Pomiędzy choiny chyba nie, bardziej z przodu. 3 hortensje 1 miskant.
Dzisiaj w o. z lustrem - trawnik, ale jeszcze rabatki będziemy wykańczać, a trawnik trzeba było odebrać
Zrobić przy nim wysepkę, zachodzącą na róg i posadzić nawet nieduże drzewko z koroną wysoko szczepioną np. bordowolistną śliwę wiśniową, pod nią hortensję Limelight i niższe roślinki np. kolorowe żurawki o atrakcyjnych liściach.
Na płocie sąsiada (betonowym) widzę same świerki serbskie jako wysokie tło, będzie wyraźnie widać ładne rośliny a nie beton. Poza tym dla ogrodu uzyskasz tło dla nasadzeń.
Od drugiej strony pomieszaj tuje Smaragdy, choiny kanadyjskie i żólte tuje, bo chyba lubisz pomieszane.
Przed żółtymi posadź rośliny o czerownych liściach, a przed zielonymi - rosliny kwitnące na biało lub żóltolistne dla kontrastu.
Wysepka z kaliną angielską na pniu i pachysandrą
Wysepka z sosną drobnokwiatową, trzmieliną i pachysandrą
Możesz posadzić wesoły żywopłot na przemian 3 Thuja "Smaragd" , 1 Thuja "Yellow Ribbon" albo inna żólta, albo na przemian. Żółte z zielonym Ci się spodoba, zwłaszcza jakby na dole nic miało nie rosnąć, bo jeśli będą niższe rośliny, to lepiej aż tak nie mieszać i żółty pokazać tylko sporadycznie.
Danusiu a do jakich rozmiarów dorasta odmiana "Silver Dollar"?
Jeżeli możesz zdradzić, to co to za odmiana z przodu donicy bukszpanu?
Wg katalogu dorasta do 3 m. Ale zawsze można regulować jej rozmiary cięciem.
Przed kulą jest zwykła hortensja ogrodowa, tylko przebarwiona nieco na różowo delikatnie końcem płatków.
Piękne widoki, ewentualnie dodatkowo też mogłabym takie mieć. Pozdrawiamy pełną gębą i życzymy szybkiego ulokowania klamotów i podłączenia do internetu.
Taki ogródek wiesz przecież, że da się zrobić
Trzeba zrobić sklepienie ze spadkiem i w najniższym miejscu odpływ, specjalną studzienkę
Potem obwódkę z deski szerokiej i maskowanie z blachy lub obmurowanie wieńca. Ten zielony dach trzeba zrobić technologią zielonego dachu. Najpierw wykleić szczelnie hydroizolację (EPDM) i drożny odpływ nadmiaru wody.
Potem warstwy wg technologii ZinCo.
Na to ziemię i rośliny. To nie będzie typowy skalniak, ale zielony dach ekstensywny z zastosowaniem roślin skalnych, jak zrobiłam tutaj.
Trzeba zrobić sklepienie ze spadkiem i w najniższym miejscu odpływ, studzienkę specjalną.
Potem obwódkę z deski szerokiej i maskowanie z blachy lub obmurować wieniec. Ten zielony dach trzeba zrobić technologią zielonego dachu. Najpierw wykleić szczelnie hydroizolację (EPDM) i drożny odpływ nadmiaru wody.
Potem warstwy wg technologii ZinCo.
Na to ziemię i rośliny. To nie będzie typowy skalniak, ale zielony dach ekstensywny z zastosowaniem roślin skalnych, jak zrobiłam tutaj.
Jednak kiedyś mi przyznasz rację, że ograniczenia są konieczne, miejsce w ogrodzie się kurczy i go brakuje niestety. Wszyscy kochający rośliny tego nie lubią, ja też