Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój mały skrawek ziemi 09:34, 23 sty 2013

Do góry
i jeszcze coś kolorowego na przypomnienie lata..............
ogrodoweimpresjejolki 09:30, 23 sty 2013

Do góry
Ode mnie majowe dzwoneczki kokoryczki. Już przekwitają, ale jeszcze słychać bim bam bom

A tu odsłona październikowa

Kwiatki i rabatki u Elizy 09:28, 23 sty 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Zostawiam Wam moją lilię, pachnie na pół ogrodu... dosyć mam królowej śniegu i lodu.

Też uwielbiam za zapach! Nos wciubiam jak kwitnie ! Pozdrawiam Elizko
czy Ty gdzieś pisałaś ,że nie przyjął się Tobie.... eeee kurcze zapomniałam nazwy...takie z szarymi "wlochatymi listkami? skleroza!

Chryzantemowy ogródek - moja pasja :) 09:26, 23 sty 2013

Do góry
ka1sia Witam serdecznie i zapraszam w każdej wolnej chwili.

U mnie za oknem biało i troszkę prószy śnieg , taka zimę lubię . Dobrze ,ze mamy nasze ogródki , i możemy powspominać.

ogrodoweimpresjejolki 09:22, 23 sty 2013

Do góry
Witaj Jolu

To ja spieszę z moja kokoryczką do Ciebie Pozdrówka i dobrego dnia

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:14, 23 sty 2013

Do góry
Gosia poczytaj o nich w sieci
świerk Acrocona -tu bardzo nieciekawie wygląda ale to tylko chwilowo -rośnie nieregularnie bo szyszki rosną mu na koncach gałazek ( i na przewodniku) stosowany do ogrodów japońskich

Acrocona Push -jego kulista miniaturowa wersja, wiosną czerwone szyszeczki (dużo)

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:08, 23 sty 2013

Do góry
Moje róże służą za stołówkę Przylatują kosy, wróblopodobne zielonkawoupierzone maluchy, kwiczoły i inne których nazw nie znam. Dobrze że róż nie ścięłam

Foty słabe, na maksymalnym zoomie i przez szybę...ale cośtam widać
Nowe słoninki muszę powiesić na brzoskwini, bo stare pospadały, a sikorki czekają
Śnieg ciągle pada

Mój kawałek raju II 09:02, 23 sty 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Witaj Aniu

Fajny schemat sadzenia cebulowych do donic wkleiłaś. Ja coś tam do donic też powtykałam. Robiłam takie nasadzenia w poprzedich sezonach i zawsze mi sie sparawdzały. Kwitły trochę szybciej niż posadzone w gruncie, a i donice łatwo przeniśc i postawić w bardziej reprezentacyjnym miejscu

Pozdrawiam ciepło z zaśniezonej Szkocji

Witam Aga, masz rację ja też obsadzam donice, wkleiłam schemat bo dziewczyny już niedługo ruszą z donicami , żeby wiedziały co i jak a pomocna przy tym jest łopatka , którą sobie kupiłam w tamtym roku w sklepie Ogrodowiska, bo ma zaznaczoną głębokość polecam
i pozdrawiam

Aniu, łopatka rewelacyjna !!!! Nie widziałam takiej !!! Świetna rzecz Ja sadzę "na oko" a że tu klimat w zimie dośc łagodny i wielkich mrozów nie ma, to ewentualne błędy sa mi wybaczone i roślinki kwitną
Mój mały skrawek ziemi 09:02, 23 sty 2013

Do góry
Witam ,
Jestem młodym fanem ogródka (w roku 2012 założyłam swoje rabatki)
Więc moje rośliny są młode , a ja ciągle się uczę, i czasem na własnych błędach.
Lustro w ogrodzie 08:40, 23 sty 2013

Do góry

Lustro w ogrodzie 08:40, 23 sty 2013

Do góry

Wiedziałam już, że taka szerokość będzie za mała

Przekręciłam więc lustro na odwrót

Lustro w ogrodzie 08:38, 23 sty 2013

Do góry
Nie może być na południowej ścianie odkrytej, gdyby rosło drzewo, które daje cien, byłoby inaczej.

U mnie jest jedno od zachodu, ale słońce jest już za domem.
Drugie jest od południa ale w dużej (metrowej) wnęce i zasłaniają hortensje, więc to nie przeszkadza.

Może pomysł nad jakimś większym drzewem?

A może wykombinuj jakieś stare lustro i ustawiaj. Ja wypożyczyłam od koleżanki lustro z plexi żeby móc zobaczyć czy ma być szerokie czy wąskie.

Mały ogródek, a dużo przyjemności 08:38, 23 sty 2013

Do góry
Witam cieplutko
Ogród do kwadratu 08:24, 23 sty 2013

Do góry
I ja, cichy podczytywacz też setki gratuluję będę częściej zaglądać
pozdrawiam

Mój jesienny ogród 05:50, 23 sty 2013

Do góry
Witajcie, najpierw odpowiem Toszce, nie buduj im żadnej budowli, udepcz lub odgarnij śnieg,tylko gdzieś w zacisznym miejscu,osłoniętum od wiatru. Budowle buduje się na jesieni a teraz je wypłoszysz. Ja tak zrobiłem kiedyś w stołówce i bały się podejść musiałem rozwalić szałaś.
Haniu, wiem że nic to nie pomoże, tak tylko wspomniałem sobie o działeczce. Staram się w ogóle nie myśleć żeby się nie denerwować.
Marzenko, Aldonko, tu jest też przepięknie, od dwu dni jest taka szadź na drzewach że przypominają bałwany ale jest za ciemno i nie mogę zrobić zdjęcia, jutro powinno mi się udać. Cieszę się że Wam się podoba.
Aniu, jeśli chodzi o zdjęcie z kaczkami, to budynek poczty sprzed 100 lat. A jeśli ten budynek ze zbocza, to restauracja. To miasto ożywa tylko latem a przez resztę roku jest nieczynne i nie ma żywej duszy.
Pokażę zdjęcia z dzielnicy Kalamalka.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 04:35, 23 sty 2013

Do góry
Lustro z zimozielonego dało mi do myślenia

Za nim mamy tylko jakieś niewielkie "krzaczory" od sąsiadów.
Klasy temu lustru nadaje stylowa rama muru. I nie wydaje mi się by panowała pustka nad nim. Chyba dlatego, że uwage przyciąga pięknie zrobiony stelaż.
Przyszła mi do głowy kolejna koncepcja, ale nieco długoterminowa w realizacji
I wydaje mi się, a jestem raczej o tym przekonana, że może to przy okazji rozwiązać problem bezpośrednio wpadającego słońca do lustra.
Ale ta koncepcja to już prawdziwe wyzwanie...
Mianowicie można by było obsadzić cisami i prowadzić w ramę nad lustrem. Lustro znalazło by sie w płytkim tunelu z cisa...W takim cisowym wgłębieniu. Efekt będzie piorunujący, bo dobrze prowadząc cisa można by uzyskać złudzenie bramy prowadzącej gdzieś dalej...
I wpadające, tańczące słońce będzie tu dodatkowym efektem wizualnym, a wręcz atrybutem... głównym aktorem spektaklu
A jakby juz tak poszaleć to w cisie można dosadzić np. biały clematis (zależy od koncepcji kolorystycznej rabaty) i dać temu powojnikowi wrosnąć w taxus... No ale to trzeba przemysleć by nie przeładować ew. rabaty.
Po bokach cisa mozna prowadzić w kanty, lub zaokrąglić....

Wrócę do tego serba. Nigdy nie mówiłam, że on nie pasuje do wiśni. On mi nie pasował na pierwszym planie jako koncepcja bryły rabaty. Mam takie zboczenie, że myślę jak to będzie wyglądać za 10-20lat.
A będzie to wyglądać tak, że nad kulami z wiśni będzie górować pojedyńczy 10cio, 15sto metrowy iglak. Dodam, samotny iglak. No dobrze, można powiedzieć "będzie strzyżony". Tylko jak długo dasz radę go strzyc bez specjalistycznego sprzętu? Bez, dajmy na to - wysięgnika. Latka też lecą... nie tylko drzewom... Jeśli zetniesz mu "czub" to sens serba w tej rabacie zatraci się zupełnie. I będziesz go chciała wyciąć. Samo wycięcie drzewa (pomijam przeskoczenie urzędowych procedur) to nie tylko piła i już. Największy problem zostaje z karpą-korzeniem... a to już nie takie proste i nie zabawne
W cieniu drewnianego kościoła 01:32, 23 sty 2013

Do góry
Toszko, lejesz miód na serce moje... Dziękuję pięknie
W takim razie jeszcze droga pod moimi modrzewiami i... znikam

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 01:32, 23 sty 2013

Do góry
Sebek :Zaległe życzenia imieninowe i kfiotek imieninowy dla Ciebie

W cieniu drewnianego kościoła 01:22, 23 sty 2013

Do góry
agrokotlina napisał(a)

To zdjęcie, jest dowodem na to, że żyjemy tu w zamrażarce...

To zdjecie jest dowodem jak Natura jest niedoścignionym Mistrzem rzeźby i malarstwa.
Pszczelarnia 01:19, 23 sty 2013

Do góry
Ewo, gratuluję jubileuszu i posyłam zdjęcie z cyklu: "Górskiego ogrodu zimowe opowieści"

Nasiona powalają kolorami... Ależ się będzie wiosna działo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies