Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek na trzy lata 01:30, 13 paź 2012

Do góry
Moniko - spędziłam dzisiaj wieczór w Twoim ogrodzie , jest piękny

Agata - napis Ogrodowisko litościwie zakrywa przykryte folią góry kiszonki . Takie fajne słońce było dzisiaj późnym popołudniem, przez chmury. Biegałyśmy z małą M z parteru na piętro i z powrotem, żeby zobaczyć skąd ładniej wygląda To nasz widok z okien sypialni i salonu, odległy widok po zachodniej stronie domu. Bliżej mamy coś w rodzaju łąki, na której leżą rozmaite kamienie i inne cuda, potem pole, potem drogę a potem gospodarstwo po drugiej stronie drogi, i to właśnie drzewa tam rosnące widać na zdjęciu.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:19, 13 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...

Kasiu na 150% te drzewa to graby. Mają zatem tę zaletę, że utrzymasz je w ryzach i zimą również będą mialy liście, które zasłonią drewutnię.
Mi jednak bardziej by pasowaly wiśnie umbracośtam, bo do tych geometrycznych form muru z cegły (prostaokąty wszędzie) dodałabym szczepione na pniu kule
Calym sercem kocham graby ale pomysł Justi jest świetny. Na dodatek wiśnie umbracośtam możesz też w idelane kule formować.
Ale wyboru dokonasz sama bo to Twój ogród. Oba warinaty są piękne.

Ps dodam tylko, źe ceglany mur mnie zachwycił a na decyzje sąsiadów nie mamy wpływu o ile nie łamią prawa, a drewutnia nie jestr trawalą budowlą podlegającą zgloszeniu.... Chyba ???

I jeszcze link do opisu tego ogrodu
http://www.telegraph.co.uk/gardening/chelseaflowershow/5354245/Chelsea-Flower-Show-2009-Ulf-Nordfjells-Daily-Telegraph-garden-is-a-worthy-winner.html
Kolorowy ogród na piasku 01:10, 13 paź 2012

Do góry
Dzisiejsza ... wczorajsza jesień

Obwódki z bukszpanu 00:59, 13 paź 2012

Do góry
Safoya, teraz tak wygladają...po prostu ukorzeniłam je w ubiegłym roku i dbałam o nie w tym bardzo słonecznym miejscu... podlewanie, nawożenie, odchwaszczanie... na wiosnę posadzę w tych kwartałach chyba róże...

Mam taką rozmnażarkę ( ramka z desek, na ziemi włóknina, na którą daję torf odkwaszony wymieszany z piaskiem, a każdą sadzonke na moment umieszczam w ukorzeniaczu ) w cieniu pod drzewami i w tym roku ukorzeniam znów kilkaset - juz się ukorzeniły, sprawdzałam... w zimie przykryję je włókniną...
Po prostu ogród... 00:40, 13 paź 2012

Do góry
Też śliczny. Wiesz mam jakiś pociąg do żywych kompozycji z kwiatów. Zamawiałam u swojej kwiaciarki Pani Krysi bukiety na stół z kwiatów ciętych w gąbce. Już dla Ciebie szukam, bo mam jeden na fotce tylko-z komunii S. sprzed kilku lat, cały biały tydzień mieliśmy go na stole. W pierwszej wersji miał być niższy i rozłazić się po stole, ale ze względu na cenę wyszedł mniejszy i wyższy.

Co z drzewami w przyszłości? 00:37, 13 paź 2012

Do góry
bardzo dobry i potrzebny wątek !
tak, w ogrodzie powinny być drzewa...koniecznie !
często podziwiamy różne piekne stare drzewa...niektore są 'pomnikami przyrody' ze względu na swoje walory - wiek, rozmiary, piękny pokrój...

podobnie jak gruba_dynia i toby, często zastanawiam się co stanie się z moimi drzewami, wszystkimi roślinami ...moim ogrodem za wiele lat... chciałabym, aby jak najdłużej przetrwały...ale rzeczywiscie szansę na to maja głównie drzewa...
mam bardzo wiele drzew w moim ogrodzie, zanim powstał dom, sadzilismy juz świerki, sosny, jodły, modrzewie, potem sporo lisciastych... trudno byłoby mi je policzyć, jest ich mnostwo...powstał już nawet jakby las, ktory rządzi się swoimi prawami...

bardzo lubię metasekwoję, ktora rośnie sobie sama, ma już bardzo okazałą postać naprzeciw niej ( ale w sporej odległosci) posadziłam w tym roku miłorzęba ( przyjął się i mam nadzieję, że pzreżyje zimę, poprzednie dwa okazy miłorzębów zmarniały mi...ale się uparłam...no i zobaczymy)
Są to drzewa o 'starożytnym' , mezozoicznym pochodzeniu, mam nadzieję, że u mnie też przetrwają mnostwo lat...
moja metasekwoja na tle 'lasu'

Chelsea Flower Show 2012 00:36, 13 paź 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Zielona ściana

Sebku,z jakich roślin jest ta ściana?

Ogródek mleczajki 00:29, 13 paź 2012

Do góry
Hej! Dzięki za gorące przyjęcie i odzew.
Tak jak radzicie, odkładam zakup nowych roślin do wiosny.

Przymierzyłam dziś modrzew i azalie na rabatce pod oknem. I jak? Nie za ciasno?

W jakiej odległości powinny być azalie od modrzewia a modrzew od ściany domu??

...szukać im innego miejsca?

Kolorowe rabaty 00:28, 13 paź 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Roślina do zidentyfikowana

To wilczomlecz białounerwiony. Mam taki sam, przywiozłam kilkanaście lat temu ze Szwecji. Łatwo się rozmnaża, więc stale u mnie jest.

Na dobranoc posłuchaj naszego lokalnego barda, uwielbiam jego głos.

http://www.youtube.com/watch?v=A8V87dURl6A&feature=relmfu
Mój kawałek raju II 00:28, 13 paź 2012

Do góry
Gosiu, najpierw ją przekroiłam , posypałam , solą i pieprzem dodałam po łyżeczce masła do otworków po nasionach i ząbek czosnku wyciśnięty na 2 połówki,skropiłam oliwą i upiekłam 190 st., jakieś 40 min., zależy od wielkości dyni, potem wyjęłam, lekko przestudziłam, wyjęłam łyżką od lodów miąższ, zostawiając po centymetrze, w misce ten miąższ rozgniotłam dodałam trochę świeżego tymianku, 50-70 g posiekanych orzechów włoskich, podsmażony w kosteczkę bekon, ze 3 plastry, troszeczkę płynnego akacjowego miodu jakąś łyżkę i ok. 100 g sera pleśniowego, połowę do farszu, wymieszać, nałożyć do dyni posypać drugą połową sera i zapiec do rozpuszczenia sera jakieś jeszcze 15 min. i finito
to była ta dynia, piżmowa
tu już po upieczeniu połówek i wyjęty miąższ
farsz w misce, masełko roztopione będzie w tej dziurce to też go przelej do miski, nie wywalaj

Może sielski ogródek? 00:18, 13 paź 2012

Do góry
Dzięki dziewczyny,
Co jest mi bliskie dla tego miejsca i czemu ma służyć? Tak naprawdę to nie wiem.
Udało się tę działkę dokupić od sąsiadów. Urządziłam tam warzywnik z tunelem na pomidory (zaliczyłam i ten epizod, ale to już przeszłość), ciągle jest jeszcze mój rozsadnik, posadziłam tam trochę róż historycznych i hortensji. Drewniany domek ma pełnić funkcję dodatkowego garażu i narzędziowni.
Cały teren ma dwie strefy, cienia i słońca. Cienista rabata już jest zaczęta. Pozostaje reszta, którą będę musiała rozrysować. Pocieszam się, że zima długa, więc może zdążę?

Weroniko, nie wiem, czy to kwestia charakteru, okoliczności, czy złośliwość losu, ale te naturalne efekty to dużym łukiem mnie zawsze omijają. Ale tak właśnie pojmuję tę tytułową sielskość, jako przeciwieństwo dla ładu, w pozostałej części ogrodu. Hmm...to, co widać tuż poniżej, to rozsadnik z bodziszkami, całkiem naturalnie wygląda. Wygląda naturalnie?

To fragmenty cienistej rabaty.

Trawiłam kolor bejcy przez kilka dni. Zostaję przy naturalnym kolorze.
Mój 4 arowy azyl... 00:17, 13 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Basieńko nie widziałam jeszcze takiej ilości owoców na winobluszczu.... zachwycający widok

...i znowu grzybki widzę.... Podobno opieńki sa bardzo smaczne ale, że ja nie umiem ich zbierać to i boje sie spróbować

Kasiu, są łatwo rozpoznawalne. Przede wszystkim kępkami na pniach lub w ich pobliżu rosną. Na kapeluszach są charakterystyczne plamki. Na trzonie, pod kapeluszem kołnierz, jak u maślaków. W miarę dojrzewania zanika. Jadalne są tylko kapelusze, bo trzony są łykowate i niestrawne.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 00:14, 13 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

To pokażę taki rzut z mojego okna w salonie na ogród w dzisiejszy słoneczny piękny dzień

przecudowny widok, chyba lubisz patrzeć przez okno, bo kto by nie lubił, widząc coś takiego

ta szałwia na pierwszym planie jest śliczna, oby i u mnie tak się rozrosła

Uwielbiamy patrzeć przez okno na nasz ogród do tego stopnia, że jesteśmy gotowi wymienić dwuskrzydłowe okna ze szprosami na jedną taflę witryny, żeby nic nam nie zaburzało tego widoku

Popieram

Ja zamówiłam okna ze szprosami... wpłaciłam zaliczkę... i spotkałam kuzynkę mojego M.... jak się dowiedziała co zrobiłam..to takie pranie mózgu mi zrobiła... że pojechałam i odwołałam zamówienie.....
Co patrzę w okna, to wspominam Agnieszkę ciepło...... uratowała mnie przed kratami
Przystojny Pacal.. i piękna kuchnia
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 00:09, 13 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Jak myślicie, co z niego wyrośnie?????????

No jak to kto, młody Pascal rośnie

....ale zdecydowanie przystojniejszy
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:01, 13 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Nie udało się mi powitać Cię w nowym tysiączku na pierwszej stronie ,
ale trzecia tez nobilitująca!
Wszystkiego dobrego dużo: zdrowia,
wolnego czasu i pracy w ogrodzie bez końca.....
Uśmiechaj się często,krokusy sadź gęsto,
tak samo i inne rośliny,
A odwiedzający Twój ogród zachwycone będą mieć miny!

Hanuś

I od razu powiedz, że dałaś tym razem fory Sebkowi
Lecę w kulki... 00:01, 13 paź 2012

Do góry
Dzień dobry....
pozdrawiam skuszone.....

Ostatnio nie mam co pokazywać....nic się nie dzieje.................w moim ogrodzie.
Do dziś....nowa odsłona....takich kolorów jeszcze nie było...
Dzisiejszy poranek...wczorajszy....

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:59, 12 paź 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)
Melduję się w drugiej części wątku mimo woli. Aniu, cieszę się, że Cię poznałam i gościłam w Twoim pięknym ogrodzie. Życzę kolejnego tysiąca obfitującego w barwne teksty i zdjęcia. Trzymaj tak dalej!

Ja Cię też witam w nowym starym wątku.... a ludzie sie tak łatwo nie zmieniają.. co najwyżej zachowują pozory..... Ogród już tak się nie będzie zmieniał... ale jakimi szpilkami na Giewoncie może jeszcze zaskoczę.....
I śliczne kwiecie wstawiłaś.. i od razu pytanie co to jest?
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:56, 12 paź 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Ania, no świetnie, że nadal nas ( przynajmniej mnie...) 'energetyzujesz' !
tak, warto przypomnieć te świetne chwile spotkania u Ciebie...
pozwolisz, że ja tez umieszczę ( tylko) 2 fotki ?

jedna, gdy naprawde jesteś szczęśliwa...

druga, gdy troszeczke jednak zmęczona...

Ania, wybacz...ale muszę to napisać... myślałam, ze w drugim wątku będziesz jednak ogrodniczką (w nazwie wątku, bo i tak nią przecież jesteś...) ale widzę, że nie...no, szkoda wielka...

no, różyczkę na dobry początek przesyłam...

Dzięki za śliczną różyczkę... naprawdę piękna... pod wpływem ogrodowiska zaczęłam uznawać białe kwiaty

A co do zmęczenia... aby być szczęśliwym trzeba najpierw się porządnie zmęczyć... wtedy szczęście jest podwójne.... Na spotkaniu była mega zmęczona... ale szczęśliwa... to wszystko prawda....
Bajkowy ogród Weroniki 23:54, 12 paź 2012

Do góry
Weroniko poszukiwałaś kwitnącego tymianku, oto on
nie ma za co
O....! 23:53, 12 paź 2012

Do góry
dziewczyny, pozdrawiam Was miło

no, ja też jestem zadowolona z tego pomysłu z winobluszczem... nie mogłam patrzeć na te dwa betony ! ale nie było tak prosto, o nie...! dwukrotnie rośliny mi przemarzały po posadzeniu...w końcu młode posadzone rosliny dobrze okryłam na zimę i zaczęło się wspinanie winobluszczu

jeszcze raz ławeczka...za nią bezpośrednio są cisy...jeszcze trochę się formują i rosną...a jeszcze dalej...brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies