Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród. 22:19, 06 lip 2012

Do góry
Ewo to rusałka kratkowiec. Ciekawy motyl bo w zależności od tego kiedy się urodzi może miec inny kolor .Urodzony wiosną ma wierzch skrzydeł czerwonobrunatny z czarnymi i biało-żółtymi plamkami a ten którego dzis fotogafowałyśy to drugie pokolenie w tym roku i jest czarny jak widac.Jaja składają i gąsienice żywia się pokrzywą. Ja mam dla nich pokrzywy w ogrodzie i nie tylko dla nich.A to moje zdjęcie.

Ogrodnik mimo woli 22:18, 06 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Czyli 260 sadzonek bukszpanów.... będą obwódki...

Ileeeee????? Jeeejuuuu - ciekawe gdzie będą te obwódki

Jakbym chciała dac obwódki tam gdzie bym chciałą ...to potrzebuję drugie tyle... niestety kałuża mnie zrujnowała w tym roku.....
Widziałeś liliowce.... pamiętam, że mam ci poakzać..ale dla ciebie będie ekstra jak zakwitną...
Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 22:18, 06 lip 2012

Do góry
u Beth Chatto

Letnia rabata u Beth Chatto

Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 22:17, 06 lip 2012

Do góry
Dzidka i Ela

Nasza mocna grupa z Ogrodowiska. Od lewej : Leida (Hania), Dzidka, Danusia, Recento, Kasia (Greglis), u góry Gabriela a na dole Elfik

Pogaduchy skowronków 22:16, 06 lip 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

Wczoraj od 19;30 -tej całą godzinę u mnie tłukło białymi kulkami. Dzisiaj ogród wygląda wyścielony kwieciem jak trasa przemarszu proboszcza w Boże ciało.
Innym roślinom też się dostało, ale mamy piękne lato.

U nas było gradobicie około 18
ogród ucierpiał

Ojjjj....U nas dzisiaj też zapowiadało się na mocną burzę, ale chwilkę popadało i tyle...W sumie się cieszę, a w sumie to nie
Ogrodnik mimo woli 22:16, 06 lip 2012

Do góry
Trochę moich widoków kwiatuchowych....
Wsiowy z daleka..czyli z tarasu i rabata nowa różana... jeszcze nieefektowana..bo posadzona w tym roku.... a wsiowy mi odebrał serce z powodu wymarzniętych róż...... ależ było kolorowo.. róze na wysokośc 2 metrów i szerokość co najmniej 15-20...

I moja anabellka...
Mój ogród w cieniu drzew 22:16, 06 lip 2012

Do góry
Beatko, Moniczko cieszę się, że wpadłyście do mnie A u mnie cisza niestety Za tydzień jedziemy na wakcje więc finansów na ogród brak buuuuu

Brukowanie tarasu jeszcze nie zaczęte, ale wybraliśmy ( czyt. ja wybrałam, coby nie było na M. jeśli nie będzie mi się podobać ) kostkę z Polbruku, model Petra. Panowie mają zaczynać ponoć we wtorek, więc jutra akcja rozbierania prowizorycznego tarasu z palet drewnianych, który służył nam prawie 3 lata

Poniżej zdjęcie ze stronki Polbruku :

www.polbruk.pl

Myślicie że będzie pasować do naszego ogrodu ?

Poza tym uporządkowałam trochę rabatę-jajo tzn. zrobiliśmy kanciki i dosadziłam do środka 2 hortensje Limelight. Ja po prostu nie wierzę w to, że uda mi się z rh, więc podejrzewam, że tego, który jest wsadzony obok hortensji i tak zastąpi trzecia Limelight. Teraz rabata wygląda tak :

Co radzicie teraz z tym tyłem ? Skłaniam się ku temu, żeby dosadzić jeszcze dwie choiny za hortensjami, żeby w zimie ten tył nie był taki pusty. Jak myślicie ?
Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 22:14, 06 lip 2012

Do góry
Dzidka w okolicy fontanny

Witek

i ja

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:13, 06 lip 2012

Do góry
To chyba najlepsze zdj. jeśli chodzi o zbliżenie. Po tym spacerze zorientowaliśmy się, że obserwujemy dwa różne ptaki. Ten jest dużo większy i ma inną sylwetkę, ale też jest od spodu biały i ma ciemne końcówki skrzydeł. Według mnie to myszołów odmiany białej/ jasnej. Wszystkie szczegóły przez nas zaobserwowane wskazują na niego.

Tu podaję link do zdjęć różnych myszołowów, ale ten "nasz" wygląda jak ten ma szóstym zdj. od dołu strony. Zdj. zrobione przez K. Goworek.
http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/viewtopic.php?t=4174
Jednak sylwetka tego ptaka w locie nie przypomina sylwetki myszołowa z tej strony http://kola.lowiecki.pl/ao/zzz/syl/_syl.htm
Nasz ma dużo smuklejsze skrzydła i ogon. Dlatego nie mam 100% pewności, ale pewnie do tych 100 % nie dojdę nigdy

A drugi obserwowany ptak jest trochę mniejszy i smuklejszy i tu dalej obstawiam rodzinę sokołowatych, ale on tylko przelatuje nad nami i ciężko jest go lepiej poobserwować.
Ogrodnik mimo woli 22:10, 06 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)
Czyli 260 sadzonek bukszpanów.... będą obwódki...

Ileeeee????? Jeeejuuuu - ciekawe gdzie będą te obwódki
Ogrodnik mimo woli 22:09, 06 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/17/179021/original.JPG[/img]

Ale cudo!!! Jest prześliczny!

Kupowałam to co w oko wpadło, bez zastnawiania się co spasuje....... potem sadziłam jak leciało...i mam takie rózne.....
Mi się podoba Lord jakiś tam... Higland???

A to rzut oka w moja pstrokaciznę, dopiero zaczynają, wiec kwaty są pojedyńcze i nie z wszystkich gatunków....... zablokowali mi wyjazd z działki...wiec biegałam po ogrodzie i obfociłam.... i nawet się nie denerwowałąm, że się spieszę i nie mam jak wyjechać

Ogrodnik mimo woli 22:05, 06 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)

Różnica ogromna aż sie wierzyc nie chce. Musisz im jakieś tajne papu dawac. Ja też chcę tego smakołyku dla moich roślinek.

A gdzie nowi mieszkańcy kałuzy????

Tajne papu lezy chyba w moim gadaniu i w gliniastej glebie.... chciałąm wbić paliki do podwiązania resztek co wiatr nie wyłamał..i niestety poddałam się po wielu próbach..... nie ma szans.... mogę podlewać, aż ziemia się rozmoczy...ale to ile wody i ile podlewania.. Za dużo tego.
Jak przyjedziesz to Ci jeszcze ukopię tych szybko rosnacych...razem z gliną, bo niestety inaczej się nie da...
Mieszkańcy kałuży wypuszczeni z worka foliowego zauwają po kałuży, aż miło patrzeć. M. stwierdził, że kałuża za głęboka... i giną z pola widzenia... ale ubaw mamy z nimi. Kupiłam 10 rybek na próbę.... na początek trzymały się płycizny i rośłinek..potem coraz dalej się wypuszczały na turystykę... Podzieliły się na 2 grupy.... jedna to same czerwone, a druga to czerwone ze wstawkami!!!!! Pływają w grupach.... chyba aby nie zabłądzić Jest to dla nas bardzo ciekawa i interesujaca ciekawostka... Woda była za gorąca, wiec nalaliśmy ile weszło wody zimnej, by temperatura spadła.... Wyglądają na zadowolone... naprawdę..... to widać i czuć......
A tu jeszcze w uwięzi.....

Dzięki za pierwszą fotkę nowych włascicieli kałuzy. A jedzonka im kupiłaś? Szybko nauczą się podpływac jak się tylko stanie nad jeziorkiem a głębokośc musi byc bo w zimie muszą miec sie gdzie schowac ponizej poziomu lodu. Kwiatki chętnie zabiorę a z gliną jeszcze chetniej.
Ogród do odświeżenia 22:04, 06 lip 2012

Do góry
To jest widok z góry, cały ogród to południowa strona.
proszę nie patrzcie na żółte placki na trawie...to mój M przedobrzył z nawozem. na tym zdjęciu próbowałam wytyczyć kształ rabatki wężem ogrodowym. Tu słabo widać, bo wąż tyż zielony
To ta sam rabatka, chwilowo odgrodzona barierką, bo jak zrywałam darń to chciałam uniknąć mojego pomocnika... , ta cała rabata jest do zagospodarowania, na całej długości ogrodu, na tle żywotników moich miłych sąsiadów.
A oto i pomocnik w całej okazłości (nasz nowy lokator półroczny ogrodnik Kora), a za nią hortensja ogrodowa i jak dostałam ją to myślałam, że rabatka będzie z białym akcentem...teraz hortensja przymuje kolor niebiesko-różowy...hmm. W tym miejscu słońce jest tylko do godziny jedenastej, więc myślę, że roślince to będzie odpowiadać. Wprawdzie rabatka nieskończona, ale prezent prosił o szybkie wkopanie.

A pod winoroślą na razie jest mój zielnik trochę mięty, bazylii, pietruszki, szczypioru. Zostawiłabym tą thuję, która rośnie na pierwszym planie. Co jej dodać do towarzystwa? Mam zamiar przesadzić również te biedne bukszpany za nią, może jeszcze coś z nich będzie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:02, 06 lip 2012

Do góry
A ptak szybował nad zbożem to wyżej to niżej. Ciężko złapać go w kadr, ale kilka ujęć jest, pozostawiają wiele do życzenia, ale zawsze coś. To piękny duży ptak. Dzięki obserwacji przez lornetkę i kilkugodzinnym szperaniu w internecie wydaje mi się, że zidentyfikowałam osobnika.

Rododendronowy ogród. 22:01, 06 lip 2012

Do góry
Jak zwykle piękne te dzisiejsze kwiaty.
Bogdziu znasz może tego mojego gościa?

Ogrodnik mimo woli 21:58, 06 lip 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Piękne to to na przodzie z białymi kłosami Co to jest?
a róznica po roku .... ogroooooooooooooomna................!!!!!!
Nastraja pozytywnie

To białę to tojeść orszelinowata..... jedna z moich ulubionych bylin.... i jedna z nielicznych ulubionych w białym kolorze... kwitnie długo.... W tym roku nadwyżki rozdałam wszystkim chętnym...... za rok będę znów dzielić.....

I jak widać wcale gęsto nie sadziłam..a jak jest?...Znów gęsto..już sama nie wiem jak sadzić.....
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:56, 06 lip 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 21:55, 06 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Różnica ogromna aż sie wierzyc nie chce. Musisz im jakieś tajne papu dawac. Ja też chcę tego smakołyku dla moich roślinek.

A gdzie nowi mieszkańcy kałuzy????

Tajne papu lezy chyba w moim gadaniu i w gliniastej glebie.... chciałąm wbić paliki do podwiązania resztek co wiatr nie wyłamał..i niestety poddałam się po wielu próbach..... nie ma szans.... mogę podlewać, aż ziemia się rozmoczy...ale to ile wody i ile podlewania.. Za dużo tego.
Jak przyjedziesz to Ci jeszcze ukopię tych szybko rosnacych...razem z gliną, bo niestety inaczej się nie da...
Mieszkańcy kałuży wypuszczeni z worka foliowego zauwają po kałuży, aż miło patrzeć. M. stwierdził, że kałuża za głęboka... i giną z pola widzenia... ale ubaw mamy z nimi. Kupiłam 10 rybek na próbę.... na początek trzymały się płycizny i rośłinek..potem coraz dalej się wypuszczały na turystykę... Podzieliły się na 2 grupy.... jedna to same czerwone, a druga to czerwone ze wstawkami!!!!! Pływają w grupach.... chyba aby nie zabłądzić Jest to dla nas bardzo ciekawa i interesujaca ciekawostka... Woda była za gorąca, wiec nalaliśmy ile weszło wody zimnej, by temperatura spadła.... Wyglądają na zadowolone... naprawdę..... to widać i czuć......
A tu jeszcze w uwięzi.....
Ogrodnik mimo woli 21:55, 06 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/17/179021/original.JPG[/img]

Ale cudo!!! Jest prześliczny!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:53, 06 lip 2012

Do góry
A teraz relacja specjalnie dla Bogdzi.
W którąś z niedziel czerwcowych wybraliśmy się z M w pola z lornetką i aparatem, bo ptak krążył nad nami kilka razy dziennie od paru dni i nie mogliśmy wytrzymać, chcieliśmy wyjść mu na przeciw. Najpierw zamiast ptaka pokazała nam się biała pupa

Jej właściciel/ka coś zwęszyła i zaczęła się rozglądać.
Spojrzała w lewo

Później w prawo

Po chwili zaniepokojony/na uciekł/a

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies