Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:07, 05 maj 2022

Do góry
Lubię ten etap wiosny,już wszystko w miarę soczyste i rozwinięte jest! Trawnik z tej perspektywy nawet ładnie się prezentuje. Klonicza rozraz więszke i dobrze!

Na 2gim zdjęciu Wypaśny garnet, podciągany w górę, kupiony jako mikrus w 2012 albo 2013 roku. Jesienią go przycinałam od dołu, żeby nie wylegał aż tak bardzo na trawnik, a tu znów wszystko zasłonięte. Fuji lubi tam się chować albo wygrzewać na słoncu.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 16:20, 05 maj 2022

Do góry
Judith napisał(a)
mijanka (lekko koślawa mi wyszła :

Ale one są na mijankę w projekcie tylko może tego nie widać i mam ich tam 6szt.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 16:17, 05 maj 2022

Do góry
mijanka (lekko koślawa mi wyszła :
Znowu na wsi 16:17, 05 maj 2022

Do góry
Joku napisał(a)
W oczekiwaniu na deszcz

co to za kwiatek?
Zacisze Alicji 15:40, 05 maj 2022

Do góry
Alija napisał(a)
"Balijka"z wiosennymi.

Ładna kompozycja. Moja siostra tez obsadza balie,
kanki, gliniane garnki i co tam znajdzie po naszej mamie i babci.

Musze kiedys obfocić.
Zacisze Alicji 15:28, 05 maj 2022

Do góry
"Balijka"z wiosennymi.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:15, 05 maj 2022

Do góry
Witajcie, czy mogę prosić o Wasze sugestie co wsadzić do tej trójkątnej rabaty z przodu i z tylu ? 3 rok na nią patrzę i nie mam pomysłu zeby z każdej strony to dobrze wyglądało.Wystawa wschodnia, zdjęcie robione o 15:09 Z ziemi za cyprysikiem wychodzą 3 funkie. Tylko nic fioletowego proszę z góry dziękuje
Grzebiuszka ziemna 15:01, 05 maj 2022

Do góry
Dobry dzień
dzisiejszy podtytuł - odprowadzanie wody deszczowej:

Z jednej strony domu jest stara studnia z wód gruntowych, które zawsze służyły do podlewania ogrodu. Do niej została doprowadzona woda z rynien.
Obserwując poziom wód na przestrzeni lat jestem w szoku, jak bardzo opada poziom, nawet po obfitych deszczach nigdy nie osiąga poziomu sprzed lat np. 20. Coś jest na rzeczy z tą narastającą suszą gleb i nie jest ona tylko powierzchniowa a sięga w przenośni i fizycznie dużo głębiej.

Z drugiej strony domu w celu odprowadzania deszczówki, pan - „budowlana wyga” wkopał beczkę bez dna wypełnioną kamieniami, a na niej umieścił płytę chodnikową.
Zastanawiałam się jak tu zagospodarować tą płytę i wymyśliłam szachownicę wykorzystując pozostałe płyty, a pomiędzy, na małych poletkach nasadziłam przeważnie zioła i tak powstał niewielki ogródek ziołowo-kuchenny, ciągle jeszcze w trakcie zmian, w kształcie szachownicy

w zeszły roku wyglądało to tak:

Ogród w dolinie 14:50, 05 maj 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Orliki już kwitną ??? Piękne niebieskie i tak wcześnie. Bardzo ładne kukliki i ten bodziszek, piękny kolor liści, a jakie ma kwiaty?

Alu, orliki z folii, popędzone , kupiłam w weekend majowy.

Bodziszka sadziłam jesienią, powinien mieć fioletowe kwiaty, zobaczymy

Taka fotka mi zaginęła

Buziaki

Ogród w dolinie 14:37, 05 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Bodziszek łąkowy Hokus Pokus

Orliki nn

Kukliki zwisłe 2022

Orliki już kwitną ??? Piękne niebieskie i tak wcześnie. Bardzo ładne kukliki i ten bodziszek, piękny kolor liści, a jakie ma kwiaty?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:36, 05 maj 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne clematisy upolowałaś Ale clematisy same w sobie też potrafią zrobić kołtun, a kołtunu nie chcesz, wyrzuciłabym z tej rabaty dwie sztuki i zostawiła jeden. Nie mogę się doszukac planowanej obsady tej rabaty w całości, ale co do rozwarów to nie nadają się na brzeg rabaty, bo one tylko po kupieniu sa takie niskie, potem i ponad kolano potrafią dorosnąć, co do starzenia się to u mnie po deszczu kwiaty przy przekwicie robią się brzydkie.
Z białych bylin tak na cały sezon kwirtnących to znam przebiśniegi, krokusy, tulipany, sasanki, narcyzy, pierwiosnki, przylaszczki, na później irysy nie tylko bródkowe ale i syberyjskie i holenderskie, piwonie, ostróżki, maki, tojeści, dzwonki brzoskwiniolistne, potem na lato liatry, kłosowce, przetaczniki, jeżówki, przymiotno, rumiany i złocienie, gipsówki, krwawniki, liliowce, gaury, rozchodniki, na jesień sadźce, astry, miscanty, hryzantemy.

Nie wszystkie z wymienionych nadawałyby się do Twojego planu ale może coś się przyda z tej mojej podpowiedzi

Kupić Ci takiego? Sylwia, jasne że się przydadzą!!

Planu nie ma jeszcze bo błądzę we mgle na razie. Nie ma decyzji co do roślinek, to i nie ma jak planu rozrysować postaram się coś skrobnąć wieczorem.

Na razie jest tyle

A co myślisz o miniaturce różyczce? Ma wpisane wymiary 30x30 i jest bardzo zwarta. Ona by najdłużej chyba kwitła z całego zestawu.
Rododendronowy ogród II. 14:33, 05 maj 2022

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Susza u mnie oczywiscie jest, podlewam ale nogi mam juz nie te co kiedys więc i stac długo nie mogę wiec podlewanie coraz krótsze.Ogród pomału podupada tak jak i ja.U mnie tez niektóre juz kwitły lub kwitną np

Piękne różaneczniki ale najbardziej przykuł moją uwagę ten o kwiatach fioletowo-niebieskich kolor ma przepiękny
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:29, 05 maj 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Migdałek

Piękny migdałek, cudnie kwitnie. Miałam kiedyś, ale zaczął mi chorować, po kwitnieniu więdły mu liście i powoli zasychały gałązki, nie pamiętam, jak się ta choroba nazywa.
Twój piękny, może warto zaryzykować i kupić jeszcze raz, zastanawiam się.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 14:28, 05 maj 2022

Do góry
Takie Hilli są w szkółce za 15 zł, w porywach mogą mieć 30 cm, doniczka ok. 2 litry. Mogą być?

Te za 25 zł były jednak większe, tak ze 40 cm, ale i tak jest ich za mało.
Świerk serbski - Picea omorika 14:08, 05 maj 2022

Do góry
Tylko Tutaj mozecie mi pomoc... nie mam nigdzie ratunku...

Pisałam na tym forum juz kilka razy, mamy fajny szpaler/żywopłot ze świerków serbskich od prawie 10 lat, ze 110 sztuk wypadły chyba tylko 2 lub 3, i tu własnie mam kłopot. Na przodzie działki rosnie ok 7-8 sztuk. Z 5lat temu jeden chorował, ale gadałam do niego i wyzdrowiał
Na skraju tego rzedu (obok bramy) moze ze 3 lata temu wypadło 1 drzewko - zakupilismy i posadzilismy nowy duzy egzemplarz (nie musze nadmieniac ze za kupe hajsu).

OBOK tego drzewka - po ok 1 roku zdechło sasiadujace drzewko (obsypalo sie całkowicie).

Wykopalismy, obserwowałam korzenie ale nie było tam zadnych larw, pedraków czy czegokolwiek.....

A teraz to nowe/wymienione za gruby hajs drzewko jakies marne.....

Niczym nie pryskalismy, wszystkie drzewka traktowane tak samo...
Dodam, że na drugim koncu tego rzedu serby rosną jak oszalałe - piekne i wysokie na ok 4m.
W tym miejscu mamy tez kilka innych drzewek/krzewów które rosna raczej ok (kilka tuj, 1 perukowiec, małe krzewy i płożace).

Co moge zrobic zeby nie stracic tego drzewka??
Moze jakas ziemia jest tutaj słaba... ale przez 7-8 lat było ok...

POMOŻECIE??

Ogrodowe wariacje 13:51, 05 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Czy to mogą byś siewki szałwii? Rosną obok niej właśnie.

Chyba tak moja też się w zeszłym roku wysiała, a w tym zdechła
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:50, 05 maj 2022

Do góry
Bawię się z hortensjową na przeciw okna w kuchni i chyba znalazłam miejsce dla miscantów ML

musiałam zrobić projekt na innym tle bo tam gdzie jest rabata nie da się zrobić zdjęcia na wprost.
Drzewa to kanzany, posadzone co 3m. Między nimi są hortensje 3xLime light, 3xVanila fraise. Środkową hortensję musiałabym wysunąć do przodu, za nią posadzić miscanta.
Daniki jako powtórzenie z bukowej? Są tam też posadzone czosnki.
Podoba mi się jeszcze ta roślinka ale nie wiem co to jest

I coś na obwódkę by się przydało.
Będę miała piękny widok z okna
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:42, 05 maj 2022

Do góry

Basiu czemu tak wysoko tniesz Hortensje?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:40, 05 maj 2022

Do góry
Glina i zielsko 13:38, 05 maj 2022

Do góry
Dziewczyny mysli o trawniku na razie chowam do szufladki bo sie wykończe.

Skończyłam kopac perz na bukowej.
Pojade po jakies kartony. Moze w meblowym bedą.

A jak nie to zajade do marketu kupic jakąs rolke.

A i bio akurat zabrali. Takze czysto wkolo.

Mam tam micro carexy i gozdziki różne.

Wszystko żyje tylko gozdziki musze pare razy podlać.

A teraz prysznic .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies