O....!
06:34, 23 paź 2012
widok na wzgórza

klon palmowy

ławeczka

I miejsce z ławeczką masz

Jako ciekawostka na koniec prace ogrodowe w wykonaniu naszych kur. W taki właśnie sposób nasze zielononóżki przygotowują rabaty pod nowe nasadzenia.
![]()
![]()
Ciekawe...szkoda tylko, że dziobią tylko tam, gdzie one chcą a nie tam gdzie my byśmy chcieli...
Po tej samej części rabaty, tuż za koreanką rośnie bardzo stary krzak jakiejś tawułki. Wygląda nieciekawie. Typowy zapuszczony pachruszcz. Wywalić, czy przyciąć?
![]()
![]()
Jest "goły" od dołu...ale wesoły
A tu już inna część ogrodu. Wjazd do domu od strony lasu, tzw. droga wewnętrzna. Powstają na niej nowe nasadzenia z iglaków pozyskiwanych z innych części ogrodu.
![]()
Mamy tu koreankę, coś płożącego i coś stożkowatego. Uprzedzam, że szmata musi zostać. Nie dam rady jeszcze tam odchwaszczać. Co tu dosadzić jeszcze żeby nie było tak iglakowo i żeby rozweselić trochę ten ciemny zakatek. Za kamieniami posadziłam limkę od Evci. Ładna, co?
Dalsza część tej samej rabatki![]()
![]()
Te puste placki trzeba obsadzić.
Coraz mniej czasu będę miała w najbliższych dniach. Zostawiam więc porcję fotek
Pompon Flower Circus
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Może być Citro
No to krytykuj:
Wersja 1 z runianką (albo czym innym) z przodu i pod Horti (na deklu hortensja pnąca, przed bukszpanami Hakone)
![]()
Wersja 2 - bez runianki z przodu (widziałam, że dużo masz tych citronelek, ale... z kopytnikiem w roli głównej między żurawkami
![]()
Nie upieram się przy proporcjach tych żurawek z przodu - może być np. więcej bordowej i pomarańczowej w wersji 2, lub delikatnie inny układ - w zależności jak będzie lepiej na żywo wyglądać.
Ten miskant co siedzi ,,na kulce" tro trochę w prawo bardziej powinien być - za hakone, chyba żeby zostawić dwa duże miskanty z tyłu (tak jak są), a ten jeden zamienić na dwa średniej wielkości za Hakone (wtedy przejście będzie łagodniejsze).
Żeby nie było, że Grabie kiwają, bujają i się wykręcają - oto porcja zdjęć.
Na początek nasadzenia pod altanką. Wszystkie rośliny tam posadziłam. Wiem, że nie wszystkie tam będą pasowały i że może to wyglądać nie teges ale tylko tam miałam przygotowane miejsce. Liczę na waszą pomoc i sugestie w kwestii przesadzania w przyszłym roku.
Rozchodniki
![]()
Winobluszcz i rozchodniki
Przy okazji: na jaki kolor pomalować ściany altanki? Obecnie każda część ma inny odcień, bo to altanka z materiałów z odzysku. Ja chcę wszytsko maźnąć na kolor tej belki za rozchodnikiem. Ale czy nie będzie za ciemno? A może ściany wybielić?
Jeszcze rozchodniki i jeżówka.
![]()
Wszędzie wokół altanki wsadzone są narcyzy, tulipany oraz szafirki.
I jeszcze moją szkółkę cisów pokażę (do wykarmienia i uformownia).
![]()
![]()
I jeszcze moją szkółkę cisów pokażę (do wykarmienia i uformownia).
![]()
I magnolię stellatę dosłownie w tarasie.
![]()