Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:54, 25 maj 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
Danusiu,dziękuję. Musiałam posadzić moje hortensje jeszcze przed Twoją odpowiedzią i zrobiłam im rozstaw 110cm, no nic trudno Mam jeszcze jedno pytanie, jaka roślina na bardzo słoneczne stanowisko byłaby odpowiednikiem eleganckiej i dostojnej hortensji? Na mojej rabatce od oknem jest straszny skwar, pasowałaby tam niebieska hortensja, ale boję się, że chociaż pilnowałabym tam wilgoci, nie poradzi sobie na takiej południowo - zachodniej patelni.

Proponuję miskant "Gracillimus", ja taki zestaw mam.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 19:29, 25 maj 2011

Do góry
Jotka, cudownie ujęłąś ten widok : "mieć świat u swoich stóp". Toż to niebo, a nie ogród

Widzę, że Ogrodowisko skupia wyjątkowych ludzi, powiem : artystów, co kochają kwiaty i to takie kolory jak ja. Przepełniona jestem radością że hej, mogę świat zdobywać Pozdrawiam Ciebie i wszystkich Ogrodowiczan.

Tyle kwiatów dzisiaj kupiłam i nie zdążę Wam ich pokazać

Zantedschia dla Ciebie

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 09:31, 25 maj 2011

Do góry
Koniecznie pooglądaj wszystkie galerie zdjęciowe CHFS- przykładów tam mnóstwo i wtedy obmyśl roślinność
Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 09:30, 25 maj 2011

Do góry
ewfcia napisał(a)
Witam Was
Co prawda mam już wątek w dziale nasze ogrody ale stwierdziłam, że póki co chyba lepiej będzie jak założę wątek tutaj gdyż jest on bliższy mojej obecnej sytuacji. W wątku drugim będę na bieżąco wklejać zdjęcia z postępów powstawania ogrodu. Mam nadzieję, że się nie gniewacie i proszę Was o pomoc.

Są to zdjęcia frontu mojego domu, jak widać nie ma tu zbyt dużo miejsca. Po obu stronach wymiary są takie same. Słońce operuje tu od godziny 10-11 do wieczora. Mam kilka niepełnych pomysłów nasadzeń ale ciągle nie mogę tego zebrać w jedną całość. Oczywiście podstawą pomysłu jest bukszpan posadzony dookoła w formie niskiego żywopłotu z lewej strony tam gdzie widać ścieżkę prowadzącą do ogrodu ma być przejście pomiędzy bukszpanami. Jednym z pomysłów jest posadzenie dodatkowo pod oknami ekranów z cisa do których dochodziłby żywopłot bukszpanowy. Tylko nie wiem czy nie wyjdzie trochę ciężko jak na tak małej powierzchni. W środku chciałabym jakieś kule bukszpanów, róże może mały dereń, który zimą byłby dodatkową ozdobą no i coś większego może na pniu kulkę albo jakiś stożek tam gdzie jest kółko. Co myślicie o tym?

Stożek nie, raczej kula na pniu. jeśli stożek to w towarzystwie dwóch kulek i bardziej na prawo, żeby proporcje były lepsze.
Będzie nowocześnie. Przesledź zdjęcia Chelsea Flower Show wcześniejsze lata 2004-2005 są tam takie ogrody, to i inspirację znajdziesz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/46-chelsea-flower-show-2004-2005/photos
https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:13, 25 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

właśnie o takie zdjęcie chcialam prosić )) czy to za płotem z bordowymi listkami to śliwa pisardi?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:09, 25 maj 2011

Do góry
Atanka napisał(a)
a ja od poniedziałku cieszę oczy relacjami w tv z Londynu i czekam na Twoje zdjęcia.
jest bardzo wietrznie, ale to pewnie wiecie

A gdzie są relacje na BBC?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:08, 25 maj 2011

Do góry
Obok żółtych wrzośców "Golden Starlet" dosadziłam Salvia nemorosa (szałwię omszoną)

Najdłużej kwitły

Kaczory dostały nowe podstawy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:05, 25 maj 2011

Do góry

Buk się nieźle "panoszy"

Z 10 szafirków zakwitł tylko jeden. Ciekawe jak u Shrekola.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:02, 25 maj 2011

Do góry
Przed wyjazdem zrobiłam akcję nawożenia

Do róż poszła Magiczna siła, a reszta Florovit (byliny na ulicy)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:46, 25 maj 2011

Do góry
ell napisał(a)
Piękna czerwona niespodzianka Nowy akcent w ogrodzie

Nie, właśnie je schowałam za cisy, czerwony to już teraz nie moje kolory.

Ogrodowy salon nad wodą 08:43, 25 maj 2011

Do góry

Ogrodowy salon nad wodą 08:42, 25 maj 2011

Do góry

Ogrodowy salon nad wodą 08:40, 25 maj 2011

Do góry

Ogrodowy salon nad wodą 08:39, 25 maj 2011

Do góry

Ogrodowy salon nad wodą 08:38, 25 maj 2011

Do góry
W ogrodzie za kilka dni nastąpiła dalsza przebudowa.
Rabata przy furtce była już nieciekawa, więc otrzymała nową aranżację.

W trakcie prac nasadzeniowych, potem to wszystko wysypiemy żwirkiem granitowym.

Rozkopaliśmy też teren na lewo od furtki. Przy wejściu powinny rozpościerać się piękne widoki, a ten kąt nieco podupadł po różnych pracach remontowych. Dostanie się mu nowy trawnik, jak z żurnala

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:33, 25 maj 2011

Do góry
Jutro o tej porze będziemy w drodze do Londynu. Chelsea Flower Show przed nami i trzy ogrody.
Może jakieś centrum ogrodnicze?
Z naszego Forum leci z nami Gaby 3003.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:30, 25 maj 2011

Do góry
Wejście teraz, róże za chwilę zakwitną

No i Hippeastrum, które miało być zielone

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:21, 25 maj 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Dansiu mam pytanie o twoje hosty w donicach przed murem. Pięknie do siebie pasują. Jakie to odmiany?

I jeszcze o to zapytam - czy to runianka i szczepiony cis summergold? Przypomina mi też metasekwoje chińską.

A co wyścieła te bukszpany?

Na drugim zdjęciu w donicy miedzianej to cis Summergold właśnie, on jest tak prowadzony, jakby bonsai ale to dwie kulki. Gdzieś pewnie jest zdjęcie "bez towarzystwa i widać lepiej.

Odmiany host mam nieoznaczone, ale poszukam mniej więcej co tam jest po katalogu,
Od muru "Frozen Margarita"
potem ostro zakończona "Bold Ribbons" lub "Shugar Baby"
Na końcu od ulicy zielono-biała "Cherry Berry"

Ta roślinka znieznana to Choisya ternata "Sundance"
http://www.mooseyscountrygarden.com/shrubs/choisya-sundance.html
Roślina bardziej do angielskiego klimatu, już drugi raz ją sadzę, przezimowała niby, ale opadły listki, po czym przycięłam i nic nie wypuściłą, a powinna, łodygi maiła zdrowe. Teraz tutaj rośnie żółta żurawka.

Bukszpany wyścieła Erica - wrzosiec - cięty poziomo i pionowo jak żywopłocik

Ogród Sylwii od początku :) 08:15, 25 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Będzie piękny żywopłocik pewnie. Sylwio jaka to odmiana trzmieliny i jaką planujesz wysokość tej obwódki. Pytam bo chciałbym coś żółtego posadzić przed czerwonym żywopłotem ( który będzie myślę dobrym tłem ) i waham się pomiędzy tawułką a właśnie taką trzmieliną.

Zbyszku, lepsza jest trzmielina, bo zimozielona, ten jej kolor jest nieco pstrokaty, a tawuła ma żółć jednolitą i jaskrawą, ale trzmielina jest zimozielona i to przemawia na jej korzyść.
Odmiana trzmieliny "Emerald'n Gold" lub "Golden Harlequin"

Aaa proszę to jednak Danusia i do mnie czasami zaglądnie, a myślałam , że już całkiem zapomniała o moim wątku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:10, 25 maj 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, a hortensja Annabelle to jest ta przy stawie geometrycznym w towarzystwie miskanta zwiewnego? Okrywasz ją na zimę? Drodzy forumowicze ja stawiam zgrabny leżaczek tekowy koło stawu. Tam jest z pewnością przyjemnie chłodno , będę sobie podpatrywać kto zagląda do ogródka Danusi.

Tak, to ta hortensja, ma ogromniaste kwiaty jak moja głowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies