Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 11:55, 28 mar 2013

Do góry
Kochana Jolu, życzę Tobie i mężowi wszystkiego, co najlepsze, w dużych ilościach!
Zdrowia i radości! Wesołego Alleluja!!!

Co z tym ogródeczkiem począć 11:54, 28 mar 2013

Do góry
Alleluja
Ogrodowe zacisze 11:54, 28 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To są zdjęcia Danusi. Znalazłam je u Roberta. Coś fantastycznego. Sami zobaczcie
Roztoczańskie klimaty 11:53, 28 mar 2013

Do góry
Trochę zapachów

A wczoraj mój maż przywiózł mi bazie
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:53, 28 mar 2013

Do góry

Kolorowe rabaty 11:52, 28 mar 2013

Do góry

Kwiatki i rabatki u Elizy 11:51, 28 mar 2013

Do góry
Wesolych Swiat
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:51, 28 mar 2013

Do góry

Pszczelarnia 11:50, 28 mar 2013

Do góry
Pszczółeczko moja ukochana! Ściskam Ciebie i Tadeusza świątecznie!

Trzeba zacząć wszystko od początku 11:50, 28 mar 2013

Do góry
Radosnych chwil spędzonych
przy świątecznym stole

Hokus pokus w ogródku Beaty 11:49, 28 mar 2013

Do góry
Rajski ogród Ani 11:48, 28 mar 2013

Do góry

Roztoczańskie klimaty 11:46, 28 mar 2013

Do góry
Oooo matko sorki wszystkim ...nie było mnie tydzień ...niespodziewany wyjazd ...a tu szaleństwo za mną takie
Toffam wszytkich
Buziam gorąco i obiecuję poprawę
Wróciłam i biorę się wreszcie za przeganianie tej zimy
Powiesiłam wianek na drzwi....mimo leżącego wszędzie śniegu

I kupiłam kilka duperelek wielkanocnych

Moja działka. 11:46, 28 mar 2013

Do góry
Bogusiu wszystkiego najlepszego zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkanocnych.

Prośba o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 11:44, 28 mar 2013

Do góry
Witam Forumowiczów,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu. Po raz pierwszy dodaję na tym forum plik graficzny, więc nie wiem, czy po opublikowaniu postu będzie czytelny. Ale z chęcią podeślę mailem plik, który będzie czytelny.

Plan był taki by zaprojektować ogród w stylu formalnym, który będzie dość mało wymagający, tzn. będę kosić trawę i raz na jakiś czas przycinać rośliny / formować je. Podlewanie ma być automatyczne.

Projekt:
Od strony południowej po lewej stronie zaplanowałam miejsce na drzewko owocowe, boksy na zioła i trochę warzyw, krzaczki borówki, agrest i porzeczkę szczepione na pniu i pigwę. Miejsce to wybrałam nieprzypadkowo - z salonu te boksy będą praktycznie niewidoczne, zasłania je słup tarasu i donica klinkierowa wzniesiona wzdłuż schodów tarasowych.
Miejsce idealnie widoczne z salonu i tarasu jest na wprost dużego okna i tam zaplanowałam dużą rabatę, na której zaplanowałam dywan z trawy hakonechloa, z trzema kulami z bukszpanu o różnych roamiarach. Na tym poletku chciałabym także posadzić jakieś niskie drzewo, rozwidlające się do góry, o szerokiej, płaskiej koronie. Na razie nie wiem jakie drzewo pasowałoby - może sumak, parrotia perska, niespik japoński, robinia twisty baby, aralia, czy magnolia parasolowata. Ta część ogrodu to wynik inspiracji projektu Toma Stuarta Smitha - The Norfolk garden.
W prawym rogu strony południowej zaplanowałam wysokie, ażurowe i mało zacieniające drzewo - glediczję bezcierniową.
Wzdłuż ogrodzenia południowego wstawiłam niski żywopłocik bukszpanowy, a na samej siatce ogrodzeniowej mógłby piąć się bluszcz wieczniezielony. Za ogrodzeniem południowym jest piękny stary sad z mirabelkami.

Strona zachodnia - tam zaplanowałam posadzenie żywoplotu (nie wiem z jakich roślin), który także byłby formowany, za nim jakieś wysokie trawy albo bambusy, by osłonić działkę od wiatru z zachodu (te trawy trzeba wcisnąć pomiędzy murek oporowy w ziemi a ogrodzenie - przestrzeń na korzenie to około 45-50cm szerokości). Żywopłot formowany byłby w dwóch miejscach przerwany, z miejscem na dwa niskie drzewa - myślałam o dereniu pagodowym, albo bigonii o kulistej koronie, pod którymi byłyby kwadraty z niskiego bukszpanu.

Strona północna - od ulicy. Wzdłuż ogrodzenia panelowego (ocynk) zaplanowałam także żywopłot formowany (nie wiem z jakich roślin). Wzdłuż podjazdu - przy furtce choinkę, a blisko domu rabatkę z kulami bukszpanowymi.
W północno-zachodnim rogu domek na narzędzia 3x5m (o nowoczesnym wyglądzie, obłożony kantówką, z płaskim dachem, bez jakichkolwiek okienek). Przed tym domkiem drzewo - perełkowiec japoński. Drzewo nie tylko ma przysłaniać domek narzędziowy, ale także widok po drugiej stronie ulicy. Siedząc w ogrodzie z tyłu domu, patrząc w stronę ulicy mam w perspektywie domy i szeregowce, które są ze sobą kompletnie niespójne - zarówno stylem jak i kolorystyką elewacji.

Wzdłuż domu i tarasów są wymurowane i ocieplone donice z klinkieru. W nich chciałam posadzić jałowce płożące, które zwisałyby z tych donic. Za donicami zaplanowałam drobne rabatki (w miejscach gdzie z donic klinkierowych wypływałby ewentualny nadmiar wody). Tam byłyby jakieś niskie trawy ozdobne, niski krzaczasty jałowiec, w jednym miejscu drzewko.

Aktualnie ziemia jest trudna - gliniasta. Pod nasadzenia oczywiście byłaby ładowana ziemia wymagana przez daną roślinę - ale pytanie, czy po kilku latach roślina przetrwa mając głębiej ciężkie podłoże.

Mam wielką prośbę o komentarze - doradzenie, jakie rośliny będą do takiego ogrodu pasowały, czy te nasadzenia, które zaplanowałam będą ładnie wyglądały, czy mają szansę urosnąć i nie zmarnieć, czy takie nasadzenia nie będą zbyt jednolite - nie chcę by każda roślina miała zbliżony odcień zieleni, przez co rośliny zlewałyby się. Ogólnie - czy koncepcja jest spójna? Może ładniej będzie z innymi roślinami. Na pewno chciałabym, by drzewa miały egzotyczny wygląd / nieregularne ugałęzienie.

Z góry dziękuję za pomoc.
Urszula
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 11:44, 28 mar 2013

Do góry
Wesolych Swiat
Puste pole z wysepką kwiatową 11:43, 28 mar 2013

Do góry
Dzielę się święconym jajeczkiem z całą moją Rodziną Ogrodowiskową, życząc wszystkiego dobrego!

Puste pole z wysepką kwiatową 11:42, 28 mar 2013

Do góry
Mój osobisty obserwator Forumowy doniósł mi, że mam gości!, więc oderwałam się od pasztetów i bakalii, i chwilkę z Wami pobrykam jako ten baranek wielkanocny .

Hanusiu, Jolu, Bogdziu, gierczusiu, Elizko, Aniu, Basiu, Richie – serdecznie dziękuję za pamięć, śliczne życzenia i kwiatki – tych jestem strasznie spragniona, bo z tą wiosna najwyraźniej coś nie tak, jakaś taka pofyrtana... W tym roku nawet wielkanocne kartki świąteczne otrzymuję ze znaczkami bożonarodzeniowymi .
Dziękuję też za gratulki – nawet się nie obejrzałam, jak te moje kreciki nabiły mi tyle stronek... Łobuzy jedne... No i w tym wypadku naprawdę nie ma co czcić...
A co do meldunku siewnego, donoszę, że wzeszło mi wreszcie wszystko, co do tej pory nie wzeszło... Słoneczko właśnie ślicznie świeci, więc i nadzieja, że coraz bliżej do... pracy w ogrodzie. Odpoczywajcie więc ile sił!
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:42, 28 mar 2013

Do góry
Wesolych Swiat
Kocham ten ogród 11:41, 28 mar 2013

Do góry
Dziś pogoda troszkę lepsza, ale nadal śnieg zalega.

Wierzba " zakręcona" tak ją nazywam już jest trzeba tylko ją przybrać ale brakuje pomysłu i chęci bo zamiast wiosny to nadal jest zima. W zeszłym roku o tej porze kwitły bratki, stokrotki i żyć się chciało a dziś znowu szaro i buro.

może jutro będzie lepiej i coś wymyślę a dziś wolę oglądać wasze piękne ogrody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies