będę sobie burkać i zdobywać teren..

Choinkę bym wyrzuciła (ta w środku na pierwszym foto) i dała tam jakie czerwone drzewko dla kontrastu
Gdzie glebogryzałka ustawiłabym jaki stolik i ławeczki... no i wpadł pomysł czy na środku nie posadzić jakiego drzewa typu parasol.. ale czy ja dożyję tego aż urośnie i zrobi parasol????? To i takie dylematy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:32, 30 maj 2013

Do góry
Podlewałam dziś Florovitem

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:31, 30 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu co to za roślina u mnie rośnie w doniczce nie wiedziałam, ze można z nią do ogrodu
Widzę, że też nie umiesz mało kupować najlepszy sposób pakowania ostatnie zdjęcie a ten kuklik to jaka odmiana? pozdrawiam

Aniu, to chyba Sedum sieboldii 'Mediovariegatum'.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:26, 30 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu mam nadzieję te przetasowania bukszpanowe obejrzeć.
Mnie też intrygują pąki piwonii ktore nie rosną, drugi rok z rzędu... A szczególnie instryguje mnie drzewiasta, która się bawi ze mną w ciuciubabkę .

Moja drzewiasta od poczatku kwitła (kupiłam kwitnącą) i chociaż 2 razy przesadzałam to kwitnie...
to jakieś stare zdjęcie. Z początku kwitnienia. Kwiatów miała dużo.. i nie okrywałam na zimę.. ale trochę mnie denerwuje, bo kwiaty tak wielkie, że wszystkie wiszą aż do ziemi.. i ich nie widać.. i byle deszcze i je z płatków ogałaca.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:23, 30 maj 2013

Do góry
anipla napisał(a)
Ja też uwielbiam mało właściwie nie dojrzałe owoce tak jak Ty..u rodziców jako dzieciak objadałam agrest i na dojrzały marne szanse były i mówili mi że brzuch mnie będzie bolał ale nigdy mnie nie bolał..i tak mi zostało ,śliwki, jabłka, truskawki...

Wstawiam link bo pewnie nie przeczytasz https://www.ogrodowisko.pl/watek/2932-ogrodek-hanusi-kolejny-sezon?page=167#post_8

pozdrówka i dla M

No to mamy coraz więcej wspólnego.... zamiłowanie do "zielepuchów" i do gubienia roślin w ogrodzie Za to jakie czasami są niespodzianki

Białe orliki znalezione i przekopane z niebieskimi w miejsce nowe ... mam nadzieję, że będzie reprezentacyjne Bordowe też przekopałam...

U Przemka w ogrodzie. 17:22, 30 maj 2013

Do góry
Pawie jak widac mają się dobrze i chwalą się czym mogą,

Kury zielononózki kuropatwiane to nie te malutkie kurki są może nieco mniejsze od zwykłych fermowych kur, bo to rasa bardziej prymitywna dzika, o kuropatwianym ubarwieniu zielonkawych nogach i podobno o mniejszej zawartości cholesterolu w sm jaj. Z tego własnie powodu chciała je mama jednak mnie ich temperament wyprowadza z równowagi.
Leśne Wzgórze 17:20, 30 maj 2013

Do góry
Mała panorama

To samo zdjęcie co wyżej tylko z innej perspektywy

Mam problem z rozplanowaniem roślin na pierwszych 4 zdjęciach (około 50m).
Ziemia to raczej piach i posadzenie bardziej wymagających roślin raczej nie wchodzi w rachubę. Lubiane przeze mnie funkie nie chcą tam rosnąć Do godziny około 12tej jest tam półcień, od 13tej do wieczora raczej pełne słońce. Patrząc na zdjęcie patrzymy na północ
Jak widać są tam już posadzone świerki, których nie chciałabym przesadzać, ale resztę bez problemu mogę wymienić na inne (są tam kosaćce, trzmielina, jałowce, 2 jodełki, irga)

Na dalszych zdjęciach widać podsadzoną już rabatę z (od prawej) pęcherznicą bordową i zieloną, forsycją, azaliami, pierisami, irgą, kilkoma rodzajami berberysów, pięciornikami (na końcu rabaty - marnie rosną w tym miejscu i nie wiem dlaczego)
Początki mojego ogródka. 17:19, 30 maj 2013

Do góry
A tutaj na moim małym tarasiku warzywniak w wersji mikro sałata i rzodkiewka w zielonych skrzynkach juz troche podjedzone przez rodzinke dalej pomidory i papryka
Ogród w Alei Lipowej... 17:18, 30 maj 2013

Do góry
justi napisał(a)

Justynko, nie mam czasu być na O. zbyt często. Nawet nie pamiętam, kiedy pisałam coś u Ciebie. Ale jak zawsze jesteś dla mnie inspiracją. Ten zakątek jest rewelacyjny. Nie wiedziałam z czym połączyć moje różowe rh, teraz wiem. Pozdrawiam z burzowego Podkarpacia.

U Przemka w ogrodzie. 17:11, 30 maj 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies