Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 07:40, 26 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka wiesz, że mam eMa fachowca, a wiesz ile to ja muszę się naprosić ech szkoda gadać "Szewc w dziurawych butach chodzi".

Chciałam zapytać czy jesteś zadowolona z rękawic?

Mirelko baaardzo jestem zadowolona. Tylko się nie śmiej, bo te rękawice mam od święta. Do utyrania w ogrodzie, jak gmeram w umoczonej ziemi, oborniku, zakładam zwykłe, bo tych kolorowych mi szkoda. Wczoraj malowałam deseczki. Jak wykończyłam 2 pary takich gumowych lekarskich, ubrałam czarne od ciebie i do końca malowałam bez problemu. Są całe i nadają się do kolejnego użycia. Niesamowite
Te kolorowe używam do czystych prac w ogrodzie
W oflisowym ogrodzie 07:31, 26 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wygląda, jak moja rabata z wyobraźni
Tzn. moja taka będzie, jak wymienię żurawki.
Kamilka, jakie tu masz róże?

Awatarek śliczny i ślicznie na fotkach wyszłaś.

To jest róża Belvedere zakupiona po wizycie w rosarium, ale ona łapie chorobę , Iwonko kolor i zapach ma śliczny
Przed nią w podobnym odcieniu rośnie niska jeżówka.

Była tam jeszcze jedna róża w podobnym kolorze, która przykuła moją uwagę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7061-spotkanie-rozany-weekend-w-rosarium?page=9 Albrecht Durer
Tu ma być ogród :) 07:19, 26 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A wiosną podzieliłam i mam 3 szt, każda taka wielka.

Oprócz tego, że się rozrosła, to jest teraz znacznie wyższa, będzie miała 70 - 80 cm, weź to pod uwagę jak będziesz do róż dopasowywać.

Edytko, jak w całowci wygląda ta rabata? Co masz tam posadzone?

I co to jest FA?
Anna i Ogród 07:13, 26 lip 2016

Do góry
Cześf Ania. Wróciłaś już? Czy to do następnej niedzieli cię nie ma?
Na donicy widzę rozdzielnię kranów. Fajny pomysł.
W oflisowym ogrodzie 01:13, 26 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Wygląda, jak moja rabata z wyobraźni
Tzn. moja taka będzie, jak wymienię żurawki.
Kamilka, jakie tu masz róże?

Awatarek śliczny i ślicznie na fotkach wyszłaś.
Blyxa i elipsa 01:03, 26 lip 2016

Do góry
Ta pierwsza wersja zakątka do posiedzenia zupełnie fajny. Mi by wystarczył

Danusia dokładnie wie, kiedy i na co wpaść, hi, hi. Chyba rentgena ma w oczach
Od Witka rzeźba by była lepsza, niż od artysty
Ja dziś dla Danusiowego artykułu "Magnolię" kupiłam i z dumą czytałam artykuł, choć tutaj też jest na stronie forum
Ogródek Iwony II 00:56, 26 lip 2016

Do góry
Dzisiaj miałam długi dzień.
Rano pomogłam pokroić materiał na pergolę różaną. To włąściewie nie do końca będzie pergola, tylko jakby dodatkowy, podwyższony płot z naszej strony. Jutro zobaczę jak wyjdzie.
Potem pojechaliśmy do miasta pozałatwiać materiał do młodego pokoju: styropian, panele, podkład, listwy, farba, ...
W jednym sklepie z farbami udało mi się dorwać drewnochron siwy. Nic innego w kolorze szarym nie było ...
Pomalowałam po południu deski (pierwsza szarość u mnie). Zapowiedziałam, że od teraz wszystkie detale robię na szaro No z wyjątkiem elewacji...

Zbyszek rozebrał starą podłogę u młodego, nie mówiąc o wyniesieniu mebli oczywiście ...
Potem zrobił nowe "koziołki", teraz mamy dwie pary. Pociął resztę odpadów na opał ...
Jutro składamy pergolę Na klej montażowy, by nie robić dziur sąsiadowi w betonowym płocie Chciałabym uzyskać taki efekt, tylko Zbyszek nie chce oglądać Mam pokazać mu, jak chcę. Zobaczymy jutro, jak wyjdzie
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385722784/

Z ogrodowych spraw - przycięłam dziś lawendę. Najwyższa pora, bo zaczyna ponownie kwitnąć
Ogródek Iwony II 00:43, 26 lip 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne , wymuskane te twoje rabaty!!
A róże szczególnie te pomarańczki cudne.
Twoja Moonstead Wood piękna. Moja jakoś mizernie rośnie i kwitnie

Aniu, miło czytać to, co piszesz, dziękuję
Czytałam u dziewczyn, że jakość róży zależy od podkładki. Nie znam się na tym dokładnie, ale np. mam dwie róże Abraham Derby. Każda z innego źródła i wyglądają inaczej...
Więc coś w tym jest
Ta rabata pomarańczowa z odrobiną niebieskiej szałwii fajnie się komponuje na tle żółtej elewacji
Przycięłam kocimiętkę, mam nadzieję, że zakwitnie ponownie. Z przodu rabaty są żurawki, jesienią wymienię bordowe na marmalade. Będą pasować kolorem
I mam 3 krzaczki jeżówek pomarańczowych. też by tu pasowały
Nie wszystkie róże razem kwitną, ale najlepsza w pokroju kwiatka, długości kwitnięcia, wybarwienia, trwałości jest Ashram. Czekałąm na Summer Song, doczekałam się, ale i tak Ashram daję więcej punktów
Ogródek Iwony II 00:25, 26 lip 2016

Do góry
blyxa napisał(a)

Łączę się w bólu. U mnie dokładnie to samo. A najgorzej kiedy człowiek się już kilka lat po nasadzeniach zorientuje, ze jednak za mało dał tej czarnej ziemi na piasku. I tak trzeba co roku sypać tonę nawozu, bo rośliny nie mają z czego brać.
W tym roku akurat u mnie jest bardzo suche lato - i dojrzałam do likwidacji części trawnika. Lanie wody jest tam bez sensu trawa wygląda słabo w stosunku do poniesionych nakładów. Będzie wiec więcej lawendy - przynajmniej ona lubi takie warunki

Lawenda, perovska, rozchodniki, yuki ...
też lubię je za to, że nie lubią wody
Ten czarnoziem, który przywiózł mi pan wiosną był iV klasy. Warzywa na niej - potężne. Jesienią wykopię wszystko z dwóch rabat i wymienie ziemię. Na jakiś czas powinno być dobrze

blyxa napisał(a)
Super! Już wyobrażam sobie jak będzie pięknie!

Trzymam też kciuki aby szybko udało się zrobić ten nieszczęsny dach.

Ten nieszczęsny dach będzie się ciągnął jeszcze do września, ale prace rozpoczęte, a najważniejsze, że materiał niemal zakupiony już
Ogród z uśmiechem 21:21, 25 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Śliczna. Takie lubię

Ja też Kiedy na nia patrzę mam wrażenie, że można ja tak pomiętosić Płatki robia wrażenie takiego miękkiego materialu
Ogródek Iwony II 15:11, 25 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Niestety buduję ogród na piaskach. Durszlak normalnie.
W tym roku deszcze pozwalają utrzymać ogród w dobrej kondycji, w przeciwnym przypadku podlewanie po 3 godiny dziennie. Kiedy coś sadzę, nawożę dołek, wymieniam sporo ziemi na mieszankę kompostu, gliny przywożonej systematycznie przez e_Ma we wiaderku, ziemi z worka i tej ogrodowej...
Wiosną kupiłam trochę czarnoziemu pod trawnik, jesienią dokupię następną porcję... I tak powoli użyźniam ten piasek ...

Łączę się w bólu. U mnie dokładnie to samo. A najgorzej kiedy człowiek się już kilka lat po nasadzeniach zorientuje, ze jednak za mało dał tej czarnej ziemi na piasku. I tak trzeba co roku sypać tonę nawozu, bo rośliny nie mają z czego brać.
W tym roku akurat u mnie jest bardzo suche lato - i dojrzałam do likwidacji części trawnika. Lanie wody jest tam bez sensu trawa wygląda słabo w stosunku do poniesionych nakładów. Będzie wiec więcej lawendy - przynajmniej ona lubi takie warunki

Iwk4 napisał(a)
Docelowo ma być ściana różana. 6 metrów długa.

Super! Już wyobrażam sobie jak będzie pięknie!

Trzymam też kciuki aby szybko udało się zrobić ten nieszczęsny dach.
Blyxa i elipsa 13:53, 25 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Też dziś myślałam o przycięciu lawendy. Ale tak się zdenerwowałam kosztami dachu na gospodarczym, że poszłam pielić w różach
Trochę bolało to pielenie

U mnie wszędzie kora lub trawa więc pielenia mam malutko. Ale jak oblecę szklarnię na kolanach to czuję, oj czuję
Ogródek Iwony II 10:20, 25 lip 2016

Do góry
Kasia, dzięki

Zbyszek mnie zawołał, bo zniósł ze stryszku materiał na pergolę do róż. No i pomagałam wyciąć. Na betonowym płocie będą proste poprzeczne deseczki i do tego będę przywiązywać róże pnące poziomo. Pomocniczo mogę poziomo prowadzić drucik jeszcze. Będą 4 pionowe słupki.
Będzie wyżej niż płot sąsiada. Docelowo ma być ściana różana. 6 metrów długa. Resztę zasłonią szmaragdy, gdy urosną.
Potem jedziemy do miasta, może dostanę olej do tej pergoli.
Nie myślałam, że to dziś zacznie się rodzić
Do raju daleko - u Ewy 09:30, 25 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Musiałam sprawdzić, jak to daleko. Ode mnie 30 km bliżej, niż od ciebie. Pięknie tam. Kiedyś pojadę.

Iwonko warto pojechać Piękny ten ogród i sklep z roślinami oraz z dekoracjami Ciężko stamtąd wyjść
Ogródek Iwony II 08:40, 25 lip 2016

Do góry
Idę podlać ogród, bo nie padało...
Ogródek Iwony II 08:39, 25 lip 2016

Do góry
Ewa, hostowisko uwielbiam. Takie kojące miejsce.
Summer song wreszcie ma pierwszego ślicznego kwiatka. Długo startowała po wiosennym sadzeniu
Ogródek Iwony II 08:36, 25 lip 2016

Do góry
Beatko, dobrze pamiętasz ten bukszpanowy żywopłot. Kiedyś był tu jeszcze garaż (w domu) i ten żywopłot oddzielał wejście na tył domu od wjazdu do garażu. Ładnie urósł przez ten długi czas. Pewnie ma już 18 lat, tak, jak Karol.
Z garażu zrobiliśmy pokój dla Karola, bo w pewnym momencie mieliśmy za mało pokoi dla wszystkich ( my, dzieci i moi rodzice na stare lata tu znaleźli azyl).
Dziś zaczynamy też remont Karola pokoju (nowa podłoga)..., łącznie z wylewką.

Musisz w myślach szukać wejścia, bo jak byliście, to wjechaliecie od tyłu. Furtką nikt nie wychodził
Moje małe królestwo 08:25, 25 lip 2016

Do góry
Hej, Tereniu. Jak pogoda na urlopie? Macie słoneczko?
U nas nie pada, ale jest pochmurno. Idę podlać ogród, bo wczoraj mi się nie chciało.
Ogródek Iwony II 08:14, 25 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W sobotę miałam nerwa. Chłopaki zaczęli akcję dach:
Po czym okazało się, że ciężko zebrać ekipę pomocników na przyszłe tygodnie... jednak potrzebny będzie cieśla.
Przyjechał, oszacował koszty robocizny... W tym tygodniu ma przyjechać zabezpieczyć dziurę po erklu (zrezygnowaliśmy z niego), a we wrześniu dopiero położą blachę i orynnowanie ...
I tak sobie pomyślałam, że fajnie mają dziewczyny, co mają mężów złote rączki. Mojego przerosło wyzwanie... No, ale jeśli miałoby pójść coś nie tak, to lepiej niech zrobią ci, co się znają na rzeczy ... No i brak pomocników też jest przeszkodą. Urlopy chłopaków nie zgrały się w czasie ...
Ty nie narzekaj, bo masz fachowców i złote rączki u siebier. Narzekać to mogę ja, bo mój mąż "do wyższych celów stworzony" jak to on zwykł mawiać. Tak więc albo zrobię sama, albo trzeba fachmanów szukać, dlatego wiele rzeczy u mnie w ogrodzie nie będzie, bo sama nie dam rady, a jak już zrobię coś po swojemu, to pewnie tak zostanie... Twoi faceci przynajmniej próbują, a że czasem coś ich przerośnie świadczy tylko o tym, że potrafią oszacować swoje umiejętności.
Znowu przez chwilę szukałam w głowie, które to miejsce na zdjęciu. Napisałaś, że przed wejściem a gdzie furtka? Po chwili przypomniałam sobie o żywopłocie odgradzającym część rabaty od ścieżki. Fajny myk, bo i odsłoniłaś się troszkę i dodatkowe miejsce na rabatę wzdłuż żywopłotu zyskałaś.
Ja mam trochę słabsze dni a ogród nie ma litości, zarasta nieładnie chwastowiskiem. A to pogłębia mój z lekka denny stan. Muszę zmusić się do działań, bo będzie tylko gorzej.
Pozdrawiam Iwcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies