Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Znowu na wsi 11:10, 21 cze 2025

Do góry
Gdyby nie zimny wiatr byłoby całkiem przyjemnie.
W porannym słońcu (uwielbiam rano wyjść do ogrodu, sprawdzić jak się rabaty mają)

Pachnący różami, malowany bylinami 11:03, 21 cze 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ula, w tym roku zasilałam wiosną. Wykorzystuję trawę do ściółkowania. U mnie zakwitają pierwsze liliowce. Cieszę się, że podobają Ci się te, które Ci dałam.

Róża Nautica.

U mnie pierwszy rok. Póki co niziutka, ale kolorek ma ładny.

Super że się skusiłaś na Nauticę ten bodziszek Cloud nine szaleje, z wysokością też, więc na przyszły sezon zmienia stanowisko. Chcąc nie chcąc znów przesadzanie.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:33, 21 cze 2025

Do góry
M skosił Działke 3k, plus trochę drogi gruntowej za płotem

Ja zrobiłam falstart do pszok który chyba ze względu na długi weekend się nie odbył więc bez sensu pakowałam auto po sufit a potem wyjmowałam te wszystkie worki ze śmieciami

Trochę wypieliłam, wycięłam przekwitłe kwiatostany piwonii i znowu ta rabata jakiś wygląda
Magary Dramaty z Rabaty 08:50, 21 cze 2025

Do góry
Rabata szambowa - jeszcze nie powstała, a już ma nazwę . Panu szambelanowi to powiedz, że durny to był pomysł na szambo na środku działki, a nie drzewa

Piękne zestawienie, zgadzam się w 100% że jasny element świetnie tu pasuje.
Magara napisał(a)

Róż nie mam, więc rekomendacji takoż
Różanka jubileuszowa na bank będzie wspaniała
Ogródek Gosi 08:47, 21 cze 2025

Do góry

Śliczna róża Fajnie wygląda na tym ciemnym tle zieleni, bardzo ładne zdjęcie
Ogródek Gosi 08:42, 21 cze 2025

Do góry
Chyba wyrosły mi te maki o Ciebie. Teraz to muszą być one
Ogród w malinówkach 06:50, 21 cze 2025

Do góry
Fotorelacja z wczorajszego cięcia grabów. W sumie lubię mieć zapisane, by za rok pilnować terminu.

Cięcie żywopłotu grabowego 20.06.2025

Przed (bardzo szeroki na boki). Sznurek puściłem na wysokości 50 cm.

Po przycięciu. Widać jak wąsko chcę go prowadzić. Ten fragment z podwójnym żywoplotem wygląda dziwnie. Ale jaki gęsty w tym miejscu

Teraz znowu nie będę mógł się przyzwyczaić, te młode gałązki tak fajnie już wyglądały, a teraz pusto.
Ogródek Kasipod 06:14, 21 cze 2025

Do góry
Oleandry z biedry

Ogródek Kasipod 06:11, 21 cze 2025

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:31, 21 cze 2025

Do góry
Uff, z ulgą przejdę do tematu różanki jubileuszowej

Przeczytałam wszystkie Wasze uwagi, wszystkie przemyślałam. Nikt mi nie napisał, że zęby będą mnie boleć więc chyba podejmę ryzyko i różankę oprę o LoS

Przejrzałam dziś stare zdjęcia - zauważyłam na nich różę Aquarell, którą posadziłam bo różowo-fioletowa rabata wydawała mi się smutna To był strzał w 10, jak dla mnie przynajmniej

Skoro to zestawienie mi zębów nie popsuło, to LoS też nie powinna
Patrząc na mój ogród i nasadzenia - trudno to nazwać ogrodem ułożonym, raczej właśnie jest misz-masz i bardzo mi to odpowiada Nie mam nasadzeń spod linijki, bo tak nie umiem sadzić i tyle.
Przekonałam się do koloru żółtego - mam i żółte róże pomieszane z werbeną i białymi jeżówkami, i żółte liliowce - połączone też z białym i fioletem. Wydaje mi się, że jest ok

Podsumowując: rabata jubileuszowa będzie i będzie na niej LoS
Wymyśliłam do niej różę Jazz - bardzo mi się podoba, jest jarmarczna, ale może będzie fajnym połączeniem optycznym LoS z Pomponellą
Jak duża rabata wyjdzie to się okaże jak zacznę kopać.
Ania-Makao - aż tak dużej rabaty nie chcę. W zagłębiu rogala jest miejsce wypoczynkowe. W okolicy potrzeba nam miejsca na ustawienie grilla oraz huśtawki, dodatkowego stołu i krzeseł - jak jest więcej gości - no musi kawałek trawnika zostać

Wydaje mi się, że poza Los i Jazz jeszcze, ze trzy/cztery róże powinnam tam zmieścić
Byłoby miło gdyby były pachnące, bo te j/w to chyba nie za bardzo
Poproszę o propozycje Moje kryteria - róże najlepiej z ADR, wysokie do metra I takie przez Was sprawdzone
Magary Dramaty z Rabaty 23:50, 20 cze 2025

Do góry
Hmmm, szczerze mówiąc nie sądziłam, że temat gówiennych dziur rozpali Was bardziej niż temat różanki
No ale jest jak jest

W temacie rabaty szambowej - nie ma żadnej opcji żeby takowa powstała - jestem nie tyle asertywna, co bardziej zdrowy rozsądek przeze mnie przemawia oraz doświadczenie z Szambelanem
Kasia-Mroksia ujęła to idealnie:
mrokasia napisał(a)
Ja tam myślę, że żadna rabata nie ma racji bytu w tym miejscu. Szambelan tymi rurami wszystko by stratował i połamał. A w dodatku mógłby odmówić kolejnych przyjazdów i wtedy klapa.
Dokładnie tak jest

Żeby temat zakończyć - dla przypomnienia - plan działki - tym razem z uwzględnieniem szambo-dziur:

Czerwone punkty - wloty od szamba (trzy, w każde trzeba rurę zanurzyć i ją wyjąć, rura jest ciężka).
Zielone punkty - drzewka rosnące wzdłuż wjazdu pod wiatę.
Niebieska linia - linią ciągnięcia rury. Szambelan ma zakaz wjazdu za bramę. Za dużo strat już było. Musi ciągnąć rury i tyle. I tak za każdy razem stoję przy ostatnim drzewku i pilnuję I za każdym razem muszę się nasłuchać jaki to był durny pomysł z tymi drzewkami i że Sam Wielki On rozważa wypowiedzenie nam umowy

I jeszcze jedno:

Odległość wlotu od szamba do rabaty tzw. zegarowej (żółta linia) - to mnie niż metr.
Odległość wlotu od szamba do rabaty przy domu (czerwona linia) - to jakieś cztery metry.

Rura od szamba jest ciężka i potrafi uciec. Rabata tam nie ma sensu Musicie uwierzyć mi na słowo albo przyjechać i zobaczyć na własne oczy

Kasia-Pestka - temat oczyszczalni bez szans, to już wiesz

Wioletta - koszenie trawy przy wlotach do szamba nie jest żadnym problemem No i kolejna kwestia - szambo NIE jest wywożone DWA razy w roku, a co 6 tygodni. Szambo czyli zbiornik bezodpływowy szczelny ma swoją pojemność. Zakładając, że jedna osoba zużywa 100 litrów wody dziennie (to jest absolutne minimum o ile żyjemy higienicznie, też ciężko kiedyś było mi w to uwierzyć), to przy dwóch osobach zużywających razem 200 litrów dziennie - w miesiąc zapełniamy szambo o pojemności 6 metrów sześciennych. Gdybyśmy chcieli wywozić dwa razy w roku musielibyśmy mieć odpowiednio większe czyli 36 metrów sześciennych Ci, którzy twierdzą, że kilkumetrowe szambo wystarcza na pół roku dla 4osobowej rodziny to albo mają problem z liczeniem albo budują nieszczelne szamba Ja sama przy szambie przeżyłam wielki szok dowiadując się ile wody zużywamy, wcześniej mieszkając w mieście, totalnie o tym nie myślałam

TAR - no właśnie... Będziemy próbować wyprowadzić te trzy rury za płot, ale wcale nie jest powiedziane, że się uda, tym bardziej, że jest trochę różnicy wzniesień, niewiele, ale jednak

Marcin - rabaty żwirowej nie planuję, ani w okolicy szamba (argumentacja j/w) ani w ogóle Rabaty żwirowe są spoko, ale u siebie jej nie widze i tyle. Kiedyś miałam pomysł na placyk żwirowy pod kącik wypoczynkowy, ale też odpuściłam Nie to miejsce, nie ten czas

Ogrod nad bajorkiem 23:43, 20 cze 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 23:41, 20 cze 2025

Do góry
Dla Asi Wafel, to chyba Beni Maiko ale nie wiem na 100%, nie mam na nim etykietki a kupowalam mikrą sadzonke wiec to moze byc on. Jeszcze poszukam jutro, mam za duzo klonow

Ogrod nad bajorkiem 23:38, 20 cze 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 23:36, 20 cze 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:35, 20 cze 2025

Do góry
Dzwonki irlandii mają się dobrze. zrobiły się ogromne krzaczory z tych 3-4 sadzonek, które mam.

Ogrod nad bajorkiem 23:34, 20 cze 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:34, 20 cze 2025

Do góry
Trochę pomidrów ma już dość ładne owoce.
Ciekawa jestem jaki jest średni czas czekania od kwiatu do jadalnego/dojrzałego owocu. I jak bardzo zależne jest to od odmiany.

Ogrod nad bajorkiem 23:33, 20 cze 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:33, 20 cze 2025

Do góry
Xenia, pierwszy rok u mnie, rośnie w cieniu i ma się lepiej niz te róże na słonecznej rabacie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies