Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:23, 17 paź 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

a coś takiego mam w pełni rozkwitu, coś nie mogę takie całej rabaty na zdjęciach znaleć...

jak to pięknie wygląda! nie wpadłam na pomysł łączenia rozchodnika z lawendą a świetnie się uzupełnia
i te schodki urocze bardzo mi się podoba

A dziękować, dziękować
Ale to nie wersja specjalnie przemyślana tylko zestaw ulubionych roślinek

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:21, 17 paź 2012

Do góry

Ewa, z całą pewności usiądę na tarasie w maju, już w kwietniu będę go okupować
Właśnie chodziło mi to tą kwestię czy niskie czy wysoki. Jakoś moja wyobraźnia nie ogarnia tego tematu
Wpadłam na pomysł na obsadzenie tarasu z wykorzystaniem twoich sugestii. Będzie tak jakby w kształcie przekątnej fali. Te fiolety to wyższe tulipany, różowe nieco niższe i botaniczne na żółto zaznaczone.
Czosnków chyba tam nie wsadzę. Nie dość że kosz znacznie większy bo żeby był efekt to cebulek musiałabym dużo kupić a one najtańsze nie są. I jeszcze nie lubię tych zasychających liści czosnkowych...
A te niższe to cisy rzeczywiście

Dla odmiany czas na zmiany... 12:18, 17 paź 2012

Do góry

poradźcie mi proszę co w tą dziurę posadzić, chodzi o ten kawałek od małych świerków przy domku do tego dużego świerka
tam jest jakieś 2,5-3 m

nie chciałabym juz chyba iglaków, może jakieś liściaste?, ale jak liście zrzuci to znowu będzie...dziura

pozatym na tle tych drzew mogłaby w przyszłości powstać jakaś rabata

powiedzcie kochani co Wy tam widzicie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:15, 17 paź 2012

Do góry
Ewo, chciałam kupić w dobrej szkółce, bo u mnie lokalnie bieda w odmianach, a jak się dopytuję to mnie sprzedawca chce zabić myślami. Chciałam tego uniknąć. Rok temu kupiłam lokalnie brzoskwinie i dopiero teraz się pozbierały pod koniec lata. Wybór padł na szkółkę P. Konieczko www.drzewa.pl bo mieli dość dobre opinie. Liczyłam też na to, że dziś kopią świeże ze szkółki, a jutro wysyłają do mnie. Czy tak było, nie wiem, ale drzewka i korzenie wyglądały dobrze. Wybierałam z tych dostępnych u nich czytając o odmianach. Część drzewek rośnie już w moim sadzie i te, które mają się dobrze, po prostu nie były brane pod uwagę, więc lista pewnie byłaby inna gdybym zakładała sad jako jedyny. To jest lista niejako uzupełniająca. Wklejam zdj. faktury, bo mi się przepisywać nie chce Jak coś jeszcze to pytaj.

Aster - astry bylinowe 12:02, 17 paź 2012

Do góry
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 11:55, 17 paź 2012

Do góry
Tu wspomniane wcześniej kosaćce...

...a to mój strażnik ogrodu, jak na razie się nie spisuje... myszy harcują

...i Sara, mój najukochańszy pies na świecie... tu jak jeszcze była malutka i słodka, teraz jej zostało tylko to drugie, choć duża też nie jest
Pędraki w trawie 11:54, 17 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witam Ty mówisz że masz problem z trawnikiem, To ja Ci pokażę prawdziwy problem trawnika, to co Ty masz to jest MAŁY PIKUŚ

tak wyglądają dziury po srokach, które to uwielbiają

Na takim kawałku ok. 30 - 40 m2 wydobyłem ręcznie ok 1000 szt.

Co z tym zrobisz? wynies dla ptaków bedą ci wdzięczne za posiłek.Teraz kiedy przeciwnicy kretów to zobaczą moze je w koncu polubią,wiele osób je zabija ( okropnośc) gdybś miał krety nie byłoby pedraków Jesli krety nie maja co jeśc tez odchodzą .
Co z tym ogródeczkiem począć 11:51, 17 paź 2012

Do góry
Niestety nie maja w ofercie tych róż ,które są tu na forum polecane

Mam tam na tym ceglanym murze posadzone trzy róże i trzy clematisy .
Jest tam dość duży przeciąg ,myślałam że róże nie dadzą tam rady ,tymczasem okazuje się,że jest im tam bardzo dodrze ,ale mało trochę tych róż tam,myślałam dodać jeszcze trzy.
Klon palmowy - Acer palmatum 11:47, 17 paź 2012

Do góry
Przybył na Ogrodowisku nowy artykuł o klonach palmowych i japońskich. Zapraszam do pokazywania swoich okazów i podzielenia się doświadczeniami w uprawie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/330-klony-japonskie-i-palmowe

Aster - astry bylinowe 11:47, 17 paź 2012

Do góry
Moje astrowe kompozycje ...

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 11:46, 17 paź 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
a coś takiego mam w pełni rozkwitu, coś nie mogę takie całej rabaty na zdjęciach znaleć...

jak to pięknie wygląda! nie wpadłam na pomysł łączenia rozchodnika z lawendą a świetnie się uzupełnia
i te schodki urocze bardzo mi się podoba
Cebulowe i bulwiaste kwitnące jesienią 11:44, 17 paź 2012

Do góry
Wklejam artykuł o roślinach cebulowych kwitnących jesienią. Na pewno się przyda.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/97-zimowity-krokusy-jesienne-oraz-inne-rosliny-cebulowe-kwitnace-jesienia

Crocosmia

Crocosmia w zestawieniu z astrami

Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:43, 17 paź 2012

Do góry

Madżenko, co to, na tych zdjeciach?

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 11:42, 17 paź 2012

Do góry

Pięknie, tak świeżo, porządnie i radośnie jakby nie jesień już... : )
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 11:39, 17 paź 2012

Do góry
Slawko napisał(a)

Piękny... nic więcej nie napiszę...no, może tylko to. że naprawdę bardzo mi się podoba, bardzo...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:38, 17 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jesień

Piekne zdjecia. Resztę też obejrzałam i poczytałam. Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 11:29, 17 paź 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jak ja się cieszę na zdjęcia z Twojego ogrodu, to dowód, że on jest cudowny przez cały rok, przez te kolory, faktury...
Na tym trzecim zdjęciu wydaje się, że ogród nie ma końca, to jest fantastyczne u Ciebie, że nie widać granic. Pozdrawiam.

Gabrysiu chyba Cię myslami ściągnęłam bo ostatnio usilnie myśle czy Ci powojnika bylinowego lepiej wysłac teraz czy na wiosnę. Jak wolisz napisz i ew podaj adres.Dzięki za miłe słowa o ogrodzie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:27, 17 paź 2012

Do góry
Dzielżany to wytrzymałe byliny, można je uciąć na zimę i okryć korą lub suchymi liśćmi przysypać, albo położyć ścięte łęty na karpę.

O dzielżanach napisałam ostatnio artykuł, najlepiej sadzić je odpowiednio zestawiając z innymi roślinami. W galerii zdjęciowej są inspiracje

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/305-dzielzany-gorace-barwy-jesieni

- o krokosmii jest tutaj, w środku artykułu. Można ją dla pewności wykopywać lub nie, bo w jednym z moich ogrodów zimuje w gruncie, ale to trochę ryzykowne. Można część wykopać żeby sprawdzić.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/97-zimowity-krokusy-jesienne-oraz-inne-rosliny-cebulowe-kwitnace-jesienia

Krokosmia z astrami bylinowymi

Rododendronowy ogród II. 11:24, 17 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Jak ja się cieszę na zdjęcia z Twojego ogrodu, to dowód, że on jest cudowny przez cały rok, przez te kolory, faktury...
Na tym trzecim zdjęciu wydaje się, że ogród nie ma końca, to jest fantastyczne u Ciebie, że nie widać granic. Pozdrawiam.
Ogród Bogusława 11:22, 17 paź 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
Boguś, mógłbyś mi doradzić jaką formę mogłabym nadać tej sośnie (nie znam nazwy, dostałam w prezencie bez opisu, może podpowiesz). Sosna rośnie w reprezentacyjnym miejscu i chciałabym stworzyć z niej coś ciekawego. Mąż wiosną powycinał część gałązek na każdym piętrze. Trochę mi się nie podoba, bo się sypie miękkimi, żółtymi igłami. W ogóle jest taka delikatna i wiotka jak nie sosna. Czy teraz to dobry okres, żeby naginać gałązki?

Witaj, również nie znam dokładnej nazwy, ale myślę że jest to albo sosna żółta, albo pięcioigielna, jeśli tak to są to duże drzewa i trzeba je mocno ciąć , jeśli chcesz mieć małe,
takie drzewka są bardzo podatne na wyginanie i formowanie ,w początkowym okresie są bardzo miękkie,
igły z każdej sosny po zżółknięciu odpadają i jest to ich urok lub wada
póki jest jeszcze w miarę ciepło, to sama przyjemność bycia na świeżym powietrzu i zabawa, wyginanie i podcinanie.pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies