Ogród nie tylko bukszpanowy - część II
09:20, 25 sty 2013
Aż się boję pokazywać dzisiejsze krajobrazy, ogrodu to już prawie nie widać spod czap śnieżnych

Mama do dziś z dumą podkreśla, że ziemia, którą Rodzice kupili, to najlepsza ziemia w całej wsi. Może rzeczywiście tak jest, bo dawniej, w dość nieodległych czasach, Bug często wylewał i wylewając, użyźniał glebę.
Ale mnie urzeka nie klasa gleby (dość marna jednak), lecz widok, jaki się za granicą działki roztacza.
Śmiem twierdzić, że to jest najpiękniejszy widok na nadbużańskie łąki w całej wsi!
Uwielbiam wyjść wczesnym rankiem z kubkiem kawy i patrzeć na rozlewisko i łąki nadbużańskie.
Taki widok zobaczyłam bardzo wczesnym rankiem w minioną sobotę:
![]()
Tak wyglądały łąki nadbużańskie w czasie ubiegłego bardzo deszczowego lata:
![]()
Aniu Twoje zakupy nasionkowe rewelacja. Ja jednak zamówię przez internet bo obawiam się, że inaczej mogło by się to na jednej reklamówce nie skonczyćA tak spiszę sobie na liście co na ogrodowisku jest naj....
z warzywek i dawaj zamawiać. Bardzo spodobała mi się Twoja łopateczka ogrodnicza.Wygląda na bardzo solidne wykonanie. Muszę sprawdzić jakie przybory ogrodnicze zakupił dla mnie mój m. jeżeli okaże się , że nie ma podstawowego narzedzia czyli łopatki to napewno taką muszę sobie kupić
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie Twoje cenne rady. Słodkich snów.
Działka 10ar w kwadracie, rabata 9m (od strony południowej) 20m (zachodniej)
![]()
![]()
1. drzewka owocowe
2. śliwo wiśnia (nie w rabacie)
3. żurawka
4. jun. Gold cone
5. berberys admiration
6. świerk glauca globosa na pniu
7. bukszpan
8. cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea'
9. jałowiec blue arrow
10. hortensja anabella
11. klon flamingo na pniu
12. thuja danica
13. THUJA AUREOSPICATA
14. thuja smaragd golden
15. cyprysik Alumii
16. jodła koreańska
17. wierzba Salix caprea "pendula"
18. Tawuła japońska
19. berberys 'Dart's red lady"
20. Salix hakuro nishiki
21. wrzosy, wrzośce
22. jodła górska compacta
23. kosodrzewina (nie karłowa)
24. perukowiec podolski royal purple
25. hortensja limelight
26. pęcherznica
27. trawa Zebrinus
28. klon globusom
I mam prośbę.......dostałam taki szkielet ....... bez szybek......to głupstwo.....szklarz dopasuje,ale kolor?
Pierwotnie był popielaty,stalowy,czy tak zostawić?,czy może srebrolem, albo jakimś innym??
Muszę dać farbę przed oszkleniem.....
![]()