Przeglądam fotki z ubiegłego roku...
Roślinką,która u mnie zdała egzamin i na pewno zagości w tym roku jest Stokrotka afrykańska.
Kupiłam"" kwitnące doniczki",kwitły niezmordowanie przez całe lato {usuwałam przekwitnięte kwiatuszki} .doczekały późnej jesieni...
Kwiatki godne polecenia...no i ta feeria kolorów ...
Pojedyńcze -nisko krzewiące się i o kwiatach pełnych -rosnące wysoko.
Ula tego powojnika nie przycina się wcale, jeden z najwcześniej kwitnących powojników, bo zaczyna pod koniec marca jak ciepło i kwitnie bardzo obficie, potem latem powtarza kwitnienie
Ja sugeruję się radami Danusi i myślę że dobrze poradziła...bo masz tam pełne słońce że lepsze będą hortensje Limelight- sądzę że bardziej wytrzymałe niż Silver Dollary. Ale mogę się mylić. Na początku kwitnienia będą zielonkawe, potem białe duże kwiatostany, a na jesień różowawe. I nie wciskałabym ich między tuje, ale nasadziła przed tujami tam gdzie trawnik i lekka skarpa. A za nimi- między tujami, żeby nie było przerw trawy Miskant Graccimulus lub Variegatus (to są żelazne pozycje Danusi i mi też się wydają najfajniejsze).
A przed hortensjami - trzeba pamiętać o dużym nasłonecznieniu, mogą wytrzymać tylko bordowe żurawki, (ale to musisz sama wypróbować, u mnie wytrzymują) i dałabym na przemian z cyprysikami groszkowymi Filifera Aurea Nana- ale szczerze mówiąc nie wiem czy jak dasz hortensje to się jeszcze coś zmieści.
Ja bym nawet wolała żeby tak poprowadzić hortensje żeby te dolne kwiaty przewieszały się z chodnika na podjazd, musiałabyś po 2 krzaczki sadzić razem do jednego dołka i między nimi zostawiać 1 m przerwy na rozrośnięcie się. Wtedy nawet te narcyzy mogłyby zostać, bo wiosną pierwsze zakwitną, a potem hortensje przykryłyby ich brzydkie liście aż do zaschnięcia. Zresztą hortensje do marca będą dekoracyjnymi patykami, bo w marcu przycinasz
To moje przemyślenia, ale każdy ma swoją wizję więc musisz sama decydować o zmianach
Pozdrawiami życzę owocnych decyzji, bo wiosna już tuż tuż.
I jeszcze zakupy które niedawno z pomidorlandii do mnie dotarły
papryki, sałata i ogórki
pomidorki- jeden w prezencie gratis
i jeszcze dostałam kupon rabatowy
Obserwuję Was już od roku i w końcu zdecydowałam sie na założenie watku.
Może zacznę od poczatku: mieszkam w małopolsce, mam działkę 26 arową o pochyłym terenie, którą dostalismy od babci. W 2005 roku ukończyliśmy z mężem budowę domu, i zaczęła sie przygoda z ogrodem.
Chciałabym abyscie mi pomogli w zmianie tego ogrodu, gdyż robię w nim całymi dniami i nie ma efektu takiego jaki bym chciała. Przede wszystkim ma to być ogród w którym więcej sie odpoczywa a mniej pracuje
działka ze zdjęc satelitarnych
Jak widać od strony południowej przed nowym domem stoi stary dom w którym mieszka babcia.
A teraz kilka zdjęc z 2011 roku.
Taras na południowej stronie.
Kondzio, Madżenko, Gosiu z Igiełkowego, Gabrysiu, Maju, Jolu, Celinko, Tess, Kindziu, Agatko, Bożenko, Karolinko, Ewo- dziękuję za wpisy i aż mi głupio że tyle czasu musiałyście poczekać na foty tych donic.
Kupiłam 4 grafitowe i 2 białe
i 4 podłużne Coubi na zewnętrzne parapety- myślałam że posłużą też wewnątrz na rośliny, ale pomysł nie wypalił bo za wysokie na małe doniczki. Zobaczcie sami, rośliny wpadają zbyt głęboko- ale przynajmniej wiem czego szukać do wewnątrz
Posadziłam jeszcze agapanta do roboczej donicy, bo już w opakowaniu rósł
Danusiu- wspaniały dla mnie początek tygodnia poczytać co u Ciebie i zobaczyć nowe zdjęcia
doskonałej Ogrodniczki z drutu, z przemiłego spotkania i tematyki nalewkowo-nasionkowej
I gratulacje z okazji 1200
A może na tle ściany, zamiast jałowca daj miłorząb Pendula? Będzie ładnie wyeksponowany na ścianiea zimą da mocną fakturę gałęzi. no i masz miejsce
Z tyłu za stożkami może dasz rade wcisnąć miskanty ?
Polecam też z traw Hakonechloa macra "All Gold", do tego Ophiop[ogon na brzegu.
W spiralę wsadż cztery trawki (piórka)- będą fajnie wystawały zza kulek tawułkowych.