Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 07:13, 29 mar 2013

Do góry
Wiosna idzie ! ,posadziłam bratki do donic i czekam na Święta i na wiosnę .

pozdrawiam
ps .wnuczka przyjedzie na święta więc sanki są , i narty też czekają na wnusię i sporo śniegu w ogrodzie wszystko przygotowane ,przynajmniej ona będzie się cieszyć ze śniegu
Przyjazny ogród 07:05, 29 mar 2013

Do góry
Cis, trzmielina, dereń jadalny.

Mam dwa derenie jadalne, przesadzałem je kilka lat temu już jako potężne krzewy i przyjęły się bez problemu. Niebawem zakwitną, to będzie pierwszy rok z kwiatami i owocami po przesadzeniu.
Na zdjęciu przed zabiegiem 2009

Przyjazny ogród 06:58, 29 mar 2013

Do góry
Bardzo serdecznie dziękuje wszystkim za życzenia. Zostańcie w spokoju, radości i miłości.

Mój ogródek pod Gdańskiem 06:58, 29 mar 2013

Do góry
Moniko

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 06:41, 29 mar 2013

Do góry
Idzie wiosna! Dlaczego? Bo budzę się przed 6tą rano
dzisiaj krótszy dzień pracy i Święta

Jupi!!

Zaglądającym, bardziej i mniej Znajomym Ogrodomaniakom, życzę spokojnych, zdrowych Świąt Wielkiej Nocy. Chwili spokoju przede wszystkim!!

Widok z okna się w świata widzenie przemienił 01:23, 29 mar 2013

Do góry
no i pnącza; clematisy i wiciokrzewy, bluszcze, winobluszcze, rdest auberta, na ogrodzeniach to tu, to tam

i hortensje: bukietowe, dębolistna, ogrodowe i kalinę:

i kwiatki:

inne byliny.np.:

i jaśmin ze wspomnień babciowego ogrodu:

no i magnolia w przedogródku:

rośnie jeszcze sporo roślin ale raczej w pojedyńczch egzemplarzach. ech. fascynacje
dlatego też ze znaczną ich częścią muszę się rozstać a pozostałe powielić. i taki mam cel na nadchodzący sezon.
Widok z okna się w świata widzenie przemienił 01:05, 29 mar 2013

Do góry
na tle zachodniej ściany czyli tej graniczącej z lasem: rh, azalie, klon Red Sunset:
, hortensja pnąca,
jarzębina o srebrnych liściach i białych owocach, nie pamiętam nazwy ale jest piękna, no i na lewo szpaler pęcherznic diabolo. pod nimi poziomki i borówki amerykanskie, przed nimi, na trawiniku zagajnik brzozowy:

i jarzębina pendula:

wiem, wiem, agrowłókninę wyciagnę jak tylko śnieg stopnieje. nie miałam wyjścia. chwasty od sąsiadów-widmo siały się niebotycznie. żywopłot już je teraz powstrzyma. amen.

i taką roślinkę mam, czy to jakaś odmiana forsycji?
pierwotnie ogród miał być biały i takei rosliny nabywałam. kto wie?

i ulubiona jarzębina w fazie rozkwitu:

Widok z okna się w świata widzenie przemienił 00:57, 29 mar 2013

Do góry
prawa strona domu:
wzdłuż lewego krawężnika podjazdu do garażu wiśnia ozdobna :

i dwie kule jodły koreańskiej /widok z okna na podjazd/,a pod nimi płożą się irgi:

wzdłuż prawego krawężnika podjazdu do garażu:
kojec dla piesków obsadzony cyprysami przeznaczonymi do cięcia w prostokąt /dają cień/ i tawuły i jarzębina pendula

wzdłuż prawej strony domu , lużna ścieżka /docelowo, gdy PGNiG doprowadzi gaz, będzie ułożona z granitu, wzdłuż hosty po lewej a po prawej szpaler różnych gatunków dereni a pod nimi różne skalniakowe, barwinek biały:

dalej 3 bardzo juz wysokie brzozy-śmieciuchy i jałowce, świerk szczepiony:

dalej widok na tyły ogrodu:

a z prawej strony, wzdłuż brabantów 3 limelight i miejsce na rodedendrony
a na końcu prawej strony działki, przed domkiem ogrodniczym niebieska rabata: irysy, biały lilak jako soliter Ivory Silk, niezapominajki, dzwonki:

Widok z okna się w świata widzenie przemienił 00:29, 29 mar 2013

Do góry
lewa strona domu:

w kamykach lawenda i zioła /wyjście na taras jest z kuchni/, pomiędzy oknami oświetlone miskanty. młode jeszcze.
wzdłuż szmaragdów dwa klony red sunset. koniecznie chciałabym je podsadzić czymś . jeszcze nie mam pomysłu.
ale skoro się odważyłam obnażyć tu i teraz to i nadejdzie natchnienie. tak po cichutku sobie rozmyślam

na końcu lewej strony domu rabata zakręca skromym wrzosowiskiem pod śliwą nigra i świerkiem hoopsi

Ogród na górce 00:09, 29 mar 2013
Do góry
Aniu, radosnego czasu i... zobacz, oto mój dzisiejszy wiosenny "ogród zimowy"...

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 00:06, 29 mar 2013
Do góry
Dziękuję za życzenia i ja życzę wiosny, ale nie w garażu, a w ogrodzie.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 00:03, 29 mar 2013
Do góry
Przyjemnych dni Haniu z najbliższymi! Przećwiczyłam kulebiak z Twojego przepisu, udał się, na święta upiekę go już po mistrzowsku
A u mnie w ogrodzie głęboka zima

Widok z okna się w świata widzenie przemienił 23:58, 28 mar 2013

Do góry
tu jeszcze widok od drzwi wejściowych, starsze fotki, rośliny już są większe znacznie, nadszedł więc czas na konkretne działania, bez żalu i sentymentów:

i z okna poddasza:

Tu odpoczywam 23:57, 28 mar 2013
Do góry
A oto mój dzisiejszy wiosenny "ogród zimowy"...
Dziękuję za życzenia i przyjemnego świętowania!

Ogród z platanem. 23:56, 28 mar 2013
Do góry

Czas na zmiany.... 23:55, 28 mar 2013
Do góry
Jesteś przygotowana do wiosennego startu.
Dziękuję za życzenia i miłego świętowania.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 23:53, 28 mar 2013
Do góry
U Ciebie widać wiosenne słoneczko i piękne świąteczne akcenty.
Dziękuję za życzenia i miłego świętowania.

Mój 4 arowy azyl... 23:50, 28 mar 2013
Do góry
Dziękuję za życzenia Basiu i życzę miłego świętowania!

Trzeba zacząć wszystko od początku 23:49, 28 mar 2013
Do góry
Dziękuję za życzenia Małgosiu.

Widok z okna się w świata widzenie przemienił 23:47, 28 mar 2013

Do góry
i nieco widoków z zewnątrz:

przedogródek / tu najwięcej zmian zamierzam wykonać/
- primo obwódki z bukszpanu przyciąć równo
- secundo: z pomiędzy kosodrzewiny wykopać róże okrywowe /były tylko na chwilę/ i wsadzić? no właśnie nie wiem. to mój największy problem i wyzwanie. bardzo liczę na podpowiedzi. kosodrzewinę /sztuk chyba 6/ bardzo lubię ale mogę też wykopać, jest blisko bukszpanu ale urywam jej młode przyrosty od strony ścieżki i rozrasta się na trawę

po lewej stronie, wzdłuż ogrodzenia frontowego rosną szpalerem cisy a w korze równo derenie i jałowce. nie leży mi to jednak i zamierzam coś z tym zrobić.posadzone bylo bez pomyslu i na szybko aby chwasty zagłuszyć. Dodam, że rosną też dwa graby, które tnę w prostokąty. na środku trawy buk fontannowy, uwielbiam go a tłem dla niego jest świerk pendula. bardzo mi się podoba tak kontrastowe zestawienie tych dwóch form, nie zmieniałabym dlatego muszę przerganizować pozostale nasadzenia. aby grało wszystko razem na 100%. Do zmiany jest /widoczna w tle/ rabata przy tarasie frontowym. oczywiście zostają wisterie. resztę muszę koniecznie zmienić i dopracować,
bardzo też podobają mi się katalpy na pniu. ponieważ bardzo póżno wypuszczają liście więc za nimi posadziłam kilka ciekawych krzewów. teraz już wiem, że nie powinnam była sadzić ich pojedynczo lecz jeden gatunek powtórzony wielokrotnie. nie mam jeszcze jednak pomysłu jak to uczynić. wymusi to zmiana na głównej rabacie wzdłuż ściezki i przy tarasie.
wklejam nieco fotek mojego misz-maszu. uprzejmie proszę o wyrozumiałość dla samozwańczego "ogrodnika" iem, wiem, za dużo i za gęsto. na wytlumaczenie mam argument, że to tylko tak na chwilę, aby coś było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies