Mirka może i choinkowe im nie przeszkadzają ale tuje są okropne dla nich. Jak zakładałam rabatę pod grabami to te hortki , które wykopałam spod tujek były całe oplecione korzeniami tych choler
Mirka masz bardzo ładne te hortki moje też są na takiej wysokości jak twoje tylko Vanilka jest troszkę wyższa od pozostałych bukietówek. I ty naprawdę ich prawie nie podlewasz? Moje już by tak nie wyglądały bez podlewania naprawdę. W jakiej odległości masz hortki posadzone od Serbów? Te jeżowki to już wogule masz gigantyczne Tak jak już pisałam wcześniej że przy niskim cięciu nie urosną bukietowe nigdy na 2m wys.
Moniko ja hortensje podlewam jak widzę że potrzebują wody . W te upały to aż sama się dziwiłam że tak dobrze się trzymają. Od wiosny do teraz podlewałam 3 razy.
Hortensje sadziłam z metr od Serbów ale teraz to już się stykają bo Serby urosły i już dają im fajny cień po południu .
Co do Jeżówek to w tym roku bardzo urosły i nawet myślę o przesadzeniu ich a posadzeniu niższej odmiany bo nie wygląda to dobrze zasłaniają wszystko co za nimi rośnie.
Monika foto zabiorę jak zobaczysz.
Tu początki sadzenia czerwiec 2019r.
Drzewa mają różne korzenie. Pobierają wodę poprzez swoje zakończenie czyli końcówki zresztą jak każda roślina.
Świerk ma palowy korzeń i wszystkie odnogi raczej rosną w dół więc nie konkurują z innymi roślinami o wodę powierzchniowa. Hortensja nie ma głębokiego systemu korzeniowego, roza ma głębszy.
Najgorszym drzewem pod którym nic nie rośnie jest orzech i później brzoza. Orzecha nie mam, ale brzoza ma pajęczynę korzeni toż pod powierzchnią ziemi. I każda roślina z nią przegrywa w walce o wodę.
A widzisz Elu u mnie pod brzozami rosna hortencje i sa piekne. Pod płotem , tam gdzie mam pissardi a sąsiad na całej długosci choinki, hortki sobie nie radzą -są bardzo małe i mus je z tego miejca zabrać.
. 1m to trochę małą dałaś odległość, na początku jak serby są młode to jest wystarczające, problem pojawia się później jak serb jest starym egzemplarzem. Obserwój hortki w kolejnych latach jak będą wyglądać. Mirka z wątku ,, wszystkiego po trochu,, ma serby 20letnie są olbrzymie. Zdj nie usuwaj nie przeszkadza mi