Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:56, 12 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko jak oglądałem tak jakoś skojarzyło mi się z Twoimi planami na przyszłość
Troszeczkę duży i ogród zbyt skromny, ale całośc piękna

Umarłem!!! Mus jechać na Mazury i powisieć na płocie
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:50, 12 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mne werbena nie lubi wysieje jeszcze nasiona po rabatach, może coś wzejdzie i w sierpniu może zakwitnie.
Na różanecznika CW psioczyłem przez ostatnie dwa lata do tego stopnia, że chciałem oddać w dobre ręce. Kolor liście intensywnie zielony, pokrój i gęstość wzorowa, kwiatów prawie brak jednak w tym roku się wystraszył

Mam sporo wysiane, mogę wysłać jak podrosną

Mnie CW nigdy jeszcze nie zawiódł. Kwitnie zawsze tak samo obficie chociaż w tym roku kwiaty mniejsze. Pewnie za późno nawoziłem.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:31, 12 maj 2015

Do góry
Odwiedziłem dzisiaj Byinowy po raz kolejny, prawie wszystko na rabatę już mam.
Niestety lista zakupów bardzo szczelna i nie mogłem sobie pozwolić na inne roślinki, a kusiły okropnie.
Jednak skusiłem się na piękną piwonie Raspberry Sundae i ładne bodziszki o bordowych liściach i fioletowych kwiatach chyba Midnight Blues
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:26, 12 maj 2015

Do góry
Olu niestety na opuchlaki tylko po ciemku z latarką, wtedy ich czas... niestety.

Małgosiu sam nie do końca byłem przekonany czy to Gold Zebra głównie z siły wzrostu bo u nie rosła okropnie, a później nie kupowałem nowych sadzonek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:19, 12 maj 2015

Do góry
Marzenko jak oglądałem tak jakoś skojarzyło mi się z Twoimi planami na przyszłość
Troszeczkę duży i ogród zbyt skromny, ale całośc piękna
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:15, 12 maj 2015

Do góry
Mne werbena nie lubi wysieje jeszcze nasiona po rabatach, może coś wzejdzie i w sierpniu może zakwitnie.
Na różanecznika CW psioczyłem przez ostatnie dwa lata do tego stopnia, że chciałem oddać w dobre ręce. Kolor liście intensywnie zielony, pokrój i gęstość wzorowa, kwiatów prawie brak jednak w tym roku się wystraszył
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:41, 12 maj 2015

Do góry
Luki dzięki za głos w sprawie żuraweczki. To chyba jednak Golden Zebra. Sprawdziłam Solar Power i ma mniej wcięte liście oraz nieco inny rysunek na liściach. Zaskoczyła mnie ilością nowych liści, które pojawiły się wiosną.
Ogród na glinie 12:40, 12 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Powycinane liście najbardziej pasują mi do Gold Zebra, ale może być też Solar Power ja bym obstawiał tą pierwszą

Dzięki. Chyba jednak Golden Zebra. Sprawdziłam Solar Power i ma mniej powcinane liście. I różowy rysunek na liściach jest bardziej rozmyty, jak pędzelkiem nachlapany niż u mnie.
Ogród zmyślony 09:03, 12 maj 2015

Do góry
Magnolio, do murku użyliśmy 80x80, bez cięcia. Są wkopane i na zaprawie mocowane.

Joasko, cieszę się, że mogłaś sobie podpatrzeć. Jak mówisz, każda realizacja na wagę złota. Łatwiej wtedy samemu określić, co się podoba mniej lub bardziej. Udanych wyborów życzę.

Danusiu, nie myślę o srebrnych kulkach. Dawno temu myślałam, ale w Polsce nie było. Ogrodowiska też (choć brak ogrodowiska jest jakiś taki wręcz niewiarygodny). Teraz jestem na etapie -lubię kolor i kontrast w ogrodzie.
Mam jeszcze kule, co wyglądają jak bańki mydlane, ale te są z tyłu wśród bylin, których kolory powtarzają się na kulce.

Tulipanowa Królowo! Płyty są z libetu- maxima. Czekamy teraz aż wyprodukują 40x80, żeby wstawić gotowe elementy, tam gdzie są luki.

Idę do Boćka zobaczyć kule, skoro też ma "takie".

Muszę koniecznie w tym roku coś zrobić z moją kochaną jabłonką. Więcej szans raczej nie będzie .

Miłego dnia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:40, 11 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Wróciłem z patrolu nocnego 20 ślimaków, 2 tłuściutkie gąsienice i zero opuchlaków.

Jak Ty je dofilowałeś ? przecież nocka ciemna nie każ mi proszę z latarką po ogrodzie biegać bo już i tak wymiękam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:20, 11 maj 2015

Do góry
Ewo dziękuje, cały czas próbuje się doskonalić w tym fachu, ale zazwyczaj dobre ujęcia wychodzą przypadkiem

Agato za zrobiłbym oprysk Topisinem, bo liście wyglądają na gnijące, czyli jakaś choroba grzybowa zapewne.

Paweł szczerze to nie mam najmniejszej ochoty latać ze szmatami po ogrodzie, niby jest to u mnie możliwe, bo ogród nie jest wielki, ale w obecnej sytuacji...
Jednak jeżeli nie okryje, a prognoza się sprawdzi to będę żałował.

Olu ja zazwyczaj mam tyły jak chce wszędzie coś napisać, ogarniam małą częśc forum tylko oglądając i szybko czytając
Nawadnianie u siebie też zakładam, ale tylko na rabatach, kompletne jednak też mnie niedługo czeka u sąsiadki

Wróciłem z patrolu nocnego 20 ślimaków, 2 tłuściutkie gąsienice i zero opuchlaków.
Nadzieja na piękny ogród 23:13, 11 maj 2015

Do góry
Dzięki Iwonko.
Luki mowi ze to jakis grzyb moze Topsin zastosowac?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:43, 11 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Na dodatek śpiewają coś o porannych przymrozkach za kilka dni...

Oby im się nie sprawdziło. Jeszcze tylko tego brakuje...
Ogród nad Nogatem 22:42, 11 maj 2015

Do góry
Witam po długiej przerwie
Przed jesienią stworzyła nowe rabaty, niestety nie aktualizowałam mojego wątku, czas to naprawić. Dużo pracy jeszcze przede mną, ale sama widzę jak juz dużo się nauczyłam

Na początek mój prezencik dostał towarzystwo

Potem przesadziłem laurowiśnie bliżej okna kuchennego, żeby cieszyła oko, jednak ogrodzenie będzie zmieniane więc oddaliłam się od siatki i tak trochę dziwnie to wyglada
Dziś pierwszy raz strzygłam trzmieliny, dużo jeszcze tu pracy i walki z hwastami

Moje jabłko ciął sąsiad jak zwykłą jabłonkę

Co do tej rabaty miałyście rację, zagęściła się, jutro wykopuję hosty. Dwie żurawki zjadły robale, rozdzielę to co zostało i uzupełnię luki

no i szczęście wielkie, mój mariken przetrwał zimę

Oczywiście będę wdzięczna za wszystkie sugestie i uwagi, pozdrawiam ciepło
Ogród na glinie 22:37, 11 maj 2015

Do góry
Powycinane liście najbardziej pasują mi do Gold Zebra, ale może być też Solar Power ja bym obstawiał tą pierwszą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:35, 11 maj 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Agato jak chemia to np Topsin lub inny środek grzybobójczy, jest tego pełno, można bardziej ekologicznie Bioseptem lub zrobić jakiś wywar z czosnku, ale książkę z miksturami pożyczyłem i nie mam pod ręką, a kupić to obojętnie gdzie. Wszędzie tam gdzie mają dział ogrodniczy

Kurcze martwię się o nie i szukam na necie co to może być ale chyba nie zaszkodzi zrobić oprysk.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:30, 11 maj 2015

Do góry
Agato jak chemia to np Topsin lub inny środek grzybobójczy, jest tego pełno, można bardziej ekologicznie Bioseptem lub zrobić jakiś wywar z czosnku, ale książkę z miksturami pożyczyłem i nie mam pod ręką, a kupić to obojętnie gdzie. Wszędzie tam gdzie mają dział ogrodniczy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:27, 11 maj 2015

Do góry
Zły czas nastał, humor nie dopisuje, masa obowiązków, studiami trzeba się w końcu zająć, aby to zamknąć jak najszybciej, a czasu notorycznie brakuje, sprawy rodzinne. Odechciewa się wszystkiego na dodatek dzisiaj chciałem definitywnie zakończyć prace nad nawadnianiem, ale oczywiście nie udało się, bo zawartość skrzynki zaworowej ciągle była nieszczelna i musiałem poprawiać, a tak się akurat składa, że z hydrauliką i innymi troszkę się już zapoznałem i wiem co i jak, ale plastik to plastik

Żeby nie bylo tylko mojego biadolenia zostawiam kilka fotek z wczoraj

Na dodatek śpiewają coś o porannych przymrozkach za kilka dni...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:21, 11 maj 2015

Do góry
Luki czym mam to pryskac i gdzie kupić?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:16, 11 maj 2015

Do góry
Aniu w tym roku jednak sporo roślin musi się ukorzenić, żeby pokazać piękno w przyszłym roku, na dodatek drzewa muszą odchorować mój drastyczny zabieg, którego mam nadzieję, nie będę żałował. W przyszłym roku zapewno będzie za ciasno, ale o to chodzi, ziemia ma zniknąć pod zielenią roślin

Agato pierwszy raz widzę, ale wygląda mi to na jakąś chorobę grzybową, trzeba leczyć jak najszybciej

Ewelino ofiarą zbrodni był raczej karczownik i możliwe, że został przywieziony z ziemią bo nigdy nie był spotykany w okolicach, cały teren gdzie się krył został przekopany koparką i dlatego wyszedł na powierzchnię co nie skończyło się dla niego dobrze, rodziny raczej nie ma, ale obserwuję cały czas

Małgosiu zaraz zobaczę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies