Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 08:15, 17 lip 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Wypasione cudo i bardzo artystycznie Ci wyszedł na tym prawie czarnym tle. Pozdrowienia ślę.

Z tyłu jest zywopłot ze Skarioketów (pisownia nie ta) więc tło jest ciemne.
Rododendronowy ogród II. 08:13, 17 lip 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Śliczne przebarwienia,piękna fotka...

Bogusiu to w zachodzącym słońcu tak wyglądają ciekawie. Lubie zdjęcia robione w zachodzacym słońcu bo choc zmieniają sie kolory to zdjecia są niesamowite.
Wichrowe wzgórze 08:11, 17 lip 2012

Do góry
Dzisiaj polecę Wam mało znaną różę (nie wiem dlaczego, bo jest cudna) - Lovely Meilland.
Tworzy nieduży krzew, obsypany kwiatami, które są śliczne i wyglądają jak cukiereczki. Róża zdrowa, dobrze zimująca.

Choroby trawnika 07:59, 17 lip 2012

Do góry
Ja również prosze o pomoc.
Mój trawnik, posiany jakieś 1,5 miesiąca temu, zaczął najpierw żółknąć a potem zauważyliśmy bardzo dużo jakby wypalonych brązowych plam. Teraz już wiem, że to choroba grzybowa, stawiam na zgorzel siewek, ale może się mylę....

Te brązowe plamy były pokryte jeszcze białym nalotem (pewnie pleśń). Przy pierwszym koszeniu trawa wręcz śmierdziała zgnilizną..
Niestety wszystko przez te deszcze.. My mamy mało przepuszczalną ziemię, tzn. jakieś 20 cm od powierzchni jest glina, ponad nią nawoziliśmy ziemię, taką raczej piaszczystą. A przy zakładaniu trawnika na jego powierzchni około 200 m kw. wysypaliśmy jakieś 70 worów torfu odkwaszonego.
No, ale jak przychodzi taka ulewa, że nam studzienki z odprowadzenia rynien wybijają to w sumie trudno się dziwić..

Wracając do trawy, to spryskałam ją preparatem antygrzybowym, trawa była koszona dopiero pierwszy raz (w poprzedni weekend), na wys. 5 cm.
Nastęnie wkurzyłam się i powyrywałam ręcznie całą tą trawę, która śmierdziała i była najgorsza (z tych brązowych placków), jednak trawnik nadal jest w pozopstałych miejscach żółty, i też zaczynają znów pojawiać się te brązowe plamy.
Czyli wygląda to tragicznie, bo nie dość że trawa nie ma zielonego koloru to jeszcze jest wydziobana przeze mnie miejscami do gołej ziemi..

Proszę o poradę co teraz robić?
Czy wyrwać resztę trawy tej żółtej, zaerować, przeorać, zasiać nową??
Nie wiem jak teraz postąpić, czy może w te puste placki dosiać trawę, a resztę, tę żółtą, nawieźć??
Trawnik jeszcze nie był nawożony, powiedziano nam żeby to zrobić dopiero po drugim koszeniu.
Baaaardzo prosze o pomoc..

A, jeszcze jedno, jak w sklepie ogrodniczym powiedzieliśmy, że mamy ziemię gliniastą pod spodem to doradzono nam trawę Sahara, która wytrzymuje braki wody... hahaha qrcze nie pomyśleliśmy z kolei, że przecież w naszym klimacie to i tak więcej jest mokrych dni niż upalnych i suchych...
Mój mały raj na ziemi :) 07:51, 17 lip 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
kilka rzutów oka na ogród w sobotni poranek

moja duma i radość - limelight przycinana co wiosnę, a teraz ma ok.190-200cm
[

Kocham,uwielbiam...cudowne miejsca pokazujesz a światło poranne przedzierające się przez trawki i bukszpany zachwycające
Masz solidne ramy ogrodu z wysokiego żywopłotu i to jest to co lubię i o czym marzę..moje cisy wolno rosną..kiedy stworzą tło dla roślin?
Aniu, limelight to u Ciebie gigant
Mam w sumie 3 ( ostatnio kupiłam z ogromnymi kwiatami) i mimo iż przewidywałam że zajmią sporo miejsca ,to jak patrzę na Twoją myślę że trzeba będzie przesadzić
Mam drugi rok i też cięłam wiosną mocno...
Gratuluję i dumną pozostań bo Twoja "limelight" wymiata
Ogrodnik mimo woli 07:01, 17 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)
A propo "Nie gadamy - nurkujemy" miałam swój kabaret w wykonaniu wróbli .....

Wróbli w ścieku pełno.... harce odchodzą na cały gwizdek..... niestety ściek daleko od tarasu więc fotki mało wyraźne....
Ale kabaret jest kabaret....

Nie gadamy!
- powiedział nurek

Nurkujemy!!!!!!!!!!!!!!!!!

na takie widoki warto czekac godzinami!!!!!!!
to jest to co uwielbiam najbardziej w ogrodzie...wiem wtedy,ze nie tworze dla siebie...ze wszystko wokol wspolgra...a jesli tak jest to pelen sukces bo przeciez o to chodzi...
dziekuje, sciskam i ....gratuluje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:58, 17 lip 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Ewus, z samego rana jak cieple buleczki swieze zdjecia klosowkowe dla Cie

te jalowce doprowadzaja mnie do lez, ale M chce je zatrzymac

rzuty z gory, nie umiem przestawic

Wiam moje bocki kochanienkie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alez cudenka tu masz kobieto, fantastyczny, orginalny pomysl ale jaki efekt!!!!!!
a co bedzie jak sie rozszaleja i rozwina skrzydla ???? tz te cudenka na rabatach !!!!
o o twoje skrzydelka jestem calkowicie spokojna!!!!
pozdrawiam straszliwie mocno i buziaki zostawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:48, 17 lip 2012

Do góry
Poranna rosa Zycze wszystkim milego dnia

Mój mały raj na ziemi :) 06:45, 17 lip 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
Ana, kochana Jesteś, że tak mówisz ! choć ja u siebie tego czarodziejskiego klimatu nie widzę.... jak na patelni podane..... ale może , jak wszytsko zarośnie i się rozrośnie.... kto wie

a to fotka w sumie dla Ciebie, bo Ty pytałaś kiedyś o trawkę, tę jasną, czemu jej nie lubię..... bo się tak starzeje, przebarwia, więdnie.... cokolwiek się z nią dzieje wygląda paskudnie...

Anulka, moja troszke lepiej od Twojej. Ale tak, jak pisze Magnolia, ja swojej ucinalam kwiatostany, mialam juz wczesniej klopot z trawami, ktore po kwitnieniu wygladaly okropnie, dlatego sie nie patyczkowalam z nia
Fotki mojej tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1049-bockowe-perypetie-ogrodkowe?page=147#post_3

Dziecie zurawkowe sliczne, wlasnej produkcji???
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:42, 17 lip 2012

Do góry
Anula,

Moja wyglada tak, tez troche ma takich brzydkich lisci, ale nie wyglada tak zle Ja scinalam kwiatostany, zeby sie nie wysilala na tworzenie kwiatow i nasion a szla w rozbudowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:40, 17 lip 2012

Do góry
Ewus, z samego rana jak cieple buleczki swieze zdjecia klosowkowe dla Cie

te jalowce doprowadzaja mnie do lez, ale M chce je zatrzymac

rzuty z gory, nie umiem przestawic

Ogród nad Rozlewiskiem 02:34, 17 lip 2012

Do góry
Tess bardzo miła historia powstania ogrodu nad rozlewiskiem, właśnie skończyłam czytaćLubię jak ludzie spełniają swoje marzenia(Twoi rodzice) i zarażają nimi innych, niech Ci się nadal dobrze tam odpoczywa, widzę,że już nie możesz bez tego miejsca żyć i to jest najlepsze. Bociany lubię brodzące, ale nikomu nie życzę gniazda na dachu, szczególnie jak bocianowa wysiaduje jaja dom od dachu aż do dołu upaćkany guanem. Żeby skończyć ładniej przesyłam jedną ze swoich malw i pozdrawiam
Mój kawałek raju 02:06, 17 lip 2012

Do góry
Kiedy on w końcu zakwitnie ten agapant Le Vasterival Limelight Anabelle You and Me Romance ogrodowa macrophylla Incrediball dzisiaj wyjęłam żurawki spod wierzby, a wsadziłam hosty i wygląda lepiej
Mój kawałek raju 01:34, 17 lip 2012

Do góry
Prawda ,że piękna a tutaj Danusiu werbena od Ciebie kwitnie jest wyższa ode mnie
Mój jesienny ogród 00:57, 17 lip 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Bożenko, liście już zaczynają się rumienić, zrobi się jesień nie wiadomo kiedy. Już pisałem u Irenki że z przerażeniem patrzę na swoje drzewa a Marta mówi że trudno ludziom dogodzić, kocha jesień i jest przerażony. A to dla tego że po mojej kochanej jesieni przychodzi już nie kochana zima i to mnie przeraża. Widziałem byłaś na spotkaniu, ja w sobotę też odwiedziłem koleżankę, ma ładny ogród ale najbardziej podoba mi się strumyk. Spotkania super sprawa, można porozmawiać na ogrodnicze tematy i nie tylko, podpatrzeć coś, wymienić roślinki. Teraz obiecany Strumień i zmykam spać.
Dajana do jutra, dziś nie dam rady.

Naprawdę strumyk przepięknie się prezentuję teraz jest zarośnięty i jest mało wody ale w marcu miał metr głębokości.

Robercie!!!jestem Twoja wierną fanką!!!nie mogę wyjść z podziwu nad pracą włożoną w ogród i tymi kolosami roślinnymi!!!
Jak się zwie hosta z 4 zdjęcia?cudniacha jest!!!
No niech ja bym wparowała do Twojego ogrodu tylko...oj...
A liliowce!!!palce lizać!w ostatnim 'rok w ogrodzie' Pan Wicio mówił o tym, że pąki liliowców są jadalne!próbowałeś?
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 00:55, 17 lip 2012

Do góry
Betysiu dzięki za odwiedziny z różyczką, róże masz b.ładne, może pasowałby do nich taki motylek
Ogród nad Rozlewiskiem 00:54, 17 lip 2012

Do góry
Takie tu są zachody słońca:

I takie wschody księżyca:

Mój jesienny ogród 00:48, 17 lip 2012

Do góry
Bożenko, liście już zaczynają się rumienić, zrobi się jesień nie wiadomo kiedy. Już pisałem u Irenki że z przerażeniem patrzę na swoje drzewa a Marta mówi że trudno ludziom dogodzić, kocha jesień i jest przerażony. A to dla tego że po mojej kochanej jesieni przychodzi już nie kochana zima i to mnie przeraża. Widziałem byłaś na spotkaniu, ja w sobotę też odwiedziłem koleżankę, ma ładny ogród ale najbardziej podoba mi się strumyk. Spotkania super sprawa, można porozmawiać na ogrodnicze tematy i nie tylko, podpatrzeć coś, wymienić roślinki. Teraz obiecany Strumień i zmykam spać.
Dajana do jutra, dziś nie dam rady.

Naprawdę strumyk przepięknie się prezentuję teraz jest zarośnięty i jest mało wody ale w marcu miał metr głębokości.
Wojsławice - Święto Liliowców 00:27, 17 lip 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies