Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pachnący różami, malowany bylinami 13:13, 05 maj 2022

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dobrze jej tam to nie wychodzi
Fajna ta woda w ogródku. Ja narazie ograniczam się do poidełek bo dzieci małe są....

Nicol rozumiem Cię. ja bardzo się cieszę z tych małych bajorek. Prawie w każdym coś się dzieje.

Teraz jest czas drzew owocowych. Lubię jak kwitną i te ich białe sukienki, cudo

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:12, 05 maj 2022

Do góry
zanosiło się ,że będzie mało tulipanów a tu ni stąd ni zowąd sie pojawiły

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:07, 05 maj 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Zaglądam, na dłuższe posiedzenie nie mam czasu. Może jutro?

Haniu zapraszam

wystawiłam leżaczki,cienia mało jeszcze ale wiosenne słońce jak lekarstwo

Rododendronowy ogród II. 12:51, 05 maj 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajnie że dajesz oznaki zaglądania, jak u Ciebie z suszą? Rodki podlewasz? W Pszczynie podobno już niektóre olbrzymy kwitną, widziałam u kogoś znajomego w wątku
Pozdrawiam serdecznie

Susza u mnie oczywiscie jest, podlewam ale nogi mam juz nie te co kiedys więc i stac długo nie mogę wiec podlewanie coraz krótsze.Ogród pomału podupada tak jak i ja.U mnie tez niektóre juz kwitły lub kwitną np

Ogrodowe wariacje 12:40, 05 maj 2022

Do góry
Czy to mogą byś siewki szałwii? Rosną obok niej właśnie.

Ogrodowe wariacje 12:37, 05 maj 2022

Do góry
Czas ogarnąć taras, meble jeszcze nie wystawione, szmatki nie wiszą, ale rosliny czekają oczywiście różu nie może zabraknąć u mnie. Będzie kwieciście: zieleń, biel i róż, ale nie za duzo. Nie zabraknie też drzewek

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:28, 05 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Łucja, właśnie na pinach często piwonie, ale tam chyba za wąsko, bo raptem 1m, ale przed chwilą właśnie szperałam po białych odmianach piwonii

A irysy sobie już tam siedzą

Irysy w szybkim tempie ( ok dwa trzy sezony same wypełnią połowę tej przestrzeni...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:13, 05 maj 2022

Do góry
Haniu, 10 lat to dużo i mało jednocześnie. Czas tak szybko biegnie, gdybym miała głowę 10 lat temu do ogrodu...

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pięknie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:12, 05 maj 2022

Do góry
Dostałam razem z litowymi nasionkami
Znowu na wsi 12:03, 05 maj 2022

Do góry
Joku napisał(a)

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/233/2330819/original.JPG[/img]

Ciekawa roślinka, czy to jest tzw "psi ząb - pagoda"?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:45, 05 maj 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Hmmm, wersja oficjalna jest taka, że myśl przewodnia kompostownika to zachwyt nad pracą dżdżownic i jej efektami, no ale kto wie o co tak naprawdę chodzi?
Pozdrowienia przekazane
Haniu, niewiarygodne, że Twój ogród ma tylko tyle lat ile ma. My mamy działkę od pięciu. Fakt - trzy pierwsze lata to błąd na błędzie. Dwa ostatnie to naprawianie poprzednich trzech. Jestem sporo do tyłu, ale zakładam, że doczekam takich efektów jakie Ty masz - nie mogę się napatrzeć Taki piękny zaplanowany, niewymuszony busz mi się marzy...

Pewnie za daleko poleciałam z myślami. Miewam tak czasem.
Błędy każdy popełnia, to dobry sposób na zdobywanie doświadczenia. Od 5 lat usuwam z ogrodu swoje pomyłki nasadzeniowe. Moja wyobraźnia nie ogarniała początkowo witalności niektórych roślin.

Muszę skorzystać z pomysłu Mrokasi na wycinanie bergeniom wszystkich starych liści.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:28, 05 maj 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie coś te kukliki nie przyrastają, nie wiem czemu, może im miejsce nie odpowiada...
Brzozy to dla mnie magiczne drzewa Wczoraj się przytulałam do swoich i sąsiadce pokazałam jak wewnątrz soki buzują gdy ucho do pnia przytulić

Brzozy są bardzo witalne, a biała kora zawsze pięknie się prezentuje na każdym tle.

vita napisał(a)
Imponujące widoki, trudno uwierzyć, że to tylko 10 lat Też proszę o info o miejscu dla kuklików, u mnie nie widzę już żadnego, a miałam kilka odmian.

Tylko 10 i aż 10. Bałam się, że nie doczekam jako takiego wyglądu ogrodu.

Wszystkie bezodmianowe kukliki w ogrodzie pochodzą z sadzonek, które sąsiedzi wsadzili na naszym blokowym klombie. Przy naszym bloku była ślepa uliczka, która kończyła się czymś w rodzaju żwirowiska. Budowlańcy drogi wyrzucili tam resztki materiałów. Wspólnie z sąsiadami założyliśmy wokół bloku jakieś drobne rabatki ozdobne. Na ten żwir wrzuciliśmy trochę ziemi i wsadzaliśmy, co popadnie, w tym te kukliki. One tam rosły kilka lat. Podczas przeprowadzki pobrałam trochę sadzonek.
W tym ogrodzie wsadzałam je początkowo jako zadarniacze pod krzewami, a potem wykorzystałam podczas tworzenia rabat wewnątrz ogrodu. One chyba rosną wg zasady im trudniej, tym lepiej.
Nie przeszkadza im bardzo ciężka glina (a taka jest wokół studni i pod wiśnią), nic sobie nie robią z częściowego zacienienia i braku podlewania. Jedyne zabiegi pielęgnacyjne to czyszczenie starych liści wczesną wiosną i ścinanie kwiatostanów pod koniec czerwca.
Mam taką przypadłość, że większości bylin po ich przekwitnięciu ścinam kwiatostany. Nie tracą energii na produkcję nasion.
Tajemniczy Ogród 11:26, 05 maj 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Heloł, no i gdzie te foty????

Ty mnie nie stresuj, już się wypstrykałam z fot Jakieś bidy zostały Ogólnie to samo co w zeszłym roku Nuda

Skalnice mi przezimowały! Pamiętasz nasze dywagacje zeszłoroczne?

Największy szkodnik ever Banda dzieciaków przy niej to pikuś, jak zacznie gonić motyla to już po moich tulipanach

Tajemniczy Ogród 11:19, 05 maj 2022

Do góry
April napisał(a)
Agatko, gdzie zdjęcia, się dopominam usilnie Ja wiem że ty musisz mieć ekstra i "wylizane" z najmniejszego kurzu ale na zdjęciach nie będzie widać tych trzech uschniętych listków.

Przyjedź na kontrolę

Ooo, a ten klonik mi choruje, buuu. Ma jakieś duże zmiany na korze. Nawet na zdjęciu widać.

I moje poletko epimedium
Znowu na wsi 11:17, 05 maj 2022

Do góry
Dla Irenki moja donica, M przyczepił do ściany. Posadziłam rozchodnika, ale go jeszcze nie widać

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 11:15, 05 maj 2022

Do góry
Wrzucam zdjęcia Hortensji dla oka eksperta Moniki83

Little Lime - chyba nie jest najgorzej, troszkę uschniętych listków:

Magical moonlight - tutaj gorzej bo pędy całkiem zwiędły i je oberwałam, to co zostało:

Wybaczcie jakość zdjęć, robiłam je w ciemno. Słońce tak pięknie świeci że na telefonie widać tylko czarny ekran i nie mam pojęcia co wyjdzie na zdjęciu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:15, 05 maj 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale śliczna ta Ola . I teraz intensywnie myślę, jak ją wcisnąć na rabaty, które mam, albo są w trakcie tworzenia

Rajskie jabłonki warte są grzechu.
Mojej ciężko jest zrobić zdjęcie, bo rośnie na wystawie północno-zachodniej. Słońce łapie dopiero późnym popołudniem.

Znowu na wsi 11:14, 05 maj 2022

Do góry

Pierwsza z kocimiętek

Tajemniczy Ogród 11:11, 05 maj 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
To super Ile miodu udało Wam się zebrać w zeszłym sezonie?

To nasz pierwszy sezon
Jesienią tata zrobił mi odkłady w swojej pasiece i przenieśliśmy je do naszych uli. Dlatego jest duża frajda Jak chłopcy się poprzebierają w te swoje stroje pszczelarskie, to się śmieję, że jest więcej pszczelarzy niż pszczół

Znowu na wsi 11:10, 05 maj 2022

Do góry

Drobnica

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies