Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:48, 04 paź 2011

Do góry
Dzisiaj znów pracowity dzień, ale słoneczko mnie przywitało. Zerkam przez oszklone dzwi na ulicę..Pięknie jest.

Różowiejąca hortensja

Prawie nocne zdjęcia wczorajsze, bo zapomniałam pokazać prymulki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:46, 04 paź 2011

Do góry
Nie Safoyo, wiosną przytnij 1/3 żywopłotu, ona sam tak się poprowadzi, bo gałęzie mu tak rosną.
Tylko trzeba ciąć co najmniej dwa razy w roku, nie żałować od początku.

Być może trzeba wiosną nawet połowę ściąć.
Ogród z lustrem 08:42, 04 paź 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
jej się też odpoczynek należy poczekamy

Aniu jakbym miała wypoczywać, to tylko z Wami
Ogród z lustrem 08:40, 04 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A może Danusia po prostu śpi - a jak nie to już na pewno ma chrosty na języku przez Was

Jakie śpi? Sebciu bój się Matki, do 1 w nocy projekt robiłam, ale będzie fajny ogród...zero trawnika.
Zaraz jadę go zatwierdzić. Ostatnia chwila wybiła, musiałam w końcu wziąć się za robotę
Wiecie, że nie umiem leniuchować.

Ale dziś zdjęcia będą, tylko najpierw dowód rej, muszę przedłużyć szybko, bo przegląd się kończy
Ogród z lustrem 08:37, 04 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Ooo a tu dzisiaj ani jednej nowej fotki nie ma ??
A taka byłam ciekawa jak prace postępują i co nowego dzisiaj Danusia posadziła....

Wczoraj nieciekawe prace, ja jeździłam i gadałam gadałam, przegadałam cały dzień, a Wicio nie miał aparatu.
Ale dziś nadrobimy, bo na razie placyk z kostki układamy.

Sosnowo 08:28, 04 paź 2011

Do góry
Trawy szybko rosną, po 2-3 latach kępa jest już okazała. Pięknie z tymi trawami i trzmieliną oczywiście.
Ogród zmyślony 08:24, 04 paź 2011

Do góry
Dendrobium w uprawie domowej pięknie się prezentuje
Rozpoznawanie odmian róż 08:17, 04 paź 2011

Do góry
Szukałam, może jeszcze zajrzę w album od Austina, może Ania się też odezwie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:44, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Posadź platana ale pociętego na kijach w płaską ścianę, to idealne i bardzo trafione rozwiązanie w ogrodzie nowoczesnym Powalisz wszystkich na kolana.

Danusiu, chciałabym dopytac o tego platana prowadzonego "na kijach w płaską ścianę". Mianowicie czy masz na myśli coś takiego?

Źródło: http://www.wymarzonyogrod.pl

Gdzie szukać informacji i rad jak się za to zabrać?
Ogród Magdalenka 19:37, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Piękne są Fajnie pooglądać te piękne kwiaty na Ogrodowisku U mnie, niestety, nie wzeszły. Może w przyszłym roku się uda

Na pewno wzeszły tylko kiełkują miesiąc, zniecierpliwiłaś się, potem wzeszły ale są podobne do chwastów i wypieliłaś przez pomyłkę. U wszystkich chyba wzeszły. Kto pielił ogródek?'7

Ja Danusiu pieliłam Pewnie tak było, że potraktowałam je jak chwasty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:38, 03 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bogusławie, żywopłot z buka jest cudny. Nawet zimą trzyma liście. Choć nie wiem, co to są kandelabry w ogrodzie ...?

Wiem, co pisałam kandelabry..
Otóz opisywałam żywopłot strzyżony z grabu i buka, który ma poziomo gałązki, jak kandelabry. To porównanie spodobało się Bogusiowi.
Oto jak wyglądają kandelabry inne niż wcześniej pokazałam

Pszczelarnia 18:34, 03 paź 2011

Do góry
Nie wiem co Ci doradzić.
Tulipanowca - można mu ciąć koronę, ja tnę choć książki mówią co innego. Platana. Wszyscy piszą że to drzewo parkowe, ale zobacz tak go prowadź.

Mozna kupić od razu taki parasol na kijach rozpięty płaski, poziomo. To dopiero dach byłby.

Moje wiśnie Umbraculidera na wysokim pniu. A może cztery wiśnie po rogach stołu?
Ogród u Mayi 18:26, 03 paź 2011

Do góry
Trzeba zbudować z dużych kostek granitowych taki murek od strony wjazdu do garażu. Rodzaj donicy jak na zdjęciu, no i schody.

Zmierzyć jaka jest różnica terenu między wejściem, a pozomem furtki i rozmierzyć sobie na papierze ile schodów potrzeba i jak długie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:21, 03 paź 2011

Do góry
Kilka przykładów, pierwszy jest najlepszy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:14, 03 paź 2011

Do góry
Kandelabry to drzewa liściaste formowane, prowadzone jak świecznik - zaraz znajdę zdjęcie takiego kandelabra.
Ogród u Mayi 18:00, 03 paź 2011

Do góry
Cześć Sabinko, witaj razem ze swoim ogrodem

Fajny teren, a ta skarpa da sie rozwiązać. Mam nawet taki ogród w realizacjach. Popatrz, jak fajnie schody można rozwiązać i wybudować donicę a w niej np Twoje ulubione bukszpany w kształcie kul. Ja zrobiłam stożki. Pod stożkami rośnie zimozielona krzewinka liściasta - trzmielina "Blondy".

Aranżacja letnia czerwona z begoniami

Aranżacja żółta innego roku.

Nasz przydomowy ogródek 15:58, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ostatnio jakoś narzekaliśmy, że wróbli nie widać wcale...ale są

Mieszkamy przy sklepie spożywczym i to jest pewnie wytłumaczenie - bo okruchy znajdują.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 14:03, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Buk jest świetny do cięcia, możesz go ogołocić do pnia. Prowadzić jakąś formę. Ja bym się nie bała.

Albo zastosować formę szczepioną na pniu np. Pendula

Gdybym była mniej zachowawcza, to pewnie też bym się mniej bała na razie będzie cis, trawy i hortensje.

Do takiego polotu muszę jeszcze ogrodniczo dojrzeć
Ogród z lustrem 13:33, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Cuudowne połączenie: cis+hortensja+miskant Morning light (chyba)
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:02, 03 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Tniemy pęd na części z 3-5 liśćmi, usuwamy dolne liście (uważamy żeby nie pomylić gdzie jest góra a gdzie dół) - układamy wszystkie w jedną stronę dla ułatwienia. Nie traktujemy ukorzeniaczem bo często już są korzonki. Wystarczy wsadzić dość głęboko (na 2/3 łodygi, 1/3 na wierzchu.

Dziękuje Danusiu

Jeszcze może "głupie" pytanie a jak nie ma korzonków (bluszcz z którego będę odcinać pnie się po siatce), to lepiej wsadzić do wody i poczekać na korzonki, czy ukorzeniaczem potraktować i do gruntu?

I kolejne "głupie" pytanie czy takie młode sadzonki wsadzone do gruntu należy okryć jakoś szczególnie na zimę?

Z góry dziękuje za podpowiedzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies