Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 27 wrz 2016

Do góry
polinka napisał(a)
O Reniu, będzie poletko moliniowe?

No na razie to jest takie półpoletko ... bo mam za mało molinii to po pierwsze a po drugie chcialabym to poletko trochę wydłużyć
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 22:14, 27 wrz 2016

Do góry
Pozdrawiam Waldku
Typografia ogrodu 22:13, 27 wrz 2016

Do góry
polinka napisał(a)

200 szt.?? To będzie rewelacyjny widok na wiosnę
Dobrze pamiętam, że ogólnie wszystkich będziesz miała 1180szt.?
bardzo dobrze pamiętasz.pomyslilas się o 3 ale trochę zmieniłam przebieg ścieżki i mam jeszcze jeden plan który trochę zmniejszy ich ilość jeśli wejdzie w życie.
Na wiosnę to będzie pusto zupełnie.teraz też je mało co widać.czasu im trzeba
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:11, 27 wrz 2016

Do góry
I ja głosuję za zielonym przed donicą Będzie super!
Typografia ogrodu 22:08, 27 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Melduję że molinie posadzone i tym samym dobiłam do 200 sztuk no i trochę czosnkowym już zakopanych

200 szt.?? To będzie rewelacyjny widok na wiosnę
Dobrze pamiętam, że ogólnie wszystkich będziesz miała 1180szt.?
Moja codzienność - ogród Oli 22:05, 27 wrz 2016

Do góry
Wjazdowa z ML to moja ulubiona
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:02, 27 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ależ my tu uwielbiamy pierdoły

Dlatego się tu tak dobrze czuję

polinka napisał(a)
Pierdoły i mnie cieszą

Piąteczka!
Księżycowy... 22:00, 27 wrz 2016

Do góry
świetne zakupy! EMa podziwiam za specjalne fundusze na trawki. Nie jeden by się postukał w czoło słysząc o czymś takim
Pozdrawiam mój Księżycowy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:57, 27 wrz 2016

Do góry
O Reniu, będzie poletko moliniowe?
Ogród z pergolą 21:55, 27 wrz 2016

Do góry
Nie zazdroszczę teraz Twojej głowie...pewnie o niczym innym nie myślisz jak o różance niestety nic nie doradzę bo wiesz, że ja róże kocham inaczej
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:51, 27 wrz 2016

Do góry
Pierdoły i mnie cieszą A u Ciebie taki jeden murek to żadna pierdółka!
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:47, 27 wrz 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)

A taką mam wizję dotyczącą lewej strony wjazdu..3 buki lub graby kolumnowe.Rabata po prawej zostanie poszerzona i mój dylemat czy berberysy czerwone kolumnowe mogą tam zostać?przypominam rabata jest nasłoneczniona i sucha na oczyszczalni przydomowej.Toszka podpowiedziała sosny i one na pewno tam się znajdąbo je bardzo lubię.Podpowiedzcie coś!co o tym myślicie?
Pod płotem są już posadzone hortensje w szpalerze a między nimi trzcinnik KF.Dziewczyny sugerują zasłonić gospodarczy,więc może tuje smaragd albo cis

Sylwio, to napiszę teraz tutaj Może dziewczyny też podpowiedzą?

A jakby na lewa stronę dać te trzy graby/buki o których myślisz,do tego przed hortensjami jakiś zimozielony carex np. Ice Dance na całej długości rabaty a z tyłu żywopłot z wąskiego cisa-tylko nie wiem ile tam masz miejsca i czy cis się zmiesci?
Do tego hortki, które już masz i pomiędzy nimi czosnki główkowate?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 21:41, 27 wrz 2016

Do góry
cześć piękna koleżanko Jestem ciekawa czy zakupy jakieś poczyniłaś w W.?

Chyba na spokojnie umówimy się w następnym tyg. Może będziecie miały ochotę z Agą przyjechać do mnie, do drugiego ogrodu?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:31, 27 wrz 2016

Do góry
I takie tam widoki do znudzenia takie same

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:26, 27 wrz 2016

Do góry
ML nareszcie na jednej i drugiej rabacie urosły tak jak chciałam

Graby w ML

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:24, 27 wrz 2016

Do góry
Bakopa w dwóch doniczkach klapnęła ( z czego bardzo się cieszę) to wymieniłam na wrzosy i trawki.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:20, 27 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Dokładnie tak - część planowaną do transplantacji delikatnie obkopujesz. Od góry nacinasz ostrym, dużym (polecam tzw. Szefa kuchni), sztywnym nożem. Tniesz jak ciasto. Łatwo nie jest przejść przez starą karpę. Wykopujesz tylko tę część. Tym sposobem zarazem odmładzamy i likwidujemy naturalne zamieranie/łysienie kępy od środka. Organ do transplantacji bardzo głęboko podkopujemy by zostało jak najwięcej korzeni. Dołek po wyjęciu uzupełnić trzeba bogatą mieszanką. Tak samo dzielę miskanty (tu niestety czesto trzeba tasak albo siekierę uzyć). Matka, czyli niewykopana część zostaje i zupełnie nie odczuwa operacji. Pobrana część karpy musi się zadomowić.

Odnośnie Silverów - u mnie rosną i w pełnym słońcu. Jednak w cieniu znakomicie zimują, że przyznam się szczerze nawet nie muszę czyścić na wiosnę. Po prostu w okresie styczeń-marzec słońce nie wysusza liści, a cień daje drugi, podstawowy plus - utrzymuje stałą wilgotność powietrza.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - kilka stron wcześniej padło pytanie o ML w cieniu. Otóż wszystkie sadzonki rosnące pod panelem, z wystawą tylko północną na wiosnę były żywe. Grama suchego. Tylko mój rozpęd i przyzwyczajenie spowodowały wiosenne cięcie. Powiem szczerze, że żałuję tego. Mogłam w ogóle nie ciąć.

Polinko, miskant 'Memory' Kwitnie. Pięknie i obficie

Za kwitnącego miskanta dziękuję Kocham je tak samo jak róże...

ML i kilka odmian carexów mam teraz w cieniu/półcieniu. Jestem ciekawa ich zachowań na wiosnę, byłoby bardzo miło gdybym nie musiała ciąć/ czyścić

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:16, 27 wrz 2016

Do góry
Magda_ napisał(a)

kurcze myślałam, że to jakaś fotka z pinteresta a to Twój ogród - świetnie to wygląda

Madzia, żarty się Ciebie trzymają
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:16, 27 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Poli a pokażesz taras? jestem ciekawa pozostałości po tym big kominie

Aniu, obecnie to miejsce nie nadaje się do pokazywania. Za dwa tyg. wchodzą panowie dekarze to może coś pokażę Póki co bajzlownik tam mam
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 19:46, 26 wrz 2016

Do góry
Dziś wreszcie dotarła mączka, od razu po pracy wzięłam się za przekopywanie rabat,które powstaną na wiosnę.1/2 udało się zrobić ale ziemia jest w opłakanym stanie.Sucha jak pieprz,podlewanie nic nie daje a deszczu nie było od 2 miesięcy.Dobrze mi zrobił ten wysiłek,bo w pracy stresująco.Wiecej obowiązków na mnie spada niż jestem w stanie zrobić w 8 godzinach.Doba musiała by się nie kończyć.Gdybym była młodsza to pewnie tak jak Polinka odcięłabym się od Tych którzy wyzyskują i nie szanują ludzi i też zajęłabym się ogrodem zawodowo
Mam nadzieję że mój wysiłek zaprocentuje kiedyś i zdążę się nacieszyć ogrodem,który da satysfakcję i ukojenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies