Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 12:47, 07 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Bożenka.. jeszcze masz 2 dni zimne..a raczej dwie mroźne noce.... a potem już będzie eis topić...... U nas dziś i jutro pochmurno, a potem 2 dni deszcz.... zmyje cały śnieg, bo deszcz najszybciej go rozpuszcza. U mnie dlatego go mało, bo padało przez 2 dni...a nawet więcej.
To Twoje prognozy Nocnych temperatur nie daję, bo są dołujące

Usmiałam sie to dodatnie mi pokazujesz a ujemne ukrywasz? Jak będą ujemne to śnieg dużo wolniej bedzie sie topił. Trudno nic nie poradzę na to więc muszę czekac az sie stopi.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 12:44, 07 kwi 2013

Do góry
Kwiatuszek dla Was

dostałam go wczoraj od znajomej która ma kwiaciarnię - kwiatuszek "z odzysku" - w kwiaciarni spisany na straty - u mnie zobaczymy co będzie... może się zabierze, jeśli nie trudno... całkowicie był przesuszony, liście miękkie, korzenie w prawie połowie suche... przesadziłam (wczoraj o 22.30), wycięłam suche korzenie, zalałam i zostawiłam na noc w wodzie... wiem że kwitnących się nie przesadza, ale nie było wyjścia. Poczekamy, zobaczymy co będzie.
Wzięłam jeszcze od niej miniaturkę - nie kwitnie

sytuacja zgoła odwrotna - jak go wyjąłem z doniczki okazało się że wszystkie korzenie w korze właściwie nie istnieją, jedyny jaki mu został to taki jeden powietrzny. Obcięłam je wszystkie - zostawiłam jeden, zasypałam korą ciut wyżej bo widziałam, że zaczyna puszczać kolejny - taka maleńka wypusteczka - i tez zobaczymy co będzie

Z reguły nie ratuję kwiatów, ale powiem Wam, że w sumie to żal mi (choć może bez sensu) tych kwiatów "na przemiał" bo to naprawdę jest przemiał - tyle sie tego marnuje żeby się trochę sprzedało...
Na Francuskiej 12:40, 07 kwi 2013

Do góry
Na jesieni ub. roku dostałam od sąsiadki kilka karp miniaturowej dalii. Wsadziłam ją 2 tyg. temu do donic i proszę, już zaglądają

A tu moje hosty

i komarzyce (mam nadzieję, że się przyjmą)

Ogród zmyślony 12:27, 07 kwi 2013

Do góry
beta napisał(a)
Witam

bardzo spodobał mi się pomysł "upchnięcia" placu zabaw na rabacie, jeżeli możesz Magdo, to napisz mi proszę co tam za podłoże dałaś-korę? i jak to się sprawdza? czy dziecię nie biega po roślinach?

będę wdzięczna za odpowiedź i sugestie

bo mój M jak usłyszał o "zamontowaniu" placu zabaw na rabacie to się za głowę załapał

pozdrawiam

To ja upchnęłam Myszorkowi plac zabaw na rabatę. Zobacz jest dużo miejsca i wolne dojście

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:04, 07 kwi 2013

Do góry
Kolejne oznaki wiosny

Przyleciały rudziki i pożywiają się płatkami owsianymi w karmniku.

I pojawiły się pliszki..

A chłopak korzysta z ostatnich lodów
Pogaduchy skowronków 11:57, 07 kwi 2013

Do góry
Witam, coś wątek uśpiony i mało aktywny, ale miło dzisiaj zobaczyć białego boćka i białego hipka.
Boćka nie mam, ale mam mnóstwo kosów, zięb, czyżyków, wróbli i jednego rudzika do wykarmienia, no i oczywiście jednego hipka, ale mój już przekwita.
Pozdrawiam.

Bulbokodium wiosenne syn. Zimowit wiosenny, Bulbocodium vernum 11:45, 07 kwi 2013

Do góry
- Bulbocodium vernum, bylina z rodziny zimowitowatych (Colchicaceae), pamiętam czasy gdy zaliczana była do rodzaju zimowitów.

posadzony jesienią pokazał pąki w marcu mrozy go przystopowały teraz wystartował ponownie

Kolorowe rabaty 11:40, 07 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Czubki czy nie.. ale cieszą

Cieszą Aniu bardzo dziękuję
Kolorowe rabaty 11:35, 07 kwi 2013

Do góry
Czubki czy nie.. ale cieszą
Powojnik - Clematis 11:33, 07 kwi 2013

Do góry
U mnie rosną dwie odmiany, Polish spirit i Paul Farges, zwany letnim śniegiem (Summer snow), ze względu na masę białych kwiatów. Polish spirit zakwitł niemal od razu w miesiąc po posadzeniu.

Rosną cztery sadzonki na pergoli, ale są jeszcze bardzo wątlutkie, tzn pędy maja takie cieniutkie.

To jest zdjęcie z sierpnia, dwa miesiące po posadzeniu.

I z końca września

Jak widać kwiatów dużo i długo. Rośnie w pełnym słońcu, nie ma na razie obsadonych 'nóżek', co jest zalecane, ale liliowce juz czekają, by obsadzić nim rabatę pod clematisem.

Paul Farges natomiast nie zakwitł w ogóle, za to urósł na 2 metry. To jest odmiana silnie rosnąca, która z powodzeniem nadaje się do obsadzenia ogrodzenia. Uwaga wymaga silnych podpór.
Mój zielony, magiczny świat... :) 11:14, 07 kwi 2013

Do góry
Witam, cześć i czołem!!!!

Odpowiedź na zagadkę: Jurand ze Spychowa!

Słuchajcie, słonko daje jazzu niczym Aretha Franklin więc nie straszny mi śnieg w ilościach już mikroskopijnych i wyruszam z sekatorem do ogródka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NARESZCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W planie jest przycięcie bukszpanów w cudnej urody kuleczki niczym z ogródka naszej Szefowej Danusi Jeżeli cięcie to i ukorzenianie (a przynajmniej jego próba)

Chciałbym Wam przedstawić: wpieniona fuksja! hihihi Może w tym roku po kilku latach prób wychoduje fuksiajkowe drzewko

Pogaduchy skowronków 11:12, 07 kwi 2013

Do góry
Hej, hej Skowronki, obudżcie się z zimowego snu. Dzisiaj 7.04 o godz.10.15 przyleciał bociek na gniazdo w Przygodzicach, może już zostanie i założy rodzinę. Mój następny hipek też biały, ale ma 4 kwiaty.

Wiosennie Was Wszystkich pozdrawiam.
Działeczka koło Muzeum 11:10, 07 kwi 2013

Do góry
No no, kawał dobrej roboty chłopaki zrobiły. Sezon rozpoczęty. Ja swoje roślinki kupuję w różych miejcach - zwracam uwagę nie tylko na cenę, ale teź na jakość roślinek - uważam że zdrowa roślina będzie o niebo lepiej rosła niź tańsza, większa a schorowana.
Tak jak piszesz odwiedzam Medax, bazę ogrodniczą na Traugutta, czesto kupuję roślinki przy wejściu na targowicę idąc od strony skrzyżowania ul. Denkowskiej i Okólnej - po lewej stronie ma małe centrum ogrodnicze Brat z Siostrą. Ceny mają bardzo fajne. W 2012 roku kupiłam tam duże modrzewie szczepione na pniu za bardzo małe pieniądze ( 49 zł.) Na zdjęciu możesz zobaczyć jak wygladały po posadzeniu.

Ggybyś chciała kupić tuje to jadąc w kierunku na Sienno - po prawej stronie na wysokości Rzeczek 2 lata temu mieli fajne roślinki. Są na targowicy osoby które sprzedają kwiaty, byliny - mają również iglaki.
Ja bardzo lubię szkółkę z okolic Radomia - mają fajne roślinki i ceny.
Pozdrawiam.

Ogród w skali mikro :) 11:09, 07 kwi 2013

Do góry
Dziewczynki ... Wy się nie gniewajcie, że mnie ostatnio więcej nie ma , niż jestem.. Ale przez tą kombinację moje całe rabaty , no może jedna w całości ulegną zmianom... Więc ja tu siedzę , gapczę się przez okno i przestawiam w myślach te rośliny , gdzie którą

Największego stresa miałam z moim srebrnym świerkiem i brzozą Yongii... Teraz one są daleko od siebie, a potem tak mi się wymyśliło ,żeby były blisko...

Ale nie wiedziałam , czy to będzie pasowało , a sprawa jest kluczowa, bo to będzie główny widok z okna tarasowego.. No więc szukałam... Na zGAPie... I innych portalach.. Aż tu przeglądając nasze Ogrodowiskowe wizytówki natknęłam się na fotkę z ogrodu Dominiki .., Dziewczynki .., to jest to ... Wkleję , mam nadzieję ,że się Dominika nie pogniewa

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 11:04, 07 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hania "poszła" w rośliny a ja bardziej w stare narzędzia i dodatki do ogrodu, ale cosik zakupiłam z roślin też

Normalnie wiedziałam, że kupisz tego owadożera
Rododendronowy ogród II. 10:55, 07 kwi 2013

Do góry
Bożenka.. jeszcze masz 2 dni zimne..a raczej dwie mroźne noce.... a potem już będzie eis topić...... U nas dziś i jutro pochmurno, a potem 2 dni deszcz.... zmyje cały śnieg, bo deszcz najszybciej go rozpuszcza. U mnie dlatego go mało, bo padało przez 2 dni...a nawet więcej.
To Twoje prognozy Nocnych temperatur nie daję, bo są dołujące

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 10:51, 07 kwi 2013

Do góry
Wierzby

Kupiłam kieliszki LaRochere, karmnik dla ptaków, pikownik.

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 10:50, 07 kwi 2013

Do góry

Były róże od Austina w dużym wyborze, zakupiłam dwie, Hania tym razem jedną

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 10:47, 07 kwi 2013

Do góry

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 10:45, 07 kwi 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies