Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kolorowy ogród na piasku 15:16, 03 paź 2012

Do góry
Kochani, nie spodziewałam się, że w październiku burza odetnie mnie od świata. W nocy tak u nas biły pioruny jak co najmniej w lipcowe upały, a ponieważ internet mam radiowy więc w takich sytuacjach tracę go, dobrze, że z komputerem nic się nie stało

Aniu (asc), po tych wszystkich Twoich pochwałach muszę powoli dochodzić do siebie

Konkluzją tego wszystkiego co tu napisałaś jest to, że wystarczyło wykopać staw, na 10 arów duży, wybudować dom z dużym oknem, usiąść przy nim i podziwiać tenże staw
To tak żartem, ale sami też tak czujemy, największym skarbem jest to miejsce, gdzie mieszkamy, a nie to co tu zrobiliśmy. Już pisałam o tym, że zakładając nasz ogród staraliśmy się wkomponować go w otoczenie, by nie burzyć harmonii tego miejsca. Choć widzę trochę zgrzytów, wydaję mi się, że w pewnym stopniu udało nam się spełnić to zadanie.

Aniu, byłaś na prawdę krótko, aby wszystko zauważyć, tym bardziej, że jak piszesz nasz ogród jest bardzo zmienny w ciągu roku. Rabaty, które pokazuję wiosną teraz są zupełnie inne.

Ewo, postaram się poszukać trochę zdjęć obrazujących topografię naszego ogrodu, trochę sfotografuję jak spadną liście (dla lepszej widoczności), choć wydaje mi się, że już dużo pokazywałam

Bogdziu, dziękuję za tak wiele miłych słów ......spotkanie? ..... czy ja to przeżyję , czy mój ogród będzie gotowy ?, Ania świadkiem, że wymaga jeszcze dużo pracy

Marto, widzisz jaka straszna wpadka

Trochę zdjęć

Widok na ogród z miejsca, gdzie stoi zamglona bramka, widoczne róże z marcinkami (które wspomina Ania), niestety nie mam zdjęcia, zrobionego blisko tej rabaty a dzisiaj pada deszcz

To samo miejsce zrobione z przed domu (to tak a propos topografii )

Widok miejsca za domem, po lewej stronie skarpa, a poniżej niewidoczny staw

Z tego samego miejsca w drugą stronę (za przejściem największy front prac ogrodowych )

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 15:09, 03 paź 2012

Do góry
Haha.. jeszcze coś tam widzę, a na brak cierpliwości nie narzekam i to chyba za sprawą szydełka i drutów nauczyłam się cierpliwości.

Poszeweczki

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:08, 03 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
A u mnie w tym roku nie wyszedł z ziemi żaden narcyz. A tyle odmian miałam
Coś je zeżarło albo co .

Hmmm - może je wymroziło? Ale wątpię....
Ogród Bogusława 14:20, 03 paź 2012

Do góry
Witaj, czy napisałam już, że mam w swoim ogrodzie na dzień dzisiejszy 45 sosen, z tego 40 różnych pojedyńczych egzemplarzy są między nimi 2,3,4,5 igielne, są miniatury (3), 14 drobnokwiatowych, jedna żółta itp.,itd.
Napisałam to żebyś wiedział, że jak w jakimś swoim wpisze wrzucisz coś, to spodziewaj się mojego pytania
Dlatego dzisiaj wstawię, jeżeli pozwolisz 2 zdjęcia sosna oścista ( najmniejsza moja roślina, ma zaledwie 16cm) i sosna 'Wittichenau'

Czy dobrze zrozumiałam, że jezeli chodzi o tą drugą roślinę mogę jeszcze tej jesieni powicinać jej część odrostów, aby trochę ją prześwietlić? Jest na prawdę bardzo gęsta.
Próbuję ustalić i dowiedzieć się czy przy tak młodych roślinach jakie mam ( ale bardzo różnych) mogę tej jesieni zacząć cos robić?
A może jeszcze jedno zdjęcia to sosna żółta, trójigielna, o której pisałeś, że tak 'płacze'
W cieniu - zacieniona 14:13, 03 paź 2012

Do góry
Bogusiu ja tez kolejny raz posadzilam zawilce, podziwiawszy je u Ciebie! Nawet kilka zakwitlo, chociaz czesc wcale sie nie pokazala - 20 szt posadzilam, moze zgnily w mojej glinie??
Dla Ciebie jeden z nich
Nigdy nie mów nigdy 14:05, 03 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Już jestem, ale dzisiaj padam na twarz. Ledwo widzę, czasem jednak trzeba się wyspać Czyli dzisiaj króciutko. Tak bałam się deszczowej pogody...spieszyliśmy się w piątek żeby wszystkie cebulowe posadzić, miało padać w sobotę. Padało troszkę, w nocy z soboty na niedzielę. Poza tym piękna, ciepła, słoneczna pogoda. Nawet całe prasowanie odwaliłam (wlekę z Zabrza do Pszczyny) w międzyczasie
Wprawdzie z ilością cebul koło Irenki nie mogę sobie stanąć, ale trochę ich jest. Najpierw zaprawiane były tulipany, reszta grzecznie czekała.

Kasiu, zaglądam co poczyniasz i widzę, że zaprawiasz cebulki Tak trzeba?...znowu się douczyć muszę...

Zaprawiam, do tej pory nie miałam nigdy na cebulowych żadnego grzyba. Żadna to robota, a wierzę że pomaga
Mieczyki też
Nigdy nie mów nigdy 14:01, 03 paź 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Już jestem, ale dzisiaj padam na twarz. Ledwo widzę, czasem jednak trzeba się wyspać Czyli dzisiaj króciutko. Tak bałam się deszczowej pogody...spieszyliśmy się w piątek żeby wszystkie cebulowe posadzić, miało padać w sobotę. Padało troszkę, w nocy z soboty na niedzielę. Poza tym piękna, ciepła, słoneczna pogoda. Nawet całe prasowanie odwaliłam (wlekę z Zabrza do Pszczyny) w międzyczasie
Wprawdzie z ilością cebul koło Irenki nie mogę sobie stanąć, ale trochę ich jest. Najpierw zaprawiane były tulipany, reszta grzecznie czekała.

Kasiu, zaglądam co poczyniasz i widzę, że zaprawiasz cebulki Tak trzeba?...znowu się douczyć muszę...
W cieniu - zacieniona 13:57, 03 paź 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Dobranoc...

Zacieniona Bogusiu pozdrawiam i ściskam,żebyś o mnie zapomniała
Kolorowe rabaty 13:56, 03 paź 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Zdjęcie robocze, kulczę mają być w trzech rozmiarach,a konika o wiele smuklejsza.
Pytanie tylko czy ja to dobrze posadziłam ???

Dobrze, stożek wysmuklisz na wiosnę, Conica choruje jednak, ale niektórzy jakoś dają z tym radę, a nawet Conicę wysmuklają cięciem. Pozdrawki, poproszę też o link na nie odpowiedzianą poradę przed wyjazdem
zielonastrefa 13:49, 03 paź 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)

Idzie wiosna, a wiec jak szaleć to szaleć. Dołączam zdjecia prawie wiosennego deszczyku w moim ogrodzie

Milenko - po tych Twoich Waszych zdjęciach, czy można jeszcze piękniej??? No nie wyobrażam sobie, ale moja wyobraźnia pewnie szwankuje. Zyczę sukcesów. Pozdrawiam Aga
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 13:36, 03 paź 2012

Do góry
Wczoraj było tez ziołowo. Ususzona mięta i bazylia wyladowały w słojach. Teraz będzie sie suszyło oregano i majeranek.

Pomalutku w ogródku 13:35, 03 paź 2012

Do góry
Czytam, oglądam to forum a potem myślę, kombinuję,rysuję, drukuję i po nocach nie śpię a jak śpie to już o ogrodach śnię Rety jak bym chciała miec już swój poukładany ogród!!! Pomóżcie mi chociaż z projektem.
Poniżej wklejam rzut działki z taka najważniejszą inwenteryzacją :

To co mam:
IGLASTE
jałowiec pośredni "Gold Star" 2x
jałowiec pospolity "Hibernica" 4x
jałowiec chiński "Stricta Variegata"3x
jałowiec scop Blue Arrow1x
jałowiec płożący "Wiltoni" 1x
kosodrzewina 1x
juniperus chinensis stricta1x
cyprysik Lawsona "Alumigold" 2x
żywotnik zachodni "Yellow Ribbon" 3x
tuja Little Gem3x
tuja OCC Danica2x
4x chyba jakies małe kuliste iglaczki( kupione bez nazwy)

LIŚCIASTE
pięciornik żółty 1x
pięciornik biały 1x
tawuła Van Houtte'a 1x
tawuła GoldMound 3x
tawuła GoldFlame 1x
krzewuszka Wiktoria 1x
Róża czerwona ALain
Róża różowa Fashion
Róża pnąca czerwona
dereń
forsycja 1x
czarny bez
orzech włoski
trzmielina zwyczajna
bukszpan wieczniezielony Elegantissima 30 cm
bukszpan wieczniezielony ok 60cm
hortensja limelight

BYLINY
4x hosty zielone
5x hosty biało zielone MEDIOVARIEGATA
2x hosty zielono niebieskie duże
rozchodnik okazały i inne rozchodniki
żurawki bordowe
żurawki zielone
krwawnik różowy
5xtawułka czerwona Astilbe Montgomery
4x tawułka różowa
2x bodziszek różowy
3x trawa niebieska Festuca glauca
Alchemilla mollis żółta
2x bergonia
Rogownica kutnerowata
skalnica
4x kuklik
6x lawenda
liatra kłosowa biała
trawka zawciąg nadmorski
szałwia
Ogrodomania Oli 13:27, 03 paź 2012

Do góry

Ogród Danuszy - odsłona 2 13:23, 03 paź 2012

Do góry

dla odwiedzających i pamiętających kompozycja z róż z mojego ogrodu
Ogrodomania Oli 13:22, 03 paź 2012

Do góry
Ogród Danuszy - odsłona 2 13:21, 03 paź 2012

Do góry
u mnie grzybobranie koło domu trwa, cała miska była tu M wyjął okaz

swego czasu pod dzrewami w jednym miejscu dalismy grzybnie , ale nic z tego nie wyszło jakas lipa z tym była, wszystko musi naturalnie wyjść i sa efekty.
Z dzisiaj na goraco

Zielony galimatias 13:16, 03 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Czyli wychodzi na to, że w moich działaniach to głównie planu brakuje, bo.. co go stworzę to wpadam na ogród i potem i tak wszystko robię inaczej niż zaplanowałam...

Aniu, witaj
śmiem twierdzić, że niektórym osobom planu nie trzeba U Ciebie odkryłam piękno różu i fioletu - harmonijna kompozycja...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:50, 03 paź 2012

Do góry
A u mnie w tym roku nie wyszedł z ziemi żaden narcyz. A tyle odmian miałam
Coś je zeżarło albo co .
Pszczelarnia 12:23, 03 paź 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mamy złotą polską jesień:

Piękne, jesienne zdjęcie.
Taką jesień pamiętam z dzieciństwa
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 12:23, 03 paź 2012

Do góry
Ja zawsze boję sie jesiennego sadzenia. Wolę to robic wiosną, mam wtedy pewność, że wszystko ukorzeni sie do zimy. Jezeli jesień nadal bedzie taka ładna to nie powinnaś miec problemów.

Na razie jesienne klimaty w ogrodzie czarują barwami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies