Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:09, 16 lis 2019

Do góry
Dzisiaj wiało, nic nie robiłam bo włosy zrobione, to szkoda mi było popsuć fryzurę
Ale zdjęcia zrobiłam.

Oto co ładnie wygląda nawet jesienią:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:05, 16 lis 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)

Danusiu ,
A skąd bierzesz pomysły na ogród ?
I oczywiście gdzie szukasz inspiracji co do roślin , ?

Pomysły i inspiracje biorą się z ogrodów angielskich, w których byłam, a zebrało się tego ze 180 obecnie. Niektóre tak zapadły w pamięc, że chciałoby się ich cząstkę zmieścić tutaj. To ma być "Moja Anglia".

Ogrody dopasowuję także do przedmiotów (często oryginalne z Anglii) które posiadam i chcę umieścić. Obecnie dumam nad tym jak najlepiej wyeksponować kamienne grzyby
z Cotswolds. Czy na łące, czy na trawniku, czy w rabacie.

Rośliny skąd? Inspiracje Chelsea Flower Show, też bywam od roku 2004.
Ale też w większości własne pomysły. Kupuję, ustawiam na wózku w sklepie i już jest od razu gotowa kompozycja, co z czym
Mój nowy ogród - bajkowe marzenie czas start. 10:56, 16 lis 2019

Do góry
Sprawy moderacyjno-techniczne już mamy ogarnięte. Teraz bez stresu możemy uczestniczyć w powstawaniu Twojego ogrodu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:53, 15 lis 2019

Do góry
Też lubię te korę taką drobniutką i prawie czarną.
Początek z ogrodem marzeń:) 06:19, 15 lis 2019

Do góry
A ja przeniosłam wątek do Naszych ogrodów zgodnie z Twoim życzeniem. Teraz masz dwa wątki

Pierwszy jest tutaj - i ma inny tytuł https://www.ogrodowisko.pl/watek/10134-moj-nowy-ogrod-bajkowe-marzenie-czas-start

Który ma zostać? Jaki tytuł ma zostać?
Zalinkuj sobie gdzieś na maila adres swojego ogrodu, żebyś nie tworzyła kolejnych wątkow

Poprzenosiłam posty do wątku pierwszego, miałaś już tam odpowiedzi.
Natomiast wątek drugi zamykam.
Jaki tytuł ma zostać i w jakim dziale? Nasze ogrody, czy projektowanie ogrodów?
Poproszę o odpowiedź na wiadomość prywatną, wtedy uporządkuję całość i drugi wątek skasuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:23, 14 lis 2019

Do góry
Zniszczą się.

Parowanie miało na celu utworzenie jałowej mieszanki dla wysiewów, żeby siewki nie gniły. W takim razie ten proces nie ma sensu dla ściółkowania i wracam do punktu wyjścia. Czyli eliminacji chwastów z związanymi nasionami, albo robienia ściółki liściowej.
Problemy techniczne 22:17, 14 lis 2019

Do góry
Masz link w swoim profilu i w podpisie, więc trafisz bez problemu.

Był widoczny bo były świeże wpisy. Jak nie ma wpisów, watek spada na dalsze strony i nie ma w tym nic dziwnego. Tak się dzieje i to jest normalne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:16, 14 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miro, mielony kompost u mnie też ma chwasty, no nie da się tak segregować, żeby te z nasionami i bez nasion lądowały do innych worków. Na kompost trafia wszystko, i z pracy i z naszego pola, więc nasiona oczywiście są i wschodzą w ogromnej ilości.

Witek ma pomysł na parowanie kompostu, jak się parowało ziemniaki, ale musi taki parownik dopiero zbudować. Na razie sadzę w kompost i chwasty rosną z doniczek, dlatego tulipany przykrywam ziemią z worków.

Ja swoim kompostem nie mogę ściółkować, będę sypać próchnicę (gdzieniegdzie mam już próchnicę). Natomiast kompost nawet nie całkiem dojrzały i niekoniecznie mielony sypię do dołów podczas sadzenia roślin.

To jest także nasz problem z kompostem.

nie wiem jak się parowało ziemniaki, rozumię że temperatura ma się rozprawić z chwastami ? ale czy przy okazji nie wyniszczą się pożyteczne bakterie i grzyby?

Jak by nie było to dla mnie dobre wieści bo myślałam że coś nie tak z moim kompostem - jak wyściółkowałam nowo posadzone irysy to widzę że tam kożuch z tego małego zapomniałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:05, 14 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, witam w moim kolejnym ogrodzie
To nawet nie było zwykłe pole, to był 8 letni ugór zarośnięty krzakami, chwastami, drzewami (brzozy, osiki, sosny. 1400 siewek drzew (czyli lasek) zostało wyrwanych z korzeniami, aby pole stało się uprawne.

Danusiu ,
A skąd bierzesz pomysły na ogród ?
I oczywiście gdzie szukasz inspiracji co do roślin , ?
Ja jestem amatorką ,
i od niedawna posiadam kawałek ziemi ,
dlatego jestem chłonna wiedzy .
Niestety nie wiem gdzie szukać roślin ,
bo ich po prostu nie znam ,
Dzięki naszym ogrodniczką i ogrodnikom
a w zasadzie ich wątkom ,
dopiero poznaje rośliny ,
Ale to oczywiście jest kropla w morzu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:55, 14 lis 2019

Do góry
To się cieszę
B&B czyli betonowa Bawaria 20:08, 14 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam i widziałam kompostownię.

Porzadna nie. Posortowane to wszystko jest.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:16, 14 lis 2019

Do góry
A ja buduję na razie mały domek. Na duży przyjdzie czas, albo i nie.
Najprzyjemniejsza część budowania, to ogród, zapomnisz o wszystkim co niedobre.
Hawaje 19:14, 14 lis 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Piękne, niezwykłe, jak rajskie ptaki.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:10, 14 lis 2019

Do góry
Ja to zawsze tak porównuję:
budowa jest jak poród, namęczysz się, ale jak jest już po wszystkim to jesteś szczęśliwa i zapominasz o wszystkim co złe. Trzymaj się Karola, mnie też chyba czeka budowa. Ale na razie małe budowle wznoszę.

Lubię zaglądać, bo od dziecka pasjonuję się budownictwem Wszak budowałąm dom jako 19-latka i to dosłownie, pustaki po 25 kilo, 2,5 tys. szt. przeniosłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:57, 14 lis 2019

Do góry
Obecnie mam zaległości i w pracach i w zdjęciach. No nie mam kiedy robić i jednego i drugiego.

Z kotami się nie bawię, jedynie ogarniam obowiązki wokół nich Ale psy dopieszczone na kanapach przez nas oboje.
Mój nowy ogród - bajkowe marzenie czas start. 18:28, 14 lis 2019

Do góry
Witaj Anetko, już jesteś we właściwym miejscu, przeniosłam watek, a więc będzie można komentować Witam i czekamy na więcej zdjęć.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:46, 14 lis 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W zeszłym roku było około 5.000, teraz będzie 8-9 tys.
Muszę donice policzyć. Do gruntu też doszło.

łałłłłł!!!!!!!! na samą myśł, zaparło mi dech w piersiach
Ogród botaniczny w Krakowie. 07:13, 14 lis 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dla mnie zgroza, że w ogrodzie bot. takie coś się praktykuje
Pomijając efekt estetyczny, no to otulenie plastikiem nasady pnia - po prostu zgroza i tyle. No mogli wyciąć chociaż na metr od pnia. Chwasty na pniu nie wyrosną przecież.

Wstrząsnęło mną

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:07, 14 lis 2019

Do góry
Miro, mielony kompost u mnie też ma chwasty, no nie da się tak segregować, żeby te z nasionami i bez nasion lądowały do innych worków. Na kompost trafia wszystko, i z pracy i z naszego pola, więc nasiona oczywiście są i wschodzą w ogromnej ilości.

Witek ma pomysł na parowanie kompostu, jak się parowało ziemniaki, ale musi taki parownik dopiero zbudować. Na razie sadzę w kompost i chwasty rosną z doniczek, dlatego tulipany przykrywam ziemią z worków.

Ja swoim kompostem nie mogę ściółkować, będę sypać próchnicę (gdzieniegdzie mam już próchnicę). Natomiast kompost nawet nie całkiem dojrzały i niekoniecznie mielony sypię do dołów podczas sadzenia roślin.

To jest także nasz problem z kompostem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:50, 13 lis 2019

Do góry
Aniu, witam w moim kolejnym ogrodzie
To nawet nie było zwykłe pole, to był 8 letni ugór zarośnięty krzakami, chwastami, drzewami (brzozy, osiki, sosny. 1400 siewek drzew (czyli lasek) zostało wyrwanych z korzeniami, aby pole stało się uprawne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies