Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:05, 22 lut 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Mężaty powycinał miskanty a ja wypróbowałam sekator akumulatorowy i posiekałam te trawy oczywiście nie wszystkie, super by było mieć sieczkarnię, no ale to kolejny sprzęt a miejsca na przechowywanie coraz mniej, więc radzić se trzeba takie ścinki mi wyszły

Monia my drobniejsze miscanty i rozplenice siekamy do kurnika gilotyną do papieru, trzeba męskiego ramienia, ale to masz i idzie fajnie
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:32, 22 lut 2025

Do góry
Mężaty powycinał miskanty a ja wypróbowałam sekator akumulatorowy i posiekałam te trawy oczywiście nie wszystkie, super by było mieć sieczkarnię, no ale to kolejny sprzęt a miejsca na przechowywanie coraz mniej, więc radzić se trzeba takie ścinki mi wyszły
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:28, 22 lut 2025

Do góry
Dzisiaj był piękny, słoneczny dzień, w powietrzu czuć wiosnę
Prace niespiesznie zaczęłam od wycinki

Część poszła do zrębkowania i rozsypałam na rabacie
Ogrod nad bajorkiem 18:05, 22 lut 2025

Do góry
No coz nie bede lukrowac. U nas odwierty robili w bodajze 4 lub 6 miejscach. Za kazdym razem natrafiali na głazy polodowcowe, ktorych nie mogli przebic. Studni nie mam tam, gdzie chcialam a tam gdzie udalo sie ja wywiercic.
Wiec jest ryzyko demolki dzialki. U mnie byl taki sprzet:

Pana od studni najlepiej poszukac lokalnie. Wyjdzie chyba najkorzystniej. Koszt wywiercenia studni z materialem w mojej okolicy to 16-20 tys. do tego 650 zł. badania geologiczne i 1000 zł. hydrolog. Ale i tak ich oswiadczen potrzebowalam do Pozwolenia na budowe
Ogrod nad bajorkiem 17:19, 22 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A temat studni się u mnie pojawił, bo naszej dramatycznie spadła wydajność i chyba będziemy wiercić nową. Jak głęboka jest Twoja?

Mogę prosić o namiary na gipsówkę?

Gipsowka poszla na privka.

Studnie mam na głębokosci 22 m. Wczesniej zrobilam badania geologiczne i hydrologiczne. Hydrolog sporzadzil raport i stwierdzil gdzie najlepiej wiercic. Woda byla na głębokosci 8/15 i 22 metry. Ta najwyzej nie nadawala sie do niczego, ta najnizej czysta, bez osadow i pyłow.
Studnie mam typu szwedzkiego, nie z betonowych kregów a tylko wiercona rura i pompa zanurzeniowa, zakonczona skrzynka z zaworami. Potem rozprowadzilismy instalacje najpierw do kotłowni i potem z kotłowni do ogrodu. Wiem, ze z rurami lecialam podwojnie ale przynajmniej nie mam problemow z cisnieniem kiedy podlewa sie w ogrodzie. W kotłowni mam falownik ze sterownikiem do ustawiania cisnienia, bo bylo dosc wysokie. I nie musialam osobnego naczynia wzbiorczego stosowac jak w sudniach betonowych. Na zakonczeniu "rury" mamy tylko mały daszek.
Z raportu hydrologa wynika, ze nasze studnie zasila 10 podziemnych źrodel wody. Na razi enie ma problemu z cisnieniem ani z woda. Woda jest czysta i zdrowa.

Tak wygladalo po zrobieniu

Zaraz obok jest kranik do podlewania, obsługuje nim cala wschodnia strone ogrodu.
Anna i Ogród 2 16:39, 22 lut 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Na tarasie pełno donic a nad wszystkim górują prosa Northwind jeszcze nie przecięte bo fajnie się złoci

Aniu jakie one sterczące nawet w zimie ładnie wyglądają.
Też mam na oku te prosa. W jak dużych donicach są u ciebie posadzone większe od wiadra 29 litrów.
No właśnie czy się wybudzi.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:29, 22 lut 2025

Do góry
Trzy ule padły tylko jeden żyje

Cztery taczki badyli

Anna i Ogród 2 12:15, 22 lut 2025

Do góry
Na tarasie pełno donic a nad wszystkim górują prosa Northwind jeszcze nie przecięte bo fajnie się złoci
Anna i Ogród 2 12:13, 22 lut 2025

Do góry
Anna i Ogród 2 12:12, 22 lut 2025

Do góry
U mnie totalnie bez śnieżnie ale chłodno. Wieje wiatr więc ten chód jest odczuwalny. Za to pięknie świeci słońce prawie codziennie. Jak mrozy się skończą a będzie to od wtorku to pewnie pąki na drzewach zaczną pękać .
Nic nie sprzątam na razie i nic nie ruszam bo jeszcze za chłodno było a w tych wszystkich „śmieciach” chowa się przed mrozem masa żyjątek. Niech mają jeszcze te swoje schronienia
Zieleń, drewno i antracyt 11:56, 22 lut 2025

Do góry
Lifting łazienki na wiosnę - idealny moment
My mamy do remontu sporą część domu i od jesieni się zbieramy, haha. Może ta jednozadaniowość to byłoby rozwiązanie.

Wiem że oczar zimy się nie boi, tylko liczyłam na kwiaty w śniegu. Z daleka byłyby widoczne

Dzisiaj śnieg topnieje w oczach i wiosnę w powietrzu czuć Spod pierzynki zaczeły wyłaniać się maluchy

Z chęcią już bym wyskoczyła z sekatorem na derenie i śś, ale poczekam na lekkie osuszenie podłoża. Przy dereniach mam dodatkową pułapkę w postaci spadającego z dachu śniegu. Już jedną porcją za kołnierz dostałam

Rudzy też wiosnę poczuł i zażywa kąpieli słonecznych w ulubionej miejscówce

Ptasi gaj 00:10, 22 lut 2025

Do góry
daszum napisał(a)
Elu co masz teraz w kuchni na ścianie pomiędzy blatem i górnymi szafkami?

To są gresy te same co na podłodze. Wymiary się zgadzały pomiędzy górna szafka a blatem 60 cm akurat pasowało.

Podłoga

Między szafkami

Ogród z zegarem 21:59, 21 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Pięknie! Dobrze, że choć człowiek może sobie na zdjęcia popatrzeć. A jakie tam temperatury są? Ja to jestem stwór raczej lubiący te niezbyt upalne miejsca, ale przy wodzie jeszcze jakoś to umiem znieść

Asia, cały rok temperatura jest ok, 30 st. Woda podobnie

Ogród z zegarem 21:22, 21 lut 2025

Do góry
Dziewczyny oferta - Malediwy w cenie europejskich wakacji
W all in
Ja się zastanawiam

Anna i Ogród 2 21:02, 21 lut 2025

Do góry
My świece palimy w domu jedynie przy okazji Wigilii

Jeszcze pewnie niejedno nas zaskoczy. Co ostatnio mnie zaskoczyło? Nie stosowałam ściółkowania tekturą grządek warzywnych, jedynie ozdobne, choć widziałam, że krążą opinie w internecie jakoby to było ekologiczne rozwiązanie... Tymczasem gdy poczytasz o tym, ile metali ciężkich jest w tekturze, to też wychodzi na to, że trzeba dobrze się zastanowić nad takim rozwiązaniem. Właściwie stwierdziłam, że nie będę nawet dodawać tektury do kompostu...

To samo ze słomą, jak masz ją z upraw, na których stosowano pestycydy, herbicydy lub inne środki ochrony roślin... Ale tutaj akurat możemy zastosować własne sianko z trawy. Świat tak chemią przesycony, że pasowałoby mieć wszystko swoje...

Ale już kończę, bo mnie wyrzucą z O...
Glina i zielsko 19:42, 21 lut 2025

Do góry
Tak kusicie tymi warzywami i owocami że mam juz Koszyczek z nabytymi nasionami w gospodarcZym.
Dzis dokupiłam cukinię.
Część warzyw będzie miedzy kwiatami na rabatach.

Dzis nabyłam w markecie z czerwonym owadem w nazwie drzewka owocowe.

Kupiłam
2 grusze klapsy
2 jabłonie: galę i malinówkę
1 śliwę ulenę.

Mniej więcej wiem gdzie to wsadzę.

Czuję że oszalałam.

Anna i Ogród 2 19:14, 21 lut 2025

Do góry
Jeżeli o chodzi o jakikolwiek ogień, to zawsze będzie problem z ilością dwutlenku węgla po jakimś czasie. Nie wiem, czy życzysz sobie to dalej ciągnąć, ale wrzucę jeszcze to porównanie ze świecami sojowymi i już kończę temat

Grzebiuszka ziemna 18:26, 21 lut 2025

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
...Na Podkarpaciu jest sporo takich manufaktur kaflowych. Mają zamówienia 2 lata naprzód.

Elu, no tak, stare metody wracają do łask

Alu i Mirko dziękuję

Margo2 napisał(a)
Fajne wyroby.
A dzięcioł chce tę budkę zająć,czy raczej robaki wyjada?

Małgosiu dzięki, myślę, że powiększa otwór, bo już kilka budek tak obdziobał

Bardzo lubię te małe miasteczka warmińsko-mazurskie, wioski, wsie z dawną architekturą, ciekawą historią, z podcieniowymi domami mennonickimi, chyba zobaczyłam wszystkie w okolicy chaty podcieniowe
Taka jestem małomiasteczkowa w porównaniu z wielkomiejskimi rodzicami, mama rodowita warszawianka, tata rodowity bydgoszczanin

Jeszcze zdjęcie z Kadyn z plaży, zamarznięte fale, horyzont zlewa się z niebem, bo tam mieszka nieskończoność

Jak się ładnie rozwija klematis Błękitny Anioł, ucieszyłabym się, jakby 50% udało się wyprowadzić

Ogród z zegarem 17:47, 21 lut 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)

Niesamowite.
Ja mam zdjęcia przed deszczem gdzie niebo było szaro-granatowe a woda własnie w takim kolorze-cudo
Ogród z zegarem 17:12, 21 lut 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies