Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Leny. 22:08, 02 sie 2012

Do góry
Witam, trafiłam do Ciebie po linkach w związku z podkładami kolejowymi, jestem w trakcie czytania, pierwsze zdjęcia ogrodu już widziałam, podkłady ładnie wmontowane, a tu patrzę seteczka zleciała, więc kwiatek i lecę dalej czytać

ogrodoweimpresjejolki 22:08, 02 sie 2012

Do góry
Witaj Jolu, smutno było bez Ciebie ale widzę, że już działasz Dbaj o siebie pozdrawiam

Mój ogródek pod Gdańskiem 22:07, 02 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)

Czy ktoś może wie co to za roślina ? dostałam sadzonki od przemiłej sąsiadki, u której strasznie się rozrosła, ale ona też nie wiedziała jaka to roślina...

To chyba szarłat wyniosły zwany amarantusem. Bardzo smaczny i zdrowy, nasionka znaczy się, ale liście też podobno. Zobacz tu:
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2011/rme41/dane/7_1.html

Fajna roslinka, ale jeśli nie zetniesz na czas to za rok będziesz miała go mnóstwo i jeszcze trochę Sieje się tak, że siewki tworzą zwarty dywan na ziemi. Nie zmienia to faktu, że jest ozdobą ogrodu. Ja zostawiam zawsze kilka sztuk w przypadkowych miejscach... no i kwiatostany możesz suszyć

szarłat jest jadalny można już kupić mąkę z amarantusa
Dla odmiany czas na zmiany... 22:06, 02 sie 2012

Do góry
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:05, 02 sie 2012

Do góry
Na początek kłaniam się wszystkim po meksykańsku

i przymilam do Was

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:04, 02 sie 2012

Do góry
Witaj Kasiu Hortensje na przemian z trawami piękne a poza tym nie widać po ogrodzie, że długo tam nie zaglądałaś wszystkie kwiatuchy rosną pięknie uściski
Zielony ... ogród 22:00, 02 sie 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

[/quot

Ach jakie eleganckie! pięknie je odrestaurowałaś, takie kobiece, ten materiał bardzo mi się podoba i ładny kształt lekko wygięty oparcia... Jak zrobisz wszystkie to będziesz miała super zestaw, gratuluję naprawdę urocze : )

Dziękuję za te miłe słowa, z Twoich ust to prawdziwa pochwała . Materiał leżał prawie 2 lata i miał być zasłonką w kuchni, ale jakoś mi tam w ogóle nie pasował. Dostałam go od mamy, która wyszperała go w lumpeksie , myślę że już dawno temu został przeznaczony na te siedziska, tyko ja potrzebowałam czasu by to do mnie doszło , a krzesła czekały 4 lata w piwniczce babci męża bym je zauważyła...powolna dosyć jestem
Stary, zaniedbany ogród... 21:59, 02 sie 2012

Do góry
Efekty pracy dodają mi skrzydeł

I mam w związku z tym pytanko. Z jednej strony ogrodu stała sobie kiedyś szklarnia, która nieużywana zawaliła się, ale pozostały po niej niskie murki. W środku dalej są fajne miejsca, więc został on wykorzystany na warzywniaczek. Ale chciałabym go jakoś zasłonić.... Poniżej wklejam plan tego miejsca stworzony przeze mnie w zaawansowanym edytorze grafiki (Paint ).

Myślałam o posadzeniu wzdłuż szklarni thuji Smaragd, a przed nimi wykorzystać krzewy, które tam rosną (a rosną jakieś dwa, nie mam pojęcia jakie, ale może ktoś mądry i życzliwy je zidentyfikuje, jak zamieszczę ich zdjęcie). Poza tym są tam te 2 wielkie piwonie (których szczerze powiedziawszy boję się ruszać), irysy, które na pewno przesadzę, a w doniczkach czekają 2 trzemieliny i jedna krzewuszka na pniu (prezent, z którym nie mam pojęcia co zrobić).

także czekam, aż jakieś dobre duszyczki skonfrontują mój pomysł z thujami i może podpowiedzą jak wykorzystać roślinki, które już rosną
Rajski ogród Ani 21:59, 02 sie 2012

Do góry
Gdzie nie gdzie pokazują swoje kwiatki tytonie

Fajnie wyglądają pąki rudbeki

Pszczelarnia 21:56, 02 sie 2012

Do góry
W kwietniu było tak:

To samo miejsce w lipcu:

A to już znany widok aktualny (dojrzewają maliny - w przyszłym roku powinnam im dać więcej światła i prowadzić jakoś na drutach???)

Moje poletko 21:56, 02 sie 2012

Do góry
Takie sobie migawki

Rajski ogród Ani 21:53, 02 sie 2012

Do góry
Dzisiaj upał pozwolił dopiero podziałać w ogrodzie późnym popołudniem, dalej sobie kancikowałam i nawadniałam rabatki
zakwitają drugi rzutem ostróżki

Czarnuszka czaruje swoim delikatnym wyglądem

Kosmosy jak wszędzie chcą sięgnąć nieba

Mało jestem zadowolona z mieczyków, kwitną słabo, małe kwiaty i jakaś zaraza je atakuje
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:51, 02 sie 2012

Do góry
Posadziłam i policzyłam ile sztuk mi brakło.

Zawrotna ilość - 39 sztuk !!!!! Jak ja to rozstawiłam ????
Ale sprawdzałam, z metrem, co do cm, co 35 cm ta runianka...

Dzieci mi "pomagały" rysować kręgi (trzymały środek ćwierć-okręgu) i jednak trochę nierówno wyszło. na zdjęciu te najbliższe doniczki do bukszpanu mają 30 cm więc chyba nie będę przesadzać.... bo mi się już nie chce....
Moje poletko 21:48, 02 sie 2012

Do góry
Róże przyzwoicie się trzymają!

Mój jesienny ogród 21:47, 02 sie 2012

Do góry
A to zdjęcie, zapomniałam dodać tej Silver Sceptre.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:47, 02 sie 2012

Do góry
Może.... no nie skończyłam bo brakło mi runianki... łeee, myślałam, że przed wyjazdem będę miała ją gotową...

Posadzone kule bukszpanowe.

I zabawiłam się w profesjonalistę

Ustawianie - widać ile mi brakło...

Moje poletko 21:41, 02 sie 2012

Do góry
Oj, jak sucho! lałam prawie półtorej godz.Potem sprawdziłam i ledwo trochę ziemia wilgotna!
Zieleń sie trzyma nieźle,chociaż miejscami zaczynają się pojawiać żółte przebarwienia coś przedwczesne zwiastuny jesieni
Ale póki co rozkwitają kolejne kwiatostany hortensji

Pszczelarnia 21:38, 02 sie 2012

Do góry
Co nam daje ogród:

ogrodoweimpresjejolki 21:32, 02 sie 2012

Do góry
Nie dość, ze trudno mi pisać, to właśnie wysłałam w kosmos to co udało mi sie naskrobać

Jeśli ktoś myśli, że zrobienie zdjęć kwiatkom po 3 tygodniach leżenia w szpitalnym łóżku to pikuś, to sie grubo myli.
M. zrywał jabłka (papierówki i James Grieve) a robiłam rekonesans z aparatem w ręku. Nie za dobrze mi poszło, ale choć trochę

A poza tym tworzę chyba nowe krzyżówki warzyw

No krzakach pomidorów koktajlowych pozaczepiały się wąsy ogórków, a wokół pomidorowo-ogórkowego miksa owinęła się fasola szparagowa, która miała być niska, ale jej nasionka wskoczyły chyba nie do tej torebki z nasionami ....

Najbardziej o pomoc prosiły chyba przekwitnięte róże, ale skwar i brak sił wygoniły mnie do domu. Może sobota będzie bardziej pracowita ???
Mój mały raj na ziemi :) 21:29, 02 sie 2012

Do góry
ja wiem, że to mało ogrodowe jest..... ale to moje ciacho dla Gosiaka z Kubusiowa i chciałam się pochwalić

tarta cytrynowa , mam nadzieję, że będze smakowała....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies