Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 21:40, 19 mar 2013

Do góry
Mój kawałek raju II 21:40, 19 mar 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
Aniu, ale masz mało śniegu ! u nas syyypie i sypie
miłego dnia !
acha, a róża śliczna !!!

Anula u mnie też cały dzień sypie specjalnie chodziłam na dwór zdjęcia zrobić

M odśnieża aby można było do garażu wjechać

no i cały czas pada ale trochę drobniejszy bardzo ślisko pełno samochodów w rowach, M wrócił z NDG i po drodze spotykał tych biedaków
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 21:34, 19 mar 2013

Do góry

odm. Justa

odm. Alien

odm. Samba

odm. Matthew

odm. Chorus Line

Pod Akacjami 21:29, 19 mar 2013

Do góry
Witaj Ania, Anitka, witaj Marysiu - dziękuję za wizytę
Pewien dobry duszek z forum (któremu tu oficjalnie bardzo dziękuję za liczne rady ) podpowiedział nam rozwiązanie, z którego chcemy skorzystać - na razie zaczynamy od najprostrzego. Mianowicie jutro zaniosę pismo z prośbą o wykreślenie z ewidencji zabytków ze względu na jego stan faktyczny czyli .....itp. Zobaczymy, może się uda
Jak na razie to nas kompletnie zasypało. Byłam umówiona dzisiaj na oglądnięcie działki i wycenę pracy przez pana "niwelatora" i "odnowiciela" ale przez ten śnieg plany spełzły na niczym.
Szukam też firmy, która zajęłaby się naszą studnią. Studnia jest, taka z kregów, ale nie wiem w jakim stanie - podejrzewam, że długo nie była używana, i na pewno jest zanieczyszczona. Ktoś musi ją zdiagnozować, bo może okazałoby się, że woda chociaż do podlewania by sie nadała. Wiążę z nią wielkie nadzieje, bo studnie bardzo mi sie podobają, nigdy studni nie miałam i bardzo się z niej cieszę

a to moje piesy
17-msc Emi

i 16-letnia Melania

Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 21:22, 19 mar 2013

Do góry
Basiu ten fryzowany granatowofioletowy , padł mi zimą, ale mam już umówiny listek na wymianę to spróbuję go rozmnożyć Twoją metodą, jak mi się uda to podzielę się sadzonką

I kolejne kwitnące śliczności ...

odm. Lola

odm. DawidT

odm. Roulette Azur i Roulette Cherry

odm.Geronimo

odm.Izolda

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:16, 19 mar 2013

Do góry
noemi napisał(a)

oj tam, oj tam pewnie , że mi się chciało ... ja czekam aż w końcu będzie można działać w ogrodzie i będę mogła zdiagnozować moje bukszpany (w zawijasku).... jak się okaże , że są do wymiany , to będę napadać na szkółki i sadzić takie małe .

Te z biedrony wyglądają ładnie i są prawie jednakowe ... na obwódki idealne. Tylko będziesz musiała je teraz gdzieś przechować ....

No dobra...
To już przyznam się, że kupiłam trochę tych w Lidlu i trzymam je
w nieogrzewanej łazience na poddaszu
Ma okienko troszkę uchylone.

Jeszcze trochę "towaru" się zmieści....

Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 21:13, 19 mar 2013

Do góry
Kolejną rewolucją ziemną było robienie przeze mnie instalacji w ogrodzie. Przekopałem działkę we wszystkie możliwe strony tworząc rowy na głębokość do około metra. Przy okazji widziałem “przekroje” terenu - głównie dowiezioną ziemię, warstwę humusu sprzed budowy, sporo piasku z rzadko występującą gliną. Dodam, że teren bardzo szybko chłonie wodę, nie zdarzyło się do tej pory, żeby gdziekolwiek czy to przy ulewach, czy to po śniegu stała kałuża.

Przy okazji na niektórych zdjęciach widać kolejne postępy ogrodzeniowe.

Wspomnę, że instalacja pokrywa kilka stref oświetlenia zewnętrznego, uwzględnia zasilanie i sterownie do wiaty, domku gospodarczego, pergoli, nawodnienia, furtek i bramy garażowej. Na pewno do niektórych spraw jeszcze wrócę i będę chciał je skonsultować z mądrymi głowami.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:06, 19 mar 2013

Do góry
Nie mogłam się oprzeć:
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:02, 19 mar 2013

Do góry
wieeedziałam ...
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:57, 19 mar 2013

Do góry
Moje łupy

Pokażę nasz ogród 20:56, 19 mar 2013

Do góry
Na oknie jaja wielkanocne, ale za oknem... jeszcze większe jaja na przedwiośniu.

Gdzieś na końcu świata... 20:54, 19 mar 2013

Do góry
Kto się przyłącza do prośby?

Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 20:51, 19 mar 2013

Do góry
Beata cześć Szczerze, to sam jest ciekaw jak to tworzenie ogrodu będzie postępować

Na zdjęciach pierwszy etap ogrodzenia - postawienie słupków po bokach i na tyle działki. Na kolejnych widać jak roślinność pola rośnie w górę.

W międzyczasie teren obrastał w chwasty, które systematycznie zwalczaliśmy. Najpierw w okresie budowlanym stosując środki chemiczne, później wyrywając wszystko ręcznie, co okazało się misją samobójczą. Ogromne chwaściory przerastające do niewyobrażalnych wysokości nie poddawały się tak łatwo. Ostatecznie gdzieś pomiędzy pracą, a przygotowaniem ogrodzenia udało się wyrwać całość. Przeraża mnie myśl o rozsypanych nasionach wyrwanych chwastów, o kolejnym roku, w którym miałbym powtarzać coś co przyszło z takim trudem.

Ziemia (na niej chciałbym się obecnie skupić) wyglądała zachęcająco zanim pojawił się ciężki sprzęt. Później okres budowania, który można przewinąć, następnie prace na zewnątrz. Zaczęło się od wkopania zbiorników i instalacji drenażowej. Operatorzy tego samego dnia rozsypali moją humusową górkę oraz dowieźli kilkaset ton ziemi. Wykonano również koryto pod drogę do wiaty na tyłach działki i zasypano ją tłuczniem.

Sprzęt opuścił plac budowy i pozostawił po sobie czarne pole:

Teren szybko zarastał chwastami, niestety również takimi, których wcześniej moje oczy nie widziały. Prawdopodobnie przyjechały do nas razem z ziemią. W wolnej chwili niektóre z nich udało mi się przepalić chemią, po której pozostało pobojowisko:

Każdą wolną chwilę wykorzystywałem na murowanie kolejnych słupków ogrodzenia - tym razem postanowiliśmy, że front będzie identyczny jak boki:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:50, 19 mar 2013

Do góry
Gratki serdeczne

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:50, 19 mar 2013

Do góry
Gratuluję Danusiu i cieszę się ogromnie , że stanęłaś na mojej ścieżce .......

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:49, 19 mar 2013

Do góry
noemi napisał(a)
Gabi w biedronie są bukszpany , po 6,99zł o takie

Hmmmm, akurat jutro będę w okolicach biedrony.......

Madziu, Ciebie też kofam bardzo!
Szczególnie za to zdjęcie, że Ci się chciało...
Ogródkowy chaos u monitki 20:44, 19 mar 2013

Do góry
Dwa lata temu właśnie tam kupiłam swoją szałwię. Nie pamiętam czy w zeszłym roku też była.
Na pewno jest w Rajskim Ogrodzie jak jest sezon na nią. Mogę się rozejrzeć jak już zacznę tam bywać

Tak wygląda moja. Trochę biedna widzę ...trzeba ją będzie podkarmić w tym roku florowitem A i jeszcze jedno ona łatwo się wysiewa

Wichrowe wzgórze 20:44, 19 mar 2013

Do góry
Zima nie ustępuje. Dzisiaj z trudem doszłam do samochodu, bo tyle śniegu nasypało. W ogrodzie taczki czekają na prace ogrodowe, a tu nie ma jak...

Czekam na cieplejsze dni...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:42, 19 mar 2013

Do góry
Danuś gratuluję 1300 stronki
Wichrowe wzgórze 20:42, 19 mar 2013

Do góry
Czas zacząć wiankowanie. Jeden właśnie ukończyłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies