Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Katalpa - Catalpa 19:29, 19 maj 2022

Do góry
Witam, proszę o rade, moje kalapy jeszcze nie puściły, na części gałęzek tkanka jest zielona na części nie, pod koniec zeszłego sezonu dość mocno zaatakował mi je mączniak i przypałiłem opryskiem w za mocnym stężeniu, czekać jeszcze, czy wygląda że juz jej nic nie uratuje?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:58, 19 maj 2022

Do góry
Albo caradonnę w grupach a resztę pomieszaną jednak uwzględniając wysokość?

Na razie posadzone jest to (tylko środkowa część):

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:53, 19 maj 2022

Do góry
Ok, róże posadziłam już w linii, resztę będę sadzić w trójkątach. Ale zaczęłam się zastanawiać, czy sadzić grupami, czy też pojedynczo te rośliny? Bo na tych inspiracjach często wygląda jakby tak było rozsiane po całości, tylko czy to nie przez perspektywę?

Dorysowałam miejsca gdzie są szałwie, czyli jedną muszę przesunąć

Ogród Nebel 18:47, 19 maj 2022

Do góry
Gazony w moim ogrodzie pojawiły się jako bardzo szybkie rozwiązanie/ uporządkowanie przestrzeni. W tej chwili jestem na etapie ich usuwania. Ostatnie zdjęcie. Mam nadzieję uporać się z tym miejscem najpóźniej w ciągu dwóch tygodni. Chociaż dzisiaj u mnie jest bardzo ciepło, wręcz upał. 23st.C w cieniu o 19.00 - wow. Ale dam radę.

Drzewko owocowe. Proszę o identyfikację 18:44, 19 maj 2022

Do góry

moje pytanie co to za drzewka wielopniowe, obrazek byl pokazywany w ramach nauki o żywoplotach liściastych
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:18, 19 maj 2022

Do góry
Ścieżka marzenie

Haniu, jakie tu masz te większe krzewy po prawej?

Ogrodowe wariacje 18:06, 19 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Poszukuję miniaturowych iglaków o ładnym pokroju, które zniosą suszę, tutaj słońce od wczesnych godzin, aż do późnego popołudnia czyli patelnia
W zaznaczonym miejscu trawa cały czas się wysusza, zwłaszcza jak pada deszcz i nie włączamy nawadniania. Z drugiej strony ścieżka wygląda jak urwana i przedłużymy ją, będzie wyżwirowana tak jak część już istniejąca. Jest tam szeroko i przy budynku chciałam coś ładnego posadzić 3 lub 5 szt. Wcześniej bliżej drzwi są płyty w żwirku więc tam nić nie wcisnę, bo dużo betonu.
To jest to miejsce od frontu

Większość sosen zniesie, a nawet lubi takie warunki. Czyli ciepło, sucho i słońce

Miniaturowe, to jakie mogą być ? Metr, pol metra?
A może jakieś kulki sosnowe na pniu?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:06, 19 maj 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ewa,
donice są raczej czyste. Pierwsza to tego marniej wyglądającego. Pęknięcie jest od tego że go lekko wykopałam w ub tygodniu - chciałam sprawdzić, czy korzenie nie zarosły całej donicy.

Drugi to ten lepiej się prezentujący, ale oba dalej prezentują się niż te sadzone w ub roku.

w obu, podczas sadzenia posadziłam parę sadzonek krokusów. w ub roku jeszcze kwitły,a w tym roku też nie. Może to jakaś wskazówka?

Czy ambrowce nie mają np korzenia palowego i po prostu dosięgnęły dna donicy i nie będzie dobrej ewoluji?

Przesadź je do nowej ziemi. Jeśli sie da, to do trochę większej donicy. I nie nawoź ich już tak często.
Nasze ambrowce też stoją w donicach i u klientów spokojnie rosną dalej, więc to nie wina donicy. Nasze co rok przesadzamy.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 18:03, 19 maj 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
coś mi się wydaje, że ciężko będzie mi przyozdobić bukiety tymi ślicznotkami...

Orlayę juz powinnaś pikować. W gruncie szybko urośnie, szybciej niż w donicy.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:57, 19 maj 2022

Do góry

Pierwsze zbiory

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 17:53, 19 maj 2022

Do góry
Założyłam laurowiśniowe przedszkole 50 sadzonek, ciekawe czy uda mi się je ukorzenić.
Jeśli ktoś też chce spróbować, to mogę podzielić się gałązkami. Zostało mi jeszcze kilka krzewów do przycięcia.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:51, 19 maj 2022

Do góry
Jej

Mini rodek zabrał się za życie

Hosty

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:39, 19 maj 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)

Wszystkie 4 miały być jednakowe - fioletowe:

Witam.
Piękne orliki. Gdzie je kupiłaś ?

Stacjonarnie - Świat Zieleni Łapczyca
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:37, 19 maj 2022

Do góry

Wszystkie 4 miały być jednakowe - fioletowe:

Witam.
Piękne orliki. Gdzie je kupiłaś ?
Świerk serbski - Picea omorika 17:15, 19 maj 2022

Do góry

dla ułatwienia
widok z góry.......................................................................od spodu
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:07, 19 maj 2022

Do góry

60cm bez łodygi
będzie ciacho

Pachnący różami, malowany bylinami 16:56, 19 maj 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Przepiękny ten ostatni kuklik, pamiętasz może jak się nazywa?
U mnie w najbardziej nasłonecznionym oczku też mieszkają larwy ważki. To również ulubione miejsce wszelakich żądłówek

To jest kuklik Tales of Hex.

Miejsce z oczkami ubóstwiam, to taki ogrodowy telewizor.
Dzisiaj przyleciały do wody ważki w czerwonym kolorze. Jeszcze takich nie widziałam.

Żądłówki też są, w fazie larwalnej komary i inne dorosłe okazy.

Larwy komarów, pożywienie dla ża i larw ważek.

Ogród prawie wymarzony … 16:45, 19 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Carsten Winter Gold

Kłujak śliczny a co tu masz za kamień taki niezwykly ?
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:35, 19 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Wiola, ja przepraszam… jeszcze jedno pytanie
Jak szeroko Ci rośnie caradonna i jak wysoko?

Moja miała na pewno ok. 70 cm wys. i ok.40 cm szer.
Ona jest wysoka,ale ma sztywne łodygi i się nie pokłada

Zobacz

Zieleń, drewno i antracyt 16:34, 19 maj 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

Czytałam u Ciebie o ważkowej larwie. Strasznie cieszy każde życie w takim wodnym mikro świecie, prawda?
Moje wodne rośliny też przeżyły wszystkie, prócz niezimujących pistii. Teraz dokupiłam zieleni do kolejnego mini oczka. Tym razem jest to strzałka szerokolistna, mięta nadwodna i sprawdzony wywłócznik czerwony(potrzebowałam roślin dobrze znoszących półcień). Skusiłam się jeszcze na marsylię czterolistną i narobiłam sobie nią lekkiego bałaganu w oczku słonecznym. Doniczkę ustawiłam tak niefortunnie, że cała zawartość wysypała się do oczka...marsylię wyłowiłam, ale reszta rozpłynęła się po oczku. Coś czuję, że taki nadmiar "dobra" przyczyni się do zaburzenia równowagi biologicznej i glony będą miały używanie.
Niskie irysy masz śliczne . ja preferuję odmiany jak najwyższe o smukłych kwiatach, chociaż moje "szczęście" do pomyłek funduje mi co chwila ciekawe okazy o zupełnie innym charakterze Syberyjskie też bardzo lubię, dokupiłam w zeszłym roku 2 nowe odmiany, ale tak malutkie kłącza, że nie zapowiada się jeszcze na kwitnienie. Za to ulubione babcine już powolutku zaczynają.

Bardzo cieszy mnie każde nowe życie. Początkowo to miejsce nazywałam Mazurami, teraz salonem telewizyjnym. Oczko, to taki telewizor ogrodowy, cały czas coś się dzieje. Dzisiaj u mnie byłą czerwona ważka.
Ja mam trochę inne rośliny i zazwyczaj po jeden w doniczce. W tym największym mam trzy lilie wodne i przęstkę. Po pistię pójdę do ogrodniczego, ona super czyści wodę.

Wysokie irysy też mam, ale jeszcze nie kwitną. W tamtym roku zaopatrzyłam się w syberyjskie. Chyba kilka zakwitnie.

Zuza, ty pranie wywieszasz razem z aparatem fotograficznym ? ??
Gość zacny u mnie też widziałam, ale tak szybko wszedł pod drewno, że zdążyłam mu zadek uwiecznić. Zaskoczyły mnie kwitnące róże.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies