czy Wy też tak macie, że zasypiacie z myślą o kwiatkach i budzicie się z tym samym problemem?

tymczasem stanęła (dobrze że już przy bukszpanach) realizacja rabatki pod domem, bo ... ostatecznie postanowiliśmy wyremontować tego staruszka, więc będzie robiona także elewacja.
a ja ...uffff... cały weekend siedziałam nad projektem [bo bez planowania już nie mogę normalnie funkcjonować]

jesienno-wiosennym na iglaki w rogu, przy wjeździe, na tym kawałku:
na szerokość mam tam 13 m, projekt nie zakłada na razie docelowej długości, bo pole do popisu jest spore (łącznie ok. 37m), póki co myślałam, żeby rabatkę zmieścić na fragmencie 10m x 18m. Droga, którą widać będzie szła odrobinę pod skosem, bo ta górka z lewej to piwnica-ziemianka z której nie chcę rezygnować
jesteśmy w trakcie nawożenia ziemi - już jest 5 wywrotek, teraz rozsuniemy i zobaczymy czy jeszcze dodajemy tej "gorszej", czy już kolejne będą torfowe - i tu pojawia się pierwsze pytanie...
mianowicie - jaką ziemię dowieźć, żeby do poniższej rabaty była najbardziej odpowiednia?
wymyśliłam takie coś:
gatunki na razie dobierałam przede wszystkim ze względu na docelową wielkość, kształt i kolor... więc to tylko zarys (podpisałam, żeby była jasność co "bym chciała", bo garden puzzle nie oferuje sporej ilości roślin, więc wybierałam na oko - pasujące wyglądem)
mam na szkicu sporo luk, a najbardziej frapującą jest to, że nie wiem co dać na choinki stanowiące podstawę...
pierwotnie na srebrne, duże drzewo planowałam świerk kłujący ... ale wszędzie na ogrodowisku czytam, żeby na niego nawet nie patrzeć, bo często choruje...
więc oba drzewa: i srebrny i zielony-mniejszy pozostają na razie jako znaki zapytania...
co byście radzili?
i czy projekt w ogóle ma ręce i nogi?
czy wielkość rabatki +/- dobrze dobieram? nie chciałabym, żeby rośliny walczyły ze sobą potem o miejsce, ale też i żeby nie narobiło się masę luk jak to wszystko podorasta...
jej... tyle jest różnych czynników, które należy brać pod uwagę projektując ogród, że po prostu już się w tym wszystkim zgubiłam i im więcej wiem, tym wiem mniej i mam większy mętlik...
Aha, zdj robione od strony południowej, więc słońce będą miały całą dobę.