Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Małej Mi 2017 18:46, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom, kolejny sezon zleciał Ale ja z kolei od zeszłego roku, polubiłam jesień. Nawet bardzo.

Zeszły rok był wyjątkowy o tej porze 22 stopnie na plusie ciepłe wieczory niebo bez chmurne. Rośliny przybierały piękne kolory.
Ten rok mimo że był cieplejszy, ale końcówki września i początek października byle jaka. Przede wszystkim wichury wrześniowe.

Błoto tragedia przeszłam przez nie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:07, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród w całości ma prawie 3 ha, czyli 30.000 m2. W porównaniu do obecnych 500 m2 z domem to inna skala w ogóle.

Łooo i to się nazywa skala

Danusiu piękne słowa kierujesz w stronę swojego Ogrodu i cieszę się bardzo,że także innych zarażasz Swoją pasją,także i mnie

A myślę,że ogród Twój jest tam gdzie Ty Danusiu jesteś bo mam wrażenie..baa nawet mam pewność,że jesteś w stanie stworzyć piękny ogród w każdym możliwym miejscu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:12, 08 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Długo się zastanawiałam nad swoją wypowiedzią...hmmm... Jednak dłużej w nim przebywam niż w swoim bukszpanowym I to jednak jest dla mnie prawdziwy ogród. Zrobiłabym mu krzywdę stwierdzeniem, że jeszcze nie jest prawdziwym ogrodem. Bo jest Całą duszą i sercem, dla mnie - jest. Daje mi szczęście i spełnienie marzeń. A to znaczy wiele Wszystko!

Głównie chodziło mi o to, że ogród powinien być całością, a tutaj jest ciągle w budowie. Ciągle czekam z sadzeniem dużych drzew, bo w sumie nie wiadomo, czy dobrze wybiorę dla nich miejsce, czy nie będą przeszkadzały w budowie i to mnie najbardziej męczy. Ogród nieskończony mi nie przeszkadza, a wręcz cieszy, bo nowe wyzwania uwielbiam.

Ciągle myślę, co będę robiła następnego dnia. Np. dzisiaj obudziłam się o 4.30 i zaraz wstałam, żeby nie marnować dnia na myśleniu. Trzeba działać. Rośliny czekają na sadzenie. Cebule też. Mam już kilka okazałych paczek i jedna gdzieś już podróżuje w moją stronę.

Jadą też kolejne donice
Wczoraj przytargałam w bagażniku! 4 tekowe krzesła i 2 fotele, stół i 4 leżaki przywiezie Witek. Właśnie planuję nowy taras nad wodę, tu gdzie będzie mostek na drugą stronę jeziorka Będą czekały w pogotowiu.

Bałagan pod szklarnią posprzątany. Lecę zobaczyć jaka była temperatura w środku namiociku z folii bąbelkowej. No i pelargonie mus poustawiać, żeby było wygodnie je podlewać. Półki (wózki) belgijskie już stoją.

Danusiu ... jesteś niesamowita!! To się nazywa pasja!! Uwielbiam te Twoje szczere wyznani, na każdym kroku czuć (na każdym zdjęciu) czuć Twoją miłość do ogrodu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:13, 08 paź 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Danusia- moze przeoczylam, ale jak duzy bedzie ogrod?

Ogród w całości ma prawie 3 ha, czyli 30.000 m2. W porównaniu do obecnych 500 m2 z domem to inna skala w ogóle.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:13, 08 paź 2019

Do góry
Iza, posadź drzewa kuliste o dużych liściach, np. platana Alphen's Globe. Dużo nie zacieni, ale ławeczka pod nim to będzie duża przyjemność w upały
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:20, 08 paź 2019

Do góry
Długo się zastanawiałam nad swoją wypowiedzią...hmmm... Jednak dłużej w nim przebywam niż w swoim bukszpanowym I to jednak jest dla mnie prawdziwy ogród. Zrobiłabym mu krzywdę stwierdzeniem, że jeszcze nie jest prawdziwym ogrodem. Bo jest Całą duszą i sercem, dla mnie - jest. Daje mi szczęście i spełnienie marzeń. A to znaczy wiele Wszystko!

Głównie chodziło mi o to, że ogród powinien być całością, a tutaj jest ciągle w budowie. Ciągle czekam z sadzeniem dużych drzew, bo w sumie nie wiadomo, czy dobrze wybiorę dla nich miejsce, czy nie będą przeszkadzały w budowie i to mnie najbardziej męczy. Ogród nieskończony mi nie przeszkadza, a wręcz cieszy, bo nowe wyzwania uwielbiam.

Ciągle myślę, co będę robiła następnego dnia. Np. dzisiaj obudziłam się o 4.30 i zaraz wstałam, żeby nie marnować dnia na myśleniu. Trzeba działać. Rośliny czekają na sadzenie. Cebule też. Mam już kilka okazałych paczek i jedna gdzieś już podróżuje w moją stronę.

Jadą też kolejne donice
Wczoraj przytargałam w bagażniku! 4 tekowe krzesła i 2 fotele, stół i 4 leżaki przywiezie Witek. Właśnie planuję nowy taras nad wodę, tu gdzie będzie mostek na drugą stronę jeziorka Będą czekały w pogotowiu.

Bałagan pod szklarnią posprzątany. Lecę zobaczyć jaka była temperatura w środku namiociku z folii bąbelkowej. No i pelargonie mus poustawiać, żeby było wygodnie je podlewać. Półki (wózki) belgijskie już stoją.

Ogród Małej Mi 2017 19:35, 07 paź 2019

Do góry
Nienawidzę błota, bo w błocie się nic nie zrobi i taką mam rzeczywistość w pracy I to jest najgorsza wada jesieni. Haniu - zgadzam się.

Ale gdy pogoda się poprawi - no to jesień pokazuje swoje wdzięki

Jak dziewczyny moje czasem od papierków wyrwę do rzeczywistej pracy w ogrodzie, czyli grzebania i sadzenia - to im mówię: jeśli nie przywykniecie do "taplania się w błocie" to ogrodniczkami nie zostaniecie Nie macie czego szukać w tym zawodzie. Błoto jest wpisane w ogrodnictwo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:33, 07 paź 2019

Do góry
Aniu, cały czas mam świadomość, że to jeszcze jednak nie jest prawdziwy ogród Jako całość jeszcze nie jest, brakuje mu domu Reszta jest.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:32, 07 paź 2019

Do góry
Figaro, dzięki za wyczerpujące informacje, jak to jest wspaniale zorganizowane. U nas duże gabaryty się zgłasza do urzędu i w pierwszy poniedziałek miesiąca zabierają. Ale nic ciekawego w tych śmieciach raczej nie ma. Pan od złomu jeździ i przebiera metal.
Ogrodowo zakręcona. 08:57, 07 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten środkowy zależy czy jest w dotyku sprężysty? Jeśli nie, to raczej nie da rady A jeśli sprężysty w miarę jeszcze, to zraszaj także po igłach i obserwuj.

Póki co jeszcze jest sprężysty. Dam mu szansę, zobaczymy wiosną
Ogrodowo zakręcona. 08:27, 07 paź 2019

Do góry
Ten środkowy zależy czy jest w dotyku sprężysty? Jeśli nie, to raczej nie da rady A jeśli sprężysty w miarę jeszcze, to zraszaj także po igłach i obserwuj.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:25, 07 paź 2019

Do góry
Wodę wypompuj czymkolwiek, pompę za 300 zł kup i niech chodzi.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:17, 07 paź 2019

Do góry
Jaka nostalgia się uwidoczniła O jakiej godzinie robione?
Ogród Małej Mi 2017 07:16, 07 paź 2019

Do góry
Nom, kolejny sezon zleciał Ale ja z kolei od zeszłego roku, polubiłam jesień. Nawet bardzo.
Trawy niepożądane w trawniku 07:14, 07 paź 2019

Do góry
Bartlondon napisał(a)
Witam,

Czy jest jakikolwiek sposób na usuniecie z trawnika zeschniętej jak i żywej trawicy?
W tym roku zakładałem nowy trawnika, a z racji tego, że było w tym okresie bardzo sucho to zasiało się bardzo dużo trawicy i teraz mam 1/3 trawnika z chwastami, a 2/3 ładnej trawy. Jak sobie z tym poradzić poza roundup?

Z góry dziękuje za pomoc

Założyć trawnik od nowa. Zerwać to z wierzchu bo są miliony nasion, albo teraz opryskać czym chcesz (wszystko jest szkodliwe), przerobić jakimś sprzętem, na wiosnę odczekać aż wzejdzie, opryskać kolejny raz.

Teraz to już nie masz trawnika, więc nie szkoda tej roboty.
Żywopłot mieszany 07:05, 07 paź 2019

Do góry
Nie mieszaj liściastych z iglastymi. Mieszany żywopłot w znacznym stopniu ogranicza kompozycje przed nim. Co ma być z przodu żywopłotu? Ja bym zrobiła jednorodny na jakimś kawałku a na drugim kawałku może być z innej rośliny. Czyli berberys, tawuła, tuja. Wtedy przed nimi możesz fajnie skomponować inne nasadzenia. Jak zrobisz mieszanie to co będzie przed? Misz-masz i galimatias. Nic sensownego nie wyjdzie.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 07:01, 07 paź 2019

Do góry
Wyprofilować teren aby woda odpływała do drenażu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:58, 07 paź 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Czyli z czasem..
To dla mnie bardzo satysfakcjonująca informacja.
Czyli w tym miejscu co posadziłam może rosnąć.
Może na drugi rok będzie widoczna.Na razie ma 1 pędzik - źdźbło na 30 cm.

Jak się już zakorzeni to puści się wszerz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:57, 07 paź 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

A jak odróżnić Transparent i Windspiel ?
Mam obie i nie wiem która jest która...

Windspiel przebarwia się na miodowo, wysokość 180-210 cm.

Transparent na żółto, wyrasta nieco niżej do 200 cm. Nieważne która jest która, ważne że ładne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies