Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:13, 18 wrz 2022

Do góry
Bawię się jeszcze w programie i próbuję stworzyć coś, co nie będzie wymagało przesadzania jabłonek. I może coś takiego. Brzozy wysunąć do przodu, stworzy się coś w deseń pokoju ogrodowego, koło jabłonek postawić hamak o którym marzy moja córka. Wtedy trzecia brzoza jednak bliżej sąsiadów, o coś takiego.

Lidziu u mnie dzisiaj paskudna pogoda, a chciałam poplewić. Trawy wczoraj nie zdążyłam skosić, a już dawno powinnam. Doba jest za krótka, zdecydowanie.

Aneto pewnie skorzystam z listy roślin, którą wykorzystała u siebie Gabrysia, między innymi kocimiętka, kukliki, brunery, stipa, szałwia, orliki, amsonia nadreńska, drakiew, werbena żyłkowana, jarzmianki. Gabrysia wykorzystała jeszce turzycę tunikową i seslerie jesienną.
Dziękuję za Twoją wiarę w moje możliwości
Ogród z plażą 11:12, 18 wrz 2022

Do góry
ajka napisał(a)
Trawiasta

Twoja trawiasta budzi mój podziw. Piękna jest
Ogród z plażą 10:54, 18 wrz 2022

Do góry
Wykopałam żurawki spod hortensji, zresztą dwie i tak mi wyschły na wiór, teraz bardziej mi się podoba, bo hortensja króluje. Finalnie ona ma urosnąć nawet do 2,5m.

Dosadziłam ciemnych rozchodników w drugiej lini.

Zamówiłam bodziszek Rosemoor, finalnie posadzę go pod heptakodium chińskim. Myślałam wcześniej o różach, ale potem pomyślałam, że jak zarosną to nie przecisnę się pod drzewko. A ten bodziszek bardzo mi się spodobał na zdjęciach.

Miałam nie kupować w tym roku cebulowych, ale finalnie dokupiłam krokusów i tulipanów, żeby zrobić porządek na rabatach, bo obecny wygląd wiosną nie do końca mi odpowiada.
Ptasi gaj 10:47, 18 wrz 2022

Do góry

Piękny jest nawet bardzo i ta biel a ilość zawilców robi wrażenie, będzie się działo na wiosnę !
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:13, 18 wrz 2022

Do góry

Dębowe zakątki 10:07, 18 wrz 2022

Do góry

Ale piękne te funkie bardzo podoba mi się to ujęcie, ale przewinęłam kilka wątków dalej, a tam piękne, żółte rudbekie, zakątki z nimi też bardzo ładne przymrozków nie zazdroszczę, ja jeszcze latem się nie nacieszyłam, sucho było strasznie, żar a potem od razu mocno zimno, no ale może będzie piękna złota jesień
Ogród Basi 09:56, 18 wrz 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Baiu ty masz tak u siebie wszystko perfekcyjnie zrobione no tylko podziwiać.
I jak widać nie tylko w ogrodzie ale i przed.
Elegancko nawet od strony ulicy.
Widać, ze tam mieszka wytrawny ogrodnik
pozdrawiam
W ogródku Martki 09:54, 18 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Po pracy wykorzystałam czas na sadzenie nabytków sprzed 2 tygodni. Czas najwyższy, jesień w ostrym natarciu.
Heptacodium powędrowało na róg rabaty z hortensjami Limelight, a kiedy zrobi się za ciasno - moja siostra ucieszy się z każdego krzaczka hortensji.

Zrobiłam trójkąt judaszowcowy, na wiosnę zdejmę darń (najpierw zobaczę, czy przezimowały) i pod drzewkami planuję niewysokie zielone zadarniacze - będę myśleć przez zimę, odgapiać od Was. Stanowisko - półcień. Będą zmiany na rabacie "cienistej", tej z tyłu. Nudy nie będzie.

Jeden z dereni kousa powędrował w północno-wschodni róg - obecnie tak się tam rozpanoszyły astry nn, że nie widać, że go posadziłam. W przedogródku brakowało mi przesłony pomiędzy podjazdem i ogrodem, dodatkowo lekkiego przesłonienia tarasu przy schodach wejściowych. Tę rolę przypisałam dereniowi China Girl. Tu też będą zmiany. Od grudnia nie będzie w tym miejscu jodły w tle. Tu, gdzie jest dereń, po prawej będzie rabata, do ogrodu wąska ścieżka z trawy.

Stan doniczek - znów zero. Nie do wiary!

To ostatnie zdjęcie rewelacyjny klimat ogrodowy zapowiada.
Gdyby to było możliwe, przeniosłabym tą piękną jodłę do siebie... idealny zielony akcent na zimę.
W ogródku Martki 09:47, 18 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
[b]

Ciekawa jestem, czy nasiona powtórzą cechy? Może ktoś eksperymentował?

Ja w tym roku zebrałam nasiona i będę eksperymentować.
Dębowe zakątki 09:45, 18 wrz 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)

Piękne te słoneczne zdjęcia i jesienne klimaty. Myślałam że nowa trawka to rozplenica aurea, ale kłoski musiałabyś pokazać z bliska.
Werbena patagońska obecnie wyrywam z rabat na bieżąco bo wiosną są zniej niezłe potwory chyba że e5worzy się im miejsce i wyrywanie nie zaszkodzi innym roślinom.
Chcesz żebym Ci wysłała sadzonki rdestów, szybko się ukorzeniają w wilgotnym miejscu. Na Pw daj znać.
Dzięki Ulu
Raz słońce raz pochmurna, raz deszcz. Ale ogólnie wrzesień chłodny.
A z dnia na dzień coraz chłodniej mam być. Ech za szybko to zimno.
OO fajnie,że masz tyle wrbeny.
Moje marzenie mieć jej więcej
Oj bardzo, bardzo chcę te sadzonki rdestów.
A to proszę kłoski tej trawy z bliska.

Zieleń, drewno i antracyt 09:44, 18 wrz 2022

Do góry
Dzisiejsza poranna kawa już w kurtce, zimno strasznie. Kawa szybko wystygła, więc chwyciłam za sekator

Ciepłej niedzieli
W Dolinie Muminków 09:31, 18 wrz 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Basiu a ta mieszanka czerwonych jakie ma odmiany ? Jest coś na nich napisane?

Justyś na opakowaniu pisze Mieszanka,,Firework"
Ogródek Kasipod 08:07, 18 wrz 2022

Do góry
Kasiapod napisał(a)
Wczorajsze zakupy

Fajowe.u mnie nigdzie nie ma werbeny.
Ogródek Kasipod 07:42, 18 wrz 2022

Do góry
Wczorajsze zakupy

Ptasi gaj 22:30, 17 wrz 2022

Do góry
Jeszcze róże dosyć dobrze kwitną

Tutaj dzisiaj porzadkowalam. Kupiłam w 2014 r. 3 Bergenie rizsadzam je każdego roku pewnie jest już ok 50. Ostatnia zima bardzo się z nimi obeszła za to teraz są piękne soczyste lśniące

Ptasi gaj 22:18, 17 wrz 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:13, 17 wrz 2022

Do góry
Dalie też mam ale tylko 3 krzaki

Ptasi gaj 22:09, 17 wrz 2022

Do góry
CD
Rudbekie kwitną na całego bardzo je lubię co roku zmieniaja się na inny kolor

Kalina Watanabe zmienia kolorek

Ptasi gaj 21:58, 17 wrz 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, psiak jest bardzo absorbujący, ogród oglądam przez okno.
Do tego często pada deszcz.
Jutro postaram się zrobić zdjęcia kłosów tych traw z bliska.

Trawa Rossi, którą mi przysłałaś bardzo się rozrosła i kwitnie

Psina młoda i pewnie rozrabia.
U mnie jeszcze twoje trawki nie kwitną pogoda nie sprzyja do kwitnieniu zimno i co
chwilę deszcz. Mimo opadów jest bardzo sucho. Dzisiaj sądziłam rododendrona i trzeba było dołek wykopać zaledwie 3-4 cm mokro później skala.

Bardzo polecam aby siać i sądzić w ogrodzie szalwie omaczoną jest bardzo dekoracyjna to nie zimuje,chociaż w tym roku mi jedna przezimowały. W tym roku spróbuję przykryć szałwię ciekawe czy przezimuje.

A to wanilka skay, dzisiaj ponury dzień i mokro więc i kwiatostany mokre nie mają tej zwiewności.

Ptasi gaj 21:47, 17 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, zbyt krótko jestem na forum, by wyciągać wnioski, jak ono się zmienia, ale byłam swego czasu na forum budowlanym i tam działało to tak, że każdy miał swój czas aktywności, która po przejściu przez pewne etapy budowy ustawała lub wręcz całkowicie zanikała. To naturalny porządek rzeczy, bo ile czasu można siedzieć w bateriach umywalkowuych - jeśli nie siedzi się w tym zawodowo. Podejrzewam, że z ogrodami jest podobnie. Gdy one wraz z nami nabiorą dojrzałości, mniej jest tematów, o których chce się pisać. Potem pojawiają się "nowe pokolenia" forumowiczek, z którymi już nie ma tej więzi. Natomiast zawsze jest grono osób, które czytają forum bez komentowania i logowania się nawet, z zewnątrz. Warto utrwalać swoje doświadczenia, bo może to oni będą tworzyć kiedyś ogrody naszych sąsiadów?

Martka masz rację pewien etap się kończy i trzeba się usunąć. Od czasu do czasu przypominać o sobie.

Dzisiaj cały dzień przegania czlowieka z ogrodu. Trochę zdjęć po deszczu zrobiłam.

Liście z brzoz już opadaja czas grabienia oczko już gotowe do przykrycia siatka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies