Ja szukałam inspiracji w necie po różnych stronach od kiedy trafiłam na Ogrodowisko i Gardenarium tylko te strony przeglądam... Tyle tutaj pięknych ogrodów że nie sposób wszystkie ogarnąć...
Witam nową Ogrodowiskowiczkę
Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia z ogrodu, jaki by nie był. Jeśli Ci się nie podoba - czas to zmienić A jeśli jest piękny - pochwal się swoimi osiągnięciami
Nasze Ogrodowisko jest życzliwe dla wszystkich.
Tojeść rozesłana uwielbia dużo wody. Moja rośnie wręcz w wodzie, bo w stawie w szparach.
Musisz tej tojeści udostępnić dostęp do gleby, żeby tak karkołomnie nie musiała po tej korze walczyć.
Podsyp drobniutkiego kompostu, od wiosny podlewaj obficie,i odżyje na pewno w nowym miejscu. Chyba drobne kamyki by polubiła
Danusiu takie piękne zdjęcie i twoje odwiedziny w moim watku -to zaszczyt.Lubie to zdjecie z terierkiem bialym i często podglądałam je na str. GARDENARIUM,myślałam ze posadzę je pomiędzy bukszpanami i będzie sobie swietnie rosła -a tu lipa ,prawie poschła.Przesadze moze odbije.
Teraz już czekaj do wiosny. A z tojeści wiosną porobisz sadzonki i ukorzenią się, zadarniając z czasem za darmo. Nie uwierzysz, ale to zdjęcie z białym pieskiem - to moje własnoręczne sadzonki pobrane z innego ogrodu, tak się zrobiło po roku.
Może kory jest za grubo, albo ogólnie jest grubej frakcji i tojeść nie bardzo ma się jak ukorzenić?
Popieram jak najbardziej tą opinię. Takie lampy niczego nie podświetlają.
Zadaniem oświetlenia w ogrodzie jest wydobywać urodę roślin, zapewniać bezpieczeństwo, podświetlać schody czy ścieżki, krawędzie schodów i podjazdów - a przy lampach solarnych nie da się tych celów uzyskać.
Lampy nie powinny być w ogóle widoczne, tylko rośliny które one podświetlają.
Tak sobie wyobrażam oświetlenie ogrodu.
Ten klon na żwirowej rabacie idealnie wygląda i bardzo zdobi.
W żwirku możesz pod nim posadzić plamę kilkunatu sztuk np. Ophipogon planiscapus "Nigrescens" - konwalnik, czarną "trawkę" albo coś żółtego.
Tak, teraz się zorientowałam, że chyba to szron na nim był. Tak czy inaczej te różnice w wyglądzie możesz zniwelować odpowiednią pielęgnacją no i pilnowaniem i oduczaniem suczki od załatwiania się w trawniku.
Nic tak nie szpeci ogrodu, jak plamy w trawniku, bo od razu widać.