Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:38, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Doczekałem się deszczu, na początku pokropiło przez 10 minut, ale przed chwilą skończyła się pół godzinna ulewa. Gęstych krzewów na pewno dokładnie nie podlało, ale reszta dostała solidną dawkę wody

W przerwie między deszczykiem wyskoczyłem na zdjęcia i taki mokry ogród o wiele bardziej mi się podoba wiosną

ale klimatycznie wyszło
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:18, 28 kwi 2015

Do góry
Bogdziu z dołu po lewej są róże Ascot te akurat przyszły dzisiaj kurierem.
Na samej górze rozrośnięte są liliowce przy warzywniku, przypadkiem się załapały, przy okazji w jednego wrósł orlik Był drugi pas z 10 liliowcami, ale wyglądają fatalnie bo nornica zrobiła sobie w korzeniach stołówkę, i kępy mają po kilka korzonków.
Wyrwałem wszystkie posadziłem na nowo, aby zasypać te tunele pod korzeniami to ta paskuda znowu przekopała. Zjadła już półtorej paczki trutki i nadal nic.
Niedługo chyba wyskoczy jakiś mutant wielkości kota i zapyta się gdzie jedzonko...
Tak już nie na temat

Kasiu to moje pierwsze i ostatnie takie duże zakupy, ale jeżeli chodzi o ilość bo gdyby spojrzeć na cyferki to zrobiłem interes życia
Ja również jeszcze raz dziękuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:55, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku

Co to jest to z tyłu takie rozrosnięte?I to z boku po lewej na dole?Piękne zakupy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:48, 28 kwi 2015

Do góry
Agato takiego nie mają na pewno bo znam ofertę, która i tak nie do końca zgadza się z tym co na szkółce. Info na pw

Łukasz jednoroczne mają to do tego, że nawet jak kiepska sadzonka to przy dobrym nawożeniu będzie rosła. Ja w tym roku ograniczam doniczkowe bo raz szkoda mi na nie kasy, a dwa później muszę latać i to podlewać

Małgosiuwiesz jaki ja uchachany, w końcu udało się zrobić konkretne zakupy chociaż jak rozłożyłem cześć na rabacie to będzie jednak troszkę pusto w jednym miejscu ale tak planowałem bo muszę zobaczyć jak drzewa cień będą rzucać
Byłem w Bylinowym gdzie dumałem nad piwoniami i w dwóch innych szkółkach. Po szałwie w sumie jechałem 60km ale nie tylko po szałwie

Anito ja do siebie powoli będę robił ostatnie zakupy, w tym roku zapełnie wszystkie rabaty,a w kolejnych zapewne będą tylko skromne zmiany, ale zakupy będę robił nadal tylko, że dla siostry i nie za swoje To będzie jeszcze bardziej przyjemne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:05, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo frezjo żurawki najbardziej lubią stanowiska gdzie prze pół dnia jest słońce wtedy najładniej się wybarwiają. Na miejscach całkowicie słonecznych też wytrzymują, ale nie wszystkie odmiany i trzeba wtedy o nie bardziej dbać i podlewać mocno w upały

dzięki..mam kilka odmian i chyba na nowo się przekonam do nich.
zerknij na moją grządkę,jak uporasz się ze swoimi zakupami(udanymi zresztą)..co byś tam proponował?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:04, 28 kwi 2015

Do góry
Bogusiu te hortensje, które ja dostałem były mega tanie bo dostałem resztkę i nie za ciekawą, ale ogólnie reszta bardziej wypasionych też była dość tania. Wielkie okazy w 10 litrowych donicach po 30zł. Szkółka jest 20 km za Częstochową.

Kasiu bardzo zdrowe strasznie się z nich cieszę, śmiagam porozkładać na rabacie

Łukasz jednorocznych przez internet jeszcze nie zamawiałem i raczej nie będę bo tego u mnie pod dostatkiem, że nawet nie wiadomo na co się zdecydować, a jedna Pani ze wsi sprowadzi mi to o co poproszę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:02, 28 kwi 2015

Do góry
Ewo frezjo żurawki najbardziej lubią stanowiska gdzie prze pół dnia jest słońce wtedy najładniej się wybarwiają. Na miejscach całkowicie słonecznych też wytrzymują, ale nie wszystkie odmiany i trzeba wtedy o nie bardziej dbać i podlewać mocno w upały

Agato odkryłem nową szkółkę i nie tylko jedną odmianę rozchodnika mieli, niestety Matrony nie było bo też potrzebuję. W bylinowym oczywiście też byłem i najbardziej głowiłem się nad piwoniami bo mają mnóstwo odmian, ale w końcu na nic się jeszcze nie zdecydowałem. Oglądałem żurawki Rio i już ładnie podrosły gdzieś za dwa tygodnie spokojnie będzie można już kupować

Ewo rabata duża to i potrzeby spore, a chę mieć duże grupy bylin, ale jestem już prawie na finiszu, jeszcze musi dotrzeć reszt róż i pozostanie mi kupić jeżówki lawendę i bodziszki. Zapewne jeszcze coś dosadzę, ale to w późniejszym czasie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:50, 28 kwi 2015

Do góry
Szkółking wybitnie udany
Dzisiaj bawiłem się w szamana, gdzie się nie pojawiłem to zaczynało lać i to konkretnie. Podjeżdzam pod pierwszą szkółke... burza, pod drugą deszcz, pod trzecią ulewa, ale na szczęście miałęm ze sobą 3 parasole więc mam co chciałem

Pysznogłówka różowa, bodziszek o pięknych liściach(zapomniałem odmiany), szałwia Blue Queen i ROsenwein, Rozchodnik Brilliant, kocimiętka, Turzyce Ice Dance i Everest, Floks Red Carrabien, Funkia do donicy, miskant Variegatus i Gracillimus.
Kupiłem też hortensje Vanille freise ale brzydkie są no ale dostałem je prawie za darmo więc najwyżej wymienię jak znajdę ładniejsze i na zdjęcie załapały się róże Ascot, które dzisiaj przyszły, a Maria Thereska moczy się w wiadrze

Jak ja się cieszę, że nic nie zamawiałem przez internet przepłaciłbym dwukrotnie, a nie wiadomo co bym dostał. Fakt do jednej szkółki musiałem śmigać 60km, ale co tam przynajmniej mam złote źródło hortensji bukietowych w wielu odmianach i jak na złość ta którą chciałem była resztką z zeszłego roku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:42, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Witam gości bardzo mi miło
No to nie owijając w bawełne, zapas zdjęć mam spory.
To zaczynam od żurawek i żuraweczek

chyba na nowo się w nich zakocham,jakoś mało uwagi im poświęcam;z tego co widzę to raczej preferują cień,czy tak?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:39, 28 kwi 2015

Do góry
Gabrysiu dziękuje Buczka już widziałem, ale ja ta cicha mysza oglądam i znikam Ja znalazłem u siebie miejsce na dużego buka, ale to najbliżej za dwa lata

Ewo i Olgo dziękuje bardzo

Agato zaraz wgram zdjęcia, troszkę tego dzisiaj nakupiłem, ale jestem ogromnie zadowolony

W kamiennym kręgu od początku 18:34, 28 kwi 2015

Do góry
Szaleństwo kolorów, cudownie Idę oglądać jeszcze raz bo jestem zachwycony
Moja "przyziemna" :) pasja 18:19, 28 kwi 2015

Do góry
Oj, ale się uśmiałem ze sznurka Chociaż muszę Ci powiedzieć, że ten teren kiedyś się niestety kończy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:16, 28 kwi 2015

Do góry
Luki pokaż co kupiłeś?
To tylko początek...drogi do marzeń 18:14, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Cudownie i przynajmniej fiolet jest fioletem bo u mnie fioletowe będą czerwone, i zamiast zestawienia biały fiolet będzie bardzo patriotycznie
Żółty w ogrodzie jest super, ale niestety ogród nie z gumy

Dzięki. Trzeba zobaczyć Twoje w kolorystyce patriotycznej
Ogródek Iwony 18:10, 28 kwi 2015

Do góry
Iwonko poczytałem o magnoliach i przy okazji pooglądałem sobie te odmiany. Ja znalazłem miejsce u siebie na dwie sztuki. Będzie rosła Genie i Old Port, ale już chyba nie w tym roku bo powoli muszę sobie robić szlaban na zakupy
To tylko początek...drogi do marzeń 18:02, 28 kwi 2015

Do góry
Cudownie i przynajmniej fiolet jest fioletem bo u mnie fioletowe będą czerwone, i zamiast zestawienia biały fiolet będzie bardzo patriotycznie
Żółty w ogrodzie jest super, ale niestety ogród nie z gumy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:26, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Trawka u Magdy to był Wyczyniec łąkowy Aureovariegatus ale on chyba w sezonie zasycha i brzydki się robi.
Szafirki robią świetną robotę, jak dla mnie to najlepsze cebulowe, nic im nie potrzeba do kwitnienia... no może ziemi tylko

Dementuję u mnie nawet bez ziemi kwitły - w korze, na macie bez dostępu do ziemi
Prawdopodobnie cebulki z korą przyjechały - wczoraj je przesadzałam...

Sebek napisał(a)

Czasem nawet widuję je w szklanych wazonikach, więc i ziemia im niezbyt potrzebna

no właśnie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 15:27, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja mam takie pytanie Ile hektarów działki ma Twoja mama bo co chwilę zwozisz tyle pięknego dobra, że szok. Trzeba mieć niezły areał, żeby to pomieścić

Tylko 300 m2 hahahahahaha
Sama się dziwię że tyle tam tego jest i o każdej porze roku tyle kwitnie

Piękne kwiatuchy, a takie są najbardziej trwałe i bezproblemowe.
Podoba mi się ten podział kolorystyczny na rabatach, mieć tyle miejsca

Miejsca jest sporo .
Najbardziej mnie martwi to że w zeszłym roku tyle było wsadzone a tak duzo niestety nie przeżyło
ale będę dzielnie obsadzać i zapełniać
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:24, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Trawka u Magdy to był Wyczyniec łąkowy Aureovariegatus ale on chyba w sezonie zasycha i brzydki się robi.
Szafirki robią świetną robotę, jak dla mnie to najlepsze cebulowe, nic im nie potrzeba do kwitnienia... no może ziemi tylko

Czasem nawet widuję je w szklanych wazonikach, więc i ziemia im niezbyt potrzebna
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:15, 28 kwi 2015

Do góry
Ja mam takie pytanie Ile hektarów działki ma Twoja mama bo co chwilę zwozisz tyle pięknego dobra, że szok. Trzeba mieć niezły areał, żeby to pomieścić
Piękne kwiatuchy, a takie są najbardziej trwałe i bezproblemowe.
Podoba mi się ten podział kolorystyczny na rabatach, mieć tyle miejsca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies