Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:20, 25 sty 2013

Do góry
Aż się boję pokazywać dzisiejsze krajobrazy, ogrodu to już prawie nie widać spod czap śnieżnych

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:10, 25 sty 2013

Do góry
Kochani...zabałaganiłam na innych wątkach..do siebie nie zdążyłam.... ale już pijątek.....wieczorkiem... podziękuję każdemu z osobna ..a teraz do pracy i na dobry dzień zostawiam kwiatuszka

Mój 4 arowy azyl... 08:55, 25 sty 2013

Do góry
Dzięki Basiu za Iryski ..cudne są..... a storczyki to naprawdę wspaniałe okazy Oj miło oko na nich zawiesić... i tak łądnie skomponowane...bo moje to tak poupychane i rosną jak chcą....

Posłonek mój kupiłam pod nazwą Posłonek Cerise Queen
Mieszczuch na wsi, czyli jak rodzi się i spełnia marzenie... 08:18, 25 sty 2013

Do góry
Edytko...... życie nie jest bajka...... chociaż wygląda często ładnie.. to tak jak z tym naszym lodem.. pięknie wygląda..ale .... ciekawe co na to rośliny.

Jest tu trochę dziewczyny które też powódź mocno dotknęła.. popatrz u Irenki..i u niej też nigdy nie było powodzi.. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1442-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-cz-i?page=17 , ją na pewno to doświadczenie wzmocniło
Sorki za moje pytanie, ale widzę ludzi jak poniżej mnie kupują działki i stawiają domy i zastanawiam się czy to nieświadomość czy to głupota...a działki kupują bardzo drogie.. Powodzi tu nie ma, ale teren jest co większy opad deszczu zalewany, wysoki poziom wód gruntowych, pobliska rzeczka.. i po 4 dniach deszczu.....

Trudne sytuacje są trudne, ale z pozytywnych rzeczy weryfikują przyjaciół

To tyle w kwestii mojego pytania..... bo mnie naprawdę nurtuje co skłania ludzi do takiego ryzyka.... nawet trawnika byłoby mi żal..... ale jak u Ciebie to było pierwszy raz... to nie udzielisz mi odpowiedzi U Irenki też pierwszy raz była powódź i mamy nadzieję, że ostatni
Ogród w skali mikro :) 08:06, 25 sty 2013

Do góry
Tak sobie myślę ,że najbardziej w tym czasie brakuje mi słońca ... Nawet ten śnieg bym jakoś strzymała gdyby padały na niego piękne promienie słońca...a tu buro ... Na wyspach kanaryjskich jest teraz takie piękne słoneczko i ani gramusia śniegu ... Wszystko zielone,kwitnące achhhhh , rozmarzyłam się

Chryzantemowy ogródek - moja pasja :) 07:35, 25 sty 2013

Do góry
No to kilka wspomnień , byle do wiosny

Ogródkowy chaos u monitki 07:17, 25 sty 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Tesknię już za wiosną. Nie mogę się doczekać kwitnięcia hortensji - moich ulubionych kwiatów.
Swoje krzaczki posadziłam w zeszłym roku, miały dosłownie po kilka gałązek i tak sie zastanawiam jak najlepiej je przyciąć żeby ładnie się zagęściły? nisko przy ziemi? czy tylko końcówki badylków? Jak myslicie?
Wogóle to martwię sie jak przezimują ...mam nadzieje że dadzą radę.

Wklejam dla przypomnienia...czy one nie są piękne?

Moniś znokautowałaś mnie tym zdjęciem horti wygląda jak pyszne loty waniliowe...rozmarzyłam się...jest przepiękna

Moniczko ja tez sadziłam w tamtym roku i mam takie same dylematy jak Ty w kwestii cięcia, ale jestem pewna że Dziewczyny chętnie podpowiedza co i jak
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 06:12, 25 sty 2013

Do góry
kraania napisał(a)

Eeee....Tess, nic nie rozumiem.... Coś mi się myślą te długości z szerokościami
że tak?

To wygląda całkiem dobrze.

Tu na planie zaznaczona jest rabatka pod ścianą domu, pod oknami. Radzę ci Nieszka to przemysleć, bo moim zdaniem przytulniej będzie tam z jakąś rabatą, a nie z kostką pod samą ścianę.

Sorki, że dopiero teraz zajrzałam, ale nie jestem w stanie nadąrzyć za forum, czasami jak by z karabinu maszynowego ktoś wystrzeliwywał aktywne wątki
Ogród nad Rozlewiskiem 05:58, 25 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Mama do dziś z dumą podkreśla, że ziemia, którą Rodzice kupili, to najlepsza ziemia w całej wsi. Może rzeczywiście tak jest, bo dawniej, w dość nieodległych czasach, Bug często wylewał i wylewając, użyźniał glebę.
Ale mnie urzeka nie klasa gleby (dość marna jednak), lecz widok, jaki się za granicą działki roztacza.
Śmiem twierdzić, że to jest najpiękniejszy widok na nadbużańskie łąki w całej wsi!
Uwielbiam wyjść wczesnym rankiem z kubkiem kawy i patrzeć na rozlewisko i łąki nadbużańskie.

Taki widok zobaczyłam bardzo wczesnym rankiem w minioną sobotę:

Tak wyglądały łąki nadbużańskie w czasie ubiegłego bardzo deszczowego lata:

Na prawdę przepięknie
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 00:53, 25 sty 2013

Do góry
Poczytałam zaległości o Zenusiu, o przemijaniu, ja to ta z "jestem sobą" o sadolinie i przyszłam powiedzieć dobranoc zostawiam jednego gościa

Mój kawałek raju II 00:42, 25 sty 2013

Do góry
aneta230972 napisał(a)
Aniu Twoje zakupy nasionkowe rewelacja. Ja jednak zamówię przez internet bo obawiam się, że inaczej mogło by się to na jednej reklamówce nie skonczyć A tak spiszę sobie na liście co na ogrodowisku jest naj....
z warzywek i dawaj zamawiać. Bardzo spodobała mi się Twoja łopateczka ogrodnicza.Wygląda na bardzo solidne wykonanie. Muszę sprawdzić jakie przybory ogrodnicze zakupił dla mnie mój m. jeżeli okaże się , że nie ma podstawowego narzedzia czyli łopatki to napewno taką muszę sobie kupić
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie Twoje cenne rady. Słodkich snów.

Anetko ja kupuję te narzędzia w naszym ogrodowiskowym sklepie one są z firmy Bentley, ale sprawdzoną przeze mnie przez miesiąc pracy jest to cudowe wrześniu cały warmiński nią kopałam, tutaj trzymam ją w ręce
Będzie pięknie...za jakiś czas 00:21, 25 sty 2013

Do góry
Asiu, tylko nie zrażaj się i nie załamuj Jest zima - mamy czas na przemyslenia i dyskusję
Drążę dalej tą rabatę...
21asia napisał(a)
Działka 10ar w kwadracie, rabata 9m (od strony południowej) 20m (zachodniej)

1. drzewka owocowe
2. śliwo wiśnia (nie w rabacie)
3. żurawka
4. jun. Gold cone
5. berberys admiration
6. świerk glauca globosa na pniu
7. bukszpan
8. cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea'
9. jałowiec blue arrow
10. hortensja anabella
11. klon flamingo na pniu
12. thuja danica
13. THUJA AUREOSPICATA
14. thuja smaragd golden
15. cyprysik Alumii
16. jodła koreańska
17. wierzba Salix caprea "pendula"
18. Tawuła japońska
19. berberys 'Dart's red lady"
20. Salix hakuro nishiki
21. wrzosy, wrzośce
22. jodła górska compacta
23. kosodrzewina (nie karłowa)
24. perukowiec podolski royal purple
25. hortensja limelight
26. pęcherznica
27. trawa Zebrinus
28. klon globusom

Sorki, ale teraz dopiero zauważyłam strony świata... i dostrzegam na przyszłość problem ze słońcem dla roslin jak żywopłot urośnie. Otóż za kilka lat drzewka owocowe będą zasłonięte tujami od słońca (nie wiem, czy nie lepiej było by im po prawej stronie trzepaka). To samo dotyczy słońcolubnych glauca globosa, jałowca gold coin i blue arrow, berberysy też wylądują w cieniu i stracą kolor... Na tą rabatę w przyszłości będzie padać TYLKO wschodnie słońce. Radzę dla zwłaszcza kolorowych iglaków i berberysów znaleźć miejsce nasłonecznione (w przyszłości).Jeśli zadecydujesz, to można na razie je tam zostawić (póki żytopłot nie urośnie). Jałowce w przyszłości będzie łatwo prrzesadzić, żywotniki też (płytki, w miarę szybko regenerujący się system korzeniowy), ale świerk już trudniej. Podobnie ma się z berberysami - te źle znoszą przesadzanie, zwłaszcza starsze.
Taras od południa można obsadzić czymś wyższym i to da cień.
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:15, 25 sty 2013

Do góry
Ojj gnasz Anek z tym wątkiem Gratuluję

Mój 4 arowy azyl... 00:10, 25 sty 2013

Do góry
Witaj Basiu, obejrzałam zdjęcia. Oczywiście kościół i młyn poznaję - kościół nie zmienił się z zewnątrz, natomiast młyn to ruina. Moja mama ma album z wieloma starymi zdjęciami z tych miejsc. Ślub mojej babci odbył się też w tym kościele.
Czy to małe dzieciątko na zdjęciu to nie Ty?
Obejrzałam Twoją kolekcję storczyków - imponująca. Zachwyciły mnie również irysy. Najbardziej lubię pumila, mam już sporą kolekcję.
Załączam mojego posłonka, ładnie się rozrósł. W ubiegłym roku okryłam go słomą, tera nie zdążyłam - zobaczymy jak przetrwa zimę. Pozdrawiam

Ogródek Hanusi po zimie 23:51, 24 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
I mam prośbę.......dostałam taki szkielet ....... bez szybek......to głupstwo.....szklarz dopasuje,ale kolor?
Pierwotnie był popielaty,stalowy,czy tak zostawić?,czy może srebrolem, albo jakimś innym??
Muszę dać farbę przed oszkleniem.....

Haniu, mam identyczną kupioną na rynku, ale moja z szybkami i mniej pordzewiała, ale czarna, a to nie jest mój ulubiony kolor. Popatrzę na co się zdecydujesz i może też się za swoją zabiorę. Na razie czeka na swój czas na strychu.
Testowe dodawanie zdjęć 23:49, 24 sty 2013

Do góry

Są dwa zdjęcia , ...a co dalej !
Ogród nad Rozlewiskiem 23:48, 24 sty 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:48, 24 sty 2013

Do góry
Anek dumnam z tego opanowania pilotów sztuk 2 przez Ciebie ... zobacz co to siem wyrabia ... ja jakby sama do Rzeszowa dojechałam ... wyjazd pomińmy milczeniem ... Ty tv uruchomiłaś ... Adam mnie wczoraj pyta to co sadzimy przed domem !!! ... i nie chodziło o rodzaj trawy !!! ... ... jak nic ...

bendzie wiosna ...

zaświadczam Anek na prawdę targała całą kosmetyczkę chirurgii plastycznej w kremie ... i zaświadczam ma ona zbyt wiele w jednej sekundzie do zrobienia żeby choć tę kosmetyczkę raz otworzyć ... no gdyby na stok wpuszczali tylko pod warunkiem bo wrzuciłaby na twarz wsio w sekundzie ... ale jak wiemy na stokach takich wypindrzonych wymagań nie mają ))) ...

za to mi skończyła sę kredka do oczu ... bo Nieletnia pas startowy dla dżambodżeta nad okiem rysuje namiętnie i co ja teraz mam bez oczu wyjść ... ??? ...

a w ogóle to gratuluje czwartej setki ... i piątej na wszelki wypadek bo to lada moment będzie ))

buziak i zima ... bo na razie zima panuje

zamarłam bo zamknęłam nie to okienko i ... posłuchałam żona ... otworzyłam nową kartę w niej klikęłam na dole zakładkę "ostatnio zamknięte " i tadam cały post do Ciebie nie znikł !!! ... eureka ...

Ogródek Hanusi po zimie 23:46, 24 sty 2013

Do góry

Haniu,prosze przyjmij w prezencie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies