Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony świat 21:02, 25 paź 2012

Do góry
a teraz kilka wspomnień z wczesnej jesieni

winnik zmienny Elegans, zwany koralikowym pnączem, zdjęcie z września, teraz jego wszystkie koraliki są już niebieskie. U mnie pnie się po catalpie

W tym roku hibiskus xxl zakwitl wyjatkowo pozno, bo we wrzesniu. Jego wszystkie pączki nie zdążyły zakwitnąć. Ma ich jeszcze dużo, ale już, niestety, marzną

za to nadal ładnie kwitnie i dobrze się ma słonecznik wierzbolistny

dzielnie też trzyma się tumbergia, która pod koniec sezonu dochodzi do sufitu altanki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:01, 25 paź 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:00, 25 paź 2012

Do góry

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:58, 25 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
U Irenki doczytałam o świętowaniu ..... Gratulacje I kolejnych .........dzieścia lat.....

teraz doczytałam ... Madżenko co życzyć dziewczynie, która własnymi ręcami jest w stanie mieć wszystko ... kolejnych chciejstw i tej pasji, którą masz niczym młodzik zdobywający świat w dążeniu do nich (chciejstw znaczy) ... radości i tak trzymać ... trzymać kurs na bycie szczęśliwą ... buziak
Ogródek na trzy lata 20:57, 25 paź 2012

Do góry
Robiłam dzisiaj porządki w warzywniku, późnym popołudniem kiedy słońce było już nisko, i pierwszy raz zauważyłam, że oprócz moich ulubionych cieni wierzby i łubinu widocznych na murku przedpołudniem, mamy też popołudniu fajne cienie na ścianie domu:

Moi warzywnikowi koperkowi ulubieńcy zmienili kolor na bardziej stonowany. Z ich powodu nie przekopałam całości, a bardzo trudno jest omijać koperki przy przekopywaniu. Mąż popukał się w głowę.

To właśnie tu 20:53, 25 paź 2012

Do góry

barbara_krajewska napisał(a)

Odwiedzającym mnie /nie będę już katować kalinami / w podzięce za wizytę jesienne kwiaty Actaea simplex.
Używam nazwy łacińskiej, bo nasza nie zachęca do jej uprawy.

Nie znam tej rośliny, ale czy rzeczywiście jej imponujące i pięknie kwitnące kłosy mają zapach pluskiew?

Pszczelarnia napisał(a)
Niektórzy mówią, że pluskwica pachnie, mnie ona raczej specyficznie "pachnie". Basiu, niektórym bukszpan pachnie a dla mnie ten zapach nie do przyjęcia. Ot, co!

Tak jak pisze Ewa jej zapach jest specyficzny.
Ale aby się o tym przekonać należy blisko do niej podejść.
Do wazonu na stół bym jej nie poleciła, ale do ogrodu czemu nie .
Ogródek na trzy lata 20:52, 25 paź 2012

Do góry
U nas już pewnie ostatnie dni najpiękniejszych kolorów jesieni. Liście powolutku opadają. Dzisiaj po mglistym dniu wieczór był słoneczny i chłodny.
Z okien na piętrze po jednej stronie domu widać kolorowe drzewa w ogrodach sąsiadów. Brzoza taka impresjonistyczna:

i listki jak płomyczki:

a po drugiej stronie domu zachód słońca nad gospodarstwem kolejnego sąsiada:

Laur 20:49, 25 paź 2012

Do góry
Kilka dni temu kupiłem taka ładną sadzonkę ponad metrowej wielkości na bazarku za 30zł chyba sprzedawca chciał się pozbyć przed zimą a ja szczęśliwy że okazja i nabyłem tylko teraz nie wiem czy można go przez zimę przechowywać w domu w temperaturze pokojowej czy nie gubi liści od suchego i ciepłego powietrza, czy lepiej w chłodnej piwnicy tylko,że tam mało światła.
Mój zielony świat 20:49, 25 paź 2012

Do góry
Witam Monię (dziękuje za uwagę techniczną, posłuchałam i udało się)
i szczegółnie miło mi przywitać się z wrocławianką

no to jedziemy dalej...

przedstawię teraz moją tegoroczną chlubę, o to jej wysokość paulownia puszysta!

Zwana jest też drzewem cesarskim. W tym sezonie osiągneła ponad 3m wysokości.

W lipcu wyglądała tak

we wrześniu

o Paulowni jest sporo legend,
mówi się że to drzewo szcześcia, np. w Chinach sadzi sie ją przy domach wierzac, ze przynosi szczeście.
Ponoć siadał na niej mityczy ptak feniks, który przeniósł na nią swoje moce. Spalna Paulownia, odrasta.
Podobmo w dawnych czasach przy nardzinach córki sadzono drzewo cesraski i ścinało się je w momencie wydawania córki za mąż. z Jej drewna robiono wtedy skrzynię na posag.
Przez swój bardzo szybki wzrost jest używana jako roślina energetyczna. Któryś z prezydentów USA miał jej plantację.

W pierszym roku zwrostu jej liście osiągają ok 50 cm średnicy.
Można ja traktować jako drzewo, w pierwszych latach okrywać. Wtedy odwdzięczy się pieknymi kwiatami

zdjęcie przedstawia wiosenne kwitnienie paulowni w wojsławickim arboretum. Mają tam nasto metrowy okaz. Podobnej wielkości znajduje sie tez we wrocławskim ogrodzie botanicznym.

Ja swoją zamierzam traktować jako byline i na wiosnę ścinać, aby uzyskać co roku silny przyrost z wielkimi liśćmi.

To właśnie tu 20:41, 25 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzidko przepiękne kaliny ) )

Najfajniejsze w kalinach oprócz ich wyglądu jest i to ,że o każdej porze roku jakaś kwitnie.
Viburnum x bodnantense 'Dawn' kwitnie w zimie.

A miałam już poprzestać

monteverde napisał(a)

..... a Actaea simplex można nazwać świecznicą:

Nie chciałam wprowadzać tej nazwy, bo jest ona przypisana do Actaea simplex Grupa Atropurpurea.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:39, 25 paź 2012

Do góry
Stewarcja kameliowa

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:38, 25 paź 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:38, 25 paź 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:37, 25 paź 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:37, 25 paź 2012

Do góry
A teraz galeria miłorzębów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:36, 25 paź 2012

Do góry
Na stole tarasowym i na tarasie kropelkowo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:35, 25 paź 2012

Do góry
Mam kapuste ozdobną w skrzynce z ziołami

Inne róże

Mój kawałek raju II 20:35, 25 paź 2012

Do góry
owocuja jeszcze poziomki i żółte maliny

do 15.30 pracowałam w ogrodzie , sprzątałam na rabatach, dosadzałam, a potem zaczął padać mocny deszcz w tej chwili jest porywisty silny wiatr zostały dzisiaj wycięte wszystkie wysokie i brzydkie sumaki,które rosły koło tarasu od razu się zrobiło jaśniej
ostatni wuidok sumaka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:34, 25 paź 2012

Do góry
Krwiściąg od Finki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:34, 25 paź 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies