Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój kawałek raju II 21:11, 23 sty 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Witaj Aniu

Fajny schemat sadzenia cebulowych do donic wkleiłaś. Ja coś tam do donic też powtykałam. Robiłam takie nasadzenia w poprzedich sezonach i zawsze mi sie sparawdzały. Kwitły trochę szybciej niż posadzone w gruncie, a i donice łatwo przeniśc i postawić w bardziej reprezentacyjnym miejscu

Pozdrawiam ciepło z zaśniezonej Szkocji

Witam Aga, masz rację ja też obsadzam donice, wkleiłam schemat bo dziewczyny już niedługo ruszą z donicami , żeby wiedziały co i jak a pomocna przy tym jest łopatka , którą sobie kupiłam w tamtym roku w sklepie Ogrodowiska, bo ma zaznaczoną głębokość polecam
i pozdrawiam

Aniu, łopatka rewelacyjna !!!! Nie widziałam takiej !!! Świetna rzecz Ja sadzę "na oko" a że tu klimat w zimie dośc łagodny i wielkich mrozów nie ma, to ewentualne błędy sa mi wybaczone i roślinki kwitną

chodzi o to , żeby rośliny się nie pokładały szczególnie te wyższe dlatego głębokość jest ważna a łopatka Bentleya

w lokalnych sklepach nie ma takich rarytasów
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:10, 23 sty 2013

Do góry
I próby moim pstryczkiem-idiotkiem-aparatkiem.... z opcją na foto nocy.. i tu już trochę widać.... ale dalej to nie to..

Mój kawałek raju II 21:09, 23 sty 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
Aniu, jeszcze raz dzięki za zdjęcia!
masz piękną kolekcje powojników
alba luxurians jest piękny.
A masz clematis flammula? Też mi się podoba i ponoć cudnie pachnie.

z flammula nie mam żadnego ale mam z Vitalba clematis 'Paul Farges' Summer Snow, botaniczny

no i nie pachnie ale za to ma burzę drobnych kwiatków
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:07, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, lodowy ogród i ptaszki obejrzałam. Piękne wszystko.
A papuga (grubodzioba), czyżyków i wszystkich ptaszków, fruwających w Twoim ogrodzie - zazdroszczę
Buziam

Trza karmić i dać w pobliżu krzaki... i wszystkie będą Posłuchałam Bogdzi i mam
Mam też z tego powodu kilka futer.. które przeganiam, ale i tak przyłażą... wszelkiej maści i koloru..tzw transakcja wiązana

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:05, 23 sty 2013

Do góry
Obiecałam fotki z zimowego ogrodu skutego lodem nocą..... no cóż .. nie da się tego uchwycić w aparacie.. to nie to samo.....
wyszło takie byle co....do tego co jest faktycznie..
Ale za to widać ładnie fakturę niektórych drzew....
Wisionki kiku coś tam

Wierzby

Brzózki
Chryzantemowy ogródek - moja pasja :) 20:57, 23 sty 2013

Do góry
Witajcie

Już nie mogę doczekać się wiosny

Ostatniej zimy wymarzły mi wszystkie cebulowe nawet pierwiosnki, nie miałam krokusów , tulipanów , żąkili nic nie przetrwało .Na jesieni kupiłam trochę tulipanów , więc zapowiada się że będzie kolorowo.
Miałam też sporo róż ,które sama sobie rozmnozyłam i na szczęście te młode sadzonki przeżyły natomiast dorosłe okazy wymarzły .

Latem moja rabatka z liliowcami , gdy przekwitną pojawiają się chryzantemy .

Przed liliowcami rosną juz chryzantemy

Liliowce już przekwitły i zakwitaja chryzantemy

W tym roku na jesieni zrobiłam nową rabatkę z żurawkami .

Wizytówka - Barwy ogrodu Magdy 20:55, 23 sty 2013

Do góry
A zimą pozostaje odgarnianie śniegu, karmienie ptaków i planowanie kolejnych nasadzeń.

Zapraszam do mojego wątku!
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:54, 23 sty 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Nie martw się o roślinki, dadzą sobie radę, muszą dać, a zdjęcia w ptaków w locie wspaniałe, super się ogląda takie fotki

Muszą dać radę... rok czekam na rh i magnolie.. i co???? na darmo.... a ptaszki czy w locie czy nie .. cieszą i to bardzo w te zimowe dni..
Nawet mazurki są fajne.... siedzące

i lecące...
Nigdy nie mów nigdy 20:54, 23 sty 2013

Do góry
I na dobranoc

Wizytówka - Barwy ogrodu Magdy 20:54, 23 sty 2013

Do góry
Lato zamienia się w jesień.
Kwitną jesienne byliny: astry marcinki, chryzantemy.

Przebarwiają się liście dereni, borówek, winobluszczu. Każda roślina ma odrobinkę inny odcień czerwieni, purpury, żółci.

Królową jesieni jest rozłożysta hortensja dębolistna. W każdym sezonie, jej liście przebarwiają się inaczej.

W zasadzie do listopadowych pierwszych śniegów ogród jest kolorowy.
Roztoczańskie klimaty 20:54, 23 sty 2013

Do góry

to masz takie misz masz za to znaczy się za pamięć

Wizytówka - Barwy ogrodu Magdy 20:50, 23 sty 2013

Do góry
A potem przychodzi lato.
W lecie kwitną krzewuszki, jaśminowce, i wiele, wiele bylin...

Wyjątkowo lubię liliowce, które bez problemu rosną na mojej kiepskiej glebie.

Od kilku lat zbieram różne odmiany lilii OT, które mają tak wielkie i fantastycznie pachnące kwiaty, że nie sposób się nim oprzeć!

W części bez kwiatów, w lecie królują krzewy liściaste pomiędzy iglakami.

Moja działka. 20:47, 23 sty 2013

Do góry
Celina napisał(a)

Witam wszystkich

Witaj Bogusiu

czy to prymulka? jak słonko tego nam potrzeba w ten mroźny czas!

Tak prymulka -od wnuczka
Wizytówka - Barwy ogrodu Magdy 20:46, 23 sty 2013

Do góry
Moim ogrodem zajmuję się od 2006 roku. Gospodarzę na podwarszawskich suchych, piaszczystych glebach, gdzie wiele roślin nie daje sobie rady.
W moim ogrodzie mam zarówno część zimozieloną (iglakowo-rododendronową) jak i kwiecistą rabatę bylinową. Zależy mi, żeby ogród był atrakcyjny przez cały rok.
Wiosna zaczyna się pierwszych kwiatów na oczarach, potem kwitną ciemierniki...
Przełom kwietnia i maja to czas cebulowych, ale także mniszków i niezapominajek, które skutecznie opóźniają koszenie trawnika.

W maju jest już całkiem zielono.

Kolorowe rabaty 20:40, 23 sty 2013

Do góry
Martek napisał(a)
Witam serdecznie.Szczerze myślałam,że u mnie głucha cisza jestem mile zaskoczona tyloma,wspaniałymi gośćmi .
Żal trochę,że muszę gonić dalej do miasta,ale może wieczorkiem wygospodaruję czas na nadrobienie zaległości.
Zostawiam dzisiejszą upolowaną chyba bażanta suczkę na choince.Śniegu po kolana trzeba jej było na wyższe piętro.
Może to kuropatwa ??? Nie widziałam ogona.

Ogon jest najlepszym znakiem rozpoznawczym ale i bez niego widac po upierzeniu że to samica bażanta. Gratulacje , bo zdjecie bardzo ładne.
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:36, 23 sty 2013

Do góry

Ale cudo masz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Matko, jak tęsknię za takim widokiem na żywo

A u nas nie ma ślimaków...tfuuuuuuuuuuuuuuuu!
Ogród niebieski 20:34, 23 sty 2013

Do góry
A w listopadzie!!! kwitnie mi goryczka... ale nazwy nie pamiętam, gdzieś u siebie na wątku podawałam..
Mój kawałek raju II 20:32, 23 sty 2013

Do góry
AgaNet napisał(a)

Witaj Aniu

Fajny schemat sadzenia cebulowych do donic wkleiłaś. Ja coś tam do donic też powtykałam. Robiłam takie nasadzenia w poprzedich sezonach i zawsze mi sie sparawdzały. Kwitły trochę szybciej niż posadzone w gruncie, a i donice łatwo przeniśc i postawić w bardziej reprezentacyjnym miejscu

Pozdrawiam ciepło z zaśniezonej Szkocji

Witam Aga, masz rację ja też obsadzam donice, wkleiłam schemat bo dziewczyny już niedługo ruszą z donicami , żeby wiedziały co i jak a pomocna przy tym jest łopatka , którą sobie kupiłam w tamtym roku w sklepie Ogrodowiska, bo ma zaznaczoną głębokość polecam
i pozdrawiam

Aniu, łopatka rewelacyjna !!!! Nie widziałam takiej !!! Świetna rzecz Ja sadzę "na oko" a że tu klimat w zimie dośc łagodny i wielkich mrozów nie ma, to ewentualne błędy sa mi wybaczone i roślinki kwitną

chodzi o to , żeby rośliny się nie pokładały szczególnie te wyższe dlatego głębokość jest ważna a łopatka Bentleya
Ogród niebieski 20:32, 23 sty 2013

Do góry
Jesienią króluje barbula...
Ogród niebieski 20:31, 23 sty 2013

Do góry
Justynko... przypomnę sobie jak kartka przetrwa zimę... bo tam powinnam mieć zapisane co to takiego.
Masz drugie foto.... tego czegos.. podobne do przetacznika ożankowego..ale inne trochę liście ma..
Posadziłam go na skalniaku, ale widzę, że niezbyt lubi aż taką susze.... bo jak upały to sie robi brzydki, jak podleje ładnieje.. kwitnie końcem czerwca i póxnym latem/jesienią powtarza, ale już słabiej.

Przetacznik Veronika Christa&reg - jest bardzo wysoki..wyższy od floksów... czyli 3x przetacznik siwy.

Od razu zrobiłą przegląd jesiennych niebieskości i doszłam do wniosku, że czym później tym mniej tego koloru w ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies