Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Punkt - ogród Finki 21:25, 28 lip 2012

Do góry
Witam Marto. Gratulacje z okazji 100-weczki i spotkania z Mają
Jadę w sierpniu z dziećmi do Karpacza i tak się orientowałam gdzie najbliższe szkółki do obejrzenia, a do Was nie tak daleko.Więc jak tylko będę miała odrobinę wolnego miejsca w bagażniku ( no bo przecież z pustymi rękami nie wyjadę), to napewno do Was zawitam

Pozdrawiam
Ogródek Anity 21:24, 28 lip 2012

Do góry
Ogródek Anity 21:16, 28 lip 2012

Do góry
Jeżówki- nie wiem czemu, ale mam do nich sentyment

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:06, 28 lip 2012

Do góry
Sebastian lub ktoś z doświadczeniem ogrodowym mam pytanie, czy mógłby mi ktoś miły doradzić, bo dzisiaj wsadziłam pięciornik i wyobrazam sobie
że zarośnie cały ten kawałęk do granicy trawy,
tylko w pierwszej wersji miała tam być agrowłóknna, ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi zrezygnowałam z maty - szmaty i teraz boję się, że za chwilkę zaczną rosnać mi jak szalone chwasty i też chciałabym wysypać ten kawałęk kamieniami rzecznymi.
I teraz nie wiem co dalej robić? Doradź Cie mi proszę jak tą rabatkę skończyć

Po prostu ogród... 20:52, 28 lip 2012

Do góry
Karolina - jestem niedaleko Alanya, a upał rzeczywiście, nawet nocą temperatura nie spada.

Evchen - dzięki, jak wrócę to pewnie trzeba będzie zacząć od skoszenia ogródka

Zielony chaos u Dawida 20:48, 28 lip 2012

Do góry
Powojniki zasłaniające garaż to Clematis alpina 'Frances Rivis', który kwitnie jako pierwszy już wiosną:

oraz Clematis 'Purpurea Plena Elegans' z grupy viticella:

Na dokładkę dwie kwitnące obecnie lilie.

'Conca d'Or'

'Red Dutch'

Zielony chaos u Dawida 20:44, 28 lip 2012

Do góry
Z duzymi obawami po wizytach w Waszych przepięknych ogrodach zakładam wątek swojego zielonego zakątka.

Mieszkam na wsi z rodzicami, zatem ogródek mamy wspólny. Ma to swoje zalety i wady. Zalety to głównie podział prac pielęgnacyjnych (mniej pielenia na głowę), a minusy są takie, że nie wszystko rośnie tam gdzie bym chciał. Zawsze jednak prędzej czy później to przesadzam.

Mój ogród jest dość chaotyczny, chyba zupełnie tak jak ja, ale takim go lubię. Może nie wszystko pasuje do siebie, ale może to dziwne - taki bałagan mnie uspokaja. No może nie bałagan - artystyczny nieład.

Na początek z widoków ogólnych - rabatka tuż za domem

Po drugiej strony ścieżki kawałem z garażem sąsiada, który staram się zasłonić powojnikami.

W ogrodzie mam też oczko wodne wykopane dawno temu. Wtedy jeszcze rodzicom wyszedł brzeg z widoczną folią. W zeszłym roku zacząłem go poprawiać.

Tutaj widać jeszcze część niepoprawioną:

Tutaj zeszłoroczne nasadzenia i poprawiony brzeg oczka:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:43, 28 lip 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)

Nalewkowo, co prawda jeden gąsior mniej, bo wiśniowy sok nam wczoraj wybuchł, jak granat i cały salon był jak po morderstwie uchlapany.

Ale dziś już posprzątane i nie ma śladu

Ała, prawie mnie zabolało jak to przeczytałam. Sprzątanie po czymś takim to koszmar!
Widzę, że od razu Witek zatyka korkiem, może to dlatego szampan się zrobił. Ja owijam szyjkę butli czy słoja folią i gumką, tak chyba bezpieczniej, chociaż bezsprzecznie mniej ładnie.
Przepięknie wyglądają te gąsiory. Ogród też.

Zrobił wielki błąd, bo samego soku na szczelnie się nie zamyka, ot co nie pomyślał, choć to Witek

Dokładnie, trzeba było puścić wężyk do butelki obok, trochę by pobulkało i przestało. Oj wiele osób zafundowało tak sobie remonciki

Może i dobrze, że to wiśnie, a nie czarne porzeczki były...albo co gorsza jagody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:29, 28 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nalewkowo, co prawda jeden gąsior mniej, bo wiśniowy sok nam wczoraj wybuchł, jak granat i cały salon był jak po morderstwie uchlapany.

Ale dziś już posprzątane i nie ma śladu

Ała, prawie mnie zabolało jak to przeczytałam. Sprzątanie po czymś takim to koszmar!
Widzę, że od razu Witek zatyka korkiem, może to dlatego szampan się zrobił. Ja owijam szyjkę butli czy słoja folią i gumką, tak chyba bezpieczniej, chociaż bezsprzecznie mniej ładnie.
Przepięknie wyglądają te gąsiory. Ogród też.

Zrobił wielki błąd, bo samego soku na szczelnie się nie zamyka, ot co nie pomyślał, choć to Witek

Dokładnie, trzeba było puścić wężyk do butelki obok, trochę by pobulkało i przestało. Oj wiele osób zafundowało tak sobie remonciki
Ogród do odświeżenia 20:28, 28 lip 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
Hortensje Limelight i Anabell mam zamiar posadzić w tym miejscu między jałowcami (nie do końca są urodziwe, ale szkoda mi je usunąć), a w rogu pomyślę o zacisznym kąciku z ławeczką i parasolem, bo tam patelnia cały dzień.

Z drugiej strony planowanego miejsca na ławeczkę czyli tam gdzie szmaragdy, jeszcze myślę, może kolor żółty? mam w przedogródku tuję o żółtym zabarwieniu, jest dość duża (około 170 cm), więc mogłaby być poczatkiem tamtej rabaty?

Te niby płożące tuje są do wykopania, wprawdzie moja Kora uwielbia między nimi biegać, ale kącik wypoczynkowy jest ważniejszy

Za jałowcami widać drewutnię, tam zrobię rabatę różaną. Teraz rośnie Clematis i róża NN która nie kwitnie w ogóle, a tuż obok rododendron, którrgo przesadzę bliżej jabłoni.
Słońce jest tam praktycznie od 10, 11 rano do samego zachodu. Tam przestawię pergolę od winorośli jedną wzdłuż płotu, a jedną wzdłuż drewutni (żeby ją zasłonić od strony kącika wypoczynkowego). Mam zamiar posadzić róże pnące z winobluszczem ( nie wiem czy tak można?...i tu proszę wszystkich o poradę jakie pnące polecacie, które długo kwitną i nie są zbyt kłopotliwe?????) i na dole róże okrywowe The Fairy (za namową Anity), no chyba, że ktoś ma inny pomysł

Julka, u siebie już Ci odpowiedziałam, ale żebyś miała wszystko u siebie to jeszcze raz. Pastelowy klasyk to lekko różowy New Dawn. Tylko lepiej zrezygnuj z pomysłu sadzenia rózy z winobluszczem. Zarośnie różę i biedaczka zmarnieje. Z winobluszczem nie ma żadnych szans! Natomiast na pewno inne klasyczne zestawienie możesz zrobić - róża i clematis. Tylko fachowcy zalecają dawać clematis przynajmniej rok po róży, żeby dac jej szansę na zajęcie miejsca A tę NN co nie kwitnie to wsadź w nową ziemię - glina, piasek, przekompostowana kora i nieco kompostu lub przekompostowanego obornika - może być w granulkach. Do tego sypnij obornika ze dwie garści na dno dołu (60x60x60) tak, aby po nasypaniu na niego niezbyt grubej warstwy mieszanki ziemnej, można było już posadzić różę. Zobaczysz jak odbije i to szybciej niż się spodziewasz I tak samo oczywiście sadź kolejne róże! Miejsce szczepienia 3-5cm pod ziemią.
Warmińskie dylematy 20:21, 28 lip 2012

Do góry
Dziękuję Hanno (moja córka ma tak na drugie imię, uważam, że przepiękne zresztą

Po lewej mam dwie hortensje ogrodowe, modrzew, a przed nimi szpaler z bukszpana, byliny i małe iglaki, musiałabym coś przesadzić, ale wklejam jeszcze zdjęcie poglądowe, tam chyba ciasno już będzie ?

Cis - Taxus 20:18, 28 lip 2012

Do góry
dołączam zdjęcia i ponawiam pytanie wyżej przeze mnie postawione

przepraszam za jakość ale robione z komórki wieczorem ;/ Żywopłot z tyłu ma coś koło 2m.

Jak je zabezpieczyć, żeby na czas przewozu się nie rozleciały i czym?
Ogród do odświeżenia 20:15, 28 lip 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

Brakuje mi jeszcze koncepcji na wypełnienie rabaty, w linii pomiędzy żurawkami, a bukszpanem, tymi berberysami no i miskantami, które będą z tyłu rabaty.

Wg mnie trzmielin powinno być więcej, aby stworzyły obwódkę-wałek. Oczywiście miskanty koniecznie i te dwie kule z tawuł japońskich ciętych.
Do bukszpana doklej kulę z bukszpanu dużą a zabierz lawendę.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:10, 28 lip 2012

Do góry
I gratulacje od Hanusi
!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:55, 28 lip 2012

Do góry
Gratulacje Sebciu.

Ogród w Holandii 19:47, 28 lip 2012

Do góry
Gratulacje Agatko.

Warmińskie dylematy 19:46, 28 lip 2012

Do góry
A tutaj kilka innych widoków.

Muszę pozbyć się tego drzewa, nie pasuje do niczego, ale na razie nie wiem jeszcze, na jakie inne ?

Ogród w Holandii 19:46, 28 lip 2012

Do góry
Ale obciach! To już200! A ja się za kwiatkami rozglądam! Swoje wstawię i na dokładkę kolejnych setek ,,pożyczę". A co!
Dużo zdrowia!
Ogród w Holandii 19:46, 28 lip 2012

Do góry
Właśnie na własnej skórze doświadczyłam jak bardzo prawdziwe jest powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego"! Mój M. dostał proste zadanie wykopania trzech dołów po nowe róże. Doły miały mieć wymiary 60x60x60. Ale mój ambitny M. uznał, że lepszy będzie rów o głebokości prawie metra! Zanim się zorientowałam, że to jest takie głębokie, to już wsypałam z pięć taczek mieszanki dla róż. One tam pewnie nigdy nie dotrą, a ja przypłaciłam ambicje mojego M. bólem krzyża! No ale The Faun (czyli w Polsce Granny), Sharifa Asma i James Galway siedzą w ziemi! Tylko Tha Faun ma kwitki - oto one:

Kwitnie też Jalitah, ale wygląda zupełnie inaczej niż miała wyglądać! Kwiat jest piękny, ale jednolicie kremowy, a miał być różowo-łososiowy w środku. Podobno to za mało kwaśna ziemia. Może ktoś wie coś na ten temat? A wygląda tak:

Na razie najładniejsza jest Dainty Bess:

Ogród w Holandii 19:42, 28 lip 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

pozdrawiam serdeczne : )

jaki piękny przetacznik!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies