Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik mimo woli 23:21, 10 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu ale u ciebie imreza na te 9 setek!!! wywijają tańcują, ze mało nóg nie połamią, a ciasno od różniastych bukietów, że ho ho Pokręcę się chwilkę, posłucham i w kimonko popędzę

Anuś .. taniec jak do YCD ....... Pełna synchronizacja ruchów....
ma sie to poczucie rytmu
Moje zmagania ogrodowe 23:21, 10 wrz 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Evelina, fajnie żeś zdecydowała się na Ambrowca, jeszcze Cię ponęcę cobyś się nie rozmyśliła.
Nie napisałem że lubi mokro i zobacz na datę ostatniego zdjęcia.

Oj nęcicie, nęcicie, chyba też się zacznę zastanawiać nad upolowaniem jednego
O....! 23:21, 10 wrz 2012

Do góry
marzena napisał(a)

Już sama nie wiem czym się bardziej zachwycać Czy tym widoczkiem, czy piwniczką.....
O....! 23:19, 10 wrz 2012

Do góry
marzena napisał(a)

Basiu...spełniam zyczenia dzisiaj...
oto fragment wnetrza piwniczki...regały/półki dopiero wstawimy... jak zrobimy...

Dobra sprawa taka piwniczka, mam taką piwniczkę ale my sami jej nie budowaliśmy tylko odziedziczyliśmy po dawnym właścicielu, trzymamy w niej ziemniaki wszystkie warzywa i przetrzymuję w niej przez okres zimy hortensję ogrodową w donicach, która póżniej obficie zakwita.
Ogrodnik mimo woli 23:19, 10 wrz 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Aniu ale u ciebie imreza na te 9 setek!!! wywijają tańcują, ze mało nóg nie połamią, a ciasno od różniastych bukietów, że ho ho Pokręcę się chwilkę, posłucham i w kimonko popędzę

Anuś .. taniec jak do YCD ....... Pełna synchronizacja ruchów....
Mój 4 arowy azyl... 23:18, 10 wrz 2012

Do góry
Ostatnie?

Dalia dwukolorowa
Ogrodnik mimo woli 23:17, 10 wrz 2012

Do góry

Mój 4 arowy azyl... 23:15, 10 wrz 2012

Do góry
Ciepło, to i motyle się pokazały
Rusałka pawik
Mój 4 arowy azyl... 23:12, 10 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj wsadziłam wreszcie szachownicę cesarską. Trochę późno, ale miejsca odpowiedniego szukałam.
Posadziłam też nowo zakupione narcyzy i krokusy. Wiekszość przemarzła mi ostatniej zimy.

Zastanawiam się dlaczego nie wychodzą pozostałe zimowity. Niemożliwe aby przemarzły. Wiosną miały dorodne liście. Może susza im zaszkodziła? Oby spóźniły się tylko.
Te jakieś wcześniejsze są... i już przekwitać zaczynają
Zimozielony ogród przy białym domu 23:07, 10 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na wesoło - ćwiczenia jogi

Ogród powstaje przepiękny .Ogród ogrodem ale Zdzisław jest the best
Nie śmiałabym Gosi z Kubusiowa robić konkurencji ale zachwyca mnie Zdzisio ,jedyny w swoim rodzaju.
Odlot nie facet a serial ile zyskał
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:05, 10 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich Podłącze się do tematu. Nie mogę sobie poradzić z moim drogocennym trawnikiem (pielęgnacja murawy to moje hobby, a celem i marzeniem jest jednolity ciemno zielony dywan).
Zacznę od początku: trawa zasiana 5 lat temu, mieszanka Wembley (obecnie nazywana Wimbled), z racji tego, że nie mieszkam tam jeszcze trawa jest mało użytkowana. Trawę koszę zależnie od potrzeby ale co 3-4 dni w pełni sezonu, teraz co ok 4-5 dni. Bywały różne problemy z którymi sobie radziłem ale obecnie trawnik niestety niezbyt fajnie wygląda, jest kilka problemów:

1. W jednej części zauważyłem rosnące grzyby. Było to coś w rodzaju pieczarek (podobny zapach i wygląd), po kilku koszeniach zniknęły ale zostało to okropne zabarwienie i przesychanie trawy:

Nie wiem czy to na pewno przez te grzyby ale tylko tam one występowały. Najpierw trawa zrobiła się ciemno zielona ale nie tak jak po nawozie czy coś, była to nie naturalna zieleń i niezbyt ładna.

2. W zasadzie sprawa jest jasna: mamy suszę, ja jeszcze nie mieszkam na miejscu do tego mało wody w studni i podlewania nie było . Od jabłoni na coraz większym terenie trawa wysycha. Chce się upewnić czy to rzeczywiście niedobór wody ? Po przeprowadzce i kupnie pompy będę miał całą studnię tylko do podlewania ogrodu więc zacznę w końcu podlewanie.

3. Trawa - chwast. Wredny potwór, rośnie nisko i unika noża kosiarki, z korzenia idzie sobie łodyżka, która na górze rozgałęzia się na kilka(naście) mniejszych. Daje to efekt niezwykle gęstej darni ale wygląda to okropnie (żółte plamy z daleka bo to trawsko jest bardzo jasno zielone, prawie żółte). Dość łatwo wyłazi z ziemi razem z korzeniem. Kilka placków wyplewiłem ręcznie i dosiałem trawę. Co to i jak sobie radzić ?

4. Zrobiłem dosiewkę na całym terenie. Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem wysiewając mieszankę trawy: Sahara. Mam teraz Wembley + 2kg (na 300m2) Sahary.
Oprócz tego zrobiłem w zeszłym tygodniu wertykulację, niestety do aeracji nie mam sprzętu, a w butach z kolcami nie widzi mi się latać po 300m2

Mam nadzieję, że ktoś poradzi co czynić. głównie niepokoi mnie ta ciemna plama po grzybach (?) no i to wysychanie. Sporo czasu i pracy włożyłem w ten trawnik i chciałbym coś z niego wyciągnąć ładnego
Na zachętę zdjęcia z wczesneo lata oraz lat poprzednich, było nieźle:

Ogrodnik mimo woli 23:01, 10 wrz 2012

Do góry
Richie napisał(a)
Ania, gratuluję szybkości na forum i operatywności w ogrodzie. Masz pięknie i tak ma być!
Dla Ciebie to co lubisz...

Obiela...... a wiesz, że nawet mam dla niej juz miejsce Tylko troszkę na taki widok poczekam...
Ale ten klon też cudniasty Oczka sie śmieja do tego widoku....
Ogrodnik mimo woli 23:00, 10 wrz 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Tańcujemy... do tego tysiączka....

a skąd masz moje zdjęcie ???

Ogrodowiskowe paparazzi czuwa
Ogród w lesie 23:00, 10 wrz 2012

Do góry

Śmiem twierdzić, że Twoja przygoda się dopiero zacznie. Jeśli to jednak ten sam gość, to tam ziemia łatwa do kopania, przesypywała się jak piach.
Ogrodnik mimo woli 22:58, 10 wrz 2012

Do góry
W takim razie Iza i Pszczółka bawi sie na białej sali....

Ogrodnik mimo woli 22:58, 10 wrz 2012

Do góry
Ania, gratuluję szybkości na forum i operatywności w ogrodzie. Masz pięknie i tak ma być!
Dla Ciebie to co lubisz...

Lecę w kulki... 22:57, 10 wrz 2012

Do góry
Agnieszko z grupy...., zastanawiałaś się głośno czym podsadzić bukszpany...
po pierwsze....niczym też będzie ładnie
po drugie...hostami...fire&ice...to będzie piękny, elegancki zestaw...limka, buxus, i ta hosta

po trzecie...trzmielinami..., srebrne lub żółte, można je trzymać krótko lub pozwolić im płożyć się...

i żółte...

albo żurawkami....te citronelki by rozjaśniły...i w zacienieniu dobrze sobie radzą...
można też zrobić piętra,tz schody...zielony wyższy bukszpan,a pod nim ten pstry, variegata...wszystko można kupić u Was na plantacji
albo zamiast buxusa variegata...dać berberys czerwony, miniaturowy,pasowało by do czerwonego winobluszcza jesienią...
i ostatnia tego wieczoru propozycja...jednoroczne np. surfinia w oknach...potem przecina ją bukszpan i w ziemi też surfinia albo petunia.Jedna sadzonka tak się rozejdzie....że Hej!

lubię jak surfinia przytula się do bukszpana....

U Ciebie wspinała by się na bukszpana i zchodziła by malowniczo z murków....już to widzę...

Buziaki
Ogrodnik mimo woli 22:57, 10 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Tańcujemy... do tego tysiączka....

a skąd masz moje zdjęcie ???
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:57, 10 wrz 2012

Do góry
Aniu naj, naj, najserdeczniejsze życzenia rocznicowo-urodzinowe
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:57, 10 wrz 2012

Do góry
Moje cebulki

300 szt. krokusów Joanna d'Arc, kilkanaście czosnków Globemaster i chyba 7 szt. Mount Everest.

Narcyzy białe, tylko po 2 opakowania

Narcyzy botaniczne Minnow 200 szt. i mieszanka botanicznych 250 szt. i kilkanaście czosnków Purple Sensation

Oprócz tego kilka paczek tulipanów i szafirków, bez zdj.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies