Ela, Kindzia, Ircia...... szkodnik z mego psa trochę jest... ale jaki pomocnik ogrodowy To staruszek.. jak na wielkiego psa (43kg) ma minimum 13 lat... a może mieć więcej...bo przygarnęliśmy już dorosłego psa... jest z nami kawał życia.... Nie mam sumienia mu ograniczać zupełnie wolności.... jedną rabatkę też może mieć I tak robiąc rachunek sumienia... nie jest szkodnikiem ogrodowym... ma po prostu kilka ulubionych miejsc.... latem jest gorąco, a on ma gęste i długie futro...
A druga prawda, że ta ulubiona rabata jest na widoku.. i niestety też denerwuje......
Najczęściej leży przed wejściem do domu lub na trawniku przy bramce, pod akacją.. .. zalezy gdzie słońce
To dzisiaj dodam jeszcze zdjęcia ,zeskanowane,bo to era VHS i kliszy była 14 lat minęło...jak jeden dzień
Troszkę się zmieniłam mój M też ,nie ma już wąsa. i chyba lepiej wygląda...napewno lepiej
i trochę brzucha "przybyło"...
jemu nie mi
Pobiegłam od razu do Ciebie patrzeć co fajnego.... a tam cisza ...... tylko wypalone ognisko ...
Dzięki za jesienny bukiecik.... cieszmy oczy kolorami..bo niedługo pozostaną nam tylko wspomnienia i pogaduszki ogrodowiskowe....
Ewa, rzeczywiście ta pergola, a raczej bramka, trudna jest do umiejscowienia na tej rabacie. Taki kształt sugeruje raczej przejście w czymś co stanowi ścianę lub mur. Masz takie miejsce?
Ja bym Ci proponowała zastosowanie na tej rabacie odwróconej perspektywy. Tzn. rośliny najwyższe przy "wejściu" (ew. byłoby to miejsce na bramkę) stopniowo zniżające się ku wodzie. Wtedy ścieżka nie byłaby odsłonięta, zapraszała by do spaceru wgłąb rabaty. Tym bardziej, że w rabatę prowadzi inny wzór nawierzchni.
Tak mniej więcej to wygląda na moim pięknym szkicu podręcznym
te wysokie na przedzie to mogły by być trawy.
Co do piwonii to Ci nie poradzę, ale na logikę jak przesadzać to lepiej młodą niż starszą zadomowioną.
Mam pytanie bo nie wiem co mam robić mam strumień w ogrodzie i opadaja mi krawedzie i wylewa sie woda musiałem wyłączyć steumień ale chciałbym go uzywać ale nie wiem co mam robić dalej
Dziękuję za komplimenta - miłe ale na wyrost. Rzeczywistość mamy mglistą. Pokażę pergolę, ta rabata ma się nijak do tej pergoli, stoi okoniem. Jak podjąć próbę wysadzenia piwonii krzewiastej, która już po 3 latach zakwitła 2 kwiatami?
Czy ten bukszpan należy wysadzić?
A jak sobie pomyślę, że chodzi tylko o wysadzanie kwiatków - to mi lżej na duszy (i nogach).
mnie nie razi, mnie poraża i to miło nastrojowe zdjęcie, chęć przejścia ścieżką, dywan z różnorodnych, naturalnie wyglądających roślin
Więc... nie nie doradzam
Za to pozdrawiam : )
Spieszę ze skrótem wieści z aktualnej Magnolii. gdzie jest wspomniana wcześniej sesja, jak zrobić ładnego chochoła ze słomy.
Danusiu gratuluję artykułu w Magnoli (i dla M też)
chochoły ze słomy podobają mi się szalenie, tylko skąd wziąść słomę? w zeszłym roku prosiliśmy kilku rolników o słomę i wszyscy nam powiedzieli, że nie mają żadnej nadwyżki słomy?
ciekawe czy przy sprzedaży jaj nie narzekają " na nadwyżki" i chętnie sprzedają