Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 11:01, 06 lut 2025

Do góry

Dopisek:
w tym roku kupiłam sobie takie małe 4,5/4.5 cm (ale są większe w różnych rozmiarach) na kiełkowanie nasionek, mnie bardzo odpowiada taka forma, w zeszłym roku zbyt wiele miałam, w tym mam zamiar się ograniczyć. Cynie 0 wschodów, z wielu nasion w zeszłym roku bezpośrednio do ziemi, wzrosło tylko kilka. Najlepiej wschodzą własne nasiona papryk. Paluch do porównania wielkości pojemniczków

A to jestem zaskoczona Twoimi cyniami. Ja moje wczoraj umieściłam na mokrym ręczniku kuchennym, a dzisiaj już widzę kilka korzonków.

Pachnący różami, malowany bylinami 10:38, 06 lut 2025

Do góry
Wczoraj umieściłam w mojej cieplarence pierwsze nasiona kwiatów. Dzisiaj patrzę, a cynie i onętki już puszczają korzonek . Bardzo miła niespodzianka.

Przerwa na kawę... 09:43, 06 lut 2025

Do góry
Ale klimatyczny ogród zrobiłaś!!!
Szacun, bo roboty przy tym sporo!

A ten kącik z ławeczką to hit

inka74 napisał(a)

Lniskowo na Kaszubach 08:39, 06 lut 2025

Do góry
Tj bok domu, na tej półce rosnie narazie jedna Anabell Strong, beda dokupione jeszcze dwie, w nóżkach mają hakonechloe Greenhills, niżej ale juz na skarpie bedą hortensje Bubllegum, bodziszki Rozanne, jakies carexy lub sesleria jesienna czy hakonki. Obok Anabell rosną dwie róże Heritage i w nogach Burgundy - będą przesadzane. Dalej planuję gracki gracillimus, wysokie sadźce, hortensje Phantom, rozchodniki. I tak to wygląda Chcę żeby widok z salonu był ładny. Acha i działka ma 26m szerokości i 40m długości.

Lniskowo na Kaszubach 08:35, 06 lut 2025

Do góry
Tak wygląda działka, skarpa z boku domu będzie jeszcze poprawiona, planuję zasadzić irgę i tawuły Cersis Lub Antony W...nie pamiętam, podobają mi sie jeszce tawuły brzozolistne maja śliczne białe kwiatki. Na przeciwko tarasu skarpa będzie wypłaszczona i zrobione 2 półki, planuje zasadzić: niższe sadźce, floksy, rdesty, jeżówki, kocimiętki, świerzbnicę macedońską, trawy - najbardziej podobają mi się molinie, zawilce japońskie, gaury, kłosowce, niższe Perovskie. Przed tarasem będzie rabata szeroka na ok 2.5 - 3m, tam będzie różanka z różami pnącymi, niższymi różami i bylinami. Taki mam plan, a co z tego wyjdzie to "wyjdzie w praniu"
Ranczo Edy 00:29, 06 lut 2025

Do góry
eda napisał(a)
Budleja i zawilec takie słodkie połączenie

Też mam dużo zawilców białych i różowych. Białe wyższe, różowe niższe. U mnie zawilce po całym ogrodzie tu kepa tam 2 kępki i właściwie ich specjalnie nie widać. Więc w tym roku wszystkie kwiaty grupuje robię kępy.
Musi być efekt. Już mam na tyle bylin, że obsadzać swoimi, ale wszystko w kępach.
Mam też dużo zawilców wiosennych białe, różowe, niebieskie i granatowe. Wszystkie bardzo lubię są bezproblemowe.
Grzebiuszka ziemna 23:51, 05 lut 2025

Do góry

Jakie piękne te maluchy.
Może i ja sobie sprawie takie.

U mnie też dużo samosiejek bratków mają pąki kwiatowe, ale jeszcze śpią. U nas dosyć ładna pogoda słoneczko już grzeje dobrze. Mam dosyć wysokie czosnki jak na tę porę roku.

Bluszcze wycinam nie ma zmiłuj. Rosną jak oszalałe nikt ich nie przycina tylko ja. W zeszłym roku wywiozłem 10 taczek tego badziewia po przycięciu. Dosyć, już się więcej męczyć nie będę.

Już siejesz ja może po niedzieli zacznę ale bez przesady.
Lniskowo na Kaszubach 22:45, 05 lut 2025

Do góry
annbra napisał(a)

Przepiękne połączenie róży z jarzmianką. Planuję u siebie między innymi Lady of Shalott i zastanawiam się, czy będzie do niej pasowała właśnie jarzmianka...
Ogródek Gosi 22:42, 05 lut 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dopiero co ogród pod śniegiem był a tu już czuć moc energii wiosennej
Przytuliłabym tych igieł sosnowych. Ehhh szkoda że tak daleko.

A gdzie mniej więcej?
Miło, że zajrzałaś.
Śnieg był tylko przez chwilę. Teraz pewnie wszystko przystopuje przez te nocne przymrozki

Magara napisał(a)

Kolejna kusicielka cyklamenowa
Śliczne one

Kuszę i kusic będę. Fajne ci one Lubię wiosna te drobiażdżki. Potem kwiaty muszą być większe bo za duży ścisk na rabatach

Makao napisał(a)
Cyklameny i mi się marzą. Do tej pory marzyły mi się też przebiśniegi i rok temu nabyłam całkiem sporo. Liczę na rozmnożenie.
Teraz czas na cyklameny ale jeszcze nie w tym sezonie.
Popatrzę na Twoje to się nacieszę. Piękny kolor

Przebiśniegów mogę Ci trochę dać. Myślałam, że cyklamenami tez moge sie podzielić, ale okazało się, że to są bulwki, z których wyrastają kwiatki jak w wianuszki, stąd myślałam, że mam ich więcej. Mam pierwsze siewki, bo one podobno ładnie sie rozsiewają. Zobaczymy co bedzie dalej

April napisał(a)
Jakie cudne te malusie cyklameny I ranniki słodziaki mimo że żółte
Muszę zajrzeć do swojej jedynej kępki cyklamenów, widziałam tylko że liści się namnożyło. Nie pamiętam kiedy powinien kwitnąć. Muszę sprawdzić.
No i chyba kupię ranniki, no kusisz straszliwie

Jola, wiosną lubię każdy kolor. Żółty właśnie teraz cieszy oczy, bo nie jest bury
Kupuj cyklameny. W Twoim lesie będa wyglądały rewelacyjnie.
Jak pisałam Ani, myslałam, że moge się podzielić, ale niestety na tyle liści są zazwyczaj jedna albo 2 bulwki. Liście i kwiatki wyrastają dookoła tej bulwki.
Ale zaczęły się juz wysiewać. Pewnie za jakieś 2,3 lata będe miała ich więcej

TAR napisał(a)
Ja tez na ranniki sie skusze. Te cyklamenki fajne, moze kiedys i u mnie zagoszcza. Na razie z lupa szukam czy cos wychodzi. Poza kwitnacym ooczarem, kaliną Dawn i bambuskiem niebianskim cisza w ogrodzie. Choc magnolia Leonard Messel jakby w gotowosci.

Czyli u Ciebie kwitnie wyższe piętro. Czas zagospodarować dolne. Ranniki moge wysłać.
Nie czekaj z cyklamenami. Kupuj. One są takie wdzięczne

Basieksp napisał(a)
Zobacz, taki malutki bratek, ma teraz swój czas, bo wiosną i latem w gęstwinie, raczej trudno byłoby go zauważyć a teraz cieszy swoim intensywnym kolorem

Te miniaturowe bratki sieją sie u mnie bardzo ładnie. Taka pogoda, że pewnie kwitł już od dłuższego czasu, ale ja nie wychodziłam na dwór, więc nie widziałam.

eda napisał(a)
Ooo jak już ranniki są i ciemierniki w pąkach no i bratek to już bez zwątpienia wiosna witaj Gosiu .

Witaj Edytko, miło, że zajrzałaś do mnie.
Jeszcze chyba musimy poczekać na tę prawdziwą wiosnę.
Długoterminowa nie zapowiada wiosennych temperatur. Do połowy marca będziemy mieli przedwiośnie

Moje ciemierniki bardzo liche. Chyba ziemia zbyt kwasna

Jeśli mi się uda, to może jutro pokażę zdjęcia z mojego wyjazdu do Berlina na dni otwarte ogrodów
Ranczo Edy 22:35, 05 lut 2025

Do góry
Blue Girl - fiolet

fotka z wizytówki .trudno oddać na zdjeciu faktyczny kolor dla mnie jest taka blado herbaciana gdy w pąku to ciemniejsza a jak przekwita to dopiero piękna coraz jaśniejsza ....

Lniskowo na Kaszubach 22:08, 05 lut 2025

Do góry
Lniskowo na Kaszubach 22:05, 05 lut 2025

Do góry
Lniskowo na Kaszubach 22:03, 05 lut 2025

Do góry
Sezon 2017 u Hanusi 22:03, 05 lut 2025

Do góry
U nas kotki leszczynowe zaczynają się otwierać, ale te w cieniu jeszcze śpią. sosny łzawią żywicą po stronie słonecznej. tę żywice można zebrać i używać do zasmarowania ran po cięciu drzewek. No i moje kwiatki.

Grzebiuszka ziemna 22:01, 05 lut 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Dzięki za odwiedziny Koleżankom Ogrodowiskowym
Wyobraźcie sobie, że do mnie też wiosenka zajrzała, aż się dziwię pozytywnie:

ciemierniki ładnie się rozkrzewiają:

Wiosennie pięknie a cyklemeny cudne!❤
Lniskowo na Kaszubach 22:01, 05 lut 2025

Do góry

Lniskowo na Kaszubach 21:59, 05 lut 2025

Do góry
Lniskowo na Kaszubach 21:56, 05 lut 2025

Do góry
Ranczo Edy 21:56, 05 lut 2025

Do góry
eda napisał(a)
Dziś pięknie przymroziło dość deszczu mam słońce mam nadzieję ,że i u was macham .

Miła niespodzianka żeby o tej porze prymulka kwitła no szok i cudnie wygląda taka oszroniona
Lniskowo na Kaszubach 21:55, 05 lut 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies