Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:30, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy w tej donicy to Hakonechloa All Gold jest?
Czy ta trawa w tej donicy wytrzymuje zimy?

Zaglądam tu prawie codziennie i podziwiam.
+Energy House nowoczesny i jego ogród 16:35, 09 paź 2019

Do góry
dzinks0 napisał(a)

Chęć obsadzenia zachodniej strony wynika z widoku, tj garażu sąsiada. Dlatego brzozy rosłyby max na taką wysokość. Zaraz za garażem a od tarasu mamy super widok na zachodzące słońce tuż nad horyzontem, więc tam już o wiele niższe by coś rosło.
widziałem brzozy u innego tak właśnie na 4m przycinane i od dołu tez nie mają tylko gołych pni. świetnie są zagęszczone, dlatego taki pomysł.

Brzozy, hmmm. brzozy brzozami, ale czy wiesz jak będą wygladały za 15 lat? Od dołu będą miały tylko pień biały, a korona pójdzie wysoko więc nici z zasłonięcia. Sąsiad ma, pokaż co zrobił, powiemy czy ok.

Musisz naśladować sąsiada? Bądź kreatywny, pokaż sąsiadowi klasę A nie papugowanie.

Naprawdę jest tyle lepszych drzew do tego celu, a tu akurat brzozy i brzozy.
No to może odmianowe brzozy np. Betula 'Doorenbos' a nie zwykła Betula.

Zdjęcia

Ma większe liście i wielopniowy egzemplarz da więcej gęstwiny.

Cięte brzozy będą po prostu "kalekami" a nie drzewami. Twoje działanie określiłabym jak "koń pod górę" i nie dasz sobie powiedzieć.

Posdź graby kolumnowe, buki kolumnowe, lub żywopłot formowany na wysokość płotu a nad nim drzewa szpalery jak masz kasę na takie formowane płaskie drzewa. Brzozy nijak się mają do tego co piszesz :minimalistyczny. Nijak.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:31, 09 paź 2019

Do góry
Wypuść wyżej następnym razem, czyli dłużej czekaj z koszeniem i podnieś wysokość koszenia, trawa znowu się zazieleni.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:29, 09 paź 2019

Do góry
Dzisiaj narobiłam dużo zdjęć. Poza tym nic nie robiłam innego, zajrzałam do oranżerii, ale tam parówa jak w garnku. Trzeba wietrzyć aż.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:21, 09 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uzmysłowiłaś mi to Dziękuję.

Jak miło Ależ nie ma za co, sama prawda!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 08 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)
Danusiu, masz OGRÓD pisany dużymi literami i pogrubiony!!! jest prawdziwy, wspaniały, różnorodny. Idealny! Czy jest dom czy nie ma to przecież nie ma zupełnie żadnego znaczenia. Najpiękniejsze ogrody świata to własnie ogrody pokazowe a nie domowe ogródki

Uzmysłowiłaś mi to Dziękuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:25, 08 paź 2019

Do góry
Odnośnie śmieci - czy mogę usunąć te spory? Sprawy wyjaśniłyśmy na pw. Napiszcie mi na pw koniecznie, proszę

Odnośnie przymrozków W Komorowie było zero, ale chyba było więcej mrozu, bo samochody sporo oszronione były rankiem, gdy jeszcze było ciemno. Byłam z psami wcześnie bardzo. Ale tutaj nic nie mam wrażliwego, kordyliny przewizione i stały już od sierpnia w szklarni.

W Przypkach pojechałam i strat nie ma. W szklarni temperatura minimalna wynosiła +5,8 st.C. POtem podniosła się znacznie bo świeciło słońce. Dalie leciutko niektóre przyłapało, ale można powiedzieć, że to nic.Jeszcze nie wykopuję.

Kordyliny ciągle stoją na zewnątrz i dobrze wyglądają. Jednym słowem można powiedzieć, że mrozu u nas nie było.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:20, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sprzedaję. W miarę możliwości, najchętniej stożki z cisa. Mam sporą plantację.
Kulki też, zależy jak duże.

Dobrze wiedzieć na przyszłość jeszcze nie mam swojego ogrodu, ale pewne plany już są
Ogród Małej Mi 2017 18:46, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, kolejny sezon zleciał Ale ja z kolei od zeszłego roku, polubiłam jesień. Nawet bardzo.

Zeszły rok był wyjątkowy o tej porze 22 stopnie na plusie ciepłe wieczory niebo bez chmurne. Rośliny przybierały piękne kolory.
Ten rok mimo że był cieplejszy, ale końcówki września i początek października byle jaka. Przede wszystkim wichury wrześniowe.

Błoto tragedia przeszłam przez nie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:07, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród w całości ma prawie 3 ha, czyli 30.000 m2. W porównaniu do obecnych 500 m2 z domem to inna skala w ogóle.

Łooo i to się nazywa skala

Danusiu piękne słowa kierujesz w stronę swojego Ogrodu i cieszę się bardzo,że także innych zarażasz Swoją pasją,także i mnie

A myślę,że ogród Twój jest tam gdzie Ty Danusiu jesteś bo mam wrażenie..baa nawet mam pewność,że jesteś w stanie stworzyć piękny ogród w każdym możliwym miejscu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:12, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Długo się zastanawiałam nad swoją wypowiedzią...hmmm... Jednak dłużej w nim przebywam niż w swoim bukszpanowym I to jednak jest dla mnie prawdziwy ogród. Zrobiłabym mu krzywdę stwierdzeniem, że jeszcze nie jest prawdziwym ogrodem. Bo jest Całą duszą i sercem, dla mnie - jest. Daje mi szczęście i spełnienie marzeń. A to znaczy wiele Wszystko!

Głównie chodziło mi o to, że ogród powinien być całością, a tutaj jest ciągle w budowie. Ciągle czekam z sadzeniem dużych drzew, bo w sumie nie wiadomo, czy dobrze wybiorę dla nich miejsce, czy nie będą przeszkadzały w budowie i to mnie najbardziej męczy. Ogród nieskończony mi nie przeszkadza, a wręcz cieszy, bo nowe wyzwania uwielbiam.

Ciągle myślę, co będę robiła następnego dnia. Np. dzisiaj obudziłam się o 4.30 i zaraz wstałam, żeby nie marnować dnia na myśleniu. Trzeba działać. Rośliny czekają na sadzenie. Cebule też. Mam już kilka okazałych paczek i jedna gdzieś już podróżuje w moją stronę.

Jadą też kolejne donice
Wczoraj przytargałam w bagażniku! 4 tekowe krzesła i 2 fotele, stół i 4 leżaki przywiezie Witek. Właśnie planuję nowy taras nad wodę, tu gdzie będzie mostek na drugą stronę jeziorka Będą czekały w pogotowiu.

Bałagan pod szklarnią posprzątany. Lecę zobaczyć jaka była temperatura w środku namiociku z folii bąbelkowej. No i pelargonie mus poustawiać, żeby było wygodnie je podlewać. Półki (wózki) belgijskie już stoją.

Danusiu ... jesteś niesamowita!! To się nazywa pasja!! Uwielbiam te Twoje szczere wyznani, na każdym kroku czuć (na każdym zdjęciu) czuć Twoją miłość do ogrodu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:13, 08 paź 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Danusia- moze przeoczylam, ale jak duzy bedzie ogrod?

Ogród w całości ma prawie 3 ha, czyli 30.000 m2. W porównaniu do obecnych 500 m2 z domem to inna skala w ogóle.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:13, 08 paź 2019

Do góry
Iza, posadź drzewa kuliste o dużych liściach, np. platana Alphen's Globe. Dużo nie zacieni, ale ławeczka pod nim to będzie duża przyjemność w upały
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:20, 08 paź 2019

Do góry
Długo się zastanawiałam nad swoją wypowiedzią...hmmm... Jednak dłużej w nim przebywam niż w swoim bukszpanowym I to jednak jest dla mnie prawdziwy ogród. Zrobiłabym mu krzywdę stwierdzeniem, że jeszcze nie jest prawdziwym ogrodem. Bo jest Całą duszą i sercem, dla mnie - jest. Daje mi szczęście i spełnienie marzeń. A to znaczy wiele Wszystko!

Głównie chodziło mi o to, że ogród powinien być całością, a tutaj jest ciągle w budowie. Ciągle czekam z sadzeniem dużych drzew, bo w sumie nie wiadomo, czy dobrze wybiorę dla nich miejsce, czy nie będą przeszkadzały w budowie i to mnie najbardziej męczy. Ogród nieskończony mi nie przeszkadza, a wręcz cieszy, bo nowe wyzwania uwielbiam.

Ciągle myślę, co będę robiła następnego dnia. Np. dzisiaj obudziłam się o 4.30 i zaraz wstałam, żeby nie marnować dnia na myśleniu. Trzeba działać. Rośliny czekają na sadzenie. Cebule też. Mam już kilka okazałych paczek i jedna gdzieś już podróżuje w moją stronę.

Jadą też kolejne donice
Wczoraj przytargałam w bagażniku! 4 tekowe krzesła i 2 fotele, stół i 4 leżaki przywiezie Witek. Właśnie planuję nowy taras nad wodę, tu gdzie będzie mostek na drugą stronę jeziorka Będą czekały w pogotowiu.

Bałagan pod szklarnią posprzątany. Lecę zobaczyć jaka była temperatura w środku namiociku z folii bąbelkowej. No i pelargonie mus poustawiać, żeby było wygodnie je podlewać. Półki (wózki) belgijskie już stoją.

Ogród Małej Mi 2017 19:35, 07 paź 2019

Do góry
Nienawidzę błota, bo w błocie się nic nie zrobi i taką mam rzeczywistość w pracy I to jest najgorsza wada jesieni. Haniu - zgadzam się.

Ale gdy pogoda się poprawi - no to jesień pokazuje swoje wdzięki

Jak dziewczyny moje czasem od papierków wyrwę do rzeczywistej pracy w ogrodzie, czyli grzebania i sadzenia - to im mówię: jeśli nie przywykniecie do "taplania się w błocie" to ogrodniczkami nie zostaniecie Nie macie czego szukać w tym zawodzie. Błoto jest wpisane w ogrodnictwo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:33, 07 paź 2019

Do góry
Aniu, cały czas mam świadomość, że to jeszcze jednak nie jest prawdziwy ogród Jako całość jeszcze nie jest, brakuje mu domu Reszta jest.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:32, 07 paź 2019

Do góry
Figaro, dzięki za wyczerpujące informacje, jak to jest wspaniale zorganizowane. U nas duże gabaryty się zgłasza do urzędu i w pierwszy poniedziałek miesiąca zabierają. Ale nic ciekawego w tych śmieciach raczej nie ma. Pan od złomu jeździ i przebiera metal.
Ogrodowo zakręcona. 08:57, 07 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten środkowy zależy czy jest w dotyku sprężysty? Jeśli nie, to raczej nie da rady A jeśli sprężysty w miarę jeszcze, to zraszaj także po igłach i obserwuj.

Póki co jeszcze jest sprężysty. Dam mu szansę, zobaczymy wiosną
Ogrodowo zakręcona. 08:27, 07 paź 2019

Do góry
Ten środkowy zależy czy jest w dotyku sprężysty? Jeśli nie, to raczej nie da rady A jeśli sprężysty w miarę jeszcze, to zraszaj także po igłach i obserwuj.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:25, 07 paź 2019

Do góry
Wodę wypompuj czymkolwiek, pompę za 300 zł kup i niech chodzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies