Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród własneniebo 18:23, 12 sty 2013

Do góry
Historii ciąg dalszy
Zakładanie trawnika część I
Oranie

Zaorane

Wywałowane

Tujk i choinki zostały wyłożone agrotkaniną

Opielenie pasa tuj i choinek było nie lada wywzwaniem, to zaledwie 240m o szerokości 70 cm

I zielono mi Życie zaczeło nabierać kolorów...

Po zimie, zaczełam wycinać w darni rabaty do okoła ogrodzenia.
Nie mogę znaleźć zdjęć więc pominę ten etap prac i pokaże coś nie coś jak wszystko wyglądało w ubiegłym roku ...

Ogród w skali mikro :) 18:13, 12 sty 2013

Do góry
Elu przypadkowo wyczytalem ze pytalaś kogoś o hortensje Incrediball mam ją , w tym roku bedzie jej trzeci sezon tak z ciekawości posadziłem i rzeczywiście kwiaty ma bardzo duze pedy sztywne, ogólnie jest wyzsza od annabelle bardzo ciekawa..
A tu zdjęcie Vanilla fraise:
Ogród własneniebo 17:48, 12 sty 2013

Do góry
Cieszę się,że już jesteś ,Marto!Za chwilę wpadną tu forumowicze,żeby Ciebie powitać w Twoim własnym niebie!
Niektórzy mają duże ogrody, niektórzy małe,inni wcale,tylko balkony do dyspozycji,albo parapety,ale wszyscy jesteśmy zakręceni na punkcie roślin,psów,kotów, i innych rzeczy, które składają się na raj na ziemi!
Witam w imieniu koleżanek i kolegów! Rozgość się,wstawiaj zdjęcia, a na zachętę...kwiatek ode mnie ,za odwagę!

I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 17:40, 12 sty 2013

Do góry
bacowa napisał(a)

tak się bawią nasze dziewczyny

pozdrawiam E

A Bacowej należy się flaszka
Ogród w Holandii 17:19, 12 sty 2013

Do góry
a oto jaką piękną wiosnę mamy tej zimy - szafirki i żonkile. W zeszłym roku też o tej porze wychodziły, ale zdecydowanie mniejsze były, bez kwiatków i pąków. A tu przymroziło, delikatnie co prawda, ale kwiatki chyba tego nie lubią.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:59, 12 sty 2013

Do góry
Okna...lubię ten temat, bo miałam niedawno podobne dylematy - ale jednak zdecydowałam się na zasłony/rolety/firany. Są głównie upięte po bokach i wg mnie nadają wnętrzu ciepły, elegancki wygląd a roleta pomiędzy nimi może być zawsze podciągnięta (spuszczana tylko jeśli jest potrzeba całkowitego zasłonięcia). Tak samo firana (ja nie mam typowych firan tylko taki gładki, cienki tiul). Też ją mam zwykle upiętą albo "rozpuszczam" kiedy potrzebuję. To zaspokoiło potrzebę zmian, zostawienia widoku na ogród lub wysłonienia się kiedy potrzebuję.
Ja też uwielbiam biele, beże (a najbardziej coś, co nie da się łatwo przetłumaczyć na polski: greige czyli taki szaro-beżowy). To dla mnie ulubiona kolorystyka ale w ubiegłym roku postanowiłam ją lekko ochłodzić, wprowadzić do beżu, ecru i bieli odrobinę stali, szarości bo mi się zrobiło w pewnym momencie tak mdławo i jestem zadowolona z tej decyzji. Nie mam jakichś ładnych zdjęć oddających to co wyszło, ale z tym mniej więcej widać. Kawałeczek okien centralnych z warstwami upiętymi iokienko boczne, które ma samą roletę, podobnie mam w kuchni:

Moje roślinki 16:58, 12 sty 2013

Do góry
Maju
nie mogę się powstrzymać, więc coś Ci pokażę. Nie pójdzie to tak szybko jak myślałam - szukam stronki

znalazłam
zdjęcia pochodzą z fb - http://www.facebook.com/photo.php?fbid=548868988457993&set=pb.366013373410223.-2207520000.1358005864&type=3&theater

poprostu odjechałam jak to zobaczyłam i zachorowałam na kurnik
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 16:48, 12 sty 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Tu je lepiej widać.

A wogóle na swoim małym już zagospodarowanym metrażu mam 1 sztuk świerków srebrnych. Szkoda że jak sadziłam nie zadałam sobie trudu żeby się dowiedzieć jak duże rosną. Eh błędy młodości.

Ja k tu ślicznie w tym zakątku, te świerki dają eleganckie tło w miłym kolorze, i brzózka urocza przy ławce no i fiolety... Uroczo : )
Fajny rozmiar mają teraz Twoje świerki, ja mam podobną wielkością limbę i nie chciałabym, żeby wybujała zbyt wysoko i ciachnęłam jej czubek, ale zupełnie nie wiem co on z tym dalej wymyśli....
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 16:34, 12 sty 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Wolę wyskrobki bo nie są moje i dlatego bardziej mi smakują Fajnie kiedy ktoś inny ugotuje ,zawsze wolę cudze Kiedy się nawącham przy gotowaniu to już na jedzenie ochoty nie mam .Wczoraj o północy naleśniki smażyłam w jagodami Uwielbiam naleśniki ale nawet jednego nie dałam rady zjeść Zapach innych obudził bo rano było pusto na talerzu .Nikt się nie przyznał ,tylko jakieś dziwne uśmiechy mieli

Może masz w domu krasnoludki?

A to dopiero niespodzianka !!!

Ale fajne hi,hi nie miałabym nic przeciwko gdyby takie u mnie grasowały Pasują nawet do mojego domu Bożenko! Witam cię serdecznie w moich skromnych progach .Pożegnam kogoś i wrócę
Ogród własneniebo 16:28, 12 sty 2013

Do góry
Witam wszystkich z rumieńcami...
Podglądam "Ogrodowisko" już od pewnego czasu i do tej chwili brakowało odwagi na założenie swojego
kącika, ale przecież raz się żyje ...więc i ja spróbóję swych sił.
Może od początku, mam na imię Marta. Od ponad czterech lat szczęśliwa mężatka i posiadaczka
małeg ogrodu z małym domkiem i dwoma czworonogami. Troszkę zakręcona, troszkę roztrzepana ale jedno co jest pewne, kochająca Nasz własny skrawek ziemi i każdy kąt zacisza domowego na zabój.

Dom zaczeliśmy budować w 2009r.(domek budował teściu z mężem - a ja spisałam się w roli "pomagacza" i świetnego paparazzi - czego owocem są tysiące zdjęć na komputerze), wraz z rosnącym domkiem, ja snułam plany jak będzie wyglądać Nasz ogród... Pierwsze nasadzenia pojawiły się wiosną 2010r. Obsadziłam działkę tujami smaragd i choinkami... Zasiałam trawę na połowie działki- tam gdzie nie jeżdził żaden sprzęt i posadziliśmy kilka drzewek owocowych. Myślałam że na tym koniec ale nieeee.....
Połknełam bakcyla....
Zima była bardzo dłuuuga i tak oto się stało - zaczełam psuć wiosną 2011r to co zdążyłam zrobć
rok wcześniej...
Ciężka praca w ściąganu darni opłaciła się a ogród zaczął nabierać coraz to piękniejszych kształtów. Obsadzałam (teraz już to wiem) dość chaotycznie, bo chciałam mieć wszystko, ze względu na wilekość działki kupowałam małe rośliki które dopiero teraz zaczynają wyglądać okazalej.
Plany na rok 2013 już są, skarbonka coraz to cięższa....
A ja z niecierpliwością przebieram nogami i wypatruję wiosny

P.S. Mam nadzieję,że szybko się zaklimatyzuję

Tak zaczynała się Nasza przygoda ...

Pierwsze nasadzenia

Wielkość tuj powalająca

Na tę chwilę resztę zostawię na później- mam wiele do opisania- dużo się działo
Pozdrawiam ciepło i nadal nieśmiało w chłodny zimowy przedwieczorek...
Blaski i cienie nowego życia 16:20, 12 sty 2013

Do góry
Bogdziu ....dzięki za wsparcie....ten drugi przeważa
..ja mam od domu do ogrodzenia 15m....wyliczyłam że w tym drugim wariancie w najszerszym miejscu rabaty będzie 5m.....ja bym zmniejszyła tą szerokość i trochę łagodniej poprowadziła..
.....ale chyba dopiero życie pokaże w wykonaniu. Pośrodku zostawię trawnik....
..a bokami też zagospodaruję przestrzeń....tam chcę hortensje Limelight....
jeszcze raz wrzucę ten kawałek o którym mówię

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 16:17, 12 sty 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/28/280611/original.JPG[/img]

Ależ uwodzicielskie spojrzenie
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:55, 12 sty 2013

Do góry
Tu je lepiej widać.

A wogóle na swoim małym już zagospodarowanym metrażu mam 1 sztuk świerków srebrnych. Szkoda że jak sadziłam nie zadałam sobie trudu żeby się dowiedzieć jak duże rosną. Eh błędy młodości.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:50, 12 sty 2013

Do góry
Toszka, będę ciąć jak oszalała w tym roku.
Zobacz jakie mam świerki srebrne posadzone oczywiście za blisko siebie. Ale te ich wiosenne przyrosty takie piękne błękitne że nie miałam serca
Jak tak patrzę na nie to nie wiem czy już nie jest za późno...

No ale skoro napisałaś że takiego 10 latka wyprowadziłaś na ludzi. Tylko co tymi "czubkami" dość wybujałymi zrobić?
Poznajemy ptaki 15:02, 12 sty 2013

Do góry
Dziś pojechałem na działkę w celu uzupełnienia karmy dla ptaków, a tu niespodzianka, para grubodziobów przy karmniku.

samiec

samica

Co prawda nie takie ptasie rarytasy co u Roberta, ale zawszsze coś rzadszego niż stali bywalcy mojej stołówki dla ptaków czyli stada dzwońców i mazurków.
Groszek pachnący - Lathyrus odoratus 15:02, 12 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

o, o totototototo mi chodziło

czyli 5 torebek różnych kolorów i efekcik jest i ten zapach

musze zrobić listę na zakupy hehe
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:31, 12 sty 2013

Do góry
dajana napisał(a)

Wolę wyskrobki bo nie są moje i dlatego bardziej mi smakują Fajnie kiedy ktoś inny ugotuje ,zawsze wolę cudze Kiedy się nawącham przy gotowaniu to już na jedzenie ochoty nie mam .Wczoraj o północy naleśniki smażyłam w jagodami Uwielbiam naleśniki ale nawet jednego nie dałam rady zjeść Zapach innych obudził bo rano było pusto na talerzu .Nikt się nie przyznał ,tylko jakieś dziwne uśmiechy mieli

Może masz w domu krasnoludki?

ogrodoweimpresjejolki 14:20, 12 sty 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Na dzisiaj i jutro strelicja czyli rajski ptak

a za oknem zima szkoda tylko, ze sparaliżowała ruch w mieście - zerwało trakcje tramwajowe, jeżdżą pługi i piaskarki. Ale temperatura pozwala lepić bałwany wszędzie więc przemieszczać się nie trzeba ...

Piękny ognisty kwiat na śniegowe dni pozdrawiam Jolu czytałam, że Szczecin sparaliżowany
Zapraszam na balkon 14:18, 12 sty 2013

Do góry
Wyszperam Danusiu na pewno, a na razie uśmiech Właśnie wróciłam ze spaceru i czas obiad w gotowości trzymać na powrót M.

I Spotkanie Ogrodowiska na nartach styczeń 2012 13:57, 12 sty 2013

Do góry

tak się bawią nasze dziewczyny

pozdrawiam E
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies