Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:45, 24 paź 2012

Do góry
dubelek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:43, 24 paź 2012

Do góry
wysypałam dzisiaj 50 worków kory na nowe rabaty, przywieźli mi dzisiaj cisy na ekran przy gazonach.

Posadziłam je wzdłóż 8 merowego muru, ale fotek nie mam bo już ciemnawo było jak kończyłam...To ostatnia 'ciężka' robota w tym sezonie, mój bark mówi stop! Jutro jeszcze dosadzę ostatnie tulipany i będę czekać do wiosny
Ogródek na trzy lata 19:40, 24 paź 2012

Do góry
Podobno dzisiaj był ostatni dzień ładnej pogody. Jutro ma nadejść zachmurzenie, potem ochłodzenie. Ostatni dzień piaskownicowej pogody. Wczesnym popołudniem w cieniu było 14 stopni, a w słońcu nie wiem ile, ale mnie nie było aż tak ciepło jak małej M i chodziłam w swetrze.

Ogród u stóp klasztoru 19:38, 24 paź 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

piękny słoneczny dzień skłonił mnie do wzięcia aparatu w ręce .kolorów ci u mnie dostatek , więc trochę dokumentacji

I bardzo dobrze, że wzięłaś.
Bo piękne są w jesiennej szacie i drzewa, i trawy.

Alina....pięknie !!! U Ciebie dziś takie słońce...???
Fota jak z angielskiego ogrodu............
Ogródek na trzy lata 19:37, 24 paź 2012

Do góry
A na naszych i innych okolicznych murkach, chociaż murki same w sobie są brzydkie, rosną różne ciekawe rzeczy:

Borówcowy raj 19:37, 24 paź 2012

Do góry
Przepiękna sobota minęła pod znakiem spaceru w Wielkopolskim Parku Narodowym. Pomyliłam daty i targi gier planszowych, na które mieliśmy pójść, będą w ten weekend. Takie są widoki u nas:

Rodzinka tyłem :

A tam ktoś "kuka":

Taki sobie spacerek, a tyle radości z 2 godzin bez mgły.
Ogródek na trzy lata 19:29, 24 paź 2012

Do góry
W warzywniku najładniejsza jest teraz róża z ciemnoczerwonymi owocami. Rosnie przy niej szałwia lekarska i jej jasne liście pięknie z czerwonymi owocami kontrastują, ale niestety zwykle z Jeepem sąsiada w tle , więc nie zrobiłam takiego zdjęcia pokazującego szałwię z przodu .

Miewamy też różnych gości, a może to raczej my u nich gościmy przez te trzy lata (chociaż zanim posadziłam rośliny to tylu ich tutaj nie było). Ten gość akurat chyba jest już po przejściach, sądząc z ilości odnóży:

Ogródek na trzy lata 19:22, 24 paź 2012

Do góry
Żurawki, oprócz zaschniętych kwiatostanów, których na zimę nie ścinam (takie ładne są oszronione), maja jeszcze nowe kwiaty.

Na tegorocznych siewkach to pierwsze, późne kwitnienie, ale na dużej żurawce-matce pełno jest poplątanych starych i nowych kwiatów:

Ogródek na trzy lata 19:16, 24 paź 2012

Do góry
Rozchodnik okazały już zasycha, ale nie zapomniał przygotować się do kolejnej wiosny.

Nadal ładnie kwitnie smagliczka, ale w niektórych miejscach ma już więcej nasionek niż nowych kwiatków.

Ogród Sylwii od początku :) 19:12, 24 paź 2012

Do góry
Syla napisał(a)

OJ kobito, ale masz rozmach i pomysły Każdą budowę da się przeżyć.. a potem będzie pięknie..... przyznaję się, że też jestem ciekawa tego ogrodu zimowego Marzy mi się taki.. wiec podpatrzę jak Tobie to idzie....

Działka nie jest olbrzymem ..... ale brakuje mi powierzchni w domu ..... Tak mam , że kocham przestrzeń ...Jak bym miała robić mniejsze pomieszczenia , to nie zabrałabym się za realizację .... kolejne dziuple w domu ..... Dla mnie to i tak wciąż za małe ....ale na więcej powierzchnia ogrodu nie pozwoliła, choć w jednym miejscu mam wrażenie przytłoczenia ..... Sama jestem ciekawa czy nasadzenia złagodzą ten stan . A mam na myśli to miejsce

Świerki serbskie jak urosną .... wysłonią pomieszczenie gospodarcze sąsiada a poprowadzę je na taką wysokość aby nie zasłonić sobie leśnego horyzontu .... Brakuje trochę miejsca z prawej strony na intensywność nasadzeń ..... no ale ! cieszę się z tego co mam

...już Ty to wymyślisz, że złagodzą.....tego jestem pewna
Nie ma tam znowu tak mało tego miejsca...
no i pozdrawiam Tośkę....mam dla niej koleżankę...tylko trochę starsza chyba..., postaram się wrzucić jutro...
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 19:10, 24 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Aniu szkoda róż...
Czy to miskanty chińskie - jaka odmiana?

Karolinko - to miskant chiński Rotsilber - przynajmniej tak było na metce
Ogród w Holandii 19:10, 24 paź 2012

Do góry
beta napisał(a)

I na koniec ambrowce, które rosną przy naszej ulicy i właśnie teraz pokazują, że ten kto je sadził miał coś konkretnego na myśli

to chyba najpiękniejsza ulica w całej Holandii?

pieknie jest

najgorsza nie jest, ale niedaleko mamy tez aleję platanową, są tez rododendronowe, także dla kazdego coś miłego
Ogródek na trzy lata 19:07, 24 paź 2012

Do góry
W moim małym ogródku niewiele się dzieje. Skosiłam ostatni raz trawnik, wyrzuciłam już niektóre jednoroczne. Wygląda prawie tak samo, jak we wrześniu, za wyjątkiem funkii, które zupełnie już zamarły. Już nie są tak płomiennie żółte, ale może to i lepiej.

Nadal rośnie dzielnie kobea. Ma już pędy długości 4-5 metrów. Ładnie kwitnie, no i te jej sprężynki ..takie fajne.

Ogródek Hanusi po zimie 19:05, 24 paź 2012

Do góry
Hania jakby nigdy nic poszła za opłotki
Aby nam przedstawić cudowne fotki .
Wraca do domu - a tu wspaniała nowina
Bocian wpuścił wnusię do komina .

To nic że wcześniej niż w papierach stało
Bocianisko i tak bardzo długo czekało.
Koleżanki i koledzy hen już odlecieli
Postanowił czekać tylko do niedzieli.

Haniu - wszystkiego najlepszego dla Babci , Rodziców i Maleństwa. Niech zdrowo rośnie.

ogrodoweimpresjejolki 19:03, 24 paź 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Dziś w południe wypogodziło sie na tyle, że myknęłam na działkę Cebulowe juz wszystkie w gruncie
Jeszcze tylko dalie wykopać, czosnek wsadzić i liście grabić sukcesywnie...

Kilka fotek z dziś

Piekny energetyczny kolor. Pozdrawiam Jolus.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:58, 24 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

ale fajnie wygląda w okularach, uśmiałam się
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:43, 24 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

I zimujące hortensje.... rozmnażam na więcej To rekordzistki w kwieciu o tej porze roku...... żółte też jeszcze się popisują

Acha u mnie też narcyzy wylazły z ziemi.... gdzie sie dało to rozgarnęłam korę.. by nie przyspieszać wzrostu.. niech zastopują... a nowo posadzone zasypię korą po większych przymrozkach...

Ad zdjęcie nr1. Aniu jakie hortensje????

Ad zdjęcie nr2. Nie chcę Cie martwic ale w tamtym roku tak wyrosło wiele moich i wszystkie razem z cebulkami zmarzły.

A z ploteczek powiem :Hani dziś urodziła sie nowa wnusia.
Ogród u stóp klasztoru 18:38, 24 paź 2012

Do góry
dziewczyny dobry wieczór wszystkim odwiedzającym. miło że ktoś tu zagląda.
z grabieniem liści sprawa opanowana .zakupiłam odkurzacz do liści .jednak nim operuję tylko na kostce . na trawie po prostu załączam kosiarkę i sprawa prosta jak patyk. ustawiam trochę wyżej , a liście idą na rabaty . nie ma ich aż tak duużo jak się wydaję .

wczoraj zrobiłam sobie w ogrodzie pracę do której zabierałam się już dosyć chwilę . poprawiłam moje małe wrzosowisko . ponieważ w tym roku niektóre wrzosy łapnęły w lecie grzyba pomyślałam że coś im nie pasuję .wszystkie wykopałam i poprawiłam glebę wg. przepisu Marty Finki. i posadziłam na nowo . przy okazji rozmnożyłam starsze kępy i ( nie byłabym sobą ) przeorganizowałam nasadzenia . jak tylko słoneczko zaświeci to cyknę fotki . teraz jest o wiele ładniej i składniej . aha i wyrzuciłam wreszcie żółtego klona . czas mu dany do urośnięcia chociaż centymetr minął ( 4 lata )

ziemię przeryłam łopatą na nowo z 3 workami torfu i 1 workiem piasku . teraz nie będą zalegać w mokrej glinie , bo ziemia będzie bardziej przepuszczalna . PRACE ZAKOŃCZONO O 19 . nie pytajcie proszę czy coś widziałam ........

stary widok wrzosowiska

Ogródek Hanusi po zimie 18:35, 24 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochani, po raz 7 zostałam dziś babcią.Urodziła się wnusia,ale trochę przedwcześnie.Miała być za 3 tygodnie.
Martwię się,bo takie maleństwo,a tu zima za pasem....
Jeżeli komuś dziś uchybiłam....wybaczcie..... jestem poddenerwowana.....

Haniu GRATULACJE dla Ciebie i Rodziców. Jesli to dziewczynka to nie martw sie dziewuszki są mocne od pierwszych do ostatnich dni życia. Na pewno nie bedzie powodu do zmartwienia .

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:35, 24 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies